De stamboekopname van TCN 2016

Geplaatst door on 11 juli 2016

manege-33
Het was even wennen, je voelt je toch heel even als een eend in en vreemde bijt. Was er maar een bijt dan was het koeler geweest! De zomer van 2016 bleek exact op 10 juli te vallen. Het was zweten voor Jury leden, voorbrengers, eigenaren en zelfs voor toeschouwers. jury-088Zoals altijd is stamboekopname in een binnenbaan. Daar kan je de beweging van de paarden goed beoordelen ook als ze even los kunnen om zo ook de galop goed te kunnen zien.

Als eerste trad deze prachtige baan van de Manege Olympic in Uden  binnen de All Inclusive dochter uit Lehndorff’s dochter Brittney die wij allemaal kennen als Baila van Marian Timmer. Deze All Inclusive dochter heet Baila’s Bjula. Ze is als veulen aan Astri Blokbergen verkocht. Zij stelt de nu driejarige merrie voor aan de altijd scherp kijkend en geinteresseerde juryleden.
baila-allincl-0022
Bjula is een mooi paard met een geringe aanmerking op de correctheid van de bouw van het voorbeen. Ze is een paard met een rustig en prettig mee werkend karakter. De merrie is nog volop in ontwikkeling waardoor haar gangen en haar bovenlijn in de toekomst zeker zullen verbeteren. Ze ziet er uit alsof ze een heel comfortabel rijpaard gaat worden waarmee het een plezier is om aan het werk te gaan. Omdat het gaat om stamboekopname hebben we ook haar maten voor u genoteerd. Bjula is 165 hoog en heeft een pijpomvang van 21 cm. Haar cijferlijst ziet er als volgt uit: 7.5 – 7.5 – 7 | 7.5 – 7.5 – 7| 7.5 wat een totaal maakt van 51.5 punten.

celeste-schwarzgold-0037

Stalgenoot Charis is een Schwarzgold dochter die op stal bij Astri is geboren. Ook zij is een fraaie zwarte maar is heel anders gebouwd. Het is een compacte chique merrie met wat kortere lijnen dan  de All Inclusive. Ze draagt een interessante bloedlijnen combinatie wat zich uit in veel Trakehner type, met een mooie hals en schoft. Ook zij is nog in de groei waardoor ze overbouwd is. Dat gaat natuurlijk allemaal beter worden als de merrie verder groeit en ouder wordt. Toen ze los mocht bewegen liet ze een mooi stuk draf zien. Charis is 162 hoog, pijpbeen 21.5 cm. In de cijfers heeft de jury hun waardering als volgt vertaald: 8 -8 – 7 | 7 – 7.5 – 7 | 7.5  maakt samen 52.

hoogheid-0312Daarna gingen we meteen door met de veulenjaargang van 2016. De veulens zijn op volgorde van leeftijd ingedeeld. Als eerste kwam de eerst geboren van dit jaar. Tulpenburgh’s Hebe zij is een dochter van de Millenium zoon Octavian. Haar moeder is Highness een Hertug dochter uit de Havanna lijn van de Berkenhoeve. De laatste keer dat we de merrie op onze stamboekdag zagen hebben wij als liefhebbers ons erg zorgen gemaakt om haar. Ze was mager, dof en leek uitgeblust. Haar laatste drie veulens hebben steeds in de kampioensring meegedaan maar de merrie ging er steeds slechter uit zien. Gelukkig is de merrie na de stamboekdag van 2014 terug gekomen in goede handen waar een Trakehner gewaardeerd en goed verzorgd wordt. De merrie ziet er nu dan ook weer uit als de prachtige merrie die ze is. Ze weet wat haar te doen staat op een keuring: je allerbeste been voorzetten, braaf doen wat de voorbrenger wil en natuurlijk heel trots zijn op haar prachtige dochter!
hebe-57
Tulpenburgh’s Hebe is een zwarte merrie geboren op 1 april 2016, geen grap. Ze was al meteen groot en dat is ze nu nog. Daar komt bij dat ze in een fase zit waar ze wat overbouwd is. De jury sprak uit dat ze hadden verwacht dat een veulen wat zo overbouwd is wellicht niet goed zou kunnen bewegen maar ze zaten er naast. Het merrie veulen beweegt met een ogenschijnlijk gemak en treed steeds sterk onder. De motor zit van achteren en dat laat ze goed zien. Ze draaft niet alleen goed, ze galoppeert ook nog eens heel goed. Mevr. Sanders beschreef het veulen als ‘Wunderbar’   goed in vrouwelijkheid en Trakehner type. Lichtvoetig, met een mooie hals, sterke gewrichten. Een echte topper. Haar cijfers geven dat goed weer: 8 -8 -8 |7.5 – 8.5 – 8 | 8 = 56
griffioen-11-0086
Verder ging het met Matris Vota’s Magnifique, een aansprekend hengstveulen wat het eerste kind van zijn moeder is. Magnifique is een Sir Oliver (Oliver Twist x Biotop) zoon uit een Kentucky moeder. Wellicht omdat hij een eersteling is heeft hij nog wat ontwikkeling voor de boeg maar desondanks is het een heel mooi veulen met een zeer prettig gezicht. Een lekker veulen zoals wij dat in Nederland noemen! Magnifique kreeg deze punten: 8 – 7.5 – 7.5 | 7.5 – 7.5 – 7.5 | 7.5 een totaal van 53.
binti-honore-0100
Weer een hengstveulen kwam naast zijn moeder binnen. Ook hij is een eerste kind van zijn moeder wat in dit geval aan de moeder goed te zien was. Wat weinig vlees over de ribben, ze verzorgt haar veulen heel goed. Beau du Soir is, zoals de naam al doet vermoeden, een Honoré du Soir uit Baila’s Binti een Ice Age dochter. Beau is 24 april geboren en is heel hoogbenig. Mooie halslijn, een mooie schoft en een goede croupe partij. Hij staat op een correct fundament en heeft goede droge gewrichten. Van zijn gangen was de galop het best. De punten werden als volgt vergeven: 8 – 8 – 8| 7.5 – 8.5 -8 | 8   ook Beau heeft daarmee 56 punten.
case-munchie-124
De volgende hengst die binnenkwam is een Münchhausen zoon. En dat kan je zien, zijn bles is een kopie van die van zijn vader. Zijn moeder is voor de meeste van ons een nieuwkomer. Ze is weliswaar 10 jaar oud maar heeft lange tijd op een hele verkeerde plek gewoond waar ze niet leefde maar óverleeefde. Sinds twee jaar is zij in bezit van Nicolien van Beek, in die tijd is de merrie gegroeid in haar rol en heeft ze met Caliber haar tweede Trakehner hengstveulen gebracht. Caliber heet deze spetter, die duidelijk lol in het leven heeft. Hij is op dit moment misschien niet op z’n allermooist, veulens groeien nu eenmaal in horten en stoten, maar de jury verwacht dat het een heel goed rijpaard gaat worden. Münchhausen’s staan er om bekend om hele fijne rijpaarden te worden. Zijn, wat overbouwd zijn, heeft invloed op zijn gangen maar we zien allemaal dat er nog veel meer in zit. 7 – 7 – 7 | 8 – 7.5 – 7.5 | 7.5 = 51.5

atena-icare-anglo-75
De enige Palomino Tralehner merrie in de wijde omstreken van Nederland kwam vervolgens de baan in. Atena, die zelf al veel Anglo bloed draagt, valt enorm op met haar kleur die zeker binnen de Trakehners uniek te noemen is. Ze heeft dit jaar een Icare d’Olymp AA veulen aan de voet. Amyko is een bewegelijk en zelfbewust veulen wat duidelijk de invloeden van zijn Anglo genen toont. Dit gaat zeker een eventer worden. Zeer ergonomisch bewegend zal hij het in het terrein goed gaan doen. Hij is een heel ander type als de voornamelijk dressuurgefokte types die we tot nu toe zagen. Dit is een echte sporter! De cijfers van Amyko zijn 7.5 – 7.5 – 7 | 7 – 7 – 8 | 7.5 = 51.5
kohinoor-0181

Kaiserdom en Kaiserkult beide Grand Prix paarden hebben een volle zus en die zus, Kaiser Els, kwam in Uden de baan in met haar Millenium zoon Kohinoor Els. Kohinoor is de naam van een beroemde edelsteen en daarmee is het een passende naam voor dit zeer fraaie hengstveulen met een overvloed aan Trakehner type. Direct bij het betreden van de baan is hij aanwezig. Hij heeft goede gangen, is een niet te missen hengst. De jury legt er de nadruk op dat deze erg interessant is voor hengstenopfok.
els-943I0189-kl
Dat is natuurlijk helemaal waar maar wellicht is er vóór die tijd nog een ander avontuur voor Kohinoor. Zijn volle broer werd vorig jaar op de, eigenlijk helemaal in het teken van het KWPN staande, Prinsjesdag Veulen Veiling verkocht aan Laurens van Lieren. Misschien mag deze daar ook een rondje lopen en de kopers verleiden om te bieden? Ze betalen dan onder andere voor deze prachtige punten: 8.5 – 8 – 8 | 8 – 8 – 8 | 8  is  56.5!  Daarmee haalde deze knappe vent de hoogste punten van de dag.

goldstern-228
Dan is er weer een bekende aan de beurt. Goldstern is een Biotop dochter die haar Kaiser Wilhelm dochter aan ons voorstelt. Golden Sunrise is een fraai bruin merrieveulen. Ze heeft veel Trakehner type is correct gebouwd en heeft een mooie bovenlijn. Ze kan erg goed stappen. Goldstern lijkt zich goed te voelen in haar rol van fokmerrie na een sportcarrière.  De merrie is in bezit van de combinatie familie Griffioen/Gerben Matser. Gerben tekent als fokker van Golden Sunrise. Daarmee heeft hij een naam gevonden die Toon nog niet gebruikt heeft!
In punten komt Sunrise uit op 8.5 – 7.5 – 7 .5| 7.5 – 7 -7 | 7.5 wat 52.5 maakt.
arabe-honore-247
Als laatste komt de Arabische merrie van Maarten Hesselink de baan in. Marajo OX heeft al eerder een Trakehner gemaakt en is dus al erkend door het Trakehner Stamboek. Zij heeft en zwart merrieveulen aan de voet. Het is nog maar een jong veulen. Ze is op 2 juni geboren en daarmee de benjamin van het spul. Ze is een super chique dame die zich zelfbewust beweegt. Ze is nog niet veel in handen geweest waardoor Ute heel wat werk had om haar aftekeningen goed op te tekenen. Steeds weer sprong de kleine weg en moest ze er achter aan om het blesje en snepje goed op papier te zetten. Ze is een voorbeeld van een goed gelukte combinatie van bloedlijnen. Honore du Soir mag trots zijn op zijn half Arabische dochter! Een 9 voor Type zegt veel! Marone kreeg een prachtig rapport mee naar huis:  9 – 8 – 7.5 | 7.5 – 7.5 – 7.5 | 8 wat maar liefst 55 punten maakt.

 

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!