Westerbork prooi voor Trakehner

Geplaatst door on 12 april 2017


In de bossen rondom het Drentse Westerbork wordt één van de eerste eventingwedstrijden van het Nederlandse SGW seizoen verreden. De wedstrijd is verdeeld over twee dagen, de basis sport is zaterdag te zien waarna op zondag een 1 ster wedstrijd, maar dan op Nationaal niveau, wordt georganiseerd. Het was een behoorlijke haastklus voor Tarik van Boggelen die in de hoogste klasse drie paarden startte. Ze moesten allemaal in een tijdspanne van 3 uur een dressuurproef lopen, een springparcours springen, een veterinaire keuring ondergaan, dan de cross lopen en vervolgens nog een  veterinaire keuring doen. Dat betekent dat er drie paarden opgezadeld en opgetoomd moeten worden voor de dressuur, dus dressuurzadel op, kalkoenen voor de dressuurbanen onder, juiste startnummer voor ruiter en paard, proef rijden (FEI proef dus uit het hoofd rijden) en dan op het volgende paard, zelfde ritueel, en dan paard drie. Iedereen wordt één voor één omgezadeld (Tarik heeft één dressuurzadel en twee springzadels dus omzadelen na elke proef is noodzakelijk) dan moet elk paard naar de keuring. Daar wordt gekeken of de paarden goed fit zijn en de cross mogen lopen. Dan binnen een half uur van de start van het springen, is de start van de cross. De cross te voet verkennen had Tarik al op vrijdag gedaan daar was geen tijd voor op de zondag. Dus is het in toptempo andere beenbescherming om de benen van het paard, de juiste kalkoenen in de ijzers, de ruiter rij-jasje verwisselen voor de crossuitdossing en snel naar de start om in de voorring nog even een hindernis te springen. De cross bestond uit 24 hindernissen en 30 sprongen. De te halen tijd stond op 6 minuten en 6 seconden. Elke seconde tijdsoverschrijding geeft strafpunten.  De scherprechter in deze cross was het water maar vooral ook de combinatie van smalle punten van hindernis 11. Het Heksenoog was dit jaar een dubbele, dat is iets wat paarden niet heel vaak tegen komen. Alleen met zijn laatste paard kon Tarik binnen de tijd rijden.

Zijn tweede paard, ook een Trakehner, bovendien ook een Kasparow, Kassiopeia liep de cross net als de andere foutloos maar had nét iets meer tijd nodig. Tarik startte de vosmerrie voor het eerst nadat hij sinds januari van dit jaar de teugels heeft overgenomen van Marcia Dominicus. Fokker/ eigenaar van Kassiopeia, Petra van den Berge is een trotse en heel gelukkige eigenaar die met volle teugen mee geniet van de successen van haar paard.

De laatste die Tarik zondag over de startlijn en naar de finish stuurde was Man ‘O War. De inmiddels 10 jarige vos deed de cross met ogenschijnlijk gemak, liep in een goed tempo, vrij simpel naar de finish, onderweg elke hindernis met gemak overwinnend. Hij kwam op precies de vastgestelde tijd binnen, 6.06 minuten. Die ene balk die tijdens het springen eerder die middag de grond raakte kon hem niet weerhouden van de eerste prijs. Hij stond met maar liefst 5 strafpunten los van de rest van het veld. Aanstaand weekend gaan de Kasparow vossen weer van start, dan in het internationale veld van Horse Trials van Oud Karspel.
Man 'O War EH.Kasparow x EH.Abdullah geboren 2007 gefokt door Klaus Hittmeijer eigenaar Tarik van Boggelen

Comments

Comments are closed.

Trakehner Contact Nederland

Trakehners zijn 'gewoon' heel bijzonder!

info@trakehnercontact.nl