TCN stamboekdag 2017

Geplaatst door on 19 juli 2017

De TCN Sport & Stamboekdag van 2017 was weer bijna als voorgaande jaren. 10 veulens en een groot startersveld voor de sport. Na de crisis jaren lijkt het allemaal weer een beetje te normaliseren en worden er weer meer veulens geboren. Daar zijn we met z’n alle zeer verheugd over, zeker ook omdat we zien dat de kwaliteit van de veulens zo hoog is. De voorzitter van het Trakehner Verband, meneer Camp, was zelf meegereisd met de keuringscommissie en was positief verbaasd over de kwaliteit van onze Trakehners en over het enthousiasme waarmee we de TCN dag vieren.

Iets later dan gepland, door een communicatie fout was de commissie ruim een uur te laat, kwamen de veulens van jaargang 2017 op volgorde van leeftijd binnen. De oudste eerst. De twee eerste hadden een “thuiswedstrijd”. Al gauw bleek dat de toevoeging van een handig rijtje blokjes in het programmaboekje , bedacht door Nicolien van Beek, een erg welkome verbetering bleek. Heel handig om de punten te noteren, niet meer alles op naast een naam krabbelen maar overzichtelijk op een rij.

Godiva

En we konden mooie punten kwijt in die blokjes. Godiva is een op 11 maart geboren merrieveulen van Honoré du Soir uit de Partout merrie Gundula. Gundula in vorig jaar in bezit gekomen van Rob de Wijs en dit is het eerste veulen wat Rob fokt uit de donkerbruine merrie. Het is mede door de leeftijd een flink groot veulen. Heerlijke Trakehner oren op een mooi hoofd. Een veulen met een goede bovenlijn, goede verbindingen en het juiste model. In beweging laat ze een mooie knie actie zien en weet ze steeds tact te behouden. De cijfers waren: 8 – 8 – 7.5 – 7.5 – 8 – 7.5- 8 = 54.5

Kaya

Ook Kaya hoefde niet te reizen, zij is op Manege Groenewoude geboren en heeft daar ook al haar nieuwe baasje gevonden. Jamie van Maanen kan niet anders dan supertrots zijn geweest toen haar Kentucky veulen met de Lord Luciano merrie Kesse Deerne de baan binnen kwam. Ook Kaya is door Rob de Wijs gefokt. Het bruine veulen heeft een overvloed aan type, een heel chique gezicht en een prachtige hals. Ze is eigenlijk in alles heel chique en het voorbeeld van een “damespaard”. Kaya is op 30 maart geboren. De commissie had wat kleine aanmerkingen op het iets te fijne beenwerk van het veulen maar was lovend over haar stap. Mooi ruim en met overzicht. Punten waren als volgt: 9 – 8 – 7 – 7 – 7.5 – 7.5 – 7= 53.5

Tulpenburgh’s Harvest

Overtuigd van zijn eigen geweldigheid trad dit erg mooie hengstveulen de baan binnen, naast zijn moeder Highness (v: Hertug). Nou ja trad, hij stormde bijna. Hij had een stoute dag want zelfs Lodi, onze vaste voorbrenger, had handen vol aan de zwarte hengst. Een geweldig mooi gezicht, Trakehner flair en overtuigend hengst, dat was direct duidelijk. De op 6 april geboren Milenium zoon is zeer aanwezig en zelfbewust, allemaal kwaliteiten die een hengst nodig heeft. De commissie maakte zich wat zorgen om de aanzet hals-hoofd die wellicht wat aan de stoere kant is en er is wat aandacht nodig in het fundament. Bewegen doet de zwarte graag en goed waarbij opvalt dat zijn stap erg goed wordt uitgevoerd. Doordat hij erg afgeleid was en steeds weer liever rondsprong dan netjes draafde heeft ie zich wellicht niet optimaal laten zien. In punten zag het er als volgt uit: 9 – 7.5 -7.5 – 8 – 7 – 7.5 – 7.5 = 54

Herbstgold

Uit de “Herbst” lijn van Twan van der Steen is de 2017 editie een Helium zoon uit de Herzendieb dochter Herbstsonne. 21 april werd dit zwartbruine merrie veulen geboren. Ze beweegt steeds bergop wat vooral in de galop tot uitdrukking komt. Ze beschikt over een mooie hals, een krachtige achterhand en een correct fundament. Ze weet steeds haar tact te behouden waarbij ze haar voorbenen heel goed gebruikt. Twan kan heel trots zijn met een score van zijn merrieveulen: 9 – 8 – 8 – 7.5 – 8.5 – 8 – 8 = 57 Wat betekent dat het veulen is uitgenodigd voor het veulenkampioenschap van Rheinland op 12 augustus.

Matris Vota Milano

Dat Rheinklang te weinig wordt gebruikt is jammer want Milano is een erg goed veulen. Hij heeft hengstuitstraling, is chique heeft een goede schoft en bovenlijn en een goed gespierd lijf. Zijn fundament is goed alhoewel hij op dit moment wellicht wat op “een smal spoor” loopt. Zijn draf maar eigenlijk in alle gangen is Milano steeds bergop, moeiteloos bleef hij lichtvoetig en makkelijk in tact bewegen. Dat resulteerde in hele mooie punten. 8 – 8.5 – 7 – 7.5 -8.5 – 8.5 – 8 maakt 56. Ook hij mag naar Neuss komen in augustus.

Character

Heel even kan je het idee krijgen dat Charakter wat eenvoudig is maar dat verandert allemaal als je beter kijkt. De stoere Müncchausen zoon is van de Hoftänzer dochter Cinderella, Case voor ingewijden. De bruine is correct gebouwd en beschikt over goede verbindingen. Hij staat op een correct en stevig fundament wat hij heel goed weet te gebruiken. Hij beschikt over ruim gangwerk en beweegt in alle gangen tactvol en bergop. Steeds blijft hij los in zijn lijf. Eigenlijk straalt hij aan alle kanten “sport” uit. De ruiter die deze ter beschikking krijgt gaat een heel fijn paard hebben! 7.5 – 8 – 8 – 8 – 8 -8 -8 = 55.5 Hij leek het erg naar zijn zin te hebben om op te treden voor het publiek we verwachten dat hij dat blijft doen tot hoog in de dressuursport!

Marée du Soir

Een volle zus hebben we vorig al gezien van deze Marée, een Honore dochter uit de Arabische merrie Marajo ox. Vorig jaar een iets donker getinte merrie, nu een mooie bruine. Marée heeft een geweldig mooi gezicht, is lichtvoetig en chique in alles. Langbenig een heel slim met een mooi oog, een standvastig temperament. De commissie was overduidelijk op slag verliefd. En dat waren we allemaal. Wat een snoepje! Het gebeurt niet vaak maar deze keer was hij er toch! een 10! voor type – 8 – 7.5 – 7.5 – 8.5 – 7.5 – 8 = 57 In Neuss waar ze uiteraard voor is uitgenodigd zal ze zeker opvallen!

Matris Vota Minoes

Saint Cyr heeft nog niet eerder een veulen in Nederland gehad. Deze merrie geboren op 27 mei bij de familie Griffioen is een heerlijk veulen. Dat ze een Trakehner is valt niet te ontkennen, type ten over. Halsje komt wellicht iets te diep uit de borst. Ze is op dit moment wat overbouwd waardoor de bovenlijn wat te wensen overlaat. Maar ze is ook erg aan het groeien, ze zal er over een paar maanden weer heel anders uit zien. Op dit moment waren de punten: 9 – 7.5 – 7.5 – 7.5 – 8 – 8 = 55

Haydar

De donkerbruine mooie hengst Haydar werd vervolgens aan ons voorgesteld. Haydar is op 30 mei geboren. Zijn moeder is de halfbloed merrie Hailey (v: Sevillano xx) voor het vaderschap tekent Schwarzgold. Haydar is een compact, iets gedrongen, maar wel stoer hengstveulen. In de halslijn is de volbloedinvloed via de moeder goed zichtbaar. Hij heeft een wellicht iets fijn fundament maar hij is natuurlijk ook nog maar jong. In de gangen ging hij soms eerder sneller bewegen dan gedragen, leek hier en daar wat haastig. Zijn stap was wel echt goed. De chique donkerbruine kreeg deze punten: 9 – 8 – 7.5 – 8 – 7.5 – 7.5 – 8 maakt 55 en dus een uitnodiging voor Neuss.

Flashdance

De benjamin van het spul was Flashdance. Geboren op 5 juni is deze zwarte Perpignan Noir dochter uit de Gribaldi merrie, Frühlingsgold. Ondanks de zeer jonge leeftijd heeft Flashdance al een nieuwe baas. Naomi Schonewille mag zich de gelukkige eigenaar noemen van dit snoepje. Ook deze loopt over Trakehner flair met een heel schrander en mooi oog, ze is correct gebouwd en heeft een erg goede bovenlijn. Ze beweegt steeds graag maar zou vooral in draf en galop ietsje losser door het lijf mogen bewegen. Ze heeft een geweldig rapport mee naar huis gekregen: 8 – 8.5 – 8 – 8 – 7.5 – 7.5 – 8 = 55. Misschien komt zij ook naar het kampioenschap op het Kamberger Hof in Neuss op 12 augustus. Komt u ook?

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!