Het verhaal achter de Kaiser

Geplaatst door on 27 oktober 2017


Iedereen die paarden heeft weet dat elk paard een verhaal heeft, soms een helemaal niet leuk verhaal, soms een heel vrolijk en blij verhaal, maar allemaal hebben ze wel een anekdote, een geschiedenis, meestal hangt alles van toeval aan elkaar. Hoe vaak heeft u al niet eens het verhaal gehoord van iemand die op zoek was naar een paard en altijd heeft gezegd ‘ik wil geen schimmel en geen merrie’, die dan vervolgens thuis komt met een schimmel merrie en er helemaal gelukkig mee is?! We kennen allemaal wel dat soort verhalen. Dat is wat paarden leuk maakt. Trakehners hebben van zichzelf al een historie, ze nemen geschiedenis mee. Ze zijn het oudste rijpaarden ras van Europa en hun verhaal is al lang geleden begonnen en wordt gedeeld met en door velen. Onze nieuwste kampioen heeft ook een eigen verhaal, een eigen historie, een verhaal wat veel toevalligheden heeft.


De moeder van Kaiser Milton heet Kaiser Els, ze is een volle zus van de Grand Prix paarden Kaiserkult (in eigendom van Olympische ruiter Dorothe Schneider) en Kaiserdom. Kaiser Els heet Kaiser Els omdat ze in eigendom kwam van Stoeterij de Els (van wijlen meneer Sprekenbrink). Kaiser Els is nu van familie van der Stegge uit Enter die met de merrie fokken. Zij kreeg in 2015 een heel mooi hengstveulen. Familie van der Stegge was nog niet helemaal thuis in de regeltjes van het Trakehner Verband maar wel meer gewend aan de KWPN manier van doen. Daarom kreeg het hengstveulen volgens de wetten van het KWPN een naam met een M, de eerste letter van de naam van zijn vader.  KWPN veulens krijgen normaal een naam volgens het jaarletter systeem maar als de vader van een ander stamboek komt dan gaat de regel op dat ze de eerste letter van de naam van hun vader moeten dragen. Het veulen ging dus de “boeken” in als Milton Els. Omdat meneer van der Stegge zag dat het “een hele beste” was heeft hij het veulen aangemeld voor de prestigieuze Prinsjesdag veiling, het veulen werd opgenomen in de collectie!
Vlak vóór die veiling werd duidelijk dat er nog iets vergeten was. Er was namelijk geen paspoort voor het veulen. Na contact met het Trakehner Verband is er met spoed een thuis-stamboek-opname  geregeld. Toon, onze voorzitter was onderdeel van de keuringscommissie en wist meteen al dat het een heel goed veulen was. Maar liefst 60 punten werden toegekend aan het uitstekend bewegende, typische, hengstveulen.

Tijdens de veiling had het hengstveulen veel geïnteresseerden mensen maar het laatste stak Laurens van Lieren, de Internationale Dressuurruiter, zijn hand op. De veilingteller stond toen stil op €15.000. Laurens had juist daarvoor een uitvoerig gesprek met zijn sponsor gehad. Zij hadden het plan opgevat om een aantal jonge dieren te kopen. Die op te fokken en op te leiden en dan te kijken welke, één of misschien wel meer, zouden kunnen doorbreken in de internationale dressuursport. Een heel mooi lang-jaren plan dus, een prachtig initiatief, iets waar topsporters niet zonder kunnen, zij hebben mensen nodig die ze steunen en ze langjarig het vertrouwen geven om iets heel moois te maken. Jan Pieter Dalsem is zo’n man, iemand met een lange termijn visie, iemand die graag iets wil betekenen voor de toekomst. Hij doet dat al in zijn werk, zijn andere passie, de tuinbouwkassenbouw, maar hij wil dat ook in de dressuursport doen.


Samen met de andere aangekochte veulens ging Kaiser in opfok in Nederland, niet te ver weg van Laurens en meneer Dalsem, in Zuid Holland. Bijna twee jaar later was duidelijk dat Kaiser een heel speciale was en voordat hij de sport in ging was hij wellicht wel geschikt om dekhengst te worden. Dus werden de voorbereidingen getroffen om de jongeling klaar te maken voor deze eerste grote uitdaging. Gerard Geling, die al jaren hengsten voorbereid in Noord Duitsland wilde graag de hengst zijn start geven in het Trakehner Stamboek en dus ging Kaiser in april van dit jaar op transport naar Hoff Timrade waar Gerard zijn stallen heeft.

In augustus is dan de eerste echte test, de eerste bezichtiging in Hof Heitholm. Daar moeten de hengsten alle gangen tonen maar ook los springen wordt daar van ze verwacht. De hengst kreeg daar van de hengsten keuringscommissie groen licht om door te gaan naar Neumünster in Oktober.

Gerard Geling, een heel ervaren Trakehner / paardenman, wist dat Kaiser een hele goede kans maakte, hij weet wat er nodig is om een kampioenshengst te worden, hij heeft er al eerder één getraind. Als geen ander weet Gerard dat het wel allemaal moet lukken, alles moet goed gaan. Het zijn en blijven jonge beesten, ze doen ook wel eens iets wat niet handig is. Maar het ging allemaal goed en Kaiser betrad op woensdag 18 oktober zijn tijdelijke stal in de Holstenhallen. Gerard die kampt met pijn in zijn knieën door een recentelijk uitgevoerde operatie kan niet al het voorbrengen zelf doen, hij moest dat hier en daar aan een ander overlaten. Wat is dat moeilijk om zoveel verantwoordelijkheid te leggen in de handen van een ander! Maar wat moet, moet. Kaiser Milton werd opgesteld voor de jury en trok meteen alle aandacht naar zich toe.

Hij werd gestapt en hij werd opgedraafd op het harde en op de zandbaan. Daar liet hij zien wat hij waard was maar het was alsof hij niet tevreden was met wat hij kon laten zien, hij maakte zich los van de begeleider en gaf een privé show op het middenterrein, als er nog iemand was die hem niet goed gezien had was dat nu ook geregeld! Kijk naar mij, ik ben er!

De volgende dag, de vrijdag is de dag dat er gesprongen moest worden. Van afstamming her is Kaiser niet gericht gefokt om te kunnen springen maar dat liet hij niet blijken! Gerard geeft zijn hengsten altijd ruim de tijd om te leren springen, en dat werpt altijd vruchten af. De Kaiser deed het los springen erg goed.

Dan is het al snel zaterdag, dat is de dag van de achtbaan. Dat bedoel ik hier letterlijk én figuurlijk. De paarden worden getoond in een baan in de vorm van een acht waardoor ze hun galop goed kunnen laten zien maar ook kunnen laten zien hoe hun balans is en hun coördinatie. Maar de zaterdag is ook de dag dat Lars Gehrmann, de voorzitter van de keuringscommissie en de fokleider van het stamboek, de gevleugelde en gevreesde woorden “Nicht Gekört”  uitspreekt of hij zegt, “deze hengst gaan we terug zien voor de volgende bezichtiging”. Emotioneel is het voor alle betrokkenen dus ook een achtbaan!

Natuurlijk deed de Kaiser het in de baan heel goed en was er niemand verbaasd dat hij wederom terug zou komen voor de volgende selectie.

Op zondag komen de goedgekeurde hengsten dan weer de baan in. Daar horen we welke van de hengsten een premie gaan krijgen. Zij zijn de beste van de jaargang. De 2015  jaargang was een speciale! De crisis had de fokkers in 2014 stevig in de greep waardoor er dat jaar maar 400 hengstveulens werden geboren. 100 van die veulens werd aangemeld voor de eerste selectie, 34 van die honderd mochten door naar Neumünster, 7 van die hengsten kregen een premie! Er gaat heel wat vooraf aan de zaterdag en de woorden van meneer Gehrmann. Kaiser was één van de zeven geprimeerde hengsten.

En dan na alle testen en alle selecties, met alle ogen gericht op de nog maar 2,5 jarige paarden wordt er een uiteindelijke beslissing genomen. Alle gekeurde hengsten worden uitgebreid besproken, er wordt verteld waar de pluspunten van de hengsten zitten, waarom de commissie zijn keuze heeft gemaakt. Na de eerste 4 premie hengsten zijn er nog 3 over. Meneer Gehrmann    voert de spanning verder op door te zeggen dat de kwaliteit zo goed is dat er niet één maar twee reserversiegers zullen worden gekozen. Bij de beschrijving van de eerste reservesieger weet iedereen dus de twee die over zijn, daarvan is er één de kampioen. Dan valt alle twijfel, voor zover nog aanwezig, weg. Tweede reservesieger is niet de Kaiser maar Sir Picasso, een minstens zo indrukwekkende donkere hengst.


Gerard voert zijn hengst naar de voorring waar de het lint voor de kampioen wordt omgehangen. Op de tribune bij eigenaar en fokker, en alle andere Nederlanders is een vrolijke en uitgelaten maar natuurlijk ook trotse sfeer. Een hengst uit Nederland die het zo ver weet te schoppen! Kaiser is een GEWELDIGE hengst en we gunnen het allemaal aan alle betrokkenen van de hengst.

Later die dag volgt na alle ererondes en felicitaties de veiling. Kaiser Milton gaat voor de tweede keer in zijn leven onder de hamer. Er wordt heen en weer geboden, er zijn een paar partijen die interesse hebben maar wie heeft de ruimte in het budget om deze geweldenaar voor zich te verzekeren? Uiteindelijk blijkt dat Burkhard Wahler te zijn van Klosterhof Medingen. Het huis van legendes als Caprimond en Hohenstein, maar ook van bijvoorbeeld De Niro. Een huis waar Kaiser Miltons dus in de allerbeste handen komt. Al generaties lang voert de familie Wahler een hengstenstation, daar zal de kampioen van 2017 een hele goede start maken om in de sport én in de fokkerij te stralen!

Voor de verkopende partij is het toch, ondanks het bedrag en alle emoties er omheen, een zware dobber.  Dalsem was niet van plan zonder hengst naar huis te gaan maar zo is het nu toch gelopen. Meneer Dalsem is nog nieuw in de paardenwereld maar is wel heel betrokken bij zijn paarden.  Hij weet dat zijn paard naar een goed huis gaat en zal hem, zij het op afstand, blijven volgen!

Comments

Comments are closed.

Trakehner Hengstmarkt 2019

HM2019 In november is het weer zover, dan wordt de Trakehner Hengstmarkt/ Hengstenkeuring gehouden in de Holstenhallen in Neumünster. Een evenement wat je als paardenliefhebber een keer gezien moet hebben. Als Trakehner fan is het simpelweg onmisbaar. Wilt u meer weten of met ons mee? Stuur een mail dan sturen we alle informatie.

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!