Hannover Interview met fokker/eigenaar/ruiter/trainer

Geplaatst door on 5 februari 2018

Er zijn al wat interviews langs gekomen de afgelopen week, gesprekken met ruiters, met trainers, met eigenaren. Alwine van der Heijden- Nuy is een combinatie van al die “functies”. Ze rijdt haar eigen gefokte paarden en geeft les aan combinaties met een Trakehner (maar eventueel ook ‘gewone’ paarden)  Wat zijn haar ervaringen van Hannover?

We spreken Alwine in de stallen van Kasteel Boxbergen. Nadat ik de paarden heb gezien, de geweldige merries en het jonge spul, en natuurlijk de puppies, is het tijd voor thee en een goed gesprek.

Alwine jij hebt veel ervaring met wedstrijdrijden, wat maakt het Bundesturnier (BT) anders dan al die andere wedstrijden, in Nederland of daarbuiten?
*Het Bundes Turnier is extra bijzonder omdat het alleen Trakehners betreft. Op vrijdagavond na de wedstrijddag samen eten met alle deelnemers.
Erg gezellig!  Internationale wedstrijden heb ik altijd erg leuk gevonden omdat je na wekenlange voorbereidingen deze dagen alle tijd voor je paard hebt en intensief met je paard bezig kunt zijn. En dan ook nog de gezelligheid die je als “team Orange” hebt.


Je bent niet alleen ruiter, ook eigenaar en fokker, wat is er allemaal te zien voor een eigenaar, een trainer, een fokker en ruiter?
*Als toeschouwer zie je de beste paarden van alle rubrieken aan je voorbijkomen tijdens de prijs uitreikingen te paard, met de ere rondes, op het hoofdterrein.
Ik denk dat wel 300 Trakehner paarden uit ongeveer 10 verschillende landen strijden om de eer in verschillende klassen van de dressuur, springen, eventing en ook aangespannen.
Jonge, net goed gekeurde, hengsten zijn onder het zadel in de wedstrijdring te bewonderen. Veulens worden elke dag aan het publiek voorgesteld alvorens zij zaterdag avond geveild worden.
Waar vind je zoveel Trakehners van alle leeftijden en in verschillende disciplines bij elkaar? Bundes Turnier Hannover is uniek!

Jureren Duitsers nu echt heel anders? Heb je je rijden aangepast naar hun smaak/ wensen?
*Al lijkt het misschien dat je in “het hol van de leeuw” rijd, ook de Duitse juryleden zoeken net als alle andere juryleden van alle nationaliteiten naar het plezier van de combinatie, de losgelatenheid, bereidwilligheid van het paard om het voor jou te doen in de omstandigheden die er op dat moment zijn. Mijn Honeybey won met 88% in 2012 een Duitse L (Z1) proef, 10% los van de nummer 2.  Het kan!


Wat vond je van het rijden (niveau andere ruiters) daar? Is dat intimiderend? Of kunnen we ons als “Hollanders” daar best aan meten?
*Goed voorbereiden in/is alles. Weet welke rubriek je goed kunt en wil rijden. Zorg dat je de nieuwste versie van de proeven hebt en ken de proef goed. Plan alles heel goed in de weken vooraf gaand met b.v. hoefsmid, het trainen en dat de juiste spullen (lijst maken!) mee zijn. Het is toch een hele volksverhuizing zo’n meerdaagse 😊  Ook het (los)rijden goed inplannen en blijf vooral door je buik ademen en voelen en ga niet anders rijden op een wedstrijd. Met zo’n voorbereiding kun je met goed vertrouwen overal starten.


Die eerste keer BT liep je toen tegen dingen aan die heel erg anders waren dan wat je kan tegen komen op andere Nederlandse concoursen?
*Haha, de startijden. Ik ben behalve tijdens het Bundes Turnier nog nooit om 7.30uur in de wedstrijdbaan verschenen. In de Duitse proeven bestaat de oefening überstreichen al zolang als ik me kan herinneren, dat was toen nog nieuw voor de Nederlanders. Alle proeven worden voorgelezen door een dame met een microfoon en het geluid komt uit een luidspreker bij dressuurbaan.
Zij zegt elke oefening 1 keer. Heel relaxed.
** Grappig dat je dat zegt Alwine, Aniek had net als jij goede herinneringen aan “de voorlees dame van Hannover”. Echter, de laatste keer dat we er waren, dat was afgelopen zomer, was die mevrouw er niet. Toon heeft toen overlegd met de wedstrijdleiding en geregeld dat alle buitenlandse ruiters voorgelezen mogen worden. Wel in het Duits en ook op die Duitse rustige, 1 x de oefening lezen manier, maar er mag dus gelezen worden.  Nog beter is het natuurlijk om uit het hoofd te rijden. Maar bijvoorbeeld Kim reed in 2017 in 3 dagen 4 proeven, dat is best veel om allemaal uit je hoofd te leren.  We waren best blij dat er toch gelezen mocht worden!Wat is jouw grootste drijfveer om wellicht weer eens mee te gaan doen?
*Bundes Turnier 5-8 juli staat al maanden in mijn agenda! Ik probeer er naar toe te werken met 1 paard om daar te starten omdat ik het een geweldige entourage vind waar ze veel van gaat leren in een paar dagen. Er is genoeg ruimte om los te rijden. Toch een compact terrein voor zo’n groot concours. Leuke mensen en knappe paarden is mijn ervaring.Zou je iedere andere ruiter met een Trakehner aanraden mee te doen? Of bijvoorbeeld alleen mensen met een jong paard in opleiding? Of misschien wel alleen de mensen die de basis bijna uit zijn? (Z+)
*Ik kan het iedereen aanraden. Door het Bundes Turnier is voor meer mensen een buitenlandse meerdaagse bereikbaar, want rijd je een Trakehner en kun je serieus voorbereiden zodat je beslagen ten ijs komt in Hannover dan grijp je kans: het word leuk!!!

Comments

Comments are closed.

Trakehner Contact Nederland

vuurwerk

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!