Hannover Interview met een ervaren BT-ganger

Geplaatst door on 4 februari 2018

Het was even puzzelen om een moment te vinden waarop Claire vrij was om het Hannover interview te doen. Ze is heel druk met haar werk als instructrice. Ze geeft net zo enthousiast les aan combinaties die zeer succesvol zijn in de IJslandersport als combinaties die dressuur rijden tot op hoog niveau. Deze bezige Bij hebben we tussen twee lessen even kunnen “vangen” in de kantine van de pensionstal waar ze tussen twee lessen in een kop thee neemt voordat ze de baan weer in gaat voor een les aan een hele grote vos die moet leren om rechter te worden. Erg leuk werk!

Jij bent al vaker mee geweest naar BT. Is je idee over Hannover in de loop van jaren verandert?
*In 2007 ging ik voor het eerst. We moesten toen eerst langs bij de TCN voorzitter waar een Duitse jury bekeek of je voldoende niveau had. Dat was voor ons van Stompwijk (vlakbij Leiden) naar Deurne. Dat was al zo’n beetje de halve Hannover afstand. Die eerste keer was ik vooral onder de indruk dat alle kwaliteiten van het Trakehner paard te bekijken waren. De fokkerij middels de veilingveulens, de sport van jonge paardenproeven tot de zware tour, de nieuwe jaargang hengsten van oktober zag je nu in de competitie samen onder het zadel.
Paarden voor de wagen, aanlegtesten voor cross paarden en springen, van begin tot zwaar niveau. 
Er was zoveel te zien, zo afwisselend en dan was je ook zelf nog onderdeel door mee te kunnen rijden.
Nu is het vooral een gevoel onderdeel te zijn van dit grote geheel wat uniek is en zo verschrikkelijk leuk om aan mee te doen. Het is een vakantie gevoel; de hengsten keuring is voor de fokkers, maar het BT is voor de ruiters.



Je hoort veel mensen zeggen, het is zo ver weg, vindt je dat ook? Is het de rit waard?
*Ik vind het niet te ver. Ik woon echt aan de andere kant in Nederland en als je vroeg vertrekt, op een flinke file in Duitsland rekent en even stopt ben je 6 uur kwijt. Dan kom je in de loop van de middag aan, kan je ’s avonds je paard nog beweging geven en kan het feest beginnen.

Wat zou jouw allerbelangrijkste tip zijn voor mensen die mee willen doen in Hannover?
*Voerbakken en waterbakken niet vergeten en regenkleding.(inclusief kaplaarzen)
Verder; start daar pas als je paard goed voor elkaar is. Persoonlijk vind ik het niveau van Hannover hoger dan de gemiddelde Nederlandse wedstrijd. Dus winstpuntwaardig een proef kunnen rijden is wel echt een vereiste. Het voordeel is dat de proeven nét wat makkelijker zijn dan de onze. De Z1 is vergelijkbaar met de Duitse L proeven maar die zijn dan wel iets makkelijker. Dus bestudeer de proef en verdiep je in de optoming. De Duitsers hebben proeven op trens en op Kandare, de stang en trens in Nederland. Die optoming is dan ook verplicht. Nog een leuk weetje is dat je alle proeven tot en met de zware tour met zweep mag rijden.  Startlijsten hangen pas een uur (of korter) van te voren bij het secretariaat. Dat geeft ook nog wel eens stress en verwarring. En wees op tijd. Flexibel omgaan en mensen ertussen passen gaat in Nederland makkelijk maar in Duitsland is dat “not done”

Wat betekent Hannover voor jou als ruiter en trainer?
*Paardensport op alle niveaus voor alle leeftijden. Ik heb de jonge paardenproef gereden, de Duitse L en M proeven en ben ook mee geweest toen mijn dochter met de jeugdproeven onder 25 mee reed waar ze dressuur, springen, crossen, voorbrengen en een theorie test kreeg. Het is een prachtige wedstrijd, groot, met internationale deelname en alleen maar Trakehners. Het niveau is professioneel en de organisatie ook. Het is een mooi ijkpunt om te kijken waar je staat. Een belevenis om te kijken en een topervaring voor de paarden. Ze worden er makkelijk van, daarna is een Nederlandse wedstrijd echt een stuk simpeler.

Zijn Duitse ruiters echt anders dan wij, nuchtere zij het zenuwachtige Hollandse ruiters?
*Duitse ruiters rijden bijna allemaal erg netjes, zitten correct op hun paard en houden zich aan de regels. In het losrijden houden ze minder rekening met elkaar (en met jou) en zijn erg fanatiek. Ze gaan er vanuit dat jij hun regels kent. Bij het secretariaat worden de uitslagen scherp gevolgd. Een beetje de sfeer van een kampioenschap. Ook maken de Duitsers constant in de stallen alles schoon; hun hanarchement, hun laarzen etc. Alles ziet er dan ook uit om door een ringetje te halen. De Nederlandse ruiters zijn minder georganiseerd, losser in de omgang met elkaar en hebben meer lol. En we zijn luidruchtiger. 


Wat komt er het eerst in gedachte als je aan Hannover denkt?
*Stof en regen. Altijd staat het ene moment alles blank van de regen en na 4 uur zon is het er warm en stoffig. Dat heb ik nog nergens zo meegemaakt. En de prijsuitreiking, dat is ook een belevenis. Ouderwets met zijn allen door de baan, rozetten aan de paarden en klappend publiek.  Hannover is een ervaring die je beleefd moet hebben!

En weg is ze weer. Haar lesklant had zijn paard al warm gestapt terwijl wij de vragen en de thee doornamen. Maar hoe druk ze ook is, het BT in Hannover; daar gaat alles voor opzij!

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!