Afscheid van een groot Trakehner man

Geplaatst door on 7 maart 2018

In de nacht van 4 maart 2018 stierf de heer Jürgen Hanke, op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen kanker. Het Trakehner Verband en de grote Trakehner “familie”  treurt om het verlies van deze Trakehner man in hart en nieren.

De meeste mensen kennen hem als een pilaar onder het Trakehner Verband, andere kennen hem als diplomaat die altijd onbaatzuchtig zich met alles in zette voor zijn ras, de Trakehner. Weer andere kennen hem als de drijvende kracht achter het Bundesturnier maar hij was ook de man die altijd de waarde van “de jeugd heeft de toekomst” hoog in het vaandel had. Maar wat misschien niet iedereen zo maar weet te herinneren is dat hij zich de fokker van misschien wel de meest invloedrijke hengst van de vorige eeuw mocht noemen, EH.Caprimond

Jürgen Hanke leefde voor het Trakehner-paard, zette zich met alles wat hij had en een schijnbaar onuitputtelijke energie in voor het Verband en het ras. Hij was een man met het oog op de toekomst hij was in staat vele te inspireren en te boeien.

37  jaar van zijn leven heeft hij als vrijwilliger van alles gedaan in en voor het Verband. Altijd stond het belang van zowel de fokkers, de leden van het stamboek en het ras voorop.
Hij was ook een heel succesvolle en trotse fokker, samen met zijn familie, Gina zijn vrouw en Bjorn zijn zoon, heeft hij naast Caprimond nog 7 goedgekeurde hengsten gefokt. Nooit is zijn eigen belang als eigenaar/ fokker verward geraakt met wat hij deed voor de Trakehner is het algemeen.

Sinds 1981 was Hanke verbonden met een het Verband. 19 jaar lang was hij voorzitter van zijn Zuchtbezirk, Niedersachsen Hannover, 10 jaar was hij lid van het hoofdbestuur van het Trakehner Verband.

Het Trakehner Bundesturnier in Hannover is sinds 2005 een uniek succesverhaal vanwege zijn visie en energie. Het belangrijkste zomer evenement van het Trakehner Verband werd gedragen door meneer Hanke en zijn trouwe vaste team van mensen die hij om zich heen had verzameld. Hij was het die sponsors, ruiters, fokkers, deelnemers én vrijwilligers samen bracht en hij was de drijvende kracht was achter dit grootse Trakehner feest.


Hij was behalve alles wat hier boven al beschreven staat één van de oprichters van het Trakehner-Turniersport-Gemeinschaft (TTG). Jürgen Hanke was erelid van het Trakehner Verband (sinds 2017), drager van de Gouden erespeld (2012) die in 2016 werd verrijkt met de diamanten speld, hij kreeg de Dietrich von Lenski Kattenau Gedenkprijs en de Freiherr von Schrötter Medaille (1996).

Tegen en met wie hij ook sprak, of dat bondscoaches of recreatieve ruiters waren, grote fokkers of een jonge Trakehner fan, hij heeft naar iedereen geluisterd, altijd was hij hetzelfde, een rots die voor iedereen een luisterend oor had en bereid was te helpen. Hij heeft het allemaal niet alleen gedaan, zonder de niet aflatende steun van zijn Gina en van Bjorn had het allemaal niet gekund.

In de begin jaren van TCN is er een grote club jonge Nederlandse Trakehner enthousiastelingen afgereisd naar Hameln om daar een paar dagen te verblijven en te leren maar ook te genieten van de paarden en de mensen. Er werd gepraat en gekookt, rond gekeken en geluisterd. Voor die Nederlanders een onvergetelijke tijd! We gaan Jürgen Hanke niet vergeten. Maar we gaan hem wel verschrikkelijk missen …

Comments

Comments are closed.

trakehner Contact Nederland

veulen

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!