TCN Stamboekdag 2018

Geplaatst door on 18 juli 2018


Een warme en zonovergoten dag zou het zijn, zondag 15 juli. En dat was het ook. Er was een kleine jaargang en ook jonge merries wisten we, waren er niet veel. Drie jaar geleden was er op de TCN Stamboekdag maar 1 veulen, zij is al in Duitsland naar de keuring geweest. We verwachten dan ook geen merries op de keuring maar dat liep anders.

Een tijdje terug heeft er een jonge Herbstkönig merrie op onze verkoooppagina gestaan. Het was de redactie al op gevallen dat de merrie op twee plekken tegelijk werd aangeboden wat een niet vaak voorkomende situatie is. Nu blijkt dat het niet ging om 1 merrie op twee plekken maar om twee volle zussen! Gefokt door een dame op leeftijd in Schleswig Holstein zijn de jonge merries op de één of andere manier allebei in Nederland terecht gekomen. Ze hebben beide een Nederlandse eigenaar gevonden en die wonen niet al te ver bij elkaar uit de buurt.  Ze zijn op onze stamboekdag weer met elkaar verenigd.

Zowel de 4 jarige als de 3 jarige zijn opgenomen in het stamboek, beide hebben de punten om, als ze de verrichtingen halen, een premie te krijgen. Maar er waren nóg 2 jonge merries. Een Fairmont Hill dochter van de Garst en een bloedlijnen bijzonderheid. De Fairmont Hill dochter zou ook naar de keuring in Duitsland zijn gegaan maar was die dag niet helemaal fit, nu was ze wel in blakende gezondheid. De bijzonderheid was een Balisto Z dochter.  Balisto Z is het internationale successen vierende springpaard geweest van Zangersheide eigenaar Melchior’s dochter. Voor een Trakehner om in die super springwereld terecht te komen is bijzonder, om het dan ook nog eens geweldig te doen is top én hij is al die tijd hengst gebleven. Na zijn sportcarrière heeft hij kort de fokkerij gediend maar Trakehner nakomelingen van hem zijn er helaas nauwelijks. Maar bij ons was er één! Een Balisto Z uit een Sapros moeder, dat moet geweldig kunnen springen! Dat springen hebben we niet gezien maar dat gaat er zeker wel uit komen in de toekomst!


Na een welkomstwoord van onze voorzitter aan de commissie die bestond uit de dames Ute Sander, Beate te Kloot en stagiaire Theresa konden zij meteen aan de slag met meetstok, meetlint, papieren en natuurlijk voornamelijk beoordelen en opnemen van de jonge merries. Om 11 uur kwam de oudste merrie van de dag de baan binnen. Een Herbstkönig dochter uit een Freudenfest moeder. De moeder heet Hofdame wat meteen al verwijst naar de familie van waaruit deze lijn stamt, het is dezelfde lijn als Hofrat. Hofdame is een halfzus van Hofrat, Hofdame is een Freudenfest, Hofrat maar ook Hoftänzer, beide goedgekeurd, zijn Gribaldi zonen.

Hofprinzessin

Is een hele chique bruine merrie met veel Trakehner uitstraling en een duidelijk vrouwelijk paard. Ze heeft wellicht een licht fundament maar dat past helemaal bij haar lichtvoetige en luxe bouw. Ze heeft een mooi gesloten bovenlijn waar de verbindingen allemaal mooi zijn. Ze weet zich in draf heel goed te tonen maar tijdens de stap en galop houdt ze spanning in het lijf wat nu nog een wat korte indruk geeft.

Dat zal als de merrie in de sport gebruikt wordt steeds beter worden. Met alleen een heel kleine bemerking op het fundament, de voorbenen neigen naar iets bodemnauwe stand kan Hofprinzessin trots zijn op haar premie waardige cijfers.

8,5 -7,5 – 7 / 7 – 8 -7,5/ 8 = 53,5   maten  160/20

Dan is haar driejarige zus aan de beurt om de baan binnen te komen. Zij draagt de naam
Happynezz


Deze ook bruine merrie heeft langere lijnen dan haar oudere zus maar is net zo chique, ook vrouwelijk en straalt het Trakehner type uit al haar poriën. Ze is in een andere ontwikkelingsfase dan haar zus waardoor ze misschien een ietsje te lang is in haar middenhand maar ze beschikt hoe dan ook over ruimere lijnen en partijen dan haar zus. Ze is onder de indruk van alles om haar heen maar als er gevraagd wordt te bewegen weet ze wat ze moet doen en laat 3 hele goede basis gangen zien!

Ze ziet er uit als een paard wat een heerlijk sportpaard kan gaan worden. Met haar cijferlijst mag ook zij zich premiewaardig noemen en hoeft alleen de sport nog maar gedaan te worden om die premie echt te krijgen.

8,5 – 7,5 – 7,5/7 – 8 – 7/8 = 53,5   maten 164/20

Maha Karuna

Soms komt er een bloedlijn langs waar je alleen maar blij mee kan zijn dat mensen die keuze hebben durven maken. Er zijn maar heel weinig Balisto ’s en om dan toch je merrie aan te bieden is hoe dan ook spannender dan naar een hengst gaan waar al tientallen veulens van hebt gezien. En als de merrie dan ook een springafstamming heeft dan is er een bloedtechnisch snoepje ontstaan. Mazurka heet de moeder van Maha Karuna, dat is een Sapros dochter. Sapros heeft tot in 1.50 parcoursen prijzen gehaald dus springgenen ten over! Maha Karuna is niet een hele grote merrie maar ze is duidelijk nog niet af. Er zit nog heel wat groei aan te komen, schatten we in. Ze waardeert zich enorm op als ze gaat bewegen. Ze beweegt graag en lekker los door het lijf, altijd lichtvoetig en handig.

Ze heeft veel kracht in de achterhand die ze goed gebruikt. Elke pas die ze zet is raak. Alhoewel ze wat overbouwd is nu, is ze vrouwelijk en slim, dit laatste gaat haar in haar carrière in de sport helpen. Als ze in welke tak van hippische sport dan ook, winstpunten in het M haalt is ook zij een premie merrie.
8 – 7 – 7/7,5 – 8 – 7,5/8 =53,5  maten 160/20

De laatste jonge merrie die binnenkomt is
Golden Hilltop

Ze is een zwarte uitvoering van haar moeder Goldkrone, dat is een Münchhausen dochter die het eerst in de sport en nu in de fokkerij heel goed doet. Met deze Fairmont Hill dochter levert ze wederom een heel fraai en af paard, een paard waar je liefst meteen een zadel op legt om te gaan rijden. Ze heeft grote lijnen en ruime partijen die alleen nog maar mooier zullen worden in haar verdere ontwikkeling. Ze heeft rust in zich om de hele situatie eens rustig in zich op te nemen, dan te doen wat haar gevraagd wordt, een heerlijk sportpaard! Haar chique zwarte kleur word verlevendigd door een hele lichte zweem van stekelharigheid.

Misschien kan ze een heel klein beetje meer Trakehner type in haar hoofd hebben maar elke ruiter die de beschikking krijgt over een zodanig paard kan in zijn handen knijpen!
Haar cijferlijst ziet er als volgt uit:

7,5 – 8 – 8/8 – 8 -7,5/8 = 55 waarmee ze de titel Merrie Kampioen 2018 op haar naam zet. haar maten zijn 167/21.5

 

Bijna meteen kunnen we door met de veulens. De hengsten zijn zwaar in de meerderheid want er is maar 1 merrie veulen en 3 hengstveulens. Er zijn meer Trakehner veulens in Nederland maar om diverse reden zijn ze niet allemaal aanwezig. Er zijn er ook die nog niet geboren zijn! Er volgt dus nog een nakeuring later in het seizoen.


Maar wie er wel was, was Onyx, een geweldig mooie zwarte die er niet alleen als hengst uitziet maar dat ook in alles is. Mannelijk en stoer, alhoewel hij een beetje sip is door een klein zomerhoestje. Hij is al in maart geboren waardoor hij niet in de meest optimale groeifase zit wat hem een beetje parten speelt in de kracht in zijn bewegingen.

Toch beweegt hij makkelijk en graag. Hij is een zoon van Octavia, een volle zus van de hengst Octavian, en daarmee een Milennium dochter. Kentucky tekent voor het vaderschap van Onyx, die de kenmerken van beide vaderdieren mooi weergeeft. De commissie raad aan de hengst voor hengstenopfok aan te bieden. Als hij daar aankomt kan hij trots zijn cijfers laten zien:  8 – 7.5 – 7,5/7 – 8 -8/8 =54

Good Luck


Het valt iedereen meteen op, een veulen uit de Golden- lijn van de Garst en toch heet deze niet Golden, hoe kan dat? Fokker Antoon van Osch legt uit; De moeder van Good Luck is Golden Grace, een Gribaldi merrie, die jaren geleden op de Garst is geboren en daarna de sportwereld is ingegaan. Ze heeft het daar goed gedaan en heeft enkele jaren de KWPN fokkerij gediend. Toch vond ze haar weg terug naar haar thuis en werd opnieuw als fokmerrie ingezet. Dat viel echter allemaal niet mee. Het wilde helemaal niet lukken met dragend worden. Er was al besloten met de merrie te stoppen maar er werd nog 1 keer geïnsemineerd. De afspraak voor afvoer van de merrie was al gemaakt toen op de laatste dag bleek dat ze deze keer wél dragend was. Daar werd dan ook meteen besloten dat het veulen hoe dan ook Good Luck ging heten!

Good Luck is geboren op 23 april en heeft Helium als vader. Ze is niet in de meest gunstige periode van haar wasdom wat zich wat toont in de bewegingen waar ze nu nog niet helemaal over goede bespiering kan beschikken. Dat gaat allemaal wel komen, je kunt niet groeien in alle richtingen tegelijk, dat gaat in stukken. Toch weet ze al wel lichtvoetig naast haar moeder mee te bewegen. In type kan ze een kleine streepje meer Trakehner tonen, ze lijkt daarin op haar moeder. Hij gaat zeker een heel fijn rijpaard worden!

7 – 8 – 7,5/8 – 8 – 7/8=54
George

Net als Onyx speelt George een thuiswedstrijd, de beide heren spelen altijd samen in de weilanden rondom Manege Groenewoude waar ze ook geboren zijn. Ook George heeft een heel licht zomerhoestje maar dat is hem in bouw en type niet aan te zien. Hij is een super chique Fairmont Hill zoon uit een Partout moeder. Die fokkerij van Partout is terug te zien in deze zwarte. Hij heeft een goed fundament en is ondanks dat hij nog wat smal en niet optimaal bespierd is, is hij duidelijk hengst.

Hij beweegt goed en lichtvoetig. Hij is in alles een boven gemiddeld goed veulen wat hem een hele mooie cijferlijst oplevert.
8 – 8- 7,5/8-8-8,5/8 waarmee hij de beste rapportcijfers heeft van deze dag, 56 punten!

Golden Moon

Van deze combinatie kennen we er al één, hij is een volle zus van Golden Tulip, een Kentucky uit de geweldig fokkende Hertug dochter Golden Rose. Zijn zus die de naam Tulip kreeg omdat ze een kol heeft die er uit ziet als een tulp is een heerlijk bewegend sportpaard die al eens de Kasparow trofee heeft gewonnen. We hebben er alle vertrouwen in dat Golden Moon dat ook gaat doen. Hij is de benjamin van het spul, hij is geboren op 16 mei,  mist nog wat kracht.

Hij toont al wel dat er veel ruimte is voor beweging en kan beschikken over een prima fundament. Zijn halsaanzet had de commissie graag ietsje anders gezien maar ook dat kan heel goed de groeifase zijn waarin Golden Moon zich bevindt. Hij neemt het volgende lijstje mee naar huis.

7,5 – 7,5 – 8/8 – 7,5 – 8/7,5 =54


In de buitenbaan waar de linten en ereprijzen werden uitgereikt was het nog warmer maar toch was het een prachtig gezicht om 4 merries te zien allemaal van premiewaardige kwaliteit en veulens die duidelijk Trakehner zijn en waar we allemaal trots op kunnen zijn!

Het was een korte maar erg gezellige dag met veel belangstelling  en een bijzonder goede sfeer. Nog even dan doen we het nog een keer, dan hebben we de nakeuring!

* foto’s © Gert Brouwer

 

 

Comments

Comments are closed.

trakehner Contact Nederland

veulen

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!