Late veulen keuring

Geplaatst door on 2 oktober 2018

Afgelopen weekend was een druk Trakehner weekend. Niet alleen de TCN sportdag stond op de kalender, ook de stamboekopname van de laat geboren veulens vond plaats. En wel in Liessel op de Garst. Ondanks een wegafsluiting had iedereen de Garst gevonden en hebben we 6 veulens, en 3 merries gezien die door de commissie beoordeeld werd.


Wat als eerste opvalt op de startlijst was dat van de 6 veulens er maar liefst 4 dezelfde vader hadden, ze zijn allemaal Symont kinderen.
Symont de hengst die sinds kort in Nederland dekt en dat als 1 van de zeer weinige op natuurlijke wijze doet, liet hier dus een klein afstammelingenonderzoek zien van zijn eerste Nederlandse jaargang.

Laten we net als zaterdag gewoon bij het begin beginnen.

Maarten Hesselink won afgelopen jaar de Arie Timmer bokaal voor een Trakehner veulen uit een Arabische volbloed merrie. Deze keer was er weer een Arabische merrie mee, een andere Oosterse schoonheid, een schimmel.

De dame in kwestie heeft de respectabele leeftijd van 19 jaar bereikt en had haar tweede veulen aan de voet. Als 4 jarige heeft ze een veulen gehad en nu weer. Zoals dat gaat als merries van “vreemd” bloed een Trakehner kind hebben moet eerst de moeder bekeken en erkend worden, pas daarna kan haar kind een Trakehner zijn. Zo geschiedde. De merrie verkeerde in verre van goede conditie, mager, misschien telde ook leeftijd mee, maar de merrie was geen beeld van Hollands welvaren. Toch kan ze bogen op groot en stevig beenwerk wat ook correct is, heeft ze weliswaar het minder gewilde Arabische kruis maar dat was zeker niet heel kort en kan ze goed genoeg bewegen. Ze mag Trakehners maken, dat was het oordeel.


Haar dochter Venia is een Symont dochter die de kleur van haar moeder gaat krijgen. Ze is herkenbaar als Trakehner maar heeft natuurlijk ook wat Arabische trekjes. Het veulen is voor haar leeftijd, ze is geboren op 12 juni, niet heel groot maar ziet er wel gezond uit. Omdat ze nu wat langgekoot is ziet het er nog niet overal even stabiel uit maar dat zal de groeifase zijn. Ze beweegt graag en lichtvoetig en stapt heel goed. Haar hals zou iets hoger uit de borst mogen komen maar het is vooral door het andere bloed in haar aderen een interessant merrie veulen.

Haar cijfers: 8.5 -7 – 7/8 -7,5 – 7/7,5 = 53,5

Omdat beide TCN fotografen niet aanwezig konden zijn, zijn er geen bewegingsbeelden van de paarden maar hebben we toch, met een iPhone, van elke deelnemer een beeld kunnen maken, zo herkennen we ze als over en paar jaar op andere TCN evenementen verschijnen!

Verder ging het met de volgende Symont.

Nu een hengstveulen, zijn naam is Flynt, hij is het eerste kind van zijn moeder Femme Fatale van familie Stoffele.

Flynt is een echt laat veulen, hij is geboren op 20 juli, te laat dus voor de gewone TCN dag, maar hij was ook nog eens een maand te laat, een vol jaar wachten op een veulen is lang! Hij is geen knoeperd van een veulen. Tel daarbij op dat het een eersteling is, dan is de verwachting niet dat deze 1.80 hoog gaat worden, maar dat wil Mathilde Stoffele ook niet. Flynt heeft een heel knuffelig karakter, liefst zou hij op de thee komen elke middag. Ook hij beweegt lichtvoetig en makkelijk, hij vond de andere plek dan thuis en de mensen om de baan best spannend waardoor een een heel ontspannen beeld er net niet in zat maar als hij leert te ontspannen dan zal zijn beweging ook nóg beter worden. Hij heeft een heel mooi, zij het wat fijn fundament, en mist nu nog de hengst uitstraling. Hij is super chique en er was niks te schetsen want er is geen enkele aftekening te bekennen.

Flynt kreeg natuurlijk ook rapportcijfers, en wat voor! 8 – 7,5 – 7/ 8 – 7,5 – 7,5/ 7.5 =53

Dat er daarna een hengstveulen in de baan was dat was in één oogopslag duidelijk, Hardor is een Berlusconi zoon en stoer in alles!

Zijn moeder, de Seviliano xx dochter Hailey stamt uit de H lijn van de Berkenhoeve. Hardor lijkt in zijn voorkomen terug te grijpen op die kant van de familie, maar de Engels Volbloed invloed van zijn moeder is ook zeker herkenbaar. Hij vertoond behalve veel Trakeher type ook geslachtstype, zo legt mevrouw Sander van de keuringscommissie uit. Hij scoort op beide fronten hoog. Hij is goed gebouwd heeft een heel goed en krachtig fundament, hij is wat overbouwd wat zijn schoft misschien iets doet wegvallen maar hij is wel een echt sportpaard. Zijn galop en stap zijn vandaag zijn beste gangen, een beeld wat je verwacht als je volbloedgenen  draagt en wellicht een toekomst als eventer in het verschiet hebt.

Hij ging weer mee met fokker Lineke Bakker, met zijn cijferlijst in de rugzak. 8,5 -7,5 – 7,5/  8 -7.5 – 8/8 = 55 punten!

Dan is het weer tijd voor een hengstveulen, een hele donkere, Papa Vegas is zijn naam.


Moeder van deze Papa is Palina, een Gribaldi x Polarjager dochter. Papa Vegas is op 1 juli geboren en was heel donker bij de geboorte. Mede daarom moest er erg goed gekeken worden door de commissie welke kleur ze zouden noteren. Als hij grijs, zo grijs als een muis, geboren zou zijn geweest dan was er zwart op papier gekomen maar nu is het genoteerd als een schwarzbraun. De Schwarzgold zoon laat zich nu al zien als een toekomstig sportpaard wat en heel comfortabel en prettig gebruikspaard gaat worden. Hij beweegt makkelijk en erg goed, zijn draf en galop kwamen vandaag goed uit de verf. Elke ruiter zou zich zo’n paard voor de toekomst wensen. Enige minpuntje was zijn hals, die had mevrouw Sander liever wat langer en iets beter aangezet gezien maar er is nog zoveel tijd voor ontwikkeling. Een goed veulen!

Annemiek Riem nam haar zwartbruine hengstveulen mee naar huis en kan trots aan iedereen deze cijfers laten zien:

8 – 7.5 – 7/7 – 8,5 -8,5/ 8 = 55

Dan zien we Amiana de baan in komen. Voor haar is het een thuiswedstrijd, ook zij heeft een Symont aan de voet.

Deze Allure heeft een heel klassiek Trakehner hoofd, mooi breed tussen de ogen, de echte Trakehner oren en een intelligent oog. Ze heeft ook nog een hartje op haar hoofd, wat een heerlijk veulen! Een echte merrie en een echte Trakehner, Allure is geboren op 8 augustus en is goed ontwikkeld voor haar leeftijd. misschien dat ze op dit moment wat week in de rug aandoet maar er is nog een hele ontwikkeling te gaan. Een paar dagen geleden hebben Valerie en Deborah nog geoefend met merrie en veulen in de baan om de bewegingen goed te kunnen laten zien. Amiana galoppeerde op een gegeven moment goed door en dat veulen dat bleef haar in draf met gemak bij, het was fantastisch, zegt Toon trots. Maar zoals dat vaak gaat op keuringen, vandaag had Allure er niet zo’n zin in om dat spektakel weer te vertonen, dat had de baas al gezien, dat leek haar wel genoeg, zo leek ze te willen zeggen. Het is en blijft een momentopname!
In haar paspoort komen deze cijfers: 8,5 – 7,5 – 7/8 – 7,5 – 7,5/8= 54 punten.

en dan het laatste veulen het ‘snoepje van de week’! Wat een ontzettend mooi maar nog héél klein meisje kan Mathilde Stoffel ons tonen. Twee weken oud is ze nog maar. Moeder Fleur wil het liefst dat niemand haar kind, Fleur’s Doesja (moeders lieveling)  ziet en heeft het beschermd met tand en voet, waardoor het veulen nog wat schuw is voor mensen, maar wat een dropje!

Alles is klein en fijn en vrouwelijk aan het veulen, zo klein nog dat de commissie besluit het veulen nog geen punten toe te kennen omdat het echt nog te jong is. Natuurlijk wordt het wel in het stamboek opgenomen maar de cijfers laten we even achterwege omdat het geen eerlijk beeld zou geven. Ondertussen draaft de kleine naast haar moeder alsof ze het tegendeel wil bewijzen, ik ben er en ik kan heel goed bewegen! lijkt ze te willen zeggen. Familie Stoffele gefeliciteerd met deze “baby”

Maar we zijn er nog niet. ook al hebben we dan nu alle in Nederland geboren veulens gezien, er is nog meer werk voor de commissie. Een merrie  heeft  de SLP al gelopen en is door het werk erg verandert en verbeterd. Daarom wil fokker Antoon van Osch de merrie nogmaals aanbieden om te kijken of de eerste reeks cijfers niet voor verbetering heroverwogen kunnen worden. En een andere merrie Golden Empress heeft ook al haar SLP gelopen en deed dat erg goed, ze haalde een 7,87, een echt goede score. Maar stamboekopname dat moest nog.

Golden Empress is een dochter van Kaiser Wilhelm uit Golden Rose, de Hertug merrie die al zoveel hele beste kinderen heeft gebracht. Naturlijk heet ze Empress, als je vader een keizer is dan doe je daar niet voor onder en wordt je keizerin! Als een fotomodel laat de merrie zich opstellen en blijft als een standbeeld staan, ze is minstens zo mooi als Heidi Klum.
Golden Empress heeft in  haar fundament een probleem met een voorbeen. In Duitsland noemen we dat “verlegen” het is niet fraai maar het deert de merrie niet, ze beweegt als een droom met schwung en gemak, en het is niet overdraagbaar, vandaar dat de merrie nu ook dragend is. Ze is gedekt en dragend van Freiherr von Stein. Dat kan wel eens een spectaculair veulen gaan worden! De cijfers die samen met de goede SLP van Empress een Premiemerrie maken zijn: 8 – 8 – 5,5/8 . -88- 7,5/ 8 Dus ze is, als ze nog een keer op een centrale keuring aan een grote commissie getoond wordt, Pr.St.Golden Empress.en als uitsmijter is er dan nog Knituoja (spreek uit als knietoya) een Ice Age dochter uit het verre Litouwen. Knituoja is al eens opgenomen maar inmiddels zo ontwikkeld dat een moment voor heroverwegen aangebroken was. Knituoja heeft al een SLP gelopen en haalde op een haar na niet het gewilde 7,5 maar moest genoegen nemen met 7,45. Ze zal over de sport gaan bewijzen wat ze waard is en dan alsnog haar premie toegekend krijgen want doordat haar cijfers voor lichaamsbouw en stap beide verbeterd waren en naar een halve punt hoger werden genoteerd, is ze premiewaardig als ze in de sport winstpunten haalt in minstens de M klasse. Dat is het doel voor Deborah en Knituoja, dat gaan ze redden.

Moe maar tevreden hebben we allemaal nog een kopje koffie gekregen in de kantine met daarbij een heerlijk stuk vlaai van de familie Stoffele. Weer een leuke Trakehnerdag die tot een goed einde komt!

 

 

 

Comments

Comments are closed.

trakehner Contact Nederland

veulen

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!