Springen!

Geplaatst door on 19 oktober 2018


De vrijdag is altijd vroeg op en meteen aan de gang in Neumünster. Zo begon vandaag ook. Vroeg, koud en krabben! De herfst is hier altijd een paar weken eerder en dat was te merken. Nevel op de velden onderweg naar de hallen, maar prima weer voor hengstenkeuring.

Opvallende zaken van deze editie, geen halfbloed met Engels volbloed in de vaderlijn. Daar beginnen we altijd mee de hengsten die half Trakehner zijn en een moeder of vader hebben die Engels, Anglo of Arabisch zijn. Het Engels en Anglo hebben we deze editie niet, wel een Trakehner met een OX vader.
Hij is niet te groot, springt goed genoeg maar de staartdracht heeft ie van zijn vader overgenomen.

In de eerste groep verder nog 2 hengsten die in bloed heel dicht bij elkaar liggen en dat ook aan de ‘buitenkant’ tonen. Ganderas is een Banderas zoon uit een Hofrat dochter van Gulia, Guiliani is een Berlusconi zoon uit Gulia (Kanudos xx) zelf.

Beide hengsten zijn veel hengst, kunnen goed bewegen en zijn veel paard. De Berlusconi kan daar en boven ook goed springen. Van Berlusconi verwacht men een donkerbruine, maar Guliani is vos, van Banderas is de verwachting een vos maar Ganderas is een moderne donkerbruine.

In de eerste groep verder de Davidas zonen Schlagerstar en Aretas, beide springen volgens verwachting. Schlagerstar is een hengst in ontwikkeling die het laatste aan type niet kan bieden, een sportpaard is het wel. Aretas verloochend zijn moederlijn niet en laat veel zien van Opa Perechlest. Vooral in de ruglijn is hij te herkennen. Springen kan hij heel erg goed!

In de tweede groep een Fairmont Hill in bezit van Dr.van Rossem genaamd Ifgeny maar ook een Goldschmidt uit een Handryk moeder, hij draagt de naam Sullivan. Een Harlem Go, een High Motion en een Hirtentanz maakt de groep volledig. Een echte uitschieter komen we in deze kleine groep niet tegen. Als ze samen lopen in de stap ring na het springen lijken ze niet op elkaar maar vertonen ze op hun eigen manier wel Trakehner type.

In de derde groep vinden we niet de springkampioen van dit jaar, wel zien we de Honoré en Ivanhoe kinderen. Dus gaan we toch wel rechtop zitten om ze te zien. De Honoré zonen springen zonder de rug te gebruiken maar we weten allemaal dat ze niet voor het springen gemaakt of bedoeld zijn. Ze proberen het wel goed te doen wat te prijzen is.

De Ivanhoe zonen springen alle drie graag en goed. Ook zij zullen waarschijnlijk geen springpaard gaan worden maar als zij een omgevallen boom tegen komen in het bos dan gaan ze daar met plezier overheen.

Great Gatsby, door Poll ter keuring aangeboden, is lichtvoetig en erg mooi. Beweegt goed, maakt zeker kans om het gewilde ‘Gekort’ te gaan horen. Hij blijft graag van het hout af en neemt zijn werk serieus, een fijn paard!

Uit Denemarken komt Preussenparty, een af paard wat erg goed beweegt en overloopt van Trakehhner type. De Connery  x Schwadroneur moederlijn is een goede combinatie. In het fundament is niet helemaal ideaal maar verder zijn er niet veel aanmerkingen te maken.

Estragon, de derde Ivanhoe is ook al zo’n goed bewegend lekker, paard. Hij is wat licht in het fundament, de enige hengst die de 20 net niet haalt in het pijpbeen. Hij heeft nog een hele ontwikkeling te gaan maar is een aansprekend paard.
Omdat deze groep Trakehner flair ten over heeft zou je de Kaiser Wilhelm bijna vergeten, ook hij is een zeer fraai exemplaar. Een heel mooi paard, beweegt graag en heeft bij Gerard goed leren springen. Companion, ook al uit een Perechlest moeder, dat is al de derde, heeft wat last van spanning, als hij dat los weet te laten is ook hij een erg prettig paard.

Door naar de 4 groep. Allemaal Milennium met een Kentucky er tussen om met de voorbrengers allemaal uit te komen. Het is bijna niet mogelijk om met steeds andere superlatieven te komen over de Milennium zonen. Ze zijn compleet, mooi, commerciële paarden die allemaal graag en goed bewegen. Allemaal groot en donker zijn, allemaal paarden waar elke paardenliefhebber voor omkijkt. Er zijn er veel, ja er zijn er erg veel, ook dit jaar weer 6 die geselecteerd zijn. Meneer Gehrmann heeft dat gisteren ook al even aangestipt, kwaliteit kan je niet negeren. Moeilijk om te zeggen welke de beste is. Bacchus is laat geboren maar gaat een heel indrukwekkend paard zijn, His Choice heeft misschien wel het mooiste hoofd van de 6, beweegt sterk en graag.


De volle broer van Kaiser Milton, Kavalli, is een heel compleet en mooi paard, in gezicht net anders dan zijn broer maar niet minder mooi. Springen is niet zijn hobby. Integer (goeie naam ook) is een hele beste en beschikt over een super moederlijn. Zijn moeder is Inschi’s Songline, in Rheinland natuurlijk een bekende naam. Meneer Vester is, denken wij, terecht nerveus.

 

Jammer genoeg is er één Milennium niet voor het springen verschenen, een hoefzweer maakt dat hij niet verder kan in de keuring. Jammer, de Milennium uit een Munchhausen x Sixtus moeder wordt nu al gemist.


En Obama, alweer zo’n topper, heeft die dan het beste achterbeen van de club? Bij hem is de bloedlijn wel opvallend te noemen, ingefokt op Gribaldi. Deze Milennium heeft een Hofrat moeder.

De Kentucky is een heel ander soort paard, groot dat is hij, 172 haalt hij nu al met gemak. En hij gaat groter worden, heel groot.


Groep 5 bestaat uit 3 x Sir Sansibar en 3 x Schwarzgold. Een Ovaro en een Saint Cyr maken de groep compleet. Elk jaar is het opvallend, de paarden die bij Langels opgroeien hebben allemaal conditie, voelen zich overduidelijk goed en kunnen de druk van een keuring goed aan. Wat ‘het geheim van de smid’ is dat weet eigenlijk niemand maar het is knap dat paarden met verschillende achtergronden allemaal in dezelfde conditie, dezelfde ‘look’ in de baan komen.

Van de Schwarzgold zonen is Instagram een opvallende. Een heel compleet paard in het vierkantsmodel. Hij beweegt goed is overtuigd van zichzelf, kan goed springen en heeft niet alleen door zijn naam nu al veel volgers. Hij is een kanshebber!

De Sir Sansibars gaan geen toekomst als springpaard tegemoet. Ze hebben zeer verschillende moederlijnen waarvan Krönungsmarsch de meest opvallende. Hij stamt uit een Tuareg dochter. Dan zie je opeens de namen Flaneur en Radom weer in de eerste drie lijnen terug. Qua bloed heb je dan zo’n dertig jaar overbrugt. In gezicht doet hij denken aan Trakehners als Caprimond, super chique. Smullen dus!

En wat vliegt de tijd de laatste groep is al aan de beurt. Daarin de driejarigen die maar weer eens tonen dat 1 jaar extra echt veel verschil maakt.

Met de Goldschmidt zoon Update lijkt Biotop zelf de baan te betreden. Het is het evenbeeld van zijn Opa. Hij springt prima, is duidelijk een fijn meewerkend paard. Verder bij de driejarige valt op dat de Singolo zoon Tangolo al echt drie is.

Hij is niet onder de indruk van alles wat er gebeurt en wil het liefst zijn eigen gang gaan. Springen doet ie keurig als hij even de tijd neemt om zicht te concentreren.

Het is een goede jaargang, veel kwaliteit, moderne paarden. Uiteraard springt de ene beter dan de andere. Het ligt er nergens aan dat ze echt niet willen of niet weten wat ze moeten doen. Het was prettig om naar te kijken, het liep uit maar het was nergens saai.

Door weer naar het volgende onderdeel!

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!