De Doruto gaat naar:

Geplaatst door on 14 juli 2021

Een jaarlijks terugkerend ritueel is de uitreiking van dé Doruto Memorial.


Dat is een bronzen beeld gemaakt door Ellen Welten die al vanaf het begin van het bestaan van TCN wordt uitgereikt naar een paard, of een persoon, die in het voorgaande jaar opmerkelijke prestatie heeft geleverd waar het gaat om het Trakehner ras. Het is als een Oscar voor iemand in de filmindustrie, “de Doruto”  krijg je alleen als je iets heel bijzonders hebt gedaan!
Kan zijn dat het gaat om een uitzonderlijke sportprestatie, kan gaan om een fokkerij succes, maar ook een handeling of serie handelingen (inzet) waardoor het Trakehner ras in het algemeen in een positief licht wordt gezet. Dat is een voorwaarde om het loodzware en prachtige brons een jaar lang thuis te mogen hebben. Het houten voetstuk van het beeld draagt de namen van de mensen, en paarden, die de prijs eerder hebben mogen ontvangen.
Het is een eer om Doruto een tijdje thuis te mogen hebben. Het laat een lege plek achter als het jaar voorbij is en Doruto weer naar de volgende promotor van de Trakehner gaat.

Dit jaar was het helemaal niet moeilijk om te beslissen wie de Doruto zou krijgen. Hoe vaak wordt er in Nederland een goedgekeurde hengst gefokt? Echt niet vaak. Dus dat de Doruto naar Woudenberg zou gaan was al meteen duidelijk. Maar het beeld is niet alleen om foktechnishe reden naar Rob en Hetty van Manege Groenewoude gegaan.

Niet alleen om dat zij met veel zorg hun hengstveulen Onyx, Kentucky x Octavia van Millennium, hebben opgefokt, in training hebben gezet en hem hebben gesteund tot hij, goedgekeurd, van Neumunster naar een nieuwe eigenaar ging.

Ze krijgen de Doruto óók omdat we als TCN nu al jaren onze thuisplek hebben op hun steeds mooier wordende manege bedrijf.
Niks is ooit te veel, vrijwel alles is mogelijk en we worden altijd ontvangen als vorsten. Dat alleen al zou een Doruto waard zijn, maar ze doen meer!

Ze fokken al sinds jaar en dag Trakehners, ooit begonnen met Rovera (een Manrico dochter uit een Guy Laroche merrie) zijn er heel wat Trakehner geboren in de stallen van de manege. Als die veulens groot werden, en een baas zochten, lukte dat vrijwel altijd binnen de klantenkring waardoor Woudenberg een soort “Hotspot” voor Takehners is geworden. Mensen die de manege bezoeken maken kennis met Trakehners en zo groeit het aantal mensen wat bekend is met het ras steeds maar verder.

Eigenlijk alwéér een reden om de Doruto een jaar bij Rob en Hetty neer te zetten! Het was dan ook dubbel en dwars verdiend dat het prachtige, en levensechte, beeld van de legendarische Doruto voor een jaar zijn plek heeft gevonden, op de thuisbasis van TCN, Woudenberg!

Comments

Comments are closed.

Trakehner Hengstmarkt 2021

De 59ste editie van de Trakehner Hengstmarkt gaat plaats vinden van 14 t/m 16 oktober. Het zal weer een aangepaste vorm zijn, de herfst is dan weer losgebarsten en we weten allemaal niet wat dat doet met de CoVID19 situatie. Maar er zijn hopelijk toch weer mogelijkheden om de keuring bij te wonen. Er zijn wel veel minder kaarten beschikbaar wat het reserveren etc. moeilijker maakt. We vertellem er in een artikel over de Hengstmarkt meer over. Het hele evenement zal ook deze keer te volgen zijn via de streaming videobeelden door ClipMyHorse.

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!