Trakehner-fokkerij is een immaterieel cultureel erfgoed

Geplaatst door on 11 maart 2022Na een aanvraagprocedure van meer dan drie jaar is het Trakehner Verband erin geslaagd om opgenomen te worden in de Duitse lijst van immaterieel cultureel erfgoed!

Op 9 maart is bekend gemaakt dat op aanbeveling van de onafhankelijke commissie van deskundigen voor immaterieel cultureel erfgoed van de Duitse UNESCO-commissie van de deelstaten de Trakehner fokkerij uniek is in de Duitse paardenwereld. De Trakehner is de eerste paardenfokkerij en het eerste Duitse immaterieel cultureel erfgoed met een hippologische achtergrond. Met de Spaanse Rijschool in Wenen en de klassieke rijkunst van het Cadre Noir in Saumur werden plaatsen van klassieke rijkunst met een eeuwenoude traditie eerder door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

“De opname drukt de bijzondere aard van de Trakehner-fokkerij uit”, aldus Lars Gehrmann “De historie en fokmethodes van gesloten fokken zijn nog steeds unieke onderdelen van ons ras, dat naast het in stand houden van traditie altijd en innovatief naar de toekomst kijkt. Tegenwoordig produceert het niet alleen moderne rijpaarden, maar is het toekomstgericht met tal van educatieve aanbiedingen, actief jeugdwerk en openheid voor nieuwe leden.

De commissie van deskundigen erkende uitdrukkelijk de inzet waarmee de Trakehner-fokkerij wordt beoefend en de documentatie en overdracht van kennis en vaardigheden gedurende drie eeuwen. De commissie rechtvaardigde haar positieve beslissing ook met de open praktijk, de grensoverschrijdende uitwisseling en het uitgebreide educatieve en informatieve aanbod voor leden en publiek. Met de opname in de landelijke lijst van immaterieel cultureel erfgoed wordt het “Trakehner-ras” gepresenteerd op de website van Unesco.

Comments

Comments are closed.

35 jaar Trakehner Contact Nederland

Zet de datum 12 juni in uw agenda en houdt die dag vrij! U bent dan allen welkom om het 35 jarig bestaan van TCN mee te vieren. Details volgen.

12 juni 2022

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!