afkortingen en meer,

afkortingen
Afkortingen zijn overal, voor ingewijden zijn het altijd heel logische hulpmiddelen om lange termen een korte naam te geven. Als je echter niet dagelijks met deze afkortingen te maken hebt kunnen ze ook zorgen voor heel veel onduidelijkheid. Binnen het Trakener Stamboek worden ook afkortingen gebruikt. Soms, bij doornemen van papieren bijvoorbeeld, komt u allerlei termen tegen die u wellicht niks zeggen, die willen we hier graag uitleggen. Natuurlijk gaat het om Duitse termen we hebben ze zo goed mogelijk vertaald.

Laten we beginnen bij een paspoort van een Trakehner.
lebensnummer
Meteen op de voorkant zien we staan dingen die niet ingewikkeld zijn, denken wij. We leggen het toch even uit.
Lebensnummer:  is simpelweg het stamboeknummer van het dier. Dat stamboeknummer is als volgt opgebouwd.

Bij dit voorbeeld paard staat als levensnummer: 409/02490/95

409 (kan ook 309 of bij oudere paarden 09 zijn) is het nummer van het Trakehner Verband dus het nummer van het stamboek zelf, (alle Holsteiners bijvoorbeeld hebben daar 321. Hannoveranen 341 etc.). Dat 409 betekent dat het gaat om een Trakehner.

02490: is volgnummer van het veulen. Hier is wel iets over te vertellen behalve dat er gewoon geteld word. De laatste twee cijfers worden gebruikt in het brandmerk. Dit voorbeeldpaard heeft dus een brandmerk op de linkerschenkel en daaronder het cijfer 90.

95   : is het geboortejaar van het dier, de jaargang waar ze uit komen. Paard uit 2000 heeft daar 00 staan en een paard uit 2010 heeft daar een 10 etc.etc.

Tot zover het lebensnummer oftewel levensnummer.

 

Als we dan verder kijken naar de bladzijden met de afstamming kunt u dit tegen komen:

stprst
Pr.St.u St.Pr.St. Hauptstutbuch Kandra
Die Pr. en St. zijn afkortingen voor de certificaten die een merrie heeft behaald.

De certificaten die we kennen in het Trakehner Stamboek zijn Verbandpremie, Staatspremie en Elite

prstPr.St.. . . . . Betekent dat deze merrie een verbandspremie heeft behaald. Een Verbandspremie krijgt een merrie als ze als driejarige bij definitieve stamboekopname minstens 52.5 punt haalt en daarna binnen 4 jaar een zogenaamde Stationsmerrie test met goed gevolg aflegt. Zo’n stationsmerrie test (Stuten Leistungs Prufung word ook weer afgekkort naar SLP) is vergelijkbaar met onze IBOP, alle gangen moeten getoond worden onder zadel van eigen ruiter maar ook onder een testruiter. In zo’n test worden 8 verschillende onderdelen beoordeeld, gangen allemaal apart, werkwilligheid, bereidbaarheid tot werken etc. die cijfers worden gegeven door een commissie die het paard bekijkt maar ook door de ruiters die de paarden rijden. Uit die cijfers komt een gemiddelde, als die boven de 7.5 is krijgt de merrie een Verbandspremie. Vanaf dat moment staat er Pr.St. voor de naam van de merrie,  Premie Stute) De Verbandspremie wordt uitgegeven door het Stamboek. (Verband = Duits voor Stamboek)

stprSt.Pr.St. . . . .betekent Staats Premie Merrie. Staatspremie is een premie die uitgegeven word door het ministerie van landbouw van Duitsland en word binnen elk Duits paardenras gehanteerd. Merries die als driejarige op de stamboekopname boven gemiddeld hoog worden beoordeeld (vaak boven de 54 punten) kunnen die premie krijgen. Het is om aan te geven welke dieren boven gemiddeld goed en dus graag terug gezien worden in de fokkerij. Deze premie heeft dus niet met sport te maken maar met exterieur. Een merrie die deze premie toegekend krijgt heeft voortaan St.Pr.St. voor haar naam staan. (Staats Prämie Stute)

eliteElite St. . . . . Elite is een certificaat die zowel door een merrie als een hengst kan worden behaald. Het Stamboek bepaald welke dieren voor deze premie in aanmerking komen. Dieren die zelf in de sport hebben gepresteerd en daarnaast hun sporen ruim hebben verdiend in de fokkerij kunnen zo’n Elite status krijgen. Merries moeten 2 of meer zeer boven gemiddeld goede kinderen brengen, goed gekeurde hengsten en/ of  Staatspremie merries,  daarnaast moeten ze zelf de Verbandspremie hebben gehaald. Een merrie kan dus St.Pr.Pr. und Elite Stute zijn. (Staats Premie, Premie én Elite merrie) Als een hengst of een merrie Internationaal in de dressuursport succesvol is in de Grand Prix worden ze ook Elite, dat kan dan ook zonder fokkerijinzet. Een Combinatie is echter een vaker voorkomend fenomeen. Voor hengsten wordt er ook een uitzondering gemaakt, ze worden Elite bij winst in Internationale Grand Prix. Maar vaker worden hengsten Elite als ze opvallend goede nakomelingen brengen die inzetbaar zjn in sport en fokkerij. Als een hengst goedgekeurde zonen heeft of meerdere met een staatpremie gesierde dochters kan het Verband besluiten een hengst Elite te verklaren.

Tijdens de hengstenkeuring word de top 10% van een jaargang hengsten benoemd tot premiehengst. Uit hun midden komt dan altijd de Kampioen en de reservekampioen van die hengstenkeuring.

 

Terugkomend op het TRakehner paspoort. Nu we weten wat de afkoringen voor de naam van het paard zijn gaan we kijken naar de kleur van het paard.

farbeDe letters onder de namen van de paarden geven aan welke kleur dit paard heeft/had. R= zwart,  Dbr= Donkerbruin,   F= Vos,  Schi. = schimmel,  Br= is bruin,  Schwb= Zwartbruin, Sche= Bont
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

 

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
HLP of SLP allemaal letters die u kunt tegen komen in stamboekpapieren of op andere zaken.
hlpHLP = Hengst Leistungs Prufung, oftwel de hengst verrichtings test. Deze test moet elke Duitse goedgekeurde hengst doen.  Hengsten geboren vóór 1997 hebben een 100 dagen test moeten doen. Tegenwoordig mogen de jonge hengsten, ze zijn 3 jaar op moment van aanvang van de test,  de test doen verdeeld over twee perioden.  Eerst 30 dagen en dan later moet de hengst nog een 70 dagen test doen. Alle hengsten bij een teststation gestationeerd. Er zijn meerdere teststations in Duitsland verdeeld over de diverse provincies. Ze worden getest samen met andere rassen niet alleen Trakehners maar alles door elkaar.  Op plaatje hiernaast links ziet u een verkorte versie van de uitslag van zo’n test. Deze hengst heeft zijn, toen nog 100 dagen test gedaan in Adelheidsdorf. Dat was een test voor rijpaarden, is gedaan in 1992. Eronder ziet u de cijfers. Eerste is de index, 113,52  voor dressuuraanleg, daarna de aanleg als springpaard (107,59) dan een totaal indexcijfer. Dan het 12/55 dat beteken dat de hengst 12de werd van de 55 geteste hengsten die deze zelfde test moesten doen.  assistent-hlpDe hengsten werden toen en worden nog altijd getraind en gereden door de ruiters van deze stations. Ook nu de test in twee delen word verreden word er nog steeds aan het einde van beide testen een indexcijfer berekend. De jonge hengsten worden allemaal getest en getraind in dressuur, in springen en ook een terreinrit staat op hun verplichtte menu. Men kan er van uit gaan dat een score voor een hengst onder de 100 zeer mondjesmaat is. Boven de 120 is erg goed.  In de tijd dat de hengst op het station verblijft is het niet de bedoling dat de eigenaren hun hengst bezoeken. Pas op de, openbare, examendag mag de eigenaar de hengst weer zien en mee nemen naar huis.

unna_0550De SLP gaat heel anders. Hier hebben we het over een StutenLeistung Prufung, de stationsmerrie test. Het lijkt in delen een beetje op de IBOP proef die we in Nederland kennen. Verschillende keren per jaar worden er op meerdere plekken in Duitsland zo’n SLP gehouden. Een merrie kan er voor aangemeld worden, het is niet verplcht maar wel gewenst. Merries die het tijdens de stamboekopname goed hebben gedaan en 52.5 of meer punten hebben behaald zijn automatisch uitgenodigd mee te komen doen aan een SLP. Als de merrie daar komt moet ze onder het zadel getoond worden. SLP_Dorsten__Mai_213-1554Er zijn juryleden die de merrie beoordelen op gangen op werkwilligheid op karakter en temperament.  Dat word allemaal bekeken onder de eigen ruiter van de merrie. Dan word de merrie gereden door een testruiter en is er een vrijspringen onderdeel. De testruiter geeft zijn eigen cijfer aan de merrie, de jury geeft cijfers over het springen. De data die uit deze beoordelingen komt word verrekend naar een cijfer, als een merrie een totaal cijfer heeft van 7.5 of hoger heeft ze vanaf dat moment de titel Pr.St. oftewel Premie merrie.

trakehners zijn gewoon heel bijzonder

advertNaast stam- boek- papieren hebben ook adver- tenties een heel eigen taal. In je eigen taal kan dat al tot grote ver- warring leiden in een andere taal word het er niet beter op. Hieronder een paar voor- beelden.
Wat te denken van GGA? of A fertig of geländefromm? en verladefromm wat is dat dan? En A-Klasse hebben we het over auto’s?
Met GGA bedoeld men de grund gangarten oftewel de basis gangen. Gute GGA is niks anders dan goede basisgangen.
Geländefromm betekent braaf tijdens buiten ritten. A fertig is om aan te geven waar het paard in opleiding is.
Net als in Nederland heeft men in Duitsland een klassering van de dressuur en / of springklassen.
A = anfänger oftewel beginner.
L = eigenlijk gelijk aan als bij ons L is lichte klasse. Echter de L klassen is ook weer onderverdeeld er is namelijk in de dressuur een L proef die met stang trens gereden word. Dat is natuurlijk wel een groot verschil. Reden genoeg om dit goed na te vragem.
M klasse is gelijk aan onze Z. Ook de M kent verschillen in zwaartes.
En dan de zware klasse= S daarvalt alles onder van ZZ-Zwaar tot Grand Prix.

Het paard hierboven is dus:  een 4 jarige ruin met de naam Silbermond, hij is 169 cm. hoog, zwartbruin, geschikt voor springen en recreatie. Hij is klaar voor de beginnersklassen. Geschikt voor beginnende ruiters, braaf  tijdens buitenrit, is braaf met laden en er zijn röntgen beelden.

Tüv vorhanden of geprobt = röntgenbeelden voorhanden of röntgenologisch gekeurd. Röntgen beelden worden ook in Duitsland in klassen verdeeld. In Nederland kennen we allemaal de uitdrukking “een eentje”  en “een tweetje”. In Duitsland doet men aan klassen. Er is dus een Röntgen klasse I, II, III, en IV
Röntgen klasse I – is goed dus nullen of 1-tjes.  De beste klasse.
Röntgen klasse II – 1-tjes en 2-en
Röntgen klasse III – 2-en en 3-tjes
Röntgen klasse IV- meerdere 3-tjes of erger

trakehners zijn gewoon heel bijzonder

gpBinnen het Trakehner Stamboek kennen we zoiets als het GP Program. Het GP program is een ondersteuningsprogramma voor fokkers. Merries met een bijzondere afstamming die in de sport het goed doen of gedaan hebben kunnen worden opgenomen in dit programma.  Wat het stamboek daarmee wil is meedenken over de hengstkeuze omdat ze hopen dat er niet masaal achter 1 mode hengst aan gelopen word maar dat interessant bloed word gebruikt waardoor bloedspreiding gewaarborgd is. Je krijgt dus een voorkeurslijstje van het stamboekkantoor waar je je niet aan hoeft te houden maar die wel een voorkeur hebben van de commissie. Hengsten die worden gebruikt voor een GP aanparing worden met korting op dekgeld interessant gemaakt voor de merriehouder. De hengsten die aangeraden worden kunt u dan tegen een korting op het dekgeld gebruiken (korting is meestal rondom de 15%)

trakehners zijn gewoon heel bijzonder

halsterOp halsters en hoofdstellen komen we deze dingen tegen: Warmblut, Vollblut of pony. We hebben het dan over de maatvoering van paarden spullen. Pony spreekt voor zich. Met Warmblut bedoeld men in Duitsland wat wij Full noemen en Volblut heet in Nederland Cob.

 

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!