Vaarwel Gribaldi

Gribaldi1
Op Valentijnsdag, zondag 14 februari 2010 overlijdt, voor iedereen volkomen onverwacht, de Trakehner Elite Hengst Gribaldi. Slechts negen dagen nadat hij op glorieuze wijze in een uitverkochte Brabanthal afscheid had genomen van de internationale dressuursport. Zijn afscheid was het hoogtepunt van het grote dressuurgala tijdens de jaarlijkse KWPN hengstenkeuring in ’s-Hertogenbosch.
Gribaldi was internationaal de belangrijkste Trakehner hengst van na de tweede wereldoorlog. Zowel als sportpaard en als vererver heeft hij grenzen verlegd. Zijn veel te vroege dood is een onvoorstelbare aderlating voor de dressuurpaardenfokkerij en voor het Trakehner ras in het bijzonder.
grib_sjoert
Het sprekende gezicht van de internationaal  beste Trakehner hengst van na de tweede wereldoorlog

Zondagsvond 5 februari. Het KWPN houdt haar dressuuravond tijdens de hengsten-keuring 2010. Een bomvolle Brabanthal in Den Bosch kijkt uit naar het hoogtepunt van dit gala, het afscheid van dressuur-sport van de nummer 10 op de WBFSH-ranglijst voor dressuurhengsten: Gribaldi.
En daar komt hij de ring binnen: zwart, glimmend, in topconditie en 16 jaar jong. Onder zijn ruiter sinds jaren Edward Gal. Op de vrolijke klanken van Chiquita van Abba laat de combinatie zien dat Gribaldi nog niets van zijn atletische vermogen of charisma heeft verloren. Het duo danst door de baan, de omroeper spreekt in superlatieven over de hengst en het publiek is dolenthousiast en gaat staan voor een ovationeel applaus: “Stand up for the champion, the champion, the  champion….” Wat een sfeer in de Brabanthal. Dit is een echt feest.
deken
Een dank-je-wel statiedeken voor Gribaldi

 
Gribaldi05
Het duo Gal—Gribaldi danst voor de laatste keer op de vrolijke tonen van Chiquita van Abba

De zwarte Trakehner hengst is sinds zijn derde jaar een van de smaakmakers binnen de Nederlandse warmbloedfokkerij. Hij is vader van het meest besproken paard van het afgelopen jaar: Moorlands Totilas. Deze zwarte zoon is ook aanwezig om zijn vader te eren met een kür op muziek. Hierin laat hij zien waarom zoveel harten harder gaan kloppen zodra hij zijn charismatische entree maakt en waarom het juist Moorlands Totilas met zijn ruiter Edward Gal gelukt is de magische 90 % grens te door-breken. Wat een paard en wat een voorstelling.

toti 
De Zoon der zonen: Totilas!

Ook halfbroer Painted Black, ook een dressuurpaard in de wereld toptienlijst, eert zijn vader met een fantastisch optreden. Dit keer onder gelegenheidsruiter Hans-Peter Minderhout, daar zijn vaste amazone, de drievoudig olympisch kam-pioen Anky van Grunsven, met Salinero op concours is in de VS. Twee KWPN goedgekeurde, zwarte hengsten die internationaal op het hoogste niveau acteren. Hun vader heet: Gribaldi.
Fenomenaal
Als Painted Black met een fenomenale uitgestrekte draf de ring verlaat, doven de lichten en kondigt de aanzwellende muziek Hèt moment aan: de entree van de Grote Vererver Himself. Ineens spuwt er vuurwerk in het midden van de ring en dan verschijnt HIJ, in de spotlights, aan de hand van de speciaal voor deze gelegenheid uit Duitsland overgekomen, Hauke Jäger. Jäger bracht hem als drie-jarige ook voor in Neumünster tijdens de hengstenkeuring van 1995 waar hij de Siegerhengst werd.
Gribaldi heeft een statiedeken op met: ‘Gribaldi bedankt’ en toont zich zo levendig en fit als een topsportpaard maar zijn kan. De bijna 17 jarige hengst heeft een succesvolle carrière achter de rug met top 3 klasseringen in de internationale rubrieken van onder meer Rotterdam, Zuidlaren, Maastricht, Amsterdam, Sau-mur, Aarhus en Norten Hardenberg. Ook nam hij succesvol deel aan de world cup wedstrijden met een finale in de glimmer and glamour gokstad Las Vegas.
Vertederend
afscheid_gribHet publiek in de uitverkochte hal ziet op en groot videoscherm beelden van Gribaldi als veulen. De mensen  lachen  en zijn vertederd als een piepjong zwart veulentje met die kenmerkende sneb op zijn neus over zijn liggende moeder heen rolt. Naast Joop en Anne van Uytert staat ook fokster Marika Werner te genieten. Ereronde na ereronde monstert Hauke Jäger de elegante keurhengst en dan meldt KWPN spokesman Arie Hamoen dat het stamboek een verrassing in petto heeft. Gribaldi krijgt het erepredikaat ‘preferent’ toegekend, de hoogste onderscheiding die het stamboek een topvererver kan geven. Er zijn bloemen, er is een krans, er zijn toespraken, er zijn superlatieven, er is applaus. Wat een avond, wat een sfeer, wat een feest. Om nooit te vergeten voor iedereen die erbij of er bij betrokken was.
Naar huis
Na afloop van de show gaat Gribaldi mee naar huis, naar Harskamp, naar de stal van Edward Gal waar hij al zo veel jaren thuis is. Zijn verzorgster sinds 6,5 jaar, Vanessa Ruiter, vertelt hoe zijn dagindeling er uitzag al die jaren.
Na het ontbijt, laat of Joop of een andere medewerker van het dekstation Van Uytert, de hengst dekken. Alle faciliteiten voor het dekbedrijf zijn immers voor-handen  op de terreinen van Resim Dres-sage in Harskamp.
Om 11 uur wordt Gribaldi gereden door Edward. Nooit door iemand anders. Het in- en uitstapwerk aan de hand wordt verzorgd door groom Vanessa. ’s Middags komt de hengst eruit voor weidegang, paddock of stapmolen.

 
grib_edVanessa is erg gesteld op ‘Gribus’ die ze omschrijft als een makkelijke rustige, maar zeer slimme hengst. Hij heeft een leuk eigenaardigheidje. Omdat hij iets eenkennig is, is er een ‘geintje’ bedacht  onder het personeel om Gribaldi de ballotage te laten doen met een nieuwe kracht, stagière of groom. Die krijgt dan de taak om de stalbandages bij de hengst af te wikkelen. Gribaldi probeert zo iemand dan uit: door een beetje impo-nerend bozig te doen. Dan wordt het kaf snel van het koren gescheiden! Wie zich laat imponeren door de reusachtige zwarte -op stal lijkt hij nog eens zo groot- heeft hèt niet helemaal als verzorger…
Naar Duitsland
Donderdag 11 februari haalt Joop van Uytert zijn hengst zelf op in Harskamp om hem naar Paul Schockemöhle te brengen. Daar zal Gribaldi ’s avonds aan de hand mee lopen in diens hengstenshow. Het is de bedoeling dat Gribaldi een aantal maanden bij Schockemöhle op stal blijft om de Duitse fokkers ten dienste te staan. Er is ook hier heel veel belangstelling voor de zwarte Trakehner.  Joop is bezig met de bouw van een nieuw KI station op zijn bedrijf en als dat klaar is, zo in mei, zal Gribaldi naar huis komen om zijn plaats in zijn eigen stal en paddock weer in te nemen.
Het zal helaas  niet zo mogen zijn.
Ziek
Vrijdag na de show bij Schockemöhle is Gribaldi niet zo lekker. Hij lijkt koliekerig en er komt bloed uit zijn neus. Men brengt hem naar de beroemde kliniek in Telgte. “Daar kwamen ze erachter dat de hengst een aneurysma van de aorta had”, legt Van Uytert uit.
In de kliniek geven ze de onlangs preferent verklaarde hengst middelen om hem rustig te houden en zijn hartslag laag te houden. ,,Dat sloeg eigenlijk redelijk goed aan, zaterdag was hij vrij stabiel alleen bleef zijn hartslag aan de hoge kant. Ook de tweede nacht was hij goed doorgekomen, maar zijn hartslag was nog steeds te hoog.
In de buurt
Joop logeert in de buurt in een hotel, komt ‘s middags nog kijken bij de grote Trakehner hengstenshow in Münster-Handorf waar hij vol lof is over de recent gekeurde zoon van Gribaldi, All Inclusive.
s’ Avonds rijdt hij nog bij  de kliniek langs waar  alles onder controle lijkt, al blijft de hartslag hoog. Zondagochtend om 7.10 uur controleert een dierenarts Gribaldi. Alles is rustig en lijkt in orde. Om 7.15 uur ligt de hengst dood in zijn stal… Het ongelooflijke is gebeurd, Gribaldi is niet meer. Een scheurtje in de aorta is de hengst fataal.
Als een lopend vuurtje
Al snel verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje door de wereld. Internet…
Een totaal verslagen Joop van Uytert brengt Nicole Werner, al jaren de zaken-partner van Edward Gal, op de hoogte. Zij belt groom Vanessa. De twee vrouwen zitten wel een half uur aan de telefoon, volledig verslagen.
Joop ontvangt meer dan 300 sms’jes op zijn mobiel. In het gastenboek op de site van het dekstation stromen de medelevende mailtjes binnen. Niemand kan het echt geloven. Slechts 10 dagen na zijn fantastische afscheid is Gribaldi niet meer.
Het onvoorstelbare is gebeurd
De hengst straalde als nooit tevoren, tiptop in conditie, hij was nooit ziek en nu… ineens… Een onvoorstelbaar scenario en een onvoorstelbaar verlies. Voor de eigenaren Joop en Anne van Uytert, voor mede eigenaar Ad Valk,  voor Eward Gal, groom Vanessa en alle medewerkers op de  dressuurstal. Voor alle fokkers van Gribaldi kinderen, voor de liefhebbers van de dressuursport, voor de internationale dressuurpaardenfokkerij…. voor de liefhebbers van het Trakehner paard… Hèt boegbeeld van ons stamboek is dood. Een van de meest invloedrijke hengsten ooit is heengegaan. Op 16 mei zou hij 17 jaar zijn geworden…

 

Joop van Uytert op zijn website:
Het is bijna niet te bevatten, onze Gribaldi is in de bloei van zijn leven gestorven, pas 17 jaar oud. Gribaldi was een hengst waarmee we werkelijk alle mogelijke successen hebben meegemaakt. Geen paard lag me zo na aan het hart. Als 3-jarige Kampioen op de Trakehner Keuring, daarna KWPN goedgekeurd. In het eerste seizoen dekte Gribaldi maar liefst 255 merries, allemaal  nog na zijn verrichtingsexamen in Ermelo. Als 4-jarige Reservekampioen van de Pavo-Cup. Zijn eerste jaargang op de KWPN-Hengstenkeuring was overweldigend. Daarna werden onvoorstelbaar veel merries van hem kampioen. Bij de Pavo Cup, de WK’s voor jonge paarden, overal waren Gribaldi`s. Dan de sport; vader van vele toppaarden en van het fenomeen Moorland`s  Totilas, het eerste paard dat de magische grens van 90 % doorbroken heeft in de Kür op Muziek.
Gribaldi was zelf héél succesvol met Ed-ward in de Lichte Tour. Daarna heeft hij met Edward op het allerhoogste niveau meegedraaid. We mochten zelfs met hem naar de Wereldbeker finale in Las Vegas. Zijn sportieve loopbaan was altijd te combineren met zijn dekdienst. Gribaldi was een onvoorstelbare hengst en ijzersterk, nooit kwam er een dierenarts aan te pas. En dan dit verlies zo plotseling na zijn geweldige afscheid in Den Bosch: we zijn er kapot van!

 

De laatste eer
Gribaldi is gecremeerd in Bentelo in Twente op het crematorium ‘De Breborgh’ waar ook Partout gecremeerd werd. Zijn as is verdeeld over drie urnen. Een is er voor Edward Gal, een voor Joop van Uytert en een zal er bij het levensgrote standbeeld komen te staan dat op het dekstation Van Uytert zal verrijzen.
Voor Joop is het gebeurde weken na het drama nog steeds niet echt bespreek-baar. Het verlies is voor zowel hem persoonlijk als voor zijn bedrijf enorm. Joop: “Het is zo jammer dat hij nu niet meer nog meer van die fantastische paarden als Totilas en Painted Black zal kunnen maken”.  Van de hengst is nog diepvries-sperma, maar Van Uytert weet nog niet hoe dit wordt verdeeld. ,,Daar kan ik nu ook nog niet over nadenken, eerst moeten we dit verwerken.”
Bijzonder voor velen
Groom Vanessa is vooral verdrietig over het feit dat haar Gribus in een vreemde stal gestorven is, zonder zijn eigen mensen.
Gribaldi was een hengst die voor veel mensen een heel bijzonder paard geweest. We zullen hem allemaal het zelfde toewensen als Nicole Werner en Edward Gal meteen op de zondag van zijn overlijden op 14 februari op hun site plaatsen:
“We kunnen gewoon niet geloven dat jou, dit moest overkomen. Je bent voor altijd in ons hart. Rust zacht lieve Gribaldi….”.

 
 
Gribaldi was goedgekeurd voor de volgende stamboeken: het KWPN, Trakehnen, Oldenburg, Hannover, Dansk Verband, Frankrijk LD en Zweden.
Nafok
Zijn invloed op de fokkerij is zeker  nog niet uitgespeeld, want een groot aantal van zijn nakomelingen moeten zich nog presenteren of nog aan hun (sport-) carrière beginnen. Hier een lijst van zijn goedgekeurde zonen tot nu toe.          
Zonen:
– Painted Black (Gribaldi x Ferro) KWPN
– Game Boy (Gribaldi x Pion) NRPS
– Hofrat (Gribaldi x Guter)  Trakehnen
– Distelzar (Gribaldi x Arogno) Trakehnen  – Hoftänzer (Gribaldi x Guter Planet)  Trakehnen
– Galano (Gribaldi x Ulft) Westfalen
– Zardin Firfod (Gribaldi x Schwadroneur) Denemarken
– Rozenprinz (Gribaldi x Rozenkavalier) Frankrijk
– Rheinklang (Gribaldi x TCN Partout) Trakehnen
– Palouse Convenance (Gribaldi x Texas Jack) N.A.S.
– Palous A Sturdy Fellow (Gribaldi x Machael Gribaldiey ) N.A.S.
– Easy Game (Gribaldi x Schwadroneur) Trakehnen
– Painted Black II (Gribaldi x Ferro) NRPS, – Unee (Gribaldi x Dageraad) Oldenburg, – Bodyguard (Gribaldi x Negro) KWPN,
– Totilas (Gribaldi x Glendale) KWPN
– All Inclusive (Gribaldi x Buddenbrock)  Trakehnen.
Dochters
Héél veel merries van Gribaldi zijn hooggeplaatst op de merriekeuringen en in de diverse merrietesten in Deurne en Drachten en IBOP proeven zijn er vele merries geslaagd. Veel nakomelingen van Gribaldi hebben aan de PAVO CUP voor vier en vijfjarige dressuurpaarden deelgenomen en velen zijn geselecteerd voor de halve Finale`s en Finale`s.
Sportpaarden
Op de FEI WBFSH Horses World Ranking List Dressage 2009 staat Gribaldi op een geweldige 10e plaats. Zijn oudste nakomelingen zijn pas 12 jaar en Gribaldi is nu al binnengekomen in de Top 10 van Dressuurverervers. Dat is een geweldige prestatie.
Grand Prix dressuurnakomelingen van Gribaldi  zijn:
1. IPS Painted Black met Anky van Grunsven
2. BMC Pasternak met Coby van Baalen
3. Picasso SV met Karin Soek
4. Moorlands Totilas met Edward Gal
5. Sisther de Jeu met Edward Gal
6. Zardin Firfod met Joachim Thomsen
7. Peter Pan met Beatriz Ferrer Salat
8. Rhapsody met Rogier Schulkens
9. Stefano met Bart Veeze

Aorta aneurysma
Een aortaruptuur is een aandoening van de belangrijkste slagader in het lichaam, de aorta. Plaatselijk is en zwakke plek ontstaan, in de vorm van een uitstulping, verzakking of een bloeduitstorting in de wand waardoor er bloed lekt. Dit zou bij-voorbeeld, in het geval van Gribaldi het  bloed uit zijn neus kunnen verklaren. De hartslag is verhoogd, omdat het hart de bloeddruk op peil probeert te houden die door de verzakking gedaald is. Een aneurysma is een lokale uitzetting van een slagader. Wanneer die uitzetting meer dan 50% van de normale diameter van het vat bedraagt, spreken we van een aneurysmatische verwijding. Aneurysmata kunnen op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen (hersenslagader, halsslagader, de grote lichaamsslagader en slagaders naar de benen). Het meest bekend (en het meest frequent voor-komend) is het aneurysma van de grote lichaamsslagader (aorta). Zo’n aneurys-ma is een tijdbom in een lichaam. Veelal bevindt zich een aortaruptuur niet ver van het hart richting thorax. Je kunt het beschouwen als een plaatselijke spatader, maar door de kracht van de bloeddruk in juist de aorta is de kans op een scheurtje heel groot. Het dier, of de mens -Albert Einstein stierf ook aan een aneurysma- sterft dan onmiddellijk. Gelukkig zonder pijn of doodstrijd. Er zijn geen echte oorzaken bekend al komt het binnen de populatie van het Friese stamboek zeker genetisch voor. Bij andere paardenrassen zijn momenteel  geen aanwijzingen dat dit ook zo is en bij warmbloed komt het zeer weinig voor.

Tot slot
Vanessa25Tot slot nogmaals groom Vanessa Ruiter: “Gribaldi was een heel slim, intelligent paard, maar hij was ook wel een beetje eigenwijs. Hij was heel gemakkelijk in de omgang, met dekken, op concours, met vervoer, vliegen of in de vrachtwagen. Hij was wel op zichzelf en stelde prijs op zijn eigen mensen en zijn eigen dingetjes. Als dat in orde was, vond hij alles prima.
De eerste keer dat ik hem zag, was ik erg onder de indruk. Zo’n mooi paard! Ik kwam van een kleine stal en kwam  toen ineens in aanraking met zo’n imposante dekhengst.
Het is een eer geweest met hem te werken. Dat geldt zeker ook voor Joop en Edward. Hij was gewoon een heel speciaal paard voor meerdere mensen…”
Heleen Cramer
(enkele foto’s zijn van Sjoert.com)

trakehner Contact Nederland

lss2019

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!