Aan de hobby er nog voor betaald worden ook …..

Dat zullen veel mannen wel denken dat het zo gaat. Zo’n dekhengst heeft een leven als een luis op een zeer hoofd. Hij wordt prima verzorgd , de meeste lopen niet eens in de sport, en mogen/moeten ook nog bijna elke dag ….van dattum.
Dat is wel een heel makkelijke denkwijze want er komt wel even meer bij kijken. Ten eerste hebben de meeste hengsten helemaal niet zo’n leuk leven. Ze staan vaak 23 uur per dag in hun box en hebben een vrij arm sociaal leven. Dat is overigens bij in het wild levende paarden ook zo. Hengsten leven aan de rand van een kudde en ook daar zijn de dames de baas, maar dat is een heel ander verhaal…….
In de bewoonde wereld hebben sommige hengsten nu eenmaal de eer van een deklicentie voor 1 of meerdere stamboeken en beginnen  in Februari niet alleen de hormonen te roeren maar ook de fokkers worden onrustig. Om 1 en ander goed te laten verlopen wordt dus alles weer in gereedheid gebracht voor weer een nieuw dekseizoen en gaan de hengsten aan het “werk” .  Er werken vrijwel geen hengsten meer in natuursprong dus komen de hengsten maar weinig merries tegen. Ze ontmoeten hun vaste afspraakje altijd zo’n beetje op dezelfde tijd en altijd op dezelfde plaats, het dekhok met de bok (fantoom)  Sommige dekstations werken met een bokmerrie dat is nog iets meer een natuurlijke oplossing maar verreweg de meeste hengsten doen “het”  op een ijzeren, met koeienhuid overspannen, neppaard.
Hengsten zijn daarbij ,terecht, zeer veeleisend…… de temperatuur van het water in de koker en de druk moet precies goed zijn . Het kleinste detail wat misgaat en de hele “missie”  gaat niet door. Nou zijn , uiteraard, alle hengsten verschillend. Er zijn er die zich door niets en niemand laten weerhouden ze zien die bok gaan door roeien en ruiten en wat er ook gebeurt gedekt wordt er. In het verleden  heb ik op een groot dekstation gewerkt met meerdere rassen en heel verschillende types. Dan maak je van alles mee van vreemde eisen tot lachwekkende gebeurtenissen.

Zo hadden we ooit echt een superhaastklus. Een hengst die in de sport liep moest plotseling NU mee met de koerier terwijl hij die ochtend nog niet gedekt had. De ruiter was aan het werk met het dier en reed dus nietsvermoedend in de binnenbak zijn rondjes. Er was echt blazende haast dus heel snel een koker klaar gemaakt de ruiter aan zijn jasje getrokken de hengst mee het dekhok in en >> met zadel op zijn rug<<  zijn andere werk laten doen. Binnen 6 minuten zat de ruiter er weer op en reed hij verder. Deze hengst was er duidelijk 1 die zich niet van zijn werk liet houden door een detail als een dressuurzadel. De koerier ,die al stond te wachten heeft nog een verplicht kopje koffie gedronken en kon toen snel weer onderweg.
Een ander verhaal  zal ik jullie niet onthouden maar is verre van smakelijk…… We hadden daar ook een hengst van een mevrouw die erg goed voor hem zorgde, er ging dagelijks appelwijnazijn- driedubbelovergehaalde druivensuiker,honing  en nog veel meer gezonds in dat paard en natuurlijk de beste natuurgenezer van allemaal  >>Knoflook<<  en veel ook! Wat erg vervelend daaraan was is dat ook  een hengst dan in alles naar knoflook gaat ruiken zijn hele lijf alles maar ook echt alles was knoflook. Het dekken ging er nogal heftig aan toe en als je dan klaar was met hem wilde je maar 1 ding andere kleren aan en heel vlug naar buiten de frisse lucht in alles was beter dan >>>>  die lucht<<<<<. Ook dat wat hij had geproduceerd rook heel sterk naar knoflook, je kon je niet vergissen , even je neus erboven en je wist welke hengst dat was…… Elke keer als hij weer moest was ik het liefst weggerend maar gelukkig dekte hij braaf en vlot en was het snel voorbij

( Close your nose and think of England my dear! )

Belangrijk in werken met dekhengsten zijn de details en de kleinste details kunnen het verschil maken tussen succes en mislukking. Een paar jaar terug was ik weer met Kas naar het dekstation om hem zijn werk daar te laten doen. Inmiddels was dat een routineklus voor mij geworden (voor hem ook uiteraard maar hij doet het graag en heel vlot….) Hij staat altijd in de trailer te wachten tot ik de voorbereidingen heb getroffen en de koker klaar heb gemaakt, precies genoeg van het heetste water uit de boiler dan is hij happy en dekt hij vlot. Zo ging ik dus aan de gang, dit klusje klaar ik altijd in mijn eentje, Kas is braaf met alles dus ook bij het dekken en je word vanzelf handig zullen we maar zeggen.(ik ben niet goed in hulp vragen en supereigenwijs dus ik doe dat zelf wel….)  Ik leg de koker zo klaar dat ik die kan pakken als ik met Kas de dekruimte binnen kom, hij springt en ik doe wat ik moet doen. Zo gepiept geen probleem.
Zo ook nu …..maar dat liep anders als normaal! Kas sprong maar bij het voelen van de koker direct weer af schudde zijn hoofd en zei me op zijn geheel eigen manier
>>jij misschien, ik niet!<<

Daar sta je dan niet wetend wat er mis is, alles lijkt geheel normaal, ik heb niks fout gedaan en hij ook niet, wat kan er dan zijn?? Hij is supergezond, vrolijk en blij maar hij dekt niet? Wat te doen, eerst de hengst maar in de paddock en een nieuwe koker maken. Wat moet je anders? Ik ga dus weer terug en mensen om mij heen roepen als altijd nu al klaar dat is ook altijd erg vlot hé ? Ja normaal is hij inderdaad vlot maar vandaag wil ie niet? Iedereen draait met zijn ogen en vraagt me wat er is ??? NIKS maar hij doet het niet. Komt op dat moment de  dierenarts langs en zegt : >>goed dat je hier gisteren niet was we hadden geen warm water de kachel was stuk we hebben nu gelukkig een nieuwe ketel !! <<
Aha !! Denk ik dat is het dus! Wat bleek: de nieuwe kachel stond 2 graden lager ingesteld als de vorige en dat heeft Kas direct gevoeld! 2 graden en hij dacht >>> ik niet ! Toen dit kleine euvel verholpen was, was ook inderdaad alles snel voorbij. Kas sprong gewoon weer dekte snel af en ging wederom in de paddock en genoot van zijn afterglow.

Ik ga dan snel aan het werk en zoals gewoonlijk was ook voor deze merrie waar hij die ochtend voor werkte  1 “dekking”  voldoende om haar dragend te maken.

Een beetje een raar verhaal dat hele KI gebeuren maar wel de realiteit. Ik merk vaak dat fokkers niet altijd helemaal doorhebben dat het niet een koelkast is die je open maakt en een nieuw pak melk uitpakt. (En nee je kunt het niet even in de vriezer leggen om het een paar dagen langer goed te houden !)  Het moet toch allemaal even geregeld worden de verdunner moet op temperatuur zijn de koker moet exact goed zijn de hengst moet in de buurt en niet toevallig op wedstrijd en de koerier moet ook nog eens mee willen werken.Vele factoren spelen een rol en gelukkig gaat het bijna altijd goed. Ook ik heb echter wel eens twee weken op sperma zitten wachten, die had ik besteld in Duitsland en alles wat er kwam geen sperma, wel een rekening trouwens die was er binnen drie dagen…..
Verder kun je als hengstenhouder ook nog te maken krijgen met dierenartsen die niet erg ervaren zijn met het hele Paarden KI gebeuren.  Die gaan maar alvast bestellen als ze denken dat de merrie bijna hengstig gaat worden. Zinloos natuurlijk, als je een goeie  en een ervaren arts hebt dan is 1 of 2 keer bestellen vaak voldoende en als je dan de natuur mee hebt en spullen van goeie kwaliteit dan heb je volgend jaar een dartelend veulen in de wei, en daar gaat het allemaal om,om zo’n geweldig gezond en vrolijk jong leven, en dan ……dan gaan we de hengstenhouder weer bellen en ………..

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!