2010 TCN ledenvergadering

TCN JAARVERGADERING
EN EEN BEZOEK AAN DRESSUURSTAL VAN BAALEN

Op 19 maart hield het TCN haar jaarvergadering in restaurant “De Heeren van Suylichem’ te Zuilichem. Voorafgaand aan de jaarvergadering werd een bezoek gebracht aan Dressuurstal Van Baalen te Brakel.

 
cobyVergaderen is nuttig en noodzakelijk, maar is over het algemeen geen ‘trekkertje’ om heel Nederland voor door te reizen op een doordeweekse vrijdag. Maar als de vergadering gekoppeld wordt aan een aantrekkelijk uitje, ja dan is het  volle bak. Dat heeft ons TCN bestuur goed begrepen. Waren we vorig jaar in groten getale in Harskamp bij Edward Gal, dit jaar ging het naar Brakel, naar de professionele dressuur- en opleidingstal Van Baalen. Een zestigtal TCN leden werden werkelijk allerhartelijkst  ontvangen door Coby, Arie  en  Marlies van Baalen en hun team. Ze hadden een zeer interessant programma voor het TCN samengesteld waarin ze zowel de opleiding van de ruiter als die van het paard vanaf het prille begin tot en met het grand prix niveau toonden. Een fantastisch en tot in de puntjes verzorgd bezoek waar iedereen zeer van genoten heeft.

Elchschaufel
Het eerste wat opviel bij aankomst was de ons zo bekende Doppelte Elchschaufel die trots aan de stalmuur hing te pronken. baalenCoby van Baalen vertelt dat zij en haar man de Trakehner fokkerij al jaren met veel interesse volgen en vroeger, in de tachtiger jaren, dikwijls naar de hengstenkeuring in Neumünster gingen. Helaas lukt dit nu niet meer door de vele verplichtingen die de dressuursport voor haar en haar leerlingen met zich mee brengt. De familie fokt ook en heeft dikwijls Trakehner hengsten ingezet zoals Doruto, Kupferberg-Gold (Bismarck bij het KWPN) en Gribaldi. Een van Coby’s beste paarden was de Gribaldi-zoon Pasternak die helaas inmiddels is overleden.

Bedrijfsopbouw

Op dit moment is het bedrijf helemaal op de dressuursport gericht. De jonge paar-den zijn elders gestald en de koeien zijn  vertokken. 35 jaar geleden begon koeArie van Baalen een melkveebedrijf met 150 koeien. Daarnaast deed het echtpaar aan paardenfokkerij. Coby was een landelijke amazone die regelmatig hengsten reed voor Van Tuyll die dichtbij in Gameren woont. Ze trainde en reed veel Ibop paar-den en kreeg steeds meer naam. Het melkquotum deed zijn intrede en het zuivelbedrijf kromp naar een 80 tal koeien. De vrijgekomen stal stond snel vol met paarden. Nu zijn er helemaal geen runderen meer op het bedrijf. Zoon Arie is over geswitcht naar de akkerbouw. Het paardenbedrijf wordt nu gerund door dochter Marlies en nichtje Marrigje van Baalen.
Marlies vertelt over de opleiding die ruiters hier krijgen met als doel de EK’s. Er is een jeugdteam dat gesponsord wordt door BCM. De teamleden zijn ponyruiters, junioren en young riders.  Daarnaast is er veel aandacht voor het teammanagement er om heen. Zaken als fysiotherapie en mentale trainingen vallen hieronder. Marlies is tegenwoordig assis-tent van Tineke Bartels die het B kader onder haar hoede heeft. Leden daarvan komen naar Brakel voor privé-les. Daarnaast begeleidt men jonge talenten die zelf weinig of geen financiële mid-delen hebben om verder te komen in  de sport.

Het programma

Nadat iedereen van koffie, thee en cake was voorzien in de gezellige kantine met zoveel prijzenblinkende trofeeën in de vele  prijzenkasten langs de wand en met de vele foto’s van Coby en Marlies en hun toppaarden, ging het gezelschap naar de binnenmanege. Er was een gedeelte af-gezet met rotan stoeltjes. Op de tafeltjes stonden bakjes met nootjes en stukjes kaas of worst. Op iedere stoel lag een map met daarin 2 A-viertjes met het programma. Het kon zelfs niet verzorgder voor Maxima!
Oud en jong
Stal Van Baalen houdt zich, zoals gezegd,  al jaren intensief bezig met het opleiden van jeugd in de dressuursport. Onder het motto ‘oud leert van jong’ kwamen, na een openingswoord door Coby en Marlies van Baalen, twee ponycombinaties de bak in. Sanne Vos, twaalf jaar, zit op de 15 jarige ruin Just You and Me (Pion x Grandioso). Hier leert jong, meisje, van oud, pony. Femke de Laat is 21 en rijdt Champ of Class. Deze 6 jarige ruin (FS Champion de Luxe x Dornik B) wordt op zijn beurt wereldwijs gemaakt door zijn ervaren amazone.
 
Coby geeft steeds heel duidelijk met heldere stem en een onberispelijke dictie uitleg bij alles wat we zien. Er wordt erg veel belang gehecht aan een correcte zit. Iedereen die Coby ooit heeft zien rijden weet hoe kaarsrecht en elegant deze zeer ervaren, olympische amazone in het zadel zit. Haar leerlingen zitten al net zo stijlvol, ook al zijn ze nog maar twaalf.

goldengirlEK pony Golden Girl, niet onberispelijk qua exterieur, maar een droompony om mee te werken. 
Exterieur contra prestatie
Dan een extraatje voor de fokkers onder het gezelschap. Dat bemerkingen op het exterieur misschien een criterium is voor stamboekkeuringen, voor de sport zijn die van veel minder belang. Coby laat  de Europese kampioenspony Golden Girl zien aan de hand. Deze palomino merrie (FS Don’t Worry x Dancer) is zeker niet foutloos in haar lijf. Ze is lang, en de lenden-partij kon ook correcter. “Maar”, zegt Coby van Baalen, “deze merrie is zó super te rijden, heeft zo veel beweging, is zo rittig en heeft zo’n geweldige men-taliteit –ze werkt iedere dag weer super mee- dat dit gewoon een toppony in het gebruik is”. jonggeleerdVeel wordt verwacht van de zesjarige Dynasty (Deinhardt B x Arts Dancer Boy). Ook palomino en zeer lijkend op Golden Girl.
Veel Europese toppony’s zijn van Duitse komaf. De ponysport ligt daar echt op een heel hoog niveau. Maar het is bij de senioren gelukt om de Duitsers te ver-slaan bij een EK (de proeven liggen op Z2 niveau) en dat is nu ook het doel bij de pony’s!
Jonge paarden
Heel interessant is het blokje jonge paar-den. Femke de Laat zit op de vierjarige ruin Ben Johnson (Johnson x Ferro) en Lisanne der Nederlanden rijdt de vijf-jarige ruin Alaska DVB (Weltino x Roman Nature). Beide paarden zoeken af en toe nog naar hun balans en het commentaar van moeder en dochter van Baalen is opnieuw weer instructief en verduide-lijkend.
 
Jong leert van oud…
Nationaal niveau
De zesjarige BMC Zigeuner (Gribaldi x Ehrentusch) laat onder Marlies van Baalen zien dat hij al veel meer balans en kracht heeft. Hij is op weg naar het nationale niveau net als de eveneens zesjarige BMC Zorba (Ferro x De Niro). Deze zwarte ruin onder Bibi Rodenburg heeft niet helemaal het ideale bewegings-patroon wat je je zo voorstelt bij een dressuurpaard. Hij kan nogal hectisch worden, maar hier zie je ook hoe positief training kan uitpakken. Door het dres-suurwerk wordt een paard echt mooier en beter. Dat wordt hier heel duidelijk gede-monstreerd.
Mens en paard
marliesLag het accent nu op de opleiding van het paard, in het volgende blokje komt de opleiding van de ruiter (amazone liever gezegd, want waar zijn de jongens?) aan bod.  Young Rider Angela Krooswijk rijdt de 15 jarige ruin BMC Revino (Rho-diamant x Contender) en Mara de Vries de 11 jarige hengst BMC Nedersign Saint Tropez (Welt Hit II x Zonneglans).
marlies_vosCoby laat zien hoe een probleem kan worden opgelost. Een van de twee is steeds vóór op de hulp bij de wissels om de vier pas: las een wachtmoment in, dus: wissel – volte – wissel – volte… het probleem is opgelost. Simpel en effectief. Coby: “vaak wordt een oefening te lang geoefend. Elke oefening moet een verbetering te zien geven, anders heeft het geen zin”.
Omdat Marlies een ander paard moet voorbereiden voor het laatste programmaonderdeel, is er een borrelpauze ingelast. En misschien ook wel omdat men gewoon zo aardig is om ons dat hele lekkere glaasje wijn (of iets anders)  te gunnen. Het wordt in ieder geval zeer geapprecieerd.
Grand prix de dressage
kigaliAls ‘uitsmijter’ worden we getrakteerd op een demonstratie op het allerhoogste dressuurniveau. Dat van de grand prix. Marlies van Baalen zit op de 9 jarige ruin BMC Miciano DBV (Medici x Dialekt) en nichtje Marrigje van Baalen rijdt de ervaren 18 jarige hengst BMC Kigali DVB (Wolfgang x Voltaire).

 “Wat je zegt baas…”
Ze vertelt aan het einde van haar rit hoe vereerd ze zich voelt om dit ervaren paard te mogen rijden. Heel sympathiek… ik ken er nog wel een paar die dat ook wel zouden willen. Wat kun je toch veel leren van zo’n professor. En wat een kans voor een jonge amazone om zo’n paard ter beschikking te hebben.
Marlies oefent de wissels om de pas. “Echt een hele moeilijke oefening voor een paard”, legt ze uit. Ook demonstreert ze de ’halbe Tritten’, het sterke verza-melen van het paard. Ataartltijd gevolgd door halsstrekken als beloning en ontspanning. Het is jammer, maar aan alles komt een eind. Ook aan dit zeer interessante en onderhoudende programma. We hebben zeer genoten en veel geleerd. Na een wandeling over het erf van Dessuurstal van Baalen en uiteraard veel bedankjes gaat het gezelschap op weg naar het restaurant voor de eigenlijke vergadering.
 
De dank-je-wel taart werd zeer gewaardeerd.

Vergaderen
Na een smakelijk driegangen (!) buffet voor slechts € 15 (goed gedaan bestuur) begon de vergadering om 10 over 8.
vergaderen
Slechts een dik uur achter op schema, maar dat deerde weinig, want het was gezellig aan de vele tafels vol TCN’ers. Toon opent met een terugblik op 2009. Het jaar waarin we afscheid moesten nemen van Godfried Hoogen, die zo belangrijk is geweest voor allen in Nederland die de Trakehner een warm hart toedragen. Hij stierf op 20 november de dag dat ‘het Rheinland’ bij elkaar kwam voor het ‘Gänseessen’. Hij had zich er nog voor opgegeven, want hij was er immers altijd als er iets met Trakehners te doen was. We zullen hem zeer missen.
Verder staat het meeste van de terugblik  op 2009 al in het verslag van de jaar-vergadering van het Rheinland, dus dat hoeft hier niet herhaald.
Programma 2010
Iets om naar uit te kijken is het pro-gramma voor 2010.Het bestuur tipt de diverse activiteiten aan en licht, waar nodig, toe. Eerst aan bod komt het reisje dat, als u dit leest, al heeft plaats gevonden. Voor het verslag daarvan moet u echter wachten tot de juni uitgave van ons blad. Eind mei komt er weer een dressuur-clinic. De stamboekdag staat nu vast voor 3 juli. Dan is er later in juli het Bundesturnier, hopelijk weer met een Nederlandse equipe… Het staat allemaal in de Agenda op de laatste pagina van het TCN blad en op onze site. Nog enkele memorabele feiten: Georgenberg (King Arthur x Le Bajar), de gekeurde hengst van de familie Coevoet, werd tweede bij zijn verrichtingonderzoek en mocht zich daarom presenteren tijdens de galashow van Neumünster. Daar was ook Kasparow (Sixtus x Kostolany) die tot elite hengst werd gekroond. Felicitaties voor de familie Coevoet en Arja van der Laarse met deze successen. We schreven er eerder al uitgebreid over in ons blad.
De traditionele uitsmijter van het jaar is het Gänseessen eind november. Super gezellig en, volgens Toon, echt iets voor  ons Nederlanders, want er is ieder jaar een tombola met Echte Prijzen zoals gratis dekkingen van tophengsten uit het Rheinland. Niet missen dus. En zover is het Rheinland nu ook weer niet…
Het verslag van de penningmeester lever-de verder geen vragen of opmerkingen op. Dat klopt ieder jaar weer als een bus. Dank je wel rekenmeester Gerrit Timmer!
TCN fokker van het Jaar
wisseltrofeeTraditiegetrouw wordt er tijdens de TCN jaarvergadering een wisseltrofee in de vorm van een bronzen veulen, gemaakt door kunstenares Ellen Welten, uitgereikt aan de Trakehner fokker van het Jaar.
De trofee was dit jaar voor Jikkie Den Bieman-Willemsen en ze won deze niet voor de eerste keer. Ook in 2009 zoogde haar stammoeder en momenteel de best fokkende merrie binnen het hele Trakehner stamboek Evita (Schwadroneur x Cannon Row xx) weer een absoluut top-veulen in Elize, dochter van Hofrat. Dit veulen werd met maar liefst 60,5 punt gewaardeerd tijdens de TCN stamboek-dag.
 
Evita’s driejarige dochter Elba (v. Gribaldi) werd de beste driejarige merrie tijdens de centrale stamboekopnamedag te Kerken (D) en daarmee Rheinlands kampioen. Ze won later ook de merrie verrichtingstest er werd eerst geplaatst bij de uitreiking van de Staatspremies voor driejarige merries. Evita’s dochter Evviva (v. Kaiser Wilhelm)  was ook Rheinlands  kampioen als driejarige en werd en passant ook maar even nationaal kampioen van heel Duitsland dat jaar. Nu staat ze in de fokkerij en bracht een geweldig hengstveulen van Gribaldi dat, net als Elize, moeder Evviva’s  halfzusje, met 60,5 punten werd bedeeld. Felici-taties voor Jikkie en haar fantastische fokmerries.
Doruto memoriaal voor Jan en Anna Schuil
doruto_toonDoruto staat voor de Trakehner invloed in de Nederlandse fokkerij. Hij was in de tachtiger jaren een begrip in hippisch Nederland. Zijn beeltenis in brons, gemaakt door Ellen Welten, is weliswaar niet levensgroot, maar toch indrukwekkend (en zwaar!) genoeg. Deze wissel-trofee wordt ieder jaar uitgereikt aan iemand, mens of paard, die de Trakehner heel nadrukkelijk in de kijker heeft gezet.
Dit jaar meende het bestuur dat de Doruto memoriaal het meest aan Jan en Anna Schuil toekwam. Zij zijn de fokkers van het wereldwonderpaard Totilas (v. Gribaldi), die weliswaar geen volledige Trakehner is, maar door zijn afstamming de belangstelling en waardering voor de Trakehner zeer heeft bevorderd. Er was heel veel publiciteit in alle denkbare media rondom Totilas en in het verlengde daarvan voor zijn fokkers. Telkens als Jan en Anna Schuil geïnterviewd werden, haalden zij er de Trakehner fokkerij bij. Zo legden ze steeds weer opnieuw, rustig en met veel verstand van zaken, uit waarom zij de Trakehner zo hoog hebben zitten en waarom zij doelbewust en consequent met Trakehner hengsten fokken. Zij hebben als geen ander het afgelopen jaar de Trakehner gepromoot op een schitterende en positieve wijze. De Doruto memoriaal gaat dan ook, zeer terecht, voor een jaar naar Broeksterwoude in Friesland. De Schuils zijn blij en trots op de toekenning van de Doruto memoriaal en geven te kennen nu ook volbloed Trakehners te willen gaan fokken.
 
Bedankjes
Ieder jaar zijn er weer bedankjes voor mensen die zich bijzonder hebben inge-zet: dank01Yasmin en Yvonne Molendijk voor het vele werk dat zij achter het  secre-tariaatsscherm verrichten en voor de catering tijdens de stamboekdag. Gerrit Timmer voor het bewaken en beheren  van ons budget, Jack Noordermeer voor de acquisitie van advertenties, Saskia Banis voor de clinic organisatie, Alwiene Nuy voor het openstellen van haar stal en het geven van de -zeer geslaagde- clinic. frankFrancis en Frank Wey voor al het werk dat ze voor, tijdens en nà de stam-boekdag verrichtten op de Berkenhoeve, Arja van der Laarse voor de fotografie bij diverse gelegenheden, Anouschka Aufenacker voor haar webmaster werk en Heleen Cramer voor het blad.dank02 Theo Verkuijlen en Christ van Rooij, die altijd klaar staan om op te bouwen bij diverse even-ementen tot in Duitsland toe. Met excuses aan iedereen die hier vergeten is. En van ons uit een groot Dank Jullie Wel aan het bestuur dat dit toch maar weer ieder jaar doet in de vrije uren!
Rondvraag en afsluiting
De rondvraag leverde de opmerking op dat wellicht de TCN website aan een facelift toe is, zeker nu er zo duidelijk sprake is van een grote belangstelling voor de Trakehner: het Totilas effect. Daaraan gaat op korte termijn gewerkt worden. savannahVerder vroeg  Claire  Dominicus aandacht voor de ingezonden brief in de Paardenkrant van Savannah Pieters in januari die voor een omwenteling zorgde. Savannah wees erop dat Gribaldi steeds als KWPN werd aangemerkt en dat terwijl hij toch heus 100% Trakehner is. Dit leverde een papieren discussie op (Gribaldi leefde toen nog), maar sindsdien staat er wel steeds; de Trakéhner hengst Gribaldi… Applaus voor Savannah!
Ook applaus voor het bestuur dat deze zeer geslaagde midddag/avond organiseerde en al weer bezig is met de volgende TCN happening. Laat ze vooral flink daarmee hun gang gaan!
Heleen Cramer

(Met heel veel dank voor de foto’s die van diverse kanten naar de redactie zijn toegestuurd. Echt geweldig! Jammer dat het zo lastig is om bewegende paarden te fotograferen in een binnenbak en dat daarom nogal wat foto’s te donker of te onscherp waren voor publicatie. De waardering voor de genomen moeite is er niet minder om! HC)

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!