TCN Stamboekdag 2024

Trakehners staan voor traditie en dus gaan wij traditiegetrouw door met wat TCN altijd doet. Over een kleine maand is er weer de TCN stamboekdag!
Onderaan dit artikel vindt u alles wat u moet weten over het inschrijven van uw veulen of merrie.


ZONDAG   14 juli

Manege Groenewoude

Woudenberg

start 10.00 uur

We zouden het geweldig vinden als u allemaal aanwezig kunt zijn.

Iedereen met een in Nederland geboren Trakehner veulen zal aanwezig zijn, het is de verplichte stamboekopname waar elk veulen bij moet zijn. Ook jonge merries, die de definitieve stamboekopname nog niet hebben gedaan, zullen daar verwacht worden. We raden aan om veulens van drie weken of jonger niet te brengen, voor een zo jong veulen kan het allemaal erg overweldigend zijn. Neem contact met ons op wat de mogelijkheden zijn voor zo’n jong veulen.

Eerste onderdeel van de dag is het meten van de jonge merries. De aftekeningen en chip worden dan ook meteen gecontroleerd. De stokmaat wordt opgetekend en de maat van het pijpbeen.


Als die formaliteiten achter de rug zijn is het tijd voor de jury om in de baan te komen en de jonge merries te beoordelen. Ze worden allemaal aan de hand in stand, in stap en in draf voorgesteld en daarna wordt ook de galop los in de baan beoordeeld.  De merries worden een paar keer in de baan door middel van een figuur acht beoordeeld om te kijken hoe ze een galopwissel doen.
Dan wordt de merrie weer aan de hand genomen en opnieuw opgesteld. Daarna komt de volgende merrie in de baan. De voorzitter van de jury zal vertellen wat het oordeel is over de merrie en de punten worden bekend gemaakt.

Later op de dag zien we de merries nog een keer terug als ze allemaal samen in een stapring verschijnen om ze ook met elkaar te kunnen vergelijken. Dan wordt bekend gemaakt wie de beste is.

Zo ongeveer  gaat het ook met de veulens. Ze worden, op volgorde van leeftijd, voorgesteld, oudste eerst. Naast hun moeder worden ze de baan ingeleid en voorgesteld voor de jury. Ook zij tonen stap en draf en galop. Als het veulen en de moeder weer aan de hand zijn volgt ook over hen een weergave van het hoe en waarom van de cijfers. Ook de veulens komen later op de dag nog een keer in de baan, merrie en hengstveulens apart, om te kijken wie het beste merrie en wie het beste hengst veulen is. De beste van die twee zal de Arie Timmer Bokaal voor een jaar thuis mogen hebben.

Dit allemaal is niet alleen leuk en gezellig het is ook heel leerzaam! TCN hoopt dat u allemaal komt kijken.

Omdat na de hele corona periode we al geen leden vergadering meer hebben gehouden zal de voorzitter van TCN een praatje houden over TCN en over alles wat voor Trakehner mensen belangrijk is. Het is geen dag voor leden alleen, het is een dag voor iedereen! Iedereen  is welkom, Parkeren en toegang zijn helemaal gratis! U bent er toch ook bij?

INSCHRIJVEN

Heeft u een veulen of een jonge merrie dan bent u hierbij uitgenodigd om uw veulens en merries in te schrijven. Om uw inschrijving goed te laten verlopen hebben we verschillende gegevens nodig.

Naam Veulen
Geslacht veulen
Kleur veulen

Afstamming veulen, dus naam vader en naam moeder, naam vader van de moeder.
Geboortedatum veulen

naam en adres gegevens van de fokker en als het afwijkt die gegevens van de eigenaar.
Graag ook een bereikbaarheidsnummer (mobiel nummer) en een mail adres.
U kunt aangeven als uw veulen of merrie te koop is dan vermelden we dat in het boekje.

Stuur deze gegevens aan TCN per mail dat kan naar info (apestaartje) trakehnercontact punt nl


Wilt u aangeven of u een box wilt huren voor die dag, die kosten zijn €25 u kunt aangeven of u stro in de box wilt of een ander bodembedekking. Hooi/ voer dient u zelf mee te brengen.

Zorg voor een kopnummer om aan het hoofdstel van de merrie of de moeder te bevestigen. U hoort van ons uw startnummer op een later moment.

 

Wilt u lezen over hoe het voorstellen van de paarden gaat, kijk dan op deze pagina: Trakehner keuring 

Als u met een paard mee doet, neem dan paspoort en alle papieren mee die u van het stamboek heeft gekregen, dan kunnen ook de administratieve handelingen meteen worden uitgevoerd. De paspoorten van de jonge merries zullen worden ingenomen om aanpassingen in te doen op het hoofdkantoor van het Verband in Duitsland. Maak een kopie van  het paspoort zodat u wel kunt reizen met uw merrie.

Kosten voor stamboek opname en de keuring hoeft u niet op die dag te betalen, die kosten worden berekend vanuit het stamboek. U zult daar een factuur voor krijgen. De kosten van de box dienen wel op de dag zelf te worden betaald.

Misschien bent u nog niet lang een Trakehner fokker, houdt er dan rekening mee dat de naam van het veulen moet beginnen met de eerste letter van de naam van de moeder. Trakehners worden gefokt over de moederlijn vandaar dat er die regel is, iedereen kan dan  aan de naam van het paard meteen zien uit welke familie die stamt.

 

Mocht u vragen hebben, dan kunt u zich altijd richten tot TCN , wij helpen u graag! Mail, bellen, het kan allemaal! We horen graag van u!

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!