Clinic Boxbergen ’09

DRESSUURCLINIC OP BOXBERGEN

boxbergenIn 2008 kreeg het TCN al een voorproefje van de heerlijke ambiance van kasteel Boxbergen van de familie Nuy te Wesup. We hielden er onze jaarvergadering vergezeld door een presentatie van diverse TCN paarden. De sfeer, entourage en gastvrijheid van de bewoners spraken meteen aan en smaakten naar meer. 21 en 22 November dit jaar was  het zo ver. De TCN dressuurclinic werd verzorgd door grand prix amazone Alwiene Nuy  bij haar thuis en hieronder de ingezonden stukjes en foto’s van de laaiend enthousiaste deelnemers.

annToen Swanne (v/d Kar, eigenaresse van Bien Fait) mij vroeg of ik zin had om deze clinic te rijden was mijn eerste reac-tie:”O, leuk, bij een kasteel”. En het was inderdaad enig om in zo’n prachtige omgeving te rijden. Wat het weekend echter “maakte” waren de inzet en het enthousiasme van Alwine Nuy.
Ik kende haar alleen als de amazone van Boxberger’s Artistic Rock. Ik denk dat iedereen die deze combinatie ooit heeft zien uitstrekken dit niet gauw meer vergeet. Sinds dit weekend weet ik dat Alwiene meer kan dan goed rijden: zij kan n.l. heel inspirerend lesgeven! Het is natuurlijk moeilijk om een totaal onbe-kende ruiter in een half uur zo les te geven dat hij/zij wat leert en met een prettig gevoel naar huis gaat. Alwiene had hier een goede oplossing voor: zij vroeg waar je aan wilde werken of speelde in op wat zij zag en gaf dan handige praktijktips. Een hele geslaagde formule.
Ik was zelf met twee paarden gekomen. Zaterdag reed ik Soederhof’s Lukas (Kan-tadou x Kostolany), zondag Bien Fait (Benz x Polargeist).
Voor beide paarden kreeg ik nuttige aanwijzingen, leuke tips… en complimen-ten! Wat mij betreft waren deze dagen zeker voor herhaling vatbaar. Dank je wel Alwine, dank je wel TCN !
Ann Dijkstra
—————————————————-
 geraldWat hebben wij genoten van het dressuurweekend op 21 en 22 november bij kasteel Boxbergen in Wesepe. De prachtige locatie, prima stallen,de perfecte organisatie, het mooie weer (vooral zaterdag leek het wel lente), de gezellige vrolijke mensen, Epos die super haar best deed en de kundige begeleiding van Alwiene maakte ons weekend tot een waar sprookje !! Zeker voor herhaling vatbaar….groetjes en liefs van Epos, Gerald Drent en Ellen Brouwer.
————————————————— 
TCN Dressuurclinic bij Alwine Nuy:

saskiaVroeg gaan Marian en ik op pad. De auto vol met etenswaar voor de lunch en alle benodigdheden voor Baila en Aranka. De paarden op de trailer en op naar Wesepe.
Daar aangekomen staat Alwine klaar om ons te verwelkomen! De boxen voor de paarden zijn opgestrooid en in de kantine staat de apparatuur gereed. Langzaam-aan druppelen alle deelnemers met hun paarden binnen. Het is een gezellige drukte op stal.
Voor de lessen beginnen neemt Alwiene voor iedereen ruim de tijd. Om kennis te maken en om het paard te bevoelen op eventuele gevoelige plaatsen. Daaraan kan zij dan in de les aandacht besteden. Omdat het droog is en de zon heerlijk schijnt kunnen we buiten rijden.
Voor Aranka is het weekend spannend. Zij heeft zich erg opgeladen en laat dat blijken als ze wordt gereden. Ze voelt weliswaar fantastisch aan, maar het is voor mij een lastige opgave om haar aan het werk te zetten. Omdat Alwiene zelf veel met volbloeden heeft gewerkt    kan zij mij geweldig ondersteunen. Ze geeft hele bruikbare tips, waarmee Aranka beter gaat ontspannen. De eerste les is zeer leerzaam en geeft mij de kans om de volgende dag op te pakken waar we waren geëindigd. Zondag werken Aranka en ik heel fijn en we sluiten met een voldaan gevoel af. marianAlwiene dank je wel voor deze twee leerzame lessen!!
Marian bedank ik voor de organisatie en alle deelnemers voor hun enthousiasme en gezelligheid! Tot de volgende keer,
Saskia Banis
—————————————————-

Het was ontzettend leuk!!! Mooi weer, erg fijne locatie.  Heel enthousiast les van Alwiene waar je echt wat aan had en heel gezellig met elkaar. Kortom een geweldig succes. Het was echt TOP!
Marian Timmer
—————————————————-
Hier foto’s van enkele van de andere deelnemers:
chiel
Chiel Baas met Pavarotti

erika
Erika Schaper met Zipper

soepie
‘Lente’ in november: lekker soep eten aan de rand van de buitenbak
hetty 
Hetty de Koning met Raisa

lydia
Lydia Faasen met Juul
wilma

Wilma Griffioen met Mirakel
tessHet weekend van 21 en 22 november ben ik mee geweest naar een clinic bij Alwiene Nuy. Dit was een bijzondere erva-ring daarom wil ik graag nog wat meer vertellen daarover.
Ik ben Tess de Graaf, 15 jaar en sinds 2 maanden mag ik rijden op het paard van mijn vader, Golden Grace. Golden Grace is een 8 jarige Trakehner merrie, ontzettend lief, maar heel groot, machtig en sensibel paard. Zij is een fokproduct van Toon van Osch en een dochter van Gribaldi. Mijn vader rijdt Z dressuur met haar, maar is door drukte met werk, verhuizing en verbouwing meer dan een jaar niet met haar op concours geweest.
Ik ben volledig onervaren op dit gebied dus veel kilometers maken, goede begeleiding en op pad…
Op zaterdagochtend kwamen we dus aan op Landgoed Boxbergen bij Alwiene en haar familie, een prachtige locatie! Ik vond het best spannend want Grace was lang niet meer weggeweest en ik nog nooit! We konden gelukkig lekker buiten in het zonnetje rijden. Alwiene gaf mij heel rustig en duidelijk tips en oefeningen om meer controle en vertrouwen te krijgen. Na de clinic sliepen we met heel de groep in een hotel vlakbij. Ook gingen we gezellig met elkaar eten, Alwiene en haar man gingen ook mee. En de volgende ochtend kregen we allemaal weer les. Nu was het allemaal wat bekender waardoor er nog meer geoefend kon worden. Kortom een ontzettend leuk weekend. Complimenten voor de organisatie, de verzorging (lunch en versnaperingen) en het enthousiasme van iedereen. Wij houden jullie in de gaten!
Tess de Graaf en familie.
——————————————————

alwieneHeel leuk is dat ook Alwiene zelf enkele gedachten op papier zette!

Vorig weekend hebben we een heel leuk clinic weekend gehad. Maandagochtend was ik rond 6 uur (jaja, onze kids zijn altijd vreselijk vroeg wakker) aan het strijken en ik dacht terug aan zaterdag en zondag.
 
DE CLINIC

Mijn familie en ik hebben allemaal enorm genoten van dit paarden actieve weekend op Boxbergen. Het was super gezellig, mooi weer en we hebben vooral veel mooie en talentvolle Trakehner paarden gezien om samen lekker mee aan het werk te gaan. Het straalde ervan af dat deze paarden stuk voor stuk fantastisch verzorgd worden. Het niveau van de ruiters en amazones was hoog. Wellicht niet allemaal op papier, maar wel in praktijk. Er werd met veel gevoel voor het paard en ook met heel veel denkwerk gereden. Dit is in mijn beleving ook de enige mentaliteit die past bij ons Trakehner ras, maar het is leuk om te zien dat iedere deelnemer van dit weekend dit gevoel en deze mentaliteit bezit. Top!
Nieuw paard
Al decennia lang heb ik een heel goed contact met meneer en mevrouw Smeets.
Op veel van de nationale dressuur-wedstrijden waar ik reed, kwamen zij ook kijken naar hun paarden. Vanaf de zijlijn bij de wedstrijdring wenste Peter Smeets mij vaak enthousiast veel succes. Soms zelfs op het moment dat ik letterlijk al bij A binnen kwam. Zijn humor en het enthousiasme, geweldig!
11,5 jaar geleden kochten we van hen ongezien (niet eens een foto of video) een drietal paarden waarvan 2 Trakehners: Tendenz en Artistic Rock. Met deze paarden heb ik heel veel plezier en succes gehad en van Artistic Rock, inmiddels 17, geniet ik nog elke dag dat hij bij ons is.
honeybeyNadat ik vorig jaar (weer ongezien) een kampioensveulen uit Hillary (v. Krokant) kocht, is het contact intensiever geworden. Peter en Dorry Smeets kwamen, zodra ze bij ons stond, naar haar kijken en hadden een videobandje mee genomen waar ze als gitzwart veulentje van 6 weken op stond. Inmiddels is ze duidelijk schimmel.
Alle paarden op video
Op dat videobandje stonden alle paarden van Peter en Dorry. Ook Honeybey (Distelstar x Pr. & St.Pr.St. Habsburg) als 2 jarige, bruin verschoten door de zon. Ze maakte op mij een onuitwisbare indruk. Geweldig vond ik haar. 

Dat zij 2009 heel goed gepresteerd heeft bevestigde mijn beeld van haar:
• Opgenomen in het stamboek met 61,5 punten
• Reserve Sieger Niedersachsen
• Siegerstute 3 jarige Hannover Bundeschampionat
• Reserve Siegerstute alle leeftijden Hannover Bundeschampionat (n.b. ze kon dit niet winnen omdat dit alleen voorbestemd is voor mer-ries met een veulen aan voet)
• Siegerstute Schliekau Stutenleistungsprüfung

Tijdens onze vakantie in september belde Yvonne Molendijk op of wij kaarten voor Neumünster wilden bestellen. Ik heb gezegd daar later over terug te bellen. Wij zijn extreem druk omdat Martijn voor zichzelf is begonnen en weer een heel weekend weg kwam ons niet zo goed uit.
Daar moest dan wel een hele goede reden voor zijn. Nadat ik Dorry had gesproken en zeker wist dat Honeybey naar Neumünster zou komen hebben wij kaarten besteld zodat we Honeybey het kampioenschap voor driejarige merries zouden zien lopen.
Vorig jaar hebben we van dat kampioenschap zo genoten dat wilden we nu absoluut niet missen. Wat was de teleurstelling groot dat Honeybey als gevolg van een hoefontsteking niet kon gaan.
Unieke kans
Ik was toe aan een nieuw dressuurpaard. Dit was wel een unieke kans.
Een hoefontsteking kan zeer heftig zijn, maar als de druk eraf is hersteld het meestal snel. Honeybey is het 5e paard geworden die we van Dorry en Peter Smeets hebben gekocht. Deze keer kende ik het aangekochte paard van een 1 jaar oude video en de foto’s in de bladen. maar ‘live’ had ik ook déze aankoop nog nooit gezien. Het was natuurlijk even spannend maar het herstel ging gelukkig vlot.
Blij
Inmiddels heb ik haar een paar weken en wat ben ik blij met haar. Weer een paard waar je elke dag met veel plezier naar kijkt, die op stal vraagt met haar houding en ogen om geknuffeld te worden. Ze kan heel vrolijk kan zijn in het werk. Voor mij betekend dat dus extra alert zijn, maar daarmee geeft ze wel aan heel graag te willen lopen en dat ze blij is. Ze begint te wennen aan de bonte Nederlandse koeien. Onze wit-zwart gevlekte Duitse dog helpt daar zeker ook aan mee. Honden kende ze niet, maar nu is ze wel een beetje gewend aan het rennen door de bladeren, over het grint en het gestoei van de honden om haar heen. Ze is heel nieuwsgierig en er is niet een paard die zo intens geniet van het raam in haar stal dat open staat of de boxdeur waarvan de bovenkant open is zodat ze lekker buiten haar stal kan “hangen”.
Fokkersbloed
Ook het fokkersbloed kruipt tot waar het gaan kan. Vooralsnog hebben wij het plan Honeybey, Premie Stute en inmiddels ook Staatspremie Stute, in 2010 dragend te krijgen van mijn andere kanjer Artistic Rock. Artistic Rock heeft samen met Honeybey’s moeder Habsburg al 2 kampioens merries afgeleverd (Heavenly & Hillary) en nu is ze weer dragend van Artistic Rock. Die bloedlijnen lijken heel goed te passen.

Het wordt spannend in 2010!
Alwiene Nuy

*De inbreng van clinic deelneemster Ingrid Barnhoorn is helaas door een technische probleem komen te vervallen.

Trakehner Hengstmarkt 2023


Laatste weekend november, eerste dagen december '23, dat zijn de dagen voor de Trakehner Hengstmarkt 2023. Hengstmarkt heet het maar het is natuurlijk de Trakehner Hengstenkeuring. Als altijd zijn we te gast in de Holstenhallen in Neumünster. Natuurlijk wilt u dat niet missen! De nieuwe jaargang hengsten wordt gepresenteerd, er zijn veilingen, er is dressuursport, er kan volop geshopped worden en er is een geweldige Galashow. Er is dus werkeijk voor elk wat wils! Kaarten kunt u online bestellen via de website van het Verband, Klik hier voor kaartenbestelling.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!