het Hengstverrichtingsonderzoek in Duitsland, hoe zit dat nu precies?

Geplaatst door on 22 maart 2018Er zijn in korte tijd heel wat veranderingen doorgevoerd in de manier waarop hengsten na hun initiële goedkeuring op de hengstenkeuring als 2.5 jarig paard hun definitieve goedkeuring kunnen krijgen.

Tot ongeveer 15 jaar geleden was het overzichtelijk; elke hengst, ongeacht welk ras, moest een 100 dagen test doen.  Die testen werden gedaan op verschillende plekken in Duitsland. Je bracht de hengst daarheen en 100 dagen later kreeg je de uitslag en kon je de hengst weer mee naar huis nemen. Klip en klaar, de cijfers werden allemaal openbaar gemaakt, de fokkers konden hun keuze  mede daardoor laten beïnvloeden. Maar 100 dagen zou te zwaar zijn voor een jonge hengst, de paarden werden steeds duurder en meer en meer eigenaren vonden 100 dagen een paard, van soms tonnen, inleveren op een onbekende plek niet fijn. Kon dat anders?Er is toen een lange tijd geweest dat een hengst eerst 30 dagen een test moest doen en dan op later moment, meestal na het dekseizoen, nog een keer 70 dagen getest werd. De gecombineerde cijfers van beide testen gaven een beeld van werklust, gezondheid, temperament en nog veel meer onderdelen waar een hengst op getest moet worden. Ook daar waren bezwaren tegen, het zou niet voldoende zeggen over de hengst.

Nu, sinds 2 jaar, is er een nieuw systeem. We kunnen ons voorstellen dat dit allemaal tot verwarring kan leiden dus we zetten alles even op een rijtje.

*Als een hengst op de hengstenkeuring “Gekört” heeft horen uitspreken, moet hij, als hij 3 jaar is, een 14 dagen test lopen. In die 14 dagen wordt hij gereden door een testruiter en moet hij gangen onder het zadel tonen en wordt er gekeken hoe de jonge hengst om gaat met nieuwe ervaringen. Na 14 dagen komt daar een cijfer uit. De grens ligt rond de 7.5 om het een goed resultaat te mogen noemen.  Hij krijgt na die test een dekbrevet voor 1 jaar.

*Dan, als 4 of 5 jarige, moet de hengst twee keer terugkomen voor een tweedaagse sporttest. Er zijn testen die meer op het springpaard gericht zijn en er zijn testen die meer op de dressuur gericht zijn. De sporttesten worden door de eigen ruiter, waar de hengst aan gewend is, gereden. Ook deze testen worden beoordeeld, het resultaat wordt ook hier uitgedrukt in 1 cijfer. Als de hengsten de 14 dagen én de 2 sporttesten goed hebben gedaan, zijn ze definitief gekeurd.

*Er is ook een andere weg die niet heel vaak gekozen wordt. De 14 dagen test als 3 jarige blijft in die variant hetzelfde maar dan in plaats van 2 x een sporttest als 4 of 5 jarige kan de hengst ook als 4 of 5 jarige worden ingeleverd voor een 50 dagen test. Na het afleggen van deze twee testen is de hengst gekeurd. Deze laatste variant is veel duurder omdat het paard 50 dagen ergens moet verblijven. Het kan een oplossing zijn als de hengstenhouder geen ruiter tot zijn beschikking heeft.
Als de hengst bij alle testen voldoende scores heeft gehaald kan zijn naam in het hengstenboek worden genoteerd.

Alle testen worden gedaan met alle rijpaardrassen bij elkaar. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt in rassen waar men van oudsher meer in springrichting hebben gefokt, of juiste in dressuurrichting, de testen zijn voor alle rassen gelijk.


Hengsten die pas op oudere leeftijd, ouder dan 6 jaar, erkend worden hebben altijd al een sportcarrière achter de rug. Dat kan een carrière zijn in elke tak van sport, dressuur,springen of renbaan. Doordat zij al hebben aangetoond een geschikt sportpaard te zijn vervallen de testen.

Hopelijk hebben we het een beetje duidelijker gemaakt. Als u nu weer een uitslag leest van een 14 dagen of sport-test dan weet u hoe ver de hengst is in het halen van zijn resultaten.

Comments

Comments are closed.

Trakehner Contact Nederland

Waar een klein stamboek groots kan zijn

De Trakehner belichaamt het zeer speciale: de bereidheid om te presteren, de elegantie, dynamiek van beweging, intelligentie en werkwilligheid zijn de unieke kwaliteiten van dit speciale paardenras. Gebaseerd op de grote passie en betrokkenheid van de fokkers, blijft dit ras steeds weer uitstekende sportpaarden produceren!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt als altijd bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!