De Trakehner, Werelderfgoed?

Geplaatst door on 3 juli 2020

Unesco is een organisatie binnen de VN (Verenigde Naties) die zich als doel heeft gesteld om belangrijke zaken als onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie, te bevorderen. Unesco bestrijdt armoede, en werkt continu aan een duurzame ontwikkeling van een interculturele dialoog. Onderdeel van de doelstelling is het in stand houden van belangrijke culturele zaken. Dat kunnen allerlei dingen zijn, oude gebouwen, belangrijke stadsgezichten of de molens van  Kinderdijk bijvoorbeeld. In Nederland zien zij er bijvoorbeeld op toe dat een stadsgezicht als de grachtenhuizen van Amsterdam maar ook bijvoorbeeld Schokland niet verloren gaan. Maar er zijn ook immateriële zaken die op de lijst van bescherming kunnen komen, zoals het beroep molenaar, om maar wat te noemen of de Spaanse Rijschool en het handschilderen van Delfts blauw zijn daar voorbeelden van. Nu is er een grote stap gemaakt om de Trakehner Fokkerij op die lijst te krijgen.

De aanvraag is als volgt ingestuurd en al voorbij de eerste selectie: “De Trakehner Fokkerij is een levend cultureel erfgoed met bijna 300 jaar geschiedenis. Het is het oudste rijpaardras in Duitsland en wordt internationaal al lang erkend als een origineel ras. De Trakehner-fokkerij kan zonder hiaten genetisch worden getraceerd tot de  oprichting van de belangrijkste Stoeterij Trakehnen in 1732 door de koninklijke Pruisische orde. Tot op heden is de Trakehner het enige rijpaardras dat gefokt wordt volgens de principes van puur fokken, met hoge genetische verhoudingen van Engels en Arabisch volbloed.
Tegenwoordig staat de Trakehner voor een modern rijpaard voor alle gebieden van de paardensport en recreatie. Zijn geschiedenis en persoonlijkheid fascineren fokkers en ruiters wereldwijd. Met het doorgeven van kennis, over de fokkerij en de geschiedenis van de Trakehner, door verschillende generaties mensen en de passie van de fokkers om de Trakehner-fokkerij vandaag in leven te houden, voldoet de Trakehner-fokkerij aan alle criteria voor de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed”.

Of het gaat lukken om onze Trakehner op die werelderfgoedlijst te krijgen zal definitief worden besloten in maart 2021. Laten we allemaal duimen of dat gaat lukken!

Comments

Comments are closed.

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!