Hengsten vliegen

Geplaatst door on 16 oktober 2020

Trakehners worden, ook als ze bedoelt zijn als dressuurpaard, allemaal getest boven hindernissen. Vele stemmen die zeggen”nergens voor nodig, hij gaat nooit springen” maar toch houdt men vast aan die traditie. Het is waar, sommige hengsten blinken niet uit in techniek of vermogen. Maar dat zijn dan ook niet de enige criteria. Er wordt naar zoveel meer gekeken. Je kan heel goed zien wat paarden doen met stress, hoe ze omgaan met een ongemakkelijke situatie. Ook al is springen niet hun sterkste kant, het kan toch een beslissend onderdeel zijn. Als ze de benen stoten, hoe doen ze dan de volgende sprong? Letten ze op om toch de juiste afstand in te schatten? Komen ze na het springen weer terug in rust of blijft de adrenaline ze opjagen. etc.etc.
Het los springen is meer dan alleen dat springen. De markt vraagt om dubbeltalenten, de eventingsport is nog altijd groeiende. Daar hebben we met de, mety veel ‘bloed’ gefokte Trakehners voordeel aan, dat zijn de paarden die gezocht worden voor deze sport. Ook daarom is kunnen springen een belangrijk onderdeel.
Er zijn hengsten die door en om hun springkwaliteiten toch nét wel een dekbrevet krijgen. Het kan ook het kantelpunt de andere kant op zijn. De hengsten die we u hier op foto tonen zijn degene die “ervoor doorgeleerd hebben” deze zijn om hun springkwaliteiten/ bloedlijnen naar Neumünster gekomen. Stephan Bischoff heeft ons de prachtige beelden gestuurd.

©Stephan Bischoff


Van deze hadden we nog niet eerder beeld, dit is Pothos. Hij is een Phlox zoon uit een Symbol moeder. Hij is ook de jongste van deze jaargang. Geboren in juli. En dat kan je zien. Hij heeft moeite met concentreren waardoor zijn optreden wat tegen valt. Als hij beter bij de les zou zijn zou hij waarschijnlijk veel meer kunnen laten zien. Waarschijnlijk hangt zijn oordeel af van het springen en dan zou het goed kunnen dat het niet genoeg was. Ondanks dat we allemaal kunnen zien dat hij het graag doet en ook kan, blijft ie gespannen.


©Stephan Bischoff

Dan Osterwunder, de halfbloed Arabier. Hij is wat zoekerig tussen de hindernissen maar springt goed. Hij bewaard de rust door na het springen niet alleen letterlijk te landen maar ook figuurlijk. Met de techniek zit het wel goed.


©Stephan Bischoff

Elano is een hengst die tijdens de eerste selectie een hele goede sprong liet zien, het was mede de doorslag dat hij door mocht naar Neumunster. Helaas leek dat er vandaag niet helemaal uit de komen. Hij blijft wat slordig in het voorbeen en zou wat beter de schoft omhoog kunnen brengen. Hij beschikt over een goed sport lijf, de Volbloeds die verder inde bloedlijnen zitten komen door in zijn gezicht.


©Stephan Bischoff

Malwenstolz verloochend zijn bloed niet. Hirtentanz én Heops, dan moet je techniek én vermogen hebben! En dat is ook zo. Hij draaft niet met de gewilde hoge knieactie en hij heeft veel wit wat ook in de ogen te zien is, maar springen, dat kan ie!

Rheinglanz die ook vandaag de handen op elkaar kreeg springt prima hij is handig en weet wat er gevraagd wordt. Galoppeert na de hindernissen door en doet dat dan nog een paar keer, precies zoals het hoort. Tussen de hindernissen als hij van de ene naar de andere kant wordt gebracht toont hij dat hij een hele goede stap heeft. Geen beeld van hem, maar dat springen dat gaat hem niet in de weg zitten. Zo ook bij Hanke en Gaspard en Onyx. En bij vele andere. De keurmeesters hebben hun beeld kunnen aanscherpen. Morgen gaan de hengsten voor het laatste oordeel op de 8 laten zien of ze in galop goed kunnen om springen en kunnen ze nog eens aan de hand gangen tonen. Los in de baan kunnen we de galop bekijken, een punt van aandacht wat zwaar weegt in de keuring.

Comments

Comments are closed.

Trakehner Hengstmarkt 2021

De 59ste editie van de Trakehner Hengstmarkt gaat plaats vinden van 14 t/m 16 oktober. Het zal weer een aangepaste vorm zijn, de herfst is dan weer losgebarsten en we weten allemaal niet wat dat doet met de CoVID19 situatie. Maar er zijn hopelijk toch weer mogelijkheden om de keuring bij te wonen. Er zijn wel veel minder kaarten beschikbaar wat het reserveren etc. moeilijker maakt. We vertellem er in een artikel over de Hengstmarkt meer over. Het hele evenement zal ook deze keer te volgen zijn via de streaming videobeelden door ClipMyHorse.

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!