Proefgerichte Clinic voor TCN

Geplaatst door on 20 mei 2022

Internationaal Grand Prix-jurylid Mathie Boomaars komt op 12 juni een clinic geven waar u aan mee kunt doen. een ieder van niveau B tot en met Grand Prix kan mee doen! We laten hier Mathie alvast even aan het woord.

“Het is goed om de doelstelling van de dressuur voorop te houden. Hierbij gaat het om de ontwikkeling van het paard tot een ‘happy athlete’, door middel van een harmonieuze en systematische opleiding”, vertelt jurylid Mathie Boomaars. “Deze opleiding moet ervoor zorgen dat het paard zich verder gaat ontwikkelen in zijn natuurlijke aanleg. Het paard moet hierbij soepel, ontspannen, los en tevreden blijven. Binnen deze opleiding ga je dan stap voor stap verder naar een hoger niveau. Ofwel, een combinatie in volledige harmonie, dat is het beeld wat wij graag willen zien. De scholing en ontwikkeling van een paard tot een happy athlete vergt wel tijd en dit moet je het paard ook gunnen.
Rode draad in dressuur

“Wat voor ons als juryleden het belangrijkste is – en wat eigenlijk als rode draad door de verschillende klassen heen loopt – is het skala van der uitdrukking. Ook wel skala der ausbildung (skala van de africhting) genoemd. Dit heeft zes verschillende onderdelen. 1. de regelmaat van de gangen, dit is echt het belangrijkste. Het paard moet in alle gangen regelmatig zijn. 2. de ontspanning, het paard moet ontspannen zijn maar wel werklustig; 3. de aanleuning moet correct zijn, dit is ook van groot belang in de scholing van het paard; 4. het paard moet impuls hebben; 5. het paard moet recht gericht lopen. Hiermee bedoelen we niet alleen recht op de rechte lijnen, maar ook op de voltes moet het paard in het juiste spoor blijven; en als laatste, dit geldt meer voor de zwaardere klassen, is de verzameling”, legt Mathie Boomaars verder uit.
Tips voor in de proef

Waar gaat de aandacht naartoe in zo’n proefgerichte clinic? Eigenlijk te veel om op te noemen maar we geven toch een paar voorbeelden:

Aanleuning per klasse -Actief Voorwaarts – het wedstrijd reglement – rijden met expressie, niet met spektakel – “van achter naar voren rijden” – Focus op jezelf – Ken je proef – Rechtrichten & hoeken doorrijden – Oefen alleen de moeilijke onderdelen – Geef ook rust tussendoor – Let op je overgangen

Verder wil Mathie Boomaars zal naast instructie ook tips geven, bijvoorbeeld: “Blijf altijd rijden, blijf dressuurmatig denken. Rijd je paard op de juiste manier de proef door, maar durf ook fouten te maken. Je mag geconcentreerd rijden, maar zorg er wel voor dat je relaxed bent, zo kun je namelijk een veel betere proef rijden. Durf dus fouten te maken, en rijd onderdeel voor onderdeel. Mislukt er één onderdeel, laat dit dan los en focus je op het volgende onderdeel.”

Heeft ook zin gekregen om mee te doen met de clinic? Dat kan! Stuur een mail naar ons dan reserveren we een plekje voor u!

Bron: Bitmagazine.nl

Comments

Comments are closed.

inschrijving TCN stamboekdag open

10 juli aanstaande is de jaarlijkse TCN stamboekdag, komt u ook? Iedereen is van harte welkom.

De inschrijving is open! Stuur een mail als u met uw paard/ veulen komt deel nemen.

TCN stamboekdag 10 juli

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!

Vragen? U kunt,als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!