2011 TCN Stamboekdag

DE TRAKEHNER FOKKERIJ IN NEDERLAND ONTWIKKELD ZICH IN DE BREEDTE

Tavira      Titiano x Tenerezza xx    v:Lavirco
De Nederlandse Trakehner fokkers doen het goed. Dat bleek uit de collectie veulens die zich op zondag 10 juli in Woudenberg, tijdens de jaarlijkse TCN stamboekdag, aan de jury presenteerde. Een groep veulens die qua maat, ontwikkeling, type en bewegingsmechanisme aansprak. Er is vooral ontwik-keling in de breedte. Niet alleen zijn er steeds meer verschillende fokkers, ook de bloedspreiding in de gebruikte vaderpaarden zowel als in de stamboom-opbouw van de moeders is gevarieerder dan in het verleden.

Dat is gunstig voor de fokkerij die in zijn geheel. Kwantitatief staat Trakehnen immers ver in de schaduw van grote stamboeken als het KWPN, Hannover, Holstein of Oldenburg, maar kwalitatief is dat zeker niet zo. Er stond dit jaar een aantrekkelijke groep veulens voor de beoordelingscommissie van het Rheinland, de Duitse deelstaat waaronder Nederlandse Trakehner fokkers vallen. Die punten de veulens op zeven verschillende onderdelen. Cijfers worden  gegeven voor: type, exterieur, fundament, stap, draf, galop en, in het eindcijfer verdisconteerd, de verwachte fokwaarde. De kwaliteit van een paard zit hem vooral in de gelijkwaardigheid van de diverse onderdelen. Voor een paard met een schitterend exterieur dat zich niet goed weet te bewegen of grote standfouten in het fundament heeft, is immers geen kopersmarkt anno nu.
De collectie van 2011 viel positief op door juist die kwaliteit in de breedte. De veulens scoorden allemaal gelijkmatig op de diverse onderdelen. Met gelukkig hier en daar een extra glimmertje vanwege bijzondere hoge kwaliteit.
De Arie Timmer wisselbokaal
Met 53 punten is een veulen premie-waardig. Het laagste puntentotaal lag op 50 en dat geeft de gemiddelde kwaliteit wel weer. Dat is wel eens anders geweest. Uiteindelijk kwamen er 5 hengst- en 7 merrieveulens terug om in de eindring te over te kampen om de kampioenschappen. Het beste hengst- en merrieveulen streden daarna nog eens over om de Arie Timmer wisselbokaal voor het beste veulen overall. Die beker verhuist dit jaar naar Steven van Nijlen in  België voor zijn zeer aansprekende dochter van Titiano (v. Münchhausen) uit de Engels volbloed moeder Tenerezza xx (v. Lavirco xx). De jury was erg onder de indruk van dit veulen en strooide kwistig met achten. Negens waren er bovendien voor type en de galop. Met een totaal van 58,5 kon haar de dagzege niet meer ontgaan.
Concurrentie
Toch had zo zowel bij haar seksegenoten als in de eindstrijd met het beste hengstveulen geduchte concurrentie. Het jonge merrietje Hishiko stond maar een halve punt achter haar. Ook zij kreeg een 9 voor type en met 58 punten is deze dochter van All Inclusive (v. Gribaldi) uit Harare van Biotop weer een parade-paardje voor de succesvolle stoeterij De Garst uit het Brabantse Liessel. Plaatjes zijn deze nummers 1 en 2, maar toch werden zij in type en schoonheid nog overtroffen door  de als derde geplaatste Evora.
Volmaakt in type
Deze dochter van de grand prix hengst Insterburg uit de gelauwerde topmerrie Evita (ze bracht al een gekeurde hengst en twee nationaal merriekampioenen) is de verwording van het Trakehner type. “Zó moet een Trakehner merrieveulen eruit zien. Dit veulen belichaamt het Trakehner schoonheidsideaal” verklaarde beoordelingscommissievoorzitter Wilhelm -Jozef  Dahmen de daarom gegeven 10 voor type. Evora is gefokt door Jikkie Den Bieman-Willemsen die ook de fokster is van het beste hengstveulen. Deze Empire is een zoon van de inmiddels ook voor niet Trakehner ingewijden beroemde Imperio (v. Connery). Moeder Evviva is de volwassen halfzus van het merrie-veulen Evora. Evviva werd destijds ook met een 10 beloond voor type. Als driejarige werd ze de nationaal merrie kampioene van heel Duitsland, dus valt er nog veel te verwachten van Evora. Stammoeder Evita is een fokkerijjuweeltje waarbij ieder veulen ‘raak’ is. Haar enige Trakehner zoon tot nu toe is de gekeurde Easy Game die nu door Theo Hanzon in dressuursport wordt uitgebracht.
Opfokken als hengst
Hengstveulen Empire presenteert zichzelf stoer, met veel houding en trots en heeft daarmee de uitstraling van een toekomstige gekeurde hengst. Zijn bewegingen zijn sterk en met 56,5 moet hij zeker als hengst worden opgefokt. Evenveel punten gaf de jury aan de als tweede geplaatste Matris Vota’s Mara-mello, zoon van de Sieger van 2009 Ken-tucky (v. Donaufels).  Zijn moeder is de Connery-dochter Matris Vota’s Mare en de familie Griffioen  kregen, behalve de feli-citaties, ook het advies hun veulen voor de hengstenkeuring te Neumünster  op te fokken. Derde met 55,5 punt werd het eerste veulen van de beste driejarige TCN merrie van 2010. Hamlet is een bruine zoon van Herbstbach (v. Occacio) uit de Goldschmidt-dochter Haily. Fokker/ eige-naar is stoeterij de Garst uit Liessel.  Alle veulens van de eindring zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Rheinlands veulenkampioenschap op 27 augustus.
Merries
Behalve de veulens van jaargang 2011 worden er tijdens de stamboekdag ook  driejarige (en enkele oudere) merries in het stamboek opgenomen. Beste driejarige en TCN kampioene is Golden Surprice, een kapitale dochter van Karolinger uit Golden Rose v. Hertug. Deze zeer vrouwelijke merrie werd gefokt op stoeterij De Garst die met deze schoonheid het zoveelste topproduct stelt. Ze werd ook met overtuiging  win-nares van de Materalprüfung, een ge-schiktheidtest voor jonge rijpaarden. Een onwaarschijnlijk cool karakter heeft deze imponerende zwarte die pas twee weken (!) onder het zadel is. Ze overtuigde in alle drie de gangen,  exterieur en vooral door het gemak waarop ze zich, nu al, naar haar ruiter weet te voegen.
Tweede werd de over veel Trakehner flair beschikkende Dünhja gefokt door Ellen Brouwer. De elegante Kasparow dochter uit een Guter Planet moeder straalt vriendelijkheid en  charme uit. Ze werd eveneens tweede in de Materalprüfung en ontving een uitnodiging om ook naar Wickrath te komen voor de staatspremie titel uitgave.
Beste vierjarige werd de over een fenomenaal drafmechanisme beschikkende Honeybey. Deze zwartbruine dochter van Distelzar (v. Gribaldi) uit de van alle titels en predikaten voorziene topmerrie Habsburg (v. Fahnenträger) werd gefokt door Peter Smeets. Alwiene van der Heijden-Nuy kocht de merrie en bracht daarmee weer een stukje kwaliteit naar Nederland.

Embryotransplantatie geeft bijzonder fokvergelijk
Het is niet vaak mogelijk een volle broer en zus in dezelfde leeftijd naast elkaar te vergelijken. Dit jaar kon het tijdens de TCN stamboekdag. Alwiene van der Heijden-Nuy heeft twee merries die steeds gelijktijdig hengstig zijn. Ze dekte haar topmerrie Honeybey door haar eigen hengst Artistic Rock en het liet het embryo op 16 dagen spoelen. Stalgenote Halléjula werd er meteen drachtig van. Honeybey werd weer gedekt en droeg dit veulen zelf uit. De veulens werden een dag na elkaar geboren en gaven de toeschouwers een zelden vertoonde mogelijkheid om twee veulens, genetisch dus vol aan elkaar verwant en precies even oud te vergelijken. Dat leverde een heel interessante fokstudie op.

Alle merries en veulens

De TCN stamboekdag geeft de fokker of de huidige eigenaar de gelegenheid zijn merrie in het stamboek te laten opne-men. Met een puntenaantal van 53 of meer is zijn (Verbands-) premiewaardig en worden ze tegenwoordig ook uitge-nodigd voor de staatspremie elite show in augustus in Wickrath. Hieronder volgen de aangeboden merries op catalogus volgorde, gevolgd door een bespreking van alle aanwezige veulens.

Driejarige merries:

Dünhja
geb: 24–6–2008
165 – 19,5
v. Kasparow
uit Donna Karina v. Guter Planet
fok/eig.  Ellen Brouwer- IJzenbrandt
Dünhja is een elegante, donkerbruine merrie waarin duidelijk haar grootvader Guter Planet te herkennen is. Ze staat helemaal in het type van het moderne bloedpaard met veel schoft in een mooi front. Ze is een aansprekende, lang gelijnde merrie met goede voeten die in tiptop conditie werd voorgesteld. Ze is op de goede manier nog erg jeugdig en zal zeker nog aan kwaliteit winnen als ze uitrijpt.
“Een heel laat geboren driejarige die heel edel is en volop Trakehner”, vond de jury die haar premiewaardig opnam en haar speciaal uitnodigde om naar de staats-premie-elitemerrieshow te komen die op 3 augustus in Wickrath wordt gehouden. Felicitaties en complimenten voor Ellen Brouwer.
8 7,5  7,5  7,5/ 7,5/ 7,5  7,5  (53)


Halléluja

14 – 4 – 2008
v. Krokant
uit Hippo’s Hillary v. Artistic Rock
fokKer: Peter Smeets
eig. Alwiene v.d Heijden-Nuy
Alwiene V.d. Heijden–Nuy presenteerde in Halléluja een zeer grote schimmel-merrie die zo royaal qua formaat was dat ze, ondanks haar jeugd,  al als tweejarige werd gedekt en nu dus een veulen bij voet had. Een heel bijzonder veulen want het is genetisch niet van haarzelf. Ze zoogt een zoon van haar stalgenote Honey-bey, verwekt via embryotrans-plantatie. Halléluja heeft veel lijf met ruim plaats voor een veulen zelfs op de jonge leeftijd waarop ze al gedekt werd. De jury wenst haar wel een beetje meer halslengte en Trakehner charme toe. Ook de bovenlijn kan iets  idealer net als het aantreden van het achterbeen.  Maar een merrie die zovel maat heeft en kracht uitstraalt terwijl ze pas drie jaar oud is, heeft nog een heel traject van ontwik-keling voor zich.
7,5  7  8  7,5/ 7/ 7  7  (51)


Golden Surprice

100 % Grootleverancier van Trakehners in Nederland is momenteel stoeterij De Garst uit Liessel. Eigenaar Toon van Osch ontving de commissie een week eerder bij hem thuis voor het beoordelen van vijf driejarige merries. Dat had een reden. Sinds enkele jaren kunnen in Nederland geboren merries in aanmerking komen voor het predikaat Staats Premie Stute. Deze titel wordt uitgegeven door het ministerie van landbouw in Duitsland en omdat Nederland, foktechnisch, onder het Rheinland valt, komen ook in Nederland gefokte driejarigen daarvoor in aanmer-king. Overigens geldt de Staatspremie-titelmogelijkheid voor paarden van allerlei stamboeken. Trakehnen selecteert haar kandidaten van te voren en omdat er een sluitingsdatum is, kwam de commissie in tijdnood. Vandaar het ingelaste tripje naar de terreinen van De Garst nabij Deurne.
Zes merries werden door de commissie gezien en alle zes werden ze premiewaardig beoordeeld. En alle zes mogen daardoor naar de Staatspremie eliteshow. “Een 100% score, net als vorig jaar” lacht Toon van Osch tevreden. Drie merries stammen uit zijn eigen fokkerij en twee werden als veulen aangekocht. Bijzonder is het verhaal van Oliotta (v. Obrutsch uit Osma v. Akademik ox). Van Osch zag haar op een studiereis naar Rusland. Met enkele Duitse afgevaardigden van het stamboek bezochten ze de beroemde stoeterij Kirow waar bijvoorbeeld ook Biotop vandaan komt. De merrie beviel Van Osch en na enige organisatorische moeite kwam de merrie naar Nederland. Daarvoor was ze wel vier dagen onafgebroken op een trailer onderweg. Ze vormt uiteraard een zeer interessante bloedaanwinst voor de Trakehner fokkerij in het westen.
Het is jammer dat De Garst haar merries niet voor een groter publiek kon laten zien. Nu zagen de toeschouwers alleen de met 56 punten gewaardeerde Karolingerdochter Golden Surprice. Deze zeer aansprekende merrie met een oneindig stabiel interieur won een week later dus de rijpaardengeschiktheidsproef op de TCN stamboekdag en het kampioenschap der driejarige merries. De andere vijf premiemerries bleven helaas incognito, maar kunnen wel gezien worden op 3 augustus te Wickrath als ze opgaan voor de staatspremie.

4 jarige merries:


Happy Together xx
164 – 21
v. Karagourpoulus xx
uit High Folle xx v. Persina Heights xx
geb. 3 – 4 – 2004
fok/eig A.M. A. M Somers ‘Dongewijk’
Fokker/eigenaar de familie Somers komen steeds weer opnieuw met een in-teressante Engels volbloed voor de Tra-kehner fokkerij. Dit jaar is dat de forse vosmerrie Happy Together die als twee-jarige koerste. Na een trailerongeluk moest ze helaas terug getrokken worden uit de sport. Haar halfbroer is echter kampioen in de hunterklasse in de VS en dat is de reden dat er springbloed-aansluiting gezocht werd voor het veulen dat ze zoogt. Vader Lombardi is immers via zijn vader Zauberklang genetisch gepredestineerd voor de springsport. Maar het veulen wordt elders verder besproken.
Happy Together xx is niet zo’n typische ‘ren’ volbloed als je dikwijls ziet; ze past juist heel goed in de rijpaardenfokkerij, al was het alleen al om het feit dat ze zich, zeker voor een volbloed heel goed wist te bewegen. Ze is een forse vosmerrie met veel lijf en lijnen die zowel kracht als klasse uitstraalt
8 7  7  7,5/ 7/ 7,5  7,5 (51,5)


Tansania

11 – 5- 2000
164 – 20
v. Sapros uit Tatjana v. Sir Chamberlain
dragend v. Exclusiv
fokker: Gey Engelbert
eig. Fam. Boerboom
Nieuw in de  Trakehner club is de familie Boerboom uit Zeddam. Ze waren al ent-housiast, maar zijn dat na deze dag nog meer. Hun donkerbruine Sapros-merrie  werd premiewaardig in het stamboek opgenomen en dat gold ook voor haar veulen. Dat is nog eens een leuke binnenkomer! Tansania is volgens het Rheinlandse-Hoogen recept in de spring-richting gefokt en beweegt zich ook dienovereenkomstig, maar dat wil zeker niet zeggen slecht het geen ook uit haar cijfers blijkt. Zeker niet. Ze is echt op prestatie gefokt, maar heeft daarbij wel het mooie Trakehner type behouden. Zo zien we dat graag in onze fokkerij.
8  7,5  7,5  8/ 7,5/ 7,5  7,5  (53,5)

veulens jaargang 2011

Imagyne
merrie
geb: 13–3-2011
v. Elfado
uit Pr.St. Isola Valencia v. Velasquez
fok/eig: Yvonne Molendijk-Kerskes
Als eerste veulen in deze rubriek trad de  donkerbruine dochter  van de gelauwerde Isola Valencia de baan binnen. Ze is immers het  eerst geboren veulen dat dit jaar ter beoordeling voor de jury wordt voorgeleid. Immers, de veulens worden hiervoor op leeftijd gerangschikt. Wie het oudst is, komt het eerst. Imagyne is als maartveulen dus al vier maanden en begint al wat in de richting van de jaar-lingfase te gaan. En dat betekent over-bouwd zijn. Het veulen oogde ook wat moe, maar dat kon haar hoge kwaliteit niet verbloemen. De hals is iets laag aangezet maar ze heeft wel de vandaag de dag zo gevraagde lange benen. Haar eigen mooie Trakehner type gaf mama trouw aan haar dochter door. De jury was lovend over deze interessante gefokte dochter van de S dressuurhengst Elfado. Met 55 punten mag ze naar het veulenkampioenschap van het Rheinland.
8,5  8  7  8/ 7,5/ 8  8  (55)


Hera

merrie
geb: 17 – 3 – 2011
v. E.H. Cadeau
uit Highness v. Hertug
fok/eig. F.E Hollaender
Hera is een donkerbruine dochter van elite hengst Cadeau uit de zeer aansprekende Hertug-dochter Highness. Deze donkere vos gaat terug op de belangrijkste fokstam van stoeterij de Berkenhoeve, die van Havanna (v. Mackensen). Fokker Fred Hollaender  toonde een leuk, goed ontwikkeld veulen aan de jury die enthousiast was over deze ‘internationale Anpahrung’. Hera is een correct en over veel bot beschikkende merrietje dat duidelijk in het Trakehner type staat. De leeftijd van vier maanden bezorgde ook haar de overbouwd-zijn handicap. Maar ze is met 54 punten premiewaardig en is daarmee uitgenodigd voor het  veulenkampioenschap  van het Rheinland.
8  7,5  8  7,5/ 8/ 7  8  (54)


Pieters Pancake

hengst
geb 23–3–2011
v. E.H. Gribaldi
uit Pieters Petit Four v. Partout
fok/eig. Maarten Pieters
Deze nieuwe loot aan de delicatessen-boom van fokker Maarten Pieters verstapte zich tijdens zijn presentatie en liep daarna iets kreupel. Daarnaast bevindt hij zich in een sterke groeifase en is ook daardoor lastig te beoordelen. Dit is nu typisch zo’n veulen dat een paar weken eerder of later  heel anders over kan komen. Nu zaten de punten tussen ruim voldoende en goed in. In dit geval moeten de punten vooral indicatief wor-den gezien. Het zou, om hem werkelijk recht te doen, goed zijn hem op een ander moment nog eens te bekijken.
7,5  7,5  7  7,5/ 7,5/7,5  7,5  (52)

Matris Vota’s Modena
geb. 27-3-2011
merrie
v. Kentucky
uit Matris Vota’s Muze v. E.H.Partout
fok/eig: Fam Griffioen
Tja, een 9 krijg je niet zo maar. Dit stekelharige vosmerrietje heeft heel veel type en is daarnaast ook nog eens chique en lang gelijnd. Bovendien heeft ze ook nog een ‘tolles Interieur’, een voorbeeldig karakter. Een mooi gedragen en ruime draf maakt van dit kwaliteitsveulen een echte eye cather en de fokkers werden daarom vriendelijk doch dringend verzocht om toch vooral met haar naar het veulenkampioenschap te komen.
9  8  7,5  7,5/ 8,5/ 8  8 (56,5)


Happy

hengst
geb. 21-3-2011
v. Hirtentanz uit Helmsey v. Le Duc
fok/eig: F.E. Hollaender
Een groot en een sterk veulen is deze Hirtentanz-zoon uit de als altijd heerlijk ronde, wel doorvoede Helmsey (v. Le Duc). De jury vond de zoon ook wat aan de voluptueuze kant, maar kon  zijn type zeer wel waarderen. Omdat Happy niet steeds regelmatig was, besloot men geen bewegingspunten toe te kennen. Ook weer typisch zo’n veulen dat je, door de groeifase waarin het verkeerd,  op een ander tijdstip opnieuw moet zien.
8  7,5  7  -/ -/ –  7,5


Honey Honey

merrie
geb 5-4-2011
v. Artistic Rock
uit St.Pr.u.Pr.St. Honeybey v. E.H. Distelzar
fok/eig: Alwiene v.d. Heijden-Nuy
De volle zus van Honey Rock loopt naast een zeer aansprekende moeder. De  staats- en verbandspremie merrie Honeybey is een topfokproduct uit de fokkerij van Peter Smeets. Ze was de Reserve kampioene op de 5e zevenjaarlijkse Lan-desschau te Niedersachsen en won de merrieverrichtingstest te Schlieckau met het eindcijfer 8,28 en dat is echt hoog. Haar dochter is een elegant dametje met de grote oren van haar vader. Ze is in type zowel heel vrouwelijk als heel Trakeehns. Omdat het veulen sterk overbouwd op deze beoordelingsdag, valt de bovenlijn wat weg en lijkt ze  vooral wat weinig schoft te hebben. Hier is ook werk aan de winkel voor de hoefsmid want bij een jong veulen kan de smid wonderen verrichten ten aanzien van het fundament. Een opmerking die trouwens heel wat meer veulens kregen
8  7  6,5  7,5/ 7 / 7,5  7,5  (51)


Honey Rock

hengst
geb: 6-4-2011
v. Artistic Rock
uit St.Pr.u.Pr.St. Honeybey v. E.H. Distelzar
fok/eig: Alwiene v.d. Heijden-Nuy
Dit elegante bruine hengstveulen loopt naast zijn mama die genetisch zijn mama niet is. Het kan raar lopen in de paardenwereld, zou hij kunnen denken. Maar waarschijnlijk de thij dat niet en neemt hij zijn ‘leen’-moeder voor wat ze is: een onuitputtelijke bron van melk en bescherming. Genetisch is zijn moeder St.Pr.u.Pr.St. Honeybey v. E.H. Distelzar, want hij kwam als embryotransplantatie kind ter wereld. Hij is daarmee een volle  broer van het een dag eerder geboren merrieveulen Honey Honey. Leuk om deze twee zo hier te kunnen vergelijken! ‘Rockie’ heeft een mooi koppie dat zijn Trakehner type onderstreept, beweegt zich lekker los en heeft een zeer goed fundament. Al met  al een heer allround veulen die wel iets zuinig gepunt werd.
7,5  7  8  7,5/ 7/ 7  7  (51)


Evora

merrie
geb. 7-4-2011
v. E.H. Insterburg
uit Pr St. Evita v Schwadroneur
fok/eig: Jikkie den Bieman-Willemsen
De 10 voor type zegt het al. Jury voor-zitter Josef-Wilhelm Dahmen: “Zo stellen we ons het ideale Trakehner type voor. Beter kan een Trakehner veulen anno 2011  er niet uitzien”. Moeder Evita flikt het dus weer: opnieuw een dochter die en 10 voor type krijgt. Net als haar eerste veulen Evviva, die nu als volwassen merrie met een veulen aan de voet met haar moeder is meegereisd naar Woudenberg. Over de combinatie van Evita met Insterburg is heel wat overleg tussen Jikkie Den Bieman en fokkerijleider Lars Gehrmann geweest. Ook een absolute topmerrie als Evita kan maar een veulen per jaar brengen en dus is het zaak om zeer zuinig met haar genetisch materiaal om te gaan. Het is dus echt zorgvuldig overwegen welke hengst het best zou kunnen passen. Eigenlijk een beetje overbodige moeite, want zelfs met lelijke oude ezel brengt Evita weer een topveulen ter wereld. Zeker weten.
Haar spruit van het jaar 2011 is niet alleen indrukwekkend qua uiterlijke schoonheid, haar innerlijk verdient ook een 10. Zo rustig en toch geïnteresseerd als dit veulen om zich heen kijkt… soeverein. Ze beweegt zich makkelijke en los door haar elegante lijfje al vertoonde de galoppade een lichte spanning. Een modern en zeer luxe merrietje dat met 57 beloond werd en dat iedereen graag terug ziet op het Rheinlandse veulenkampioenschap.
10  8,5  7,5  7,5/8/ 7,5  8  (57)


Matris Vota’s Maranello

hengst
geb: 12-4-2011
v. Kentucky
uit Pr.St. Matris Vota’s Mare
v. E.H. Connery
fok/eig Fam. Griffioen
En weer een kwaliteitsveulen betreedt de baan. Siegerhengst Kentucky is de vader van dit zeer lichtvoetige voshengstje dat in doorsnee op alle punten heel goed scoort. “Als hengst opfokken” krijgt de familie Griffioen als advies mee.  Een heerlijk los-in-zijn-lijf veulen dat zeer charismatisch werkt en door zijn Trakehner schoonheid overtuigt.
8  8  7,5  8/ 8,5/ 8  8  (56,5)


Empire

hengst
geb: 17-4-2011
v. Imperio
uit St.Pr.u.Pr.St. Evviva v. Kaiser Wilhelm
fok/eig: Jikkie den Bieman-Willemsen
Evviva was de beste driejarige merrie van haar jaargang in heel Duitsland. Nu is ze prachtig uitgezwaard en moeder van een heel best veulen. De Imperio-zoon Empire is heel mannelijk en heeft veel bot. Verder is hij ook nog eens gezegend met veel uitstraling en front. In zijn presentatie maakt hij zich groot. Vooral overtuigend is zijn galoppade. “Absoluut als hengst opfokken” krijgt ook Jikkie Den Bieman te horen over dit bespierde, bruine kwaliteitsveulen dat overigens ook over die grote Trakehner oren beschikt.
8,5  7,5  7,5  8/ 8,5/ 8,5  8  (56,5)


Feldflora

merrie
geb: 9 -4-2011
v. E.H. Hofrat
uit St.Pr u.Pr.St. Feldmaus
v. Le Rouge
fok/eig: Anneleis Pieters-Oostra
Zowel vader Hofrat als moeders vader Le Rouge zijn uithangboren voor de Trakeh-ner in de dressuursport. Geen wonder dat de jury benadrukt dat er “Veel sport in deze lijn zit”. Feldflora is een groot, fors veulen met veel bot dat is ook heel best weet te bewegen in alle drie de gangen. Als enige puntje van kritiek viel op deze dag op te merken dat ze iets wegvalt achter de schoft. Ongetwijfeld v corrigeert zich dat nog wel tijdens de groei. Al met al een zeer veel belovend veulen voor zowel de fokkerij als voor de sport.
8  7,5  8  8/ 8/ 8  8  (55,5)


Tavira

merrie
geb: 27-4-2011
v. Titiano uit Tenerezza xx v. Lavirco xx
fok/eig. Steven v. Nijlen
Toch leuk als je helemaal uit België komt en dan met de Arie Timmer wisseltrofee voor het beste veulen weer naar huis gaat. Voor Steven van Nijlen was dit ongetwijfeld een dag om niet snel te vergeten. Bijzonder was het ook voor Arja van der Laarse die de moedermerrie Tenerezza xx (die Tootsie heet  in de dagelijkse omgang) enkele jaren geleden redde van de slacht. Ze zocht destijds  een Engels volbloed merrie om die te kruisen met haar eigen Kasparow om zo  eventing veulens te maken. ‘Toots’ kon niet meer koersen vanwege een blessure, maar sprak Arja aan qua type (heel Trakeehns voor een volbloed) en qua interieur. Van de slacht naar de fokkerij…
De combinatie met Kasparow klikte, er kwam nafok en dus ‘mocht’ de merrie naar een nieuw tehuis. Zo werd ze Belgische.
Dochter Tavira is in iedere geval een plaatje. Een zeer aansprekend veulen  dat veel Trakehner charme heeft met een beeldig snoetje in een rijk front. De bovenlijn is extra, het fundament zeer correct en de bewegingen los en gemak-kelijk met een extra galoppade. Zo  danst ze lichtvoetig naar het, tot dan toe, hoogst gegeven puntental in het Rhein-land voor een merrieveulen en wordt ze de TCN kampioen van 2011. Een hele prestatie voor een halfbloedveulen.
9  8  8  8/ 8/ 9  8,5  (58,5)

Hamlet
hengst
geb: 19-5-2011
v. Herbstbach
uit Haily v. Goldschmidt
fok/eig: De Garst Trakehnerstoeterij
een heel goed veulen. Hamlet is een lang gelijnd, goed ontwikkeld  hengstveulen met veel bot en een goede bovenlijn. De galoppade is extra. Hoewel hij enigszins vermoeid overkwam, lijkt hij toch  heel levendig en initiatiefrijk en  tegelijker tijd ook heel cool. Een interessant veulen waarin sport zit en dat zeker als hengst opgefokt moet worden.
7,5  8  8  8/ 7,5/ 8,5  8  (55,5)

Madiba
hengst
geb: 21-5-2011
v. Lion’s Club
uit Menuet v. Sir Shostakovich
fok/eig: Maarten Hesselink
Al 23 jaar is moeder Menuet en heel makkelijk zijn daarom haar bewegingen niet meer. Mag het op die leeftijd. Haar kind hield zich dan ook wat in want hij kleefde natuurgetrouw aan zijn moeder  die in ieder geval nog een prima melkgift heeft, ant hi veueln komt niets te kort. Veel Trakehner type heeft deze Madiba (het koosnaampje voor Nelson Mandela), die, met grote Trakehner oren gezegend, wellicht meer kan bewegen dan hij nu aan de zijde van zijn bejaarde mama liet zien. Maar met 54 punten is zijn kwaliteit in ieder geval premiewaardig in geschat door de jury.
8  7,5  7,5  7,5/ 8/ 8  7,5  (54)


Don Diablo

geb: 26-5-2011
v. E.H. Kasparow
uit Donna Karina v. Guter Planet
fok/eig. Bouquet Trakehners Ellen Brouwer- IJzenbrandt
Don Diablo is veel te aardig ventje voor zo’n duivelse naam. Hij is een bruin leu-kerdje waarin duidelijk de Arabische in-vloed die in de vaderlijn van papa Kas-parow voorkomt, is te herkennen. En dat na zoveel generaties. Dit veulen is zeer gelijkmatig van kwaliteit waarbij hij dui-delijk nog meer wint qua beweging. Alle drie de gangen zijn even goed en gewaardeerd met een 8. De jury vond hem mooi en goed bespierd. Bovendien  maakt hij zich extra mooi in de beweging. Minpuntje is dat hij wel wat week gekoot is, maar met 53,5 punt is zijn rapport in ieder geval premiewaardig.
7,5  7,5  7  8/ 8/ 8  7,5  (53,5)


Herzilein

geb: 28-5-2011
merrie
v. Lombardi
uit Happy Together xx v. Karagourpoulus xx
fok/eig:  A.M. A. M Somers ‘Dongewijk’
Fokker Somers vindt ieder keer weer een interessante volbloed merrie voor de Trakehner fokkerij. En weet daarvoor ook dikwijls een aparte partner te vinden waarbij vooral de sport (springen, even-ting) in gedachten wordt gehouden. Nu komt hij met de Lombardi-dochter Herzi-lein. Dit veulentje moet haast wel dol op  haar moeder zijn, want ze bleef maar liefst een heel jaar + 8 dagen in de baar-moeder verborgen voordat ze eindelijk besloot de buitenwereld te gaan ver-kennen. Daarmee had ze wel een beetje ongelijk, want ze mag juist best gezien worden. Ze is elegant en draagt haar hals pront en trots. Bovendien is haar ‘springcroupe’ heel goed bespierd. Dat komt goed uit voor dit in de spring-richting gefokte veulen.  Ze is echt een ‘sport-Anpahrung’ en dat  moet je, zeker wat betreft de beweging, meenemen in de beoordeling. Idealiter  kon ze even meer maat hebben en iets langer gelijnd zijn.
7,5  7,5  7,5  8/ 7/ 7  7  (51,5)


Hishiko

geb: 5-6-2011
merrie
v. All Inclusive
uit Harare v. Biotop
fok/eig: De Garst Trakehnerstoeterij
De verwachtingen aangaande de  nafok van de jonge Reserve Sieger van 2009 All Inclusive (v. Gribaldi) zijn hoog. Als ze allemaal de kwaliteit van Hishiko hebben, mag het stamboek in zijn handen wrij-ven. Natuurlijk geniet dit zwarte pareltje nog de babybonus  vanwege haar  jeugd op deze keuringsdag, maar die schattig-heidfactor kan toch niet haar kwaliteit verbloemen. Ze is gewoon heel chique en mooi met een heel goede lichaamsbouw en veel correctheid. In alles straalt dit pas vijf weken oude merrietje kwaliteit uit. Ze beweegt heel licht en gemakkelijk, klimt voor en overtuigd bovendien door veel type en Trakehner flair het geen wel tot uiting komt in de 58 punten waarmee de jury haar waardeert. Dahmen: “Dit met afstand het jongste veulen van de dag presenteert zich zeer goed. Ze maakt zich groot, komt steeds onder het zwaar-tepunt in bewegingen en zal zeker nóg beter worden”. Een opgewekt, kek, speels veulen dat veel toekomt heeft.
9  8  7,5  8,5/ 8/ 8,5  8,5  (58)


Tano

hengst
geb: 18-6-2011
v. Exclusiv
uit Tansania v. Sapros
fok/eig: Fam. Boerboom
Pas drie weken is Tano als hij zijn opwachting maakt voor de beoordelings-commissie. Ondanks het feit dat hij nog zo piepjong is, weet hij heel goed en overtuigend te  presenteren. Hij is heel aansprekend en staat bijzonder goed in het Trakehner type met vooral een echt Trakehner koppie. Aan zijn fundament is  te zien dat hij nog niet zo lang geleden zijn moeder verliet want dat mag nog wel wat rechter uitgroeien (hetgeen het altijd doet). Vooral de makkelijke galoppade viel op bij deze benjamin van de dag die met 54 punten premiewaardig werd bevonden.
8  7,5  7,5  8/ 7,5/ 8  7,5  (54)

Materialprüfung


Als toefje slagroom op de pudding werd er in het middagprogramma plaats gemaakt voor toch nog een Materalprüfung. Ondanks het feit dat er ook al een gehouden was tijdens de TCN sportdag op 19 juni. Het is ook zo’n ideale manier om een jong paard kennis te laten maken met de wedstrijdsport, dat het niet  genoeg toe te juichen is deze mogelijkheid  te creëren. Alleen al het feit dat een jong paard niet alleen in de ring in hoeft… het positieve van zo’n Materalprüfung is nu juist dat aan het kuddeinstinct wordt voldaan door met minimaal twee paarden in de ring te zijn. Zo hebben ze steun aan elkaar en wordt niet de hele voorstelling gekenschetst door een wanhopig naar een stalgenoot (veiligheid) hinnikende jongeling die verder alleen gefocust is op de uitgang. Het is gewoon een heel beste manier om een jong paard kennis te laten malen met het wedstrijdgebeuren.
Ook op deze dag waren er gelukkig nog diverse deelnemers die in groepjes van twee aan twee de ring binnen kwamen.
De paarden krijgen een apart cijfer voor de drie gangen, voor het exterieur en voor de rittigkeit.
Beste driejarige, en dus TCN kampioene, werd Golden Surprice, een dochter van Karolinger uit Golden Rose v. Hertug. Ze werd gereden door Anouk Ivits. Deze zeer vrouwelijke merrie werd gefokt op stoeterij De Garst die met deze schoonheid weer een topproduct stelt. Ze werd met overtuiging winnares van deze Materalprüfung. Alleen al om haar onwaarschijnlijk coole karakter mocht  deze imponerende zwarte, die op dat moment, pas twee weken (!) onder het zadel was, de titel niet ontgaan. Ze overtuigde in alle drie de gangen, exterieur en vooral door het gemak waarop ze zich, nu al, naar haar ruiter weet te voegen.

Tweede werd de over veel Trakehner flair beschikkende Dünhja gefokt door Ellen Brouwer van Bouquet Trakehners. De elegante Kasparow-dochter uit een Guter Planet-moeder straalt vriendelijkheid en charme uit. Ze werd eveneens tweede in de Materal-prüfung en ontving een uitnodiging om ook naar Wickrath te komen voor de staatspremie titel uitgave. Zij werd voorgesteld door Aniek Schraa.
Derde werd Haily (Goldschmidt x Macken-sen)onder Anouk Ivits. Ze bewees haar goede interieur door toch bij de les te blijven in de ring, terwijl haar veulen verderop in een box stond en dat allemaal op vreemd terrein. Moeilijk voor zo’n jonge merrie.

Maar ook voor de twee ruinen Vincent Vabone (Kasparow x Leonardo) met Carla de Vos in het zadel en Man o’ War (Kasparow x Abdullah), voorgesteld door zijn eigenaresse Claire Dominicus was het een heel goed leermoment. Het zijn allemaal jonge paarden die we natuurlijk een glanzende carrière in de sport toewensen en hier hun eerste ervaringen konden opdoen.

Aan alles komt een eind
En zo kwam er een einde aan een geslaagde stamboekdag. Het weer zat mee, niet te warm, niet te nat, de kwaliteit van de veulens was goed, de sfeer was goed, er waren wel 100 man aan het buffet en de verloting kreeg een nieuw hoogtepunt doordat Arja, met veel schwung, “Alleen maar winnende loten’’ veilde voordat de uiteindelijke trekking,  onder het motto ‘geinig voor weinig’ plaats vond.
Volgend jaar wordt het helemaal een bij-zondere stamboekdag, want dan bestaan we 25 jaar. Iets om alvast naar uit te kijken.
Heleen Cramer

**de foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Ronald de Vos

Veulens en keuringen

Soms zou je het bijna vergeten maar de sneeuwklokjes en narcissen helpen ons herinneren dat het echt weer voorjaar gaat worden. We gaan dus voorbereiden op veulens en natuurlijk keuringen. De eerste centrale merrie keuring is in mei in het Rheinland. Als u een jonge merrie heeft die daar aan mee gaat doen, dan is het tijd om met de voorbereiding te starten!

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!