Na veel rumoer veel duidelijkheid

Geplaatst door on 14 maart 2013


Vergaderen in Duitsland is heel anders dan vergaderen in Nederland. In deze editie van de algemene ledenvergadering van Zuchtbezirk Rheinland zou er na de afgelopen periode een nieuw bestuur gekozen worden. In Nederland is er dan al lang van te voren wie er verkiesbaar zijn en gaat het op de vergadering alleen nog om de benoeming, zo niet in Duitsland.
Natuurlijk had het bestuur al wel allerlei mensen voorgesteld die zich verkiesbaar hebben gemeld. We hebben deze mensen allemaal aan u voorgesteld op de website voor de vergadering. Maar op de vergadering bleek dat andere ook ambities hebben om een functie te bekleden in het bestuur.
Er werd begonnen met een welkom woord niet alleen interim voorzitter Antoon van Osch heette ons welkom ook meneer Hanke, voorheen voorzitter van zuchtbezirk Niedersachsen en lid van het hoofdbestuur, bedankte ons voor de aanwezigheid.
Er werd stil gestaan met het veel te vroeg overlijden van Aranea Hittmeijer, Aranea is dochter van Klaus Hittmeijer een van de oprichters van ons eigen TCN. Zij verloor de strijd tegen kanker in 2012.
Het afgelopen jaar werd kort besproken, de Landes Stuten Schau, het 25 jarig bestaan van TCN, de kampioenen van 2012, merries hengsten en veulens, alles passeerde kort de revue.

Een heel belangrijk onderdeel van deze vergadering was het afscheid van de vorige voorzitter meneer Dahmen. Door ziekte is hij al ruim twee jaar niet in staat geweest zijn functie te vervullen. Gelukkig kon hij met zijn vrouw aanwezig zijn zodat we allemaal afscheid van hem konden nemen.

Daarna kwam uitleg over de procedure; er zou op de invulling van verschillende functies gestemd worden steeds moet de bestuurslid met meer dan 50% van stemmen van de aanwezige leden verkozen worden. Wordt er in een stemronde geen 50% gehaald, komt er een nieuwe stemronde net zo lang totdat er wel een meerderheid is voor een bepaald persoon/functie. Om de stemrondes goed te laten verlopen werd er een stembegeleider aangesteld.
Er werd begonnen met het nog een keer de mensen voor te stellen en daar meteen al kwam er rumoer uit de zaal. Een andere kandidaat vond het onrechtmatig om over geslagen te worden en stelde dat met zijn uitsluiting op de voorstelronde op de website hij al meteen achterstand had en wilde dat meteen aan de kaak stellen. Geluid alom, mensen die het met hem eens waren andere die dat onzin vonden, kopjes rammelde op tafel, heen en weer werd er duidelijk gemaakt hoe het wel moest en uiteindelijk werd een compromis gevonden. Mensen werden voorgesteld en nieuwe kandidaten kregen daarna uitgebreid een mogelijkheid zich voor te stellen.
Toen dat achter de rug was kon er daadwerkelijk gestemd worden, het voorstel van het bestuur om Ute Sanders tot voorzitter te benoemen werd aangevuld met een andere gegadigde. Frans Weisskirchen wierp zich op als tegenkandidaat. Na een eerste stemronde wat er als volgt uitziet: een ieder heeft een blaadje met daarop de namen van de verkiezen mensen je zet een kruisje achter de naam van de kandidaat van je keuze. Vouwt het blaadje op wat dan wordt verzameld en in een andere ruimte wordt geteld. De uitslag was 40 stemmen voor Ute Sanders 22 voor Frans Weisskirchen. Van de 67 stemgerechtigde aanwezigen had Ute dus een ruime meerderheid waarmee haar benoeming een feit was. Onze nieuwe voorzitter is Ute Sanders.

Dan volgde de verkiezing van de vicevoorzitter, voor deze functie behaalde Toon van Osch 52 stemmen waarmee ook die functie werd ingevuld. Voor de tweede vicevoorzitterszetel werd met 47 stemmen Karsten Lutteken verkozen. Daarna moesten de andere bestuursleden gekozen worden. Er zijn 6 namen nodig voor het bestuur, keuze was er nadat ook hier nieuwe kandidaten zich hadden aangemeld 8 namen om uit te kiezen. De uitslag was als volgt: Toon van Osch 53 stemmen, Karsten Lütteken 43 stemmen, Peter Heinen 43 stemmen, Horst Borneck 53 stemmen, Wilfried van Rossum kreeg 52 stemmen Beate te Kloot 44. Frans Weisskirchen behaalde 22 stemmen en Simone Schönbeck behaalde 26 stemmen. De twee laatste hadden dus geen meerderheid van de stemmen waardoor er in het bestuur niets veranderd.
Voor de ondersteunende bestuursleden mogen er meer namen op de lijst worden gezet. Naast de al bekendgemaakte Brigitte Angstmann, Simone Bell, Sabine Bünger, Maris Dahmen, Stefan Gebauer, Alexandra Jurr, Danielle Loebnitz, werden ook Conny Schmitz en Melina Matejke toegevoegd aan de te verkiezen mensen. Alle gegadigden behaalde de helft of meer van de stemmen en zijn dus benoemd.
Naast bestuursfuncties moest er ook beslist worden wie er onderdeel worden van de keuringscommissie. De keuringscommissie reist in de zomer door het hele gebied om op verschillende plekken stamboekopname te doen van veulens en jonge merries. Bestuursvoorzitter Ute Sanders en Vicevoorzitter Toon van Osch worden automatisch onderdeel van de commissie zo staat dat in de statuten. Wat er niet is vastgelegd is hoe groot de commissie moet zijn. Wederom was er “kopjes rammelend” geluid vanuit de zaal want hoeveel mensen zijn er nodig voor de commissie. Moeten er drie of meer zijn en wie dan?? In de eerste ronde konden we kiezen uit de volgende namen: Sabine Bünger, Stefan Gebauer, Horst Borneck, Alexandra Jurr en Brigitte Angstmann, van deze namen haalde alleen Stefan Gebauer en Alexandra Jurr in de eerste ronde niet genoeg stemmen om meteen verkozen te worden. Na een tweede ronde behaalde Stefan een nipte voorsprong. De keuringscommissie zal dus bestaan uit vaste leden Ute Sanders en Toon van Osch en wordt op verschillende gelegenheden aangevuld met de andere namen.

Zo werd na 4 uren vergaderen een bestuur benoemd met eigenlijk geen enkele verrassing. Door deze samenstelling is gewaarborgd dat de goed geoliede machine die in Rheinland al jaren zijn werk doet ook de komende 4 jaar onveranderd door kan gaan.

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!