Trakehner stamboek reikt fokkers financieel de hand

Geplaatst door on 21 mei 2010

Het Trakehner stamboek startte onlangs een nieuw initiatief en gaat fokkers financieel ondersteunen bij het opleiden van hun fokproducten. “We hebben de afgelopen jaren goede zaken gedaan en daardoor nu de financiële mogelijkheden om fokkers tegemoet te komen in deze moeilijke tijd”, verwoordt Petra Wilm, voorzitter van het stamboek.

Het concept van het nieuwe initiatief van het Trakehner Verband is doordacht. Het stamboek benaderde opleidingsstallen door heel Duitsland en maakte prijsafspraken. Als fokkers van Trakehner paarden hun jonge dieren bij de geselecteerde stallen de eerste vier à vijf maanden dat ze onder het zadel zijn in training zetten, wordt slechts 500 euro in rekening gebracht. Van die 500 euro betaalt het stamboek 200 euro. “De eerste maanden dat een paard onder het zadel is zijn in onze ogen bepalend voor de rest van zijn leven. We willen dat ze goed worden opgeleid en vervolgens dus goed te verkopen zijn”, vertelt Petra Wilm, voorzitter van het stamboek. “Deze dieren kunnen reclame maken voor de Trakehner in het algemeen.”

Natuurlijk zijn er eisen verbonden voor fokkers die hun paarden willen laten deelnemen. “Het gaat ons om de jonge paarden, dus we nemen alleen Trakehners op in het project die zijn geboren in 2006 of 2007. Daarnaast moeten de paarden te koop zijn en we zien graag dat de fokkers een richtprijs hebben. Die prijs moet onderhandelbaar zijn.” Ook stelt het stamboek eisen aan de gezondheid en de kwaliteit. “De jonge Trakehners moeten tenminste 1,61 m meten en gezond zijn. Daarnaast willen we de paarden eerst zien en beoordelen we de kwaliteit.” De gezondheidsstatus is ook een factor die meespeelt. En het opleidingsniveau? “Ze moeten op z’n minst gewend zijn aan een bit en een zadel. Ook eisen we dat ze al gelongeerd zijn en zo dus al enige conditie hebben opgebouwd.”

Naast de ondersteuning op het gebied van opleiden, worden de paarden ook door het stamboek professioneel gefotografeerd en komen ze op een advertentiesite van het stamboek. Het geschatte kostenplaatje van het hele project ligt zo rond de 100.000 euro. “We leven nu in een bijzondere tijd. Met de kredietcrisis kunnen de fokkers zeker een steuntje in de rug gebruiken. We willen dat de fokkers weer positief naar de toekomst gaan kijken en niet hun fokkerijactiviteiten beëindigen.” Eind dit jaar wordt het programma uitvoerig besproken en wordt besloten of er in 2011 een vervolg komt.

Lees het volledige interview vandaag in De Paardenkrant.
Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Rick Helmink

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!