Onze gedachten, onze inspraak

Geplaatst door on 8 april 2014

Tijdens de jaarvergadering van TCN was behalve ons eigen bestuur ook een delegatie van het hoofdbestuur aanwezig. Dat was in het kader van het jaarlijkse bezoek, maar het bezoek had nog een reden. Als het Verband veranderingen wil inzetten of vernieuwingen wil doorvoeren worden deze ideeën eerst op de diverse jaarvergaderingen van de verschillende fokgebieden aan de leden voorgelegd zodat wij als leden kunnen aangeven wat we van deze nieuwe ideeën, vernieuwingen, veranderingen vinden. Ons werd verteld dat er veel negativiteit is ontstaan over de resultaten van de diverse veilingen tijdens de hengstenkeuring. Te weinig paarden werden verkocht, degene die verkocht werden gingen voor te weinig geld. Om de verkoop te stimuleren en meer succesvol te maken zijn er verschillende ideeën gelanceerd. De weg lijkt te gaan over sport, paarden moeten succesvoller zijn in de sport waardoor ze vanzelf beter, duurder en hoger gewaardeerd worden. Dat lijkt moeilijk te behalen met onze gesloten fokkerij en dus is 1 van de ideeën het Zucht- Verzuch. Dit houdt het volgende in. Een klein aantal hengsten, wellicht 10, wellicht iets minder of meer dan 10 hengsten met een hoog Trakehner bloedaandeel maar niet 100% Trakehner worden beperkt in de fokkerij ingezet om de sportkwaliteiten die andere rassen (rassen zoals Holsteiner, Oldenburg of Hannoveraan) mee kunnen brengen mondjesmaat ingevoerd in de Trakehner populatie om zo de sportkwaliteiten te verhogen en de kans om verkoop te vergroten.hwp_07 Ons werd gevraagd wat wij van dat idee, dus mondjesmaat vreemd bloed in voeren, vinden.
Dat je met dit idee het hart van de Trakehnerfokker raakt was overduidelijk. Er waren eigenlijk alleen geluiden tegen zo’n plan. De Trakehner fokkerij is altijd een gesloten fokkerij geweest en volgens de aanwezige TCN leden moet dat ook zo blijven. Wellicht dat er ruimte is om naast de volbloedfokkerij ook een half Trakehner stamboek op te zetten maar het invoeren van ander bloed in de Trakehner populatie viel niet in goede aarde. Vanuit Nederland gaat het bestuur dus horen dat we het geen goed idee vinden. Verder is er een ander idee gelanceerd wat veel meer in de smaak viel. Trakehners staan bekend om laatrijpheid, paarden met meer bloed hebben vaak wat meer tijd nodig om tot volle wasdom te komen, toch heeft het Trakehner Stamboek de vroegste hengstenkeuring. Al in augustus moeten de jonge hengsten klaar zijn voor de eerste bezichtiging, terwijl ze dan krap 2 jaar oud zijn, de definitieve keuring is dan al in oktober. Hengsten die klaar worden gemaakt voor de keuring gaan al in mei in training waardoor ze een hele zomer paard zijn en groeien missen. Nu dus wordt er nagedacht om de hengstenkeuring te verplaatsen naar februari, net als vrijwel alle andere rijpaardrassen. Dit geeft de hengsten een half jaar langer om te groeien en paard te worden, ze kunnen een hele zomer nog buiten zijn in een groep voordat ze in trainiing moeten om klaar te zijn voor de keuring. Dit idee ontving veel bijval, wij als paarden liefhebbers vinden dit eigenlijk een heel goed idee. We zijn ons bewust dat er geld mee gemoeid is want de paarden zijn tenslotte een half jaar langer bij eigenaren maar toch zijn de Nederlandse fokkers voorstander van dit idee. Dan was er nog 1 idee van Hans Werner Paul wat hij aan ons wilde toetsen. Het idee om het eerste deel van de verrichtingstest wat elke gekeurde hengst moet doen, verplicht te stellen dat die afgelegd wordt voordat de hengst gaat dekken. Dit deel van de test gaat dan iets verkort worden maar moet afgelegd zijn met een bepaald cijfer voordat de hengst gaat dekken. Als de hengst niet aan de eisen van test voldoet en hij dekt toch dan worden zijn veulens niet in het stamboek geregistreerd. Het tweede deel van de test moet elke hengst dan ook altijd nog afleggen maar dat mag op een later moment, daar veranderd eigenlijk niks aan. Dit idee werd ook goed ontvangen, wij als Nedelanders vinden het niet raar om verrichting verplicht te stellen en daar gevolgen aan te verbinden, wat ons betreft mag het meteen ingaan. Of deze ideeen ook echt ingevoerd gaan worden gaan we allemaal nog horen. Het was een zeer vruchtbare vergadering! Als er veranderingen ingevoerd gaan worden kunt u alles als altijd hier terug vinden.

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!