Afscheid van een grootheid

Geplaatst door on 15 juli 2014

afscheid-dst
Een koliek die zo zwaar was dat deze niet te stuiten was is gisteren Elite Hengst Kasparow fataal geworden. Hij had de leeftijd van 19 jaar. Kasparow was wellicht de meest veelzijdige Trakehner hengst van Europa. Hij was zelf succesvol in dressuur, tot Lichte tour, in het springen en ook nog 1* eventing.
Hij laat een grote schare kinderen na, alhoewel hij aanvankelijk als niet gekeurde hengst op de Trakehner hengstmarkt verkocht werd. In zijn jaargang waren er 5 van zijn vader Sixtus, 3 mochten meteen het predicaat “gekeurd” horen, Kasparow leek te jong en nog niet klaar voor het hengst zijn. Hij werd voorbereid voor een andere grote veiling werd gereden in de dressuursport en werd ‘an passant’ ook nog kampioen van de driejarigen op het Trakehner Bundesturnier. Daarna kwam hij in Nederlandse handen via de elite veiling op Klosterhof Medingen. Eigenaar Arja besloot de hengst ondanks het feit dat hij niet goedgekeurd was om hem toch de hengstenverrichtingsproef te laten doen. Hij werd naar Neustadt an der Dosse gebracht en liep daar zijn 100 dagen test. Hij haalde daar zeer goede cijfers wat ook bij het Trakehner Stamboek niet onopgemerkt bleef. Hij werd uitgenodigd om naar de najaarskeuring in Alsfeld te komen waar hij alsnog het predicaat Dekhengst kreeg en ging zich behalve met sport ook met de fokkerij bezighouden. Een aantal jaren was hij gestationeerd in Duitsland waar hij tegelijkertijd met het dekwerk in de spring en de dressuursport met veel succes werd uitgebracht. Toen hij 6 jaar was heeft Arja hem naar Nederland gehaald. In Nederland kwam hij onder het dressuurzadel van Tommie Visser die hem in razend tempo naar de Lichte Tour reed. Omdat Arja merkte dat haar Kasparow veel meer kon dan alleen dressuur heeft ze Chantal Megchelenbrink gevraagd haar hengst ook de Eventing sport uit te brengen. De hengst heeft zich in die sport ook dubbel en dwars bewezen en schopte het in korte tijd naar de internationale1* klasse. Een blessure gooide roet in het eten waardoor de hengst teruggetrokken werd uit de sport en zich alleen op de fokkerij ging richten. Ook daarin excelleerde hij. Hij dekte veel merries voor veel verschillende stamboeken. Zijn kinderen hebben hetzelfde meewerkende en goede karakter van hun vader, het zijn graag werkende paarden die plezier hebben in springen en de gangen hebben voor een dressuurpaard, het karakter echter is een blijft hun grote waarde. 3 zonen van Kasparow hoorde het oordeel ‘goedgekeurd ‘ bij het Trakehner Stamboek. Kasparow werd in 009 Elite verklaard het hoogst haalbare predicaat wat een Trakehner Hengst ten deel kan vallen. Hij werd geroemd door Zuchtleiter Lars Gehrmann als een paard waar je niet alleen mee kan lezen en schrijven,Kasparow kan werkelijk alles. Door zijn vele nakomelingen zal Kas, zoals mensen die hem kennen hem noemen, nooit vergeten worden. Hij laat een grote leegte achter, we gaan hem missen.
afscheid-staand

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!