Late veulenkeuring bij Flaxman en de Garst

Geplaatst door on 13 augustus 2015

publiek
koppie_0145Om 10 uur waren we allemaal bij Stoeterij Flaxman net over de Belgische grens. Niet alleen mensen uit Nederland en België waren geïnteresseerd ook de “lokalen”  keken met grote belangstelling toe.

 

Wij waren daar om te kijken naar stamboekopname van Trakehner veulens geboren in België. Ook in België was de terughoudendheid van de fokkers net als in Nederland goed merkbaar in het aantal aangemelde veulens. Er waren twee Kasparow zonen, één Zauberlord merrieveulen en een bonte Sheridan zoon.
kassie_0032
De eerste Kasparow die de baan betrad was Kas J’Adore, hij heeft een volbloed Arabische moeder wat betekent dat de moeder eerst moest worden erkend als fokmerrie geschikt voor de Trakehner fokkerij waarna het hengstveulen zich een Trakehner mocht gaan noemen. De speelse en grote vos gaat overduidelijk een flinke jongen worden. Nu al is hij heel langbenig en heeft hij een stevige body. Door het harde groeien kwamen zijn gangen niet helemaal uit de verf. De fraaie vos kreeg als cijfers:  8.5 – 7.5 – 6.5|7.5 -7 -6.5| 7   Zijn moeder kreeg ook cijfers, zij mag bogen op: 8 – 7- 7|7 -7 – 6.5|7.5

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
fritz_0059
Daarna betraden twee schimmels de buitenbaan. Le Rouge dochter Feldmaus toonde niet alleen haar geweldige gangen maar ook haar tweede Kasparow zoon. Fritzow is een heel fraai en typisch Trakehner veulen. Hij mist nu nog wat hengstenuitstraling maar kan wel heel goed bewegen. De commissie was vooral erg gecharmeerd van zijn galop. Door een goede afdruk kan hij heel makkelijk en krachtig galopperen. Fritzow heeft op zijn rapport naast de cijfers :  8 – 7.5 – 7.5|7.5 – 7.5 -8| 8   ook het advies gekregen om goed op te fokken en wellicht een dekbrevet te halen.

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
cindy_0131
Zauberlord leverde vorig jaar op deze stoeterij al een geweldig mooi hengstveulen, Comet. Dit jaar is er een volle zus geboren. Cinderella is een heel mooi merrieveulen waar het Trakehner type maar ook de vrouwelijkheid afdruipt. Ze beweegt heel goed en heeft ook nog eens de gewilde zwarte kleur, gecombineerd met 4 witte voetjes is ze een zeer aantrekkelijk veulen! Ze gaat met een totaal cijfer van 55.5 terug naar haar box wat haar het op 1 na beste merrieveulen van 2015 maakt! Haar cijfers zijn: 9 – 7.5 – 7.5| 8 – 8 – 7.5 | 8.

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
laiko_0090
Sheridan is een zwartbonte hengst met een volbloed vader. Hij is de vader van de zwartbonte Laiko. Een indrukwekkend bewegend en mooi bont veulen. Mist nu nog bot en maat maar daar zal in de loop van de tijd wel verandering én verbetering in komen. Laiko heeft de cijfers :  8 – 7 – 7| 7.5 – 8.5 – 8| 7.5   gekregen.

 

Na overheerlijke koffie en koeken en een wandeling langs alle stallen van Trakehners en Arabieren moesten we alweer haast maken want we werden om 14.00 uur op de Garst verwacht om ook daar naar stamboekopname te kijken van de jaargang 2015.
jury_0319

Toon had de stoeterij al helemaal in orde gebracht voor niet alleen ons bezoek maar ook voor familiebezoek. Zo werd het al met al nog best druk. 7 veulens en één jonge merrie werden voorgesteld aan de commissie. Die commissie bestond vandaag uit: Mevrouw Ute Sanders, de voorzitter van Trakehner Zucht Bezirk Rheinland, ze werd bijgestaan door Dr. Wilfried van Rossem uit België en Stefan Gehbauer. Er zijn heel wat vraagtekens geweest omdat er veulens van de Garst al op het Rheinlandse Trakehner Veulenkampioenschap waren die vandaag voor stamboekopname werden aangeboden. Dat lijkt de verkeerde volgorde. Tenslotte is het zo dat naar het Kampioenschap mógen was een extra aanbeveling van je veulen. Er komt een stempel in het paspoort wat waardeverhoging kan betekenen. Als er dan veulens die niet opgenomen ook naar zo’n kampioenschap mogen lijkt die meerwaarde weg te vallen. Daarom hebben we de commissie gevraagd hoe dat toch allemaal kan. Toon van Osch en Ute Sanders vertelde ons dat er dit jaar een nieuwe regel in werking is getreden om het aantal veulens wat voor het veulenkampioenschap wordt opgegeven te verhogen. Om die reden is het Kampioenschap opengesteld.  Iedereen mag dus met zijn veulen, al opgenomen of niet naar dit Kampioenschap. Mede hierom was het veulenkampioenschap ook al vroeger in het seizoen georganiseerd, waar het eerder altijd aan het eind van de maand augustus werd gehouden is het nu al in de derde week van juli geweest. Als een veulen wat op het kampioenschap is geweest later geen 54 punten (of meer) haalt krijgt hij dat stempel ook niet, het is dan geen kampioenschap waardig veulen. Alleen veulens die 54 punten of meer krijgen en op het kampioenschap verschijnen krijgen dat felbegeerde stempel. Op het kampioenschap kan je veulen ook beoordeeld en opgenomen worden, je hoeft dan dus niet twee keer met je paarden op stap. Zo kwam het dat 1 van de drie Garst veulens die naar het kampioenschap is geweest niet voldoet aan de eisen en het stempel, Championats fohlen niet krijgt.

Over tot de orde van de dag. Als gezegd 3 van de Garst veulens waren aanwezig op dit kampioenschap, 1 ervan werd zelfs kampioen bij de hengstveulens. Over hem later meer, we beschrijven de veulens op volgorde van  binnenkomst.

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
Na een welkomstwoord van Toon riep hij Kaisers Koffee binnen.
kaiser1_0154
Ze is een in maart geboren merrieveulen uit Kappucino van Goldschmidt. Het bruine merrieveulen werd door de jury omschreven als een sportief veulen met goede gangen. Ze mist wat Trakehner én vrouwelijk type maar daar zal ze als sportpaard zeker geen last van hebben. Ze beweegt met schwung en is heerlijk los door het lijf. Met een cijferlijst van 7.5 – 7.5 – 7.5| 8 – 8 -8 | 8 mag ze trots terug naar haar box.
trakehners zijn gewoon heel bijzonder
Weer een merrieveulen werd naar binnen geroepen.
veulen2_0191
Golden Empress is ook een Kaiser Wilhelm dochter, dit keer uit de Hertug dochter Golden Rose. De commissie was zeer gecharmeerd van dit goed stappende veulen. Ze heeft een mooi type, Trakehner en vrouwelijkheid en ze beschikt over een prachtig vriendelijk oog. Ze is goed gebouwd en heeft een goed fundament. In cijfers drukte de jury hun waardering als volgt uit: 8.5 – 8 -7|8 -7.5 – 7|8
trakehners zijn gewoon heel bijzonder
Tijd voor alweer een merrieveulen.
hirtentanz_0233
Deze Hirtentanz dochter draagt de naam Orfina, ze is gefokt door en in eigendom van Jörg Zahn uit Duitsland. Ze is een dochter van de Hibiscus dochter met een Engels Volbloedmoeder Orofina die zelf ook voor stamboekopname werd aangeboden.
hibiscus_0212
De merrie Orofina is een sympathieke vrouwelijke merrie. Ze staat duidelijk onder invloed van haar Volbloedgenen maar is toch een prettige merrie voor de Trakehner fokkerij. Ze heeft een mooie bovenlijn maar haar achterhand mist wat kracht. Haar cijfers waren: 8 -8 -7|7.5 -8 – 7.5|8 wat haar met 54 punten een premiemerrie maakt als zij haar verrichtingsproef met goed gevolg kan afleggen in de nabije toekomst.
Haar veulen Orfina werd gelijktijdig door de jury beoordeeld. Ondanks dat het een sympathiek veulen is vond de jury haar minder in kwaliteit dan haar moeder op dit moment. Elke keuring is een momentopname en het kan dus een groeifase zijn maar op dit moment mist het veulen de kracht om echt goeie gangen te tonen. De commissie hoopt dat het langbenige merrieveulen positief gaat ontwikkelen. Haar cijfers zijn nu: 7.5 – 7.5-7.5|7 – 7.5 – 8|7.5

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
Dan is het weer de beurt aan een Garstveulen.
goldengrace_0256
Golden Grace is de trotse moeder van dit veulen. Zij heeft al een hele carrière in de hoge dressuursport achter de rug. Na een blessure die ze opliep in het weiland is besloten haar fokmerrie te laten worden.  Met Golden Winsome toont ze haar Kaiser Wilhelm hengstveulen. Het veulen lijkt vanaf de kant van het publiek gezien niet helemaal haarzuiver in de draf, lijkt daarin onregelmatig, jonge hengsten kunnen wel eens wat onhandigs doen. Hij deed zelf alsof er helemaal niks aan de hand was en ging met oortjes erop met zijn moeder door de baan. Ook hier is het een momentopname en had Winsome wellicht niet zijn allerbeste dag. De jury kon deze punten aan hem kwijt. 7.5 – 7- 7.5|8 -7.5 -7|7.5

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
humberto_0277
Misschien moeten we deze wel het snoepje van de week noemen. Een heerlijk zwart veulen wat graag beweegt en waarschijnlijk heel goed kan horen want hij heeft hele grote oren! Hij luistert met die oren naar de naam Humberto, slim en mooi en in een mooi zwart pak gestoken, een passende naam. Humberto is gefokt door en in eigendom van Alwine Verheijen- Nuy. Humberto’s moeder is Honey Honey van Artistic Rock. Humberto’s vader is Grimani. De commissie gebruikte woorden als typvol, hoog interessant en zeker geschikt om op te fokken als hengst om hun waardering voor Humberto uit te spreken. In cijfers kwam dat neer op: 7.5 – 7.5 -8|8 – 8.5 -8|8
sansil_0297
Maar vlak Antilliano niet uit! Alweer een prachtig mooi hengstveulen betrad de binnenbaan van de Garst. Hij is een San Silviano zoon uit de Herzendieb dochter Amiana. Voor de voorzitter van de commissie geen onbekende merrie want zij heeft Amiana zelf gefokt. Antilliano is één van de drie Gartsveulens die al naar het kampioenschap zijn geweest en deze werd daar kampioen van de hengstveulens. Een veulen met vele hoogtepunten. Hoogtepunten in bovenlijn, in schwung, in correctheid en ook in fundament. Hij moet een beetje groeien in zijn hengstenrol en wat meer bot krijgen maar Antilliano is geboren begin juni dus nog een jong puppie! Zijn cijfers liegen er niet om: 8.5 – 7.5 -8| 8 – 8.5 -9|8 wat een totaal maakt van maar liefst 57.5 punten.
krone_0313
Golden Hilltop was de laatste die voor de jury verscheen. De vader van dit zwarte merrieveulen is Fairmont Hill, ze heeft als moeder de Münchhausen  dochter Golden Krone. Het lekkere bergop gebouwde en bewegende merrieveulen is ook geboren begin juni maar is hard gegroeid. Wellicht dat dat mede de cijfers beïnvloed heeft. In haar fundament was een kleine bemerking te bespeuren maar ze beweegt wel goed. Hilltop heeft een cijferlijst van:  7.5 – 7.5 – 7| 7 -7.5 -8|7.5

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
Wat er dan nog restte was de uitreiking van de Arie Timmer Bokaal. Dat is de  jaarlijkse TCN wisseltrofee voor het hoogst gepunte in Nederland gefokte veulen. Met zijn 57.5 punten mocht  Antilliano deze ereprijs op komen halen.
arie_0357
Moeder, zoon,  fokker en de grooms ze zijn allemaal even trots op de mooie prijs! Gefeliciteerd allemaal!

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!