Vol programma bij de Amerikaanse Trakehner keuring

Geplaatst door on 31 oktober 2015

ata
holidayinn-1Elk jaar, houdt de Amerikaanse Trakehner Association hun jaarlijkse congres. Tijdens dat congres doen ze de  Algemene Vergadering, de hengstenkeuring én de stamboekopname van merries en veulens. Dit jaar voor het eerst was er ook een verrichtingsonderzoek voor jonge merries. Onze voorzitter Toon van Osch is gevraagd om deel uit te maken van de keuringscommissie. Hieronder zijn verslag van het congres en de keuringen.

1579962_orig
Het congres vond plaats in het Holiday Inn Eastgate Hotel in Cincinnati en de stamboekkeuring vond plaats op de prachtige Majestic Stoeterij, ongeveer 25 minuten van het hotel.
stal-majestic-1

Op donderdag 30 september, werden de paarden waarvan sommige meer dan 20 uur gereisd hadden gemeten en gecontroleerd door de aanwezige veterinair. Vrijdag werd dan echt gestart met de keuring. Dat begon met de merries op het harde en de registratie van de veulens.
Opvallend was dat dit onderdeel van de keuring gedaan werd door 1 persoon. Die keuze is gemaakt om de kosten te drukken. Als er meerdere mensen moeten komen die vaak van meer dan 3000 km moeten komen zijn de kosten bijna niet op te brengen. Daar komt bij dat als de keuring gedaan wordt door 1 man niemand zich kan verschuilen in een commissie. De keurmeester is een goed opgeleide man die jaren ervaring heeft en ook nog eens onder controle staat om te zorgen dat het er allemaal eerlijk aan toe gaat. Na de beoordeling op het harde volgde het vrij bewegen in de hal. Hoogste score ging naar Iroquoia v. Traditie uit een Kaspareit moeder, gefokt en in eigendom van David Anderson en Chanda Mills. De beste niet zuiver Trakehner merrie was de 15 jarige Hallelujah. Ondanks haar leeftijd zag de Abdullah dochter uit een Amiego moeder er heel best uit, zonder enig spoor van slijtage. De merrie registratie werd gevolgd door de merrie verrichtingsonderzoek onder het zadel. Daar viel op dat de paarden zeer harmonieus maar voorzichtig voorgesteld werden, verschillende merries konden zich zo niet helemaal optimaal laten zien.

In de namiddag werd het programma vervolgd met de hengsten buiten op harde. In totaal streden acht hengsten om een dekbrevet. De hengsten werden rustig en van alle kanten goed bekeken. De jury nam er uitgebreid de tijd voor. Direct daarna werden de hengsten gepresenteerd in de hal op de driehoek.
In de avond was er een typisch Amerikaanse Pizza Party gehouden. Daarna werd er van een kleine maar spectaculaire gala show genoten. Bij het springen kon men behoorlijke bedragen verwedden over wie het ging winnen in dit showblok.

De zaterdagochtend werd gereserveerd voor de jaarvergadering. Het was een goed georganiseerde vergadering, waar duidelijk maar rustig in positieve sfeer werd gediscussieerd over belangrijke onderwerpen. Men kon objectief,  verantwoordelijk en in goede harmonie tot inhoudelijke beslissingen komen. 

Het was tijd om terug te keren naar de paarden. Het vrijspringen van de deelnemers aan de merrie verrichtingsonderzoek. Kampioen merrie werd met een 7.8 als totaalcijfer de zeer goed presterende 8-jarige merrie Lucinda TL, Inamorato x Unkenruf dochter gefokt door Debra Tyler en Bestitz Tina Potter. Tijdens deze verrichtingstest werd Lucinda gereden door Andrew Palmer. Ze had de hoogste cijfers bij het springen onder de man een 8,5 .
Tot slot van deze zaterdagmiddag konden de hengsten zich laten zien on het vrijspringen en op de driehoek. 3 van de voorgestelde hengsten werden ook nog onder het zadel getoond.
Beste springer was overduidelijk de hengst Tarkenton Q, die aan het einde van deze keuring de beste was van de twee goedgekeurde hengsten.

Deklicenties

Approved-Stallion_2319
Gekeurd werden Cassio’s Picasso KD, geboren in april 2012 gefokt door KD Trakehners, in eigendom van Deanna Landwehr in Stratford. De zeer bont gekleurde hengst is een zoon van Hirtentanz uit Cassio Pao, van Almox Prints x Herzruf.  (Cassio Pao werd door de goedkeuring van deze zoon een Elite merrie)
Cassio’s Picasso heeft de afmetingen 169-194 – 22. Het is een zeer mannelijke hengst met sympatiek gezicht lange hals en veel schoft. Hij is op moment van keuring nog licht overbouwd. Hij heeft een sterk fundament hier en daar een kleine opmerking. In stap pakt hij veel bodem en beweegt zich makkelijk ook in draf. Zijn draf is atletisch, goed gesloten met veel tact en lengte in zijn passen.  In galop had hij wat last van spanning maar hij kon toch groot bewegen. Boven het hout toonde hij veel techniek, een goed voor én achterbeen. Hij heeft overzicht en vermogen. Zijn soevereiniteit maar zeker ook zijn kleur maakte hem de publiekslieveling. 

Approved_Stallion_2343
Beste hengst van de keuring werd
Tarkenton Q. Hij is een zoon van de 25-jarige Oskar II uit van een merrie van de Marduc zoon  Mendelssohn x Impressionist hij  werd geboren op 13 januari 2012.
Vader Oskar II is een zoon van de in Kirov geboren Hockey uit een Blesk moeder. Oskar’s moeder heeft zelf Grand Prix gelopen en viel altijd op door haar goede gangwerl. Fokker en eigenaar van Tarkenton Q is Joe Pimentel uit Panama City in Florida. Tarkenton Q heeft de afmetingen 168-186 -20,5. Hij is ook een zeer mannelijke hengst met heel veel Trakehner type.  Mooie grote ogen, veel uitstraling, machtige schouders en een lange goed gedefinieerd schoft.  Kroep en staart aanzet tonen het hoge percentage Arabisch bloed. Zijn fundament is droog met ook hier wat kleine bemerkingen. De stap is ijverig, hij neemt veel bodem en toont een mooie losse beweging. De draf toonde hij met energie en een mooi voorbeen. In de goed doorgesprongen galop mag de hengst iets meer bergop bewegen. Zijn springen was zeer goed, met veel overzicht, sprong hij makkelijk en met veel vermogen en techniek. Al met al kan deze hengst zowel genetisch als om zijn eigen persoonlijkheid heel interessant genoemd worden voor de Trakehner fokkerij.
Na deze keuring zijn er twee hengsten toegevoegd aan het hengstenbestand van de Trakehners.
majestic-2
Als afsluiting van een bewogen weekend werd er een galadiner georganiseerd. Daar heb ik een lezing gehouden over de ontwikkelingen in de rijpaardenfokkerij in Europa en in de Trakehner fokkerij in het bijzonder. Ook het onderwerp verkoop en de moeilijkheden waar stoeterijen in Europa mee kampen heb ik daar besproken. Dingen als erfopvolging en ontwikkelingskosten, alsook de huidige positie van de Trakehner Verband.
Hoogtepunt van de avond was de toekenning van de
Karl-Heinz Barton Trophy aan Brad Kerbs. Deze prijs is in 1984 in het leven geroepen door Marie-Luise Barton van de Castell Imperator Stoterij in Sorento , Illenois. Kerbs is al vele jaren voorzitter van de hengsten commissie en al vele decennia actief binnen het ATA.
Deze prijs werd in 1984 opgericht door mevrouw  van Castell Imperator-Hof, Sorento, IL, ter herinnering aan haar overleden echtgenoot Karl-Heinz Barton. Het is een jaarlijks uit te reiken ere-prijs die wordt toegekend aan een ATA lid wat zich uitzonderlijk heeft ingezet voor de stichting.

De ATA Hengstenkeuringcommissie is in mijn ogen een goed georganiseerd club die professioneel en heel goed samenwerkt. Elke persoon in de commissie moet, onafhankelijk van de anderen, een cijfer geven voor elk  beoordelingscriterium. Vervolgens discussiëren de juryleden over elk cijfer van elk paard. Daar komt dan een eindcijfer uit.  Iedereen heeft zo een kans om bij te dragen waardoor er een zeer open en participatief proces is ontstaan, wat resulteert in een goed besluit elke voorgestelde hengst. Gedurende het evenement, waren er veel interessante discussies en suggesties voor verdere ontwikkelingen binnen het ATA.

Antoon van Osch
majestic

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!