Nederlandse merrie stralend Trakehner Kampioen Rheinland

Geplaatst door on 29 mei 2010

Kerken (De) 29 mei.
Hij is er enigszins beduusd van. Twan van der Steen uit Uden. Hij fokte de kampioene van de centrale merriestamboekopname van het Rheinland. Nederlandse Trakehner fokkers vallen onder dit fokdistrict.
Hij vat zijn gevoel over dit succes samen in een woord: “Súper!”

Herbstsonne is een zwartbruine dochter van Herzensdieb uit Herbstlicht  (K2 x Matador). Een vierde generatie fokproduct van de eigenaar van een transportbedrijf uit Uden die Trakehners fokt en berijdt als hobby. Hij heeft er momenteel twee. De kersverse kampioene der driejarigen van het Rheinland en haar tweejarige halfzuster (v. Biotop). De jury, onder leiding van fokkerijleider Lars Gehrmann was vol lof over de chique, elegante, zeer moderne zwartbruine. Ze omschreven haar  als  een bergop gebouwd paard met veel kwaliteit, veel Trakehner type en vrouwelijkheid (met een 9 beloond) dat qua maat, bouw en rijpaardencomfort aan de hoogste eisen voldoet.
De merrie is heel modern langbenig, elegant, heeft een mooie bovenlijn, beweegt zich soepel met ruimte en afdruk. Alleen in de stap is ze af en toe nog wat zoekend naar balans. Een merrie die zowel voor de sport als voor de fokkerij veel extra’s meebrengt.
Type 9, bouw 8,5,  fundament 7,  stap 7,5 /  draf 9 / galop  8,5 eindcijfer 8,5 maakt een totaal van 58 en dat is hoog. Ook op nationaal Duits niveau. Ze is daarmee dik premiewaardig, maar ze moet natuurlijk nog wel de verplichte verrichtingstest afleggen. Ze meet 1.68 – 20,5 en is ook daardoor helemaal actueel.

Van der Steen gaat haar zelf berijden. De Z2 ruiter heeft er zelfs al een paar maal opgezeten. Hij omschrijft haar als een uiterst vriendelijke merrie met een super karakter. Ze zal worden voorbereid voor de verrichtingstest dit najaar en volgend jaar wordt ze gedekt. “Door een hengst met een beetje afwijkend bloed” zegt de trotse fokker/eigenaar, “want ik vindt dat interessant voor mijn fokkerij. Waarschijnlijk wordt het de Russische Trakehner Biotop.”.
Dit kampioenschap is het grootste succes tot nu toe voor hem als fokker. Eerder werd de moeder van de huidige kampioene al als beste merrie gekroond bij het TCN kampioenschap. De beste  van het Rheinland echter is standaard uitgenodigd tot deelname  aan het nationale merrie kampioenschap van heel Duitsland. Dat wordt gehouden tijdens de ‘Hengstmarkt’ dagen in Neumünster, eind oktober.  Het Rheinland staat bekend als een der beste fokdistricten en dus staat de familie van der Steen nog een spannend najaar te wachten.
Het reserve kampioenschap was voor de 1.69 -20,5 metende zwartbruine Courona.


De dochter van Rheinklang uit de dubbel geprimeerde Caprimond-dochter Couracia komt van het gerenommeerde Gestüt Heitfeld te Issum. Lang gelijnd, adel en een  onovertroffen bewegingsmechanisme met de beste galoppade van de dag,  bezorgde haar een totaal van 57,5 punten. Daarmee stond  ze slechts een halve punt onder de Siegerstute. Een   bemerking op het fundament kostte haar de uiteindelijke kampioenstitel, maar wat een heerlijke merrie: 9,  8,  6,5,  8/ 8,5/ 9,  8,5.

Er waren meer merries uit Nederland naar Gestüt Domselshof  te Kerken (direct over de grens bij Venlo) afgereisd. Tien merries kwamen in de eindring en werden dus premiewaardig (53 of meer punten) opgenomen. Toon van Osch van de De Garst stoeterij uit het Brabantse Liessel kreeg er 54,5 voor zijn sympathieke, elastische en  los door haar lijf bewegende Herzensdieb-dochter Amiana uit een Lehndorff’s moeder. De zwartbruine meet 1.63 – 21 en beschikt over veel  kwaliteit die mooi gelijkmatig verdeeld is over exterieur en bewegingsmechanisme.. De uiteindelijke harmonie moet nog komen, maar de merrie is pas net drie. Ze heeft een fijn interieur en laat zich al prettig berijden.
Met  8  8  7,5  /7,5/ 8/ 7,5/  8 kan ook fokster Ute Sander in haar nopjes zijn.


De zelfgefokte hengst van de stoeterij De Garst Goldschmidt tekende voor het vaderschap van de beste draver van de hele collectie. Een 9,5 kreeg Praise Me (uit een moeder van Tuareg) voor haar spectaculaire draf met een wereld aan ruimte, schwung en afdruk. Een bergop galoppade en een trotse zelfhouding in de presentatie maakte van deze bruine merrie een echte eye catcher. Een sportpaard met toekomst waarvoor je graag uitmest. Wat meer vrouwelijkheid in het type had haar wellicht een nog hogere rangering bezorgd. 7,5  8  7,5  7,5/ 9,5/ 8,5  8,5, totaal 57 punten en de felicitaties voor fokster Imgard Dohmen uit het Duitse Geldern.

*lees meer over de Nederlandse merries in Kerken op de pagina   > Leden Nieuws<

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!