De Hengstenshow in Münster Handorf

Geplaatst door on 5 maart 2016

publiek-I0060
De twee weken later dat deze keer de voorjaarskeuring werd gehouden was misschien het verschil. Deze editie hing er een beetje een voorjaarsgevoel in de lucht in Munster Handorf toen de Hengstenshow ging beginnen. Een mooie, heldere, frisse voorjaarsdag zonder sneeuw en nare weersomstandigheden, dat was in het verleden wel eens anders! Gezellig druk was het, niet bommetje vol maar toch zeker goed gevuld was de hal van het Westfaler Stamboek die al sinds jaar en dag de plaats van handeling is voor de Trakehner Hengstenshow. De hengstenkeuring was op de vrijdagmiddag en zaterdagochtend al afgewerkt en heeft 2 nieuwe gekeurde hengsten opgeleverd waarover later meer. In het programmaboekje stonden klinkende namen dus we hadden er allemaal zin in en keken uit naar wat er allemaal voor moois langs ging komen.
heuberger-083
Het spits werd afgebeten door Heuberger gereden door Annabel Balkenhol, begeleid door haar beroemde vader Klaus Balkenhol.   Meneer Balkenhol legde uit hoe een jong paard als Heuberger, hij is 9  jaar oud, getraind wordt voor de hogere dressuursport. heuberger-3I0Dat een jong paard eerst de basis goed moet leren, zichzelf kan dragen, een sterke achterhand moet krijgen en moet leren zijn lijf te buigen en te rekken. Dat dat allemaal niet kan in korte tijd en dat er te vaak te veel gedaan wordt met jonge paarden met als gevolg blessure en ander leed. Heuberger ondertussen liet zien hoe goed hij op weg was om een goed Grand Prix paard te worden. Met plezier en werkwilligheid liet hij zich door Annabel naar de diverse oefeningen sturen.
Daarna was het de beurt aan de jonge garde, de hengsten die in de laatste Hengstmarkt hun brevet hadden gekregen. Perpignan Noir, de Sieger van Neumunster 2015, was er helaas niet bij maar de reservesieger was er wel!
helium-0100
wahler-43I0096Helium kwam binnen onder het zadel van één van de ruiters van Klosterhof Medingen. De hengst is in eigendom van Gestüt Staffelde maar wordt op Klosterhof voorbereid voor zijn Hengstleistungsprufung. De zwarte Millenium zoon geeft een heel prettig beeld in zijn rol als rijpaard. Burkhard Wahler van Klosterhof Medingen nam de microfoon over van meneer Balkenhol en maakte van het moment gebruik om zijn mening te geven over de nieuwe FN regel voor jonge hengsten. Die nieuwe FN regel houd in dat een hengst na zijn goedkeuring voor aanvang van het dekseizoen en 14 dagen test moet lopen. In die (aanleg) test moet de hengst minstens een 7.8 halen om ook echt tot het corps van dekhengsten toegelaten te worden. Alle Duitse rijpaarden stamboeken hebben zich al gecommitteerd aan deze regel behalve het Trakehner edmenton-943I0109Verband. Burkhard Wahler benadrukte het belang van het accepteren van deze nieuwe regel omdat de Trakehner niet een aparte rol moet gaan spelen in de rijpaarden fokkerij, ze staan al apart door de het feit dat het gaat om gesloten fokkerij maar door te zeggen dat onze paarden te laat rijp zijn zet onze geweldige Trakehners buiten spel. Daarom benadrukte hij nogmaals dat elke hengst die een hengstenkeuring achter de rug heeft zo goed in de spieren zit dat een aanlegtest die 14 dagen duurt geen enkel probleem moet zijn. Helium liet zien dat hij het in ieder geval prima aankon! Frank Osholt, de eerste Olympische Ruiter die op de rol stond reed vervolgens Edmonton binnen. De Horalas zoon ook nog maar 3 jaar oud,  galoppeerde met veel plezier een paar rondjes en liet zien een prima karakter te hebben. Publiek is niet eng maar leuk! Driejarige paarden mogen in Duitsland niet onder de man springen dus laten zien waar hij voor gemaakt is dat ging nog niet maar dat zal volgend jaar wel anders zijn! Ook van de jaargang 2013 zijn Intarsio
intarsio-943I0118

en Sir Samoa.

Intarsio is een Ovaro zoon en misschien denkt u dan niet direct aan een veelzijdig paard maar toch zou deze Intarsio net zo goed als spring als als dressuurpaard succesvol kunnen worden.

sirsamoa-943I0138

Hij was samen met Sir Samoa in de baan. De volle broer van de Sieger van 2014, Sir Sansibar, is een sierlijk en langgelijnd paard. Sir Samoa was alweer een voorbeeld dat ook een jong paard al best wat kan. Sir Samoa is geboren op 14 juli 2013 maar kon toch prima dit korte optreden aan, liet zich prettig rijden en lijkt een heel mooi paard te gaan worden.

vapiano-43I0146
Vapiano kwam vervolgens de baan in. Hij is één jaar ouder en sinds 3 weken in training op de stal van Dorothé Schneider. Hij heeft al heel wat successen mogen vieren en zal met de begeleiding van Dorothee daar zeker mee door gaan. Vapiano is al bijna gewend aan in het voetlicht staan. Hij was al op de veulenveiling van Hannover in 2012, vervolgens zagen we hem tijdens de Hengstmarkt van 2014 terug in Neumünster. Hij deed het heel goed tijdens het Bundesturnier en mocht ook al naar het Bundeschampionat.  Van hem gaan we vast nog meer horen.
underfire-943I0163
Under Fire is weer een 2013 hengst die werd voorgesteld door Gerard Geling. Sinds Neumünster uitgezwaard en meer paard geworden, was het toch een beetje jammer dat we hem niet onder het zadel konden zien. Uiteraard bracht Gerard hem zeer vakkundig voor!
lucarelli-943I0195
Onder het mom: ‘Bloed moet’  was het toen de beurt aan de Volbloeds. Lucarelli xx werd onder zadel getoond en heeft in het afgelopen jaar de transitie van renpaard naar rjipaard uitstekend aangepakt. Hij blijkt een fijn en ‘rittig’  paard te zijn.
chiron-943I0198
Gestüt Sprehe had hun Engels Volbloed Chiron xx meegebracht. Hij mocht even lekker los en nam daar dankbaar gebruik van. De hele baan verkennend ging hij vrolijk galopperend door de baan. Actie is zijn ding! Naast de Trakehners mag hij ook dekken voor Westfalen, Rheinland, Oldenburg, Hannover, Mecklenburg, Deutsches Sportpferd en het Zuchtverband für Deutsche Pferde.
tudor-943I0221
Tudor heeft naam gemaakt door de eerste hengst binnen het Trakehner Verband te zijn die via de zadelkeuring goedgekeurd is. Op 4 jarige leeftijd kwam hij naar Neumünster en moest daar naast alle normale onderdelen ook onder zadel bewijzen een dekbrevet te verdienen. Tudor inmiddels 5 jaar oud, is een fraai rijpaard.
ivanhoe-943I0215
Samen met Tudor in de baan was Ivanhoe. De in Nederland bij de familie Hofmans geboren Millenium zoon is in bezit van Gestut Hörem van de familie Poll. Zij hebben de zwarte schoonheid prima voor elkaar. Hij liet zijn prima bewegingen zien en toonde zich een fijn en rittig paard. Dat allemaal ondanks dat hij de pech heeft gehad dat hij in zijn 30 dagen test een blessure heeft opgelopen. Pas sinds een paar maanden is Ivanhoe weer onder het zadel. Hij is een supermooi paard waar het Trakehner type bij wijze van zeggen vanaf druipt.
unicato-943I0256
Unicato, (All Inclusive x Biotop) niet raar hoor dat die naam u niets zegt, is een Trakehner die gekeurd is in Rheinland Pflaz. Hij was in de baan samen met
undercover-943I0253
Undercover ( Syriano x Sixtus) toont nu nog wat weinig type maar maakt dat goed door een fijn rijpaard te zijn.
herakles-943I0325
dorothee-943I0315Herakles was deze keer niet onder het zadel van Dorothé Schneider maar werd wel begeleid door haar commentaar. Zij legde uit hoe zij met Herakles werkt aan de overgang van de basis naar de Lichte Tour. Er wordt gewerkt an de changementen, de series, de zijgangen en nog meer verzameling. Als extra verrassing had Herakles ook een nakomeling meegebracht. Een nog maar 9 dagen oud veulentje uit de zus van Königsee. (Interconti x Tambour)
veulen-herakles-943I0360
In dezelfde leeftijd als Herakles is All Inclusive. De zeer fraaie donkervos hengst was voor het eerst te zien zonder zijn vaster ruiter en opleider Hannes Lutt. All Inclusive is bezig met de S oefeningen en dat zie je aan zijn lijf. Een pracht hengst met een sportlijf!
allinclusive-943I0410
Zijn zoon Scaglietti kwam daarna de baan in.

scaglietti-943I0376

Scaglietti is inmiddels in bezit van het “up & coming” Hengststation Gestüt Staffelde die al hun Trakehner hengsten, ze hebben er 5 in bezit, meegenomen naar de show en stelde deze allemaal professioneel voor.  Zo ook Scaglietti de 5 jarige op Tasdorf geboren bruine is een lekker paard.
windsor-943I0446
Fraaier zijn ze er bijna niet, Windsor de van Trakehner type overstromende Ovaro zoon kwam samen met alweer een Staffelde hengst binnen. Windsor toont zich een mooie hengst die zichzelf goed doorgeeft met gesloten lijnen en goede gangen. Ondanks dat hij de naam draagt een dressuurpaard te zijn liggen zijn talenten zeker ook in het springen.
durenmatt-943I0455
Dürrenmatt zorgde voor wat verwarring, hij droeg een verkeerd kopnummer en stond niet in het programmaboekje maar was er wel degelijk! Ook Dürrenmatt liet zich fijn bewerken. De Hirtentanz zoon kan heel goed springen maar werd nu onder een dressuurzadel voorgesteld. De 7 jarige door Veronika von Schöning gefokte hengst heeft een heel mooi opgebouwde en doordachte bloedlijn die wellicht wat onderschat wordt.
schwarzgold-943I0480
Een echt powerhouse bleek Schwarzgold te zijn. Hij gaf een een heel mooi showbeeld. Gewoon als dressuurpaard maar met elke stap raak, altijd gedragen en spectaculair bewegend. Ook Schwarzgold is maar 7 jaar oud. Met zijn ruiter Sascha Böhnke kreeg hij de handen op elkaar en leek te genieten van de aandacht. Sascha vroeg om nog meer applaus wat alleen maar leidde tot nog hoger opgeworpen benen. Hormonen en Horsemanship, een heel mooie combinatie!
kros-943I0507
Net voor we naar de thee, koffie en koeken gingen kregen we de twee nieuwste toevoegingen van het hengstboek te zien. De Pools gefokte Kros, als verwacht een heel goed springpaard, is een donkerbruine Ajbek zoon. Hij is gezegend met een goede galop en veel vermogen. Lichtvoetig en goed in drie gangen mag deze jongeling Trakehner merries gaan dekken. Kros is nog op zoek nar een nieuwe baas!
balticrock-943I0504
Baltic Rock xx ziet er nu nog uit als een renpaard en heeft daar dan ook zijn sportresultaten behaald. Met een indrukwekkende handicap van 96 kg. kan gezegd worden dat hij goed gekoerst heeft.
De pauze werd gebruikt om hindernismateriaal in de hal te zetten. Zowel vaste (eventing) hindernissen als een paar sprongen met gekleurde balken.
whizzjid-943I0521
Whizzkid en Berlusconi mochten gebruik maken van al dat leuks. Met zichtbaar plezier sprongen de hengsten alle hindernissen. Whizzkid, een Syriano zoon, deed het prima boven het hout met een keurig voorbeen maakte hij nergens een fout.
berlusconi-43I0515
gg-silver-943I0534Berlusconi is een heel fraai hoogbenige hengst die fijn springt en beschikt over veel hengstuitstraling. De Axis zoon uit een Friedenfürst dochter kan bogen op goede gangen en een goede sprongtechniek.

Ook over de hindernissen mocht de Arabische Volbloed hengst GG Midnight Silver. De schimmel is een prettige hengst die voor een Arabier over genoeg maat kan beschikken.
konigsee-43I0573
Königsee stond aangekondigd als dat hij bereden werd door Ingrid Klimke. Ingrid is echter drie dagen voor deze showdag opgenomen in het ziekenhuis waardoor zij verstek moest laten gaan. Königsee was er echter wel maar dan onder een andere ruiter. De Interconti zoon kan heel fijn springen. Maar eigenlijk kan hij veel meer. Ingrid heeft hem al uitgebracht is aanlegtesten voor dressuurpaarden, springpaarden maar ook voor eventingpaarden. Ook kan hij een nette dressuurproef afleveren op het Duitse M niveau. Met Ingrid gaat het inmiddels gelukkig weer goed!

gluckrif-943I0577
Glucksrüf I
deed precies waar hij voor gevraagd was. Hij sprong alles wat hem voor de benen kwam en deed dat met een goede techniek. De 7 jarige was de betse springer van zijn jaargang en dat kan hij nog steeds!
De vaste hindernissen werden vliegensvlug verwijderd en de gewone hindernissen werden wat anders gepositioneerd. Dat allemaal om de échte springkanonnen ruimbaan te geven om hun talenten te tonen.
hirtentanz-943I0598
Natuurlijk praten we dan over Hirtentanz in deze editie gepartnerd met zijn zijn zoon Abendtanz. Moeilijk te zeggen wie er beschikt over meer vermogen en een betere techniek.Te hoog lijkt niet in hun woordenboek te staan! Alles ging boven in de staanders en er werd niets geraakt!
abendtanz-943I0603

Toen alle hindernissen en versiering was opgeruimd zouden de Tasdorfer toppers Elfado en King Arthur samen de baan binnen komen. Helaas was Elfado kreupel van de wagen gekomen waardoor het optreden alleen door Petra Wilm gereden werd.
kinga-43I0609
De geroutineerde King Arthur, 18 jaren jong, kent nog steeds alle Grand Prix oefeningen en lijkt ze moeiteloos uit te voeren. Passage, Piaffe, series om de twee en changementen om de pas, hij draait er zijn figuurlijke hand niet voor om. Samen met nu nog onze voorzitter Petra Wilm liet hij zien plezier te hebben in zijn werk.
ovaro-943I0642
De Hohenstein zoon Ovaro kwam vervolgens binnen. De zeer fraaie zwarte werd vakkundig voorgesteld, hij toonde heel goede verzamelde oefeningen, terwijl Lars Gehrmann een verhaal over Ovaro vertelde. De hengst heeft maar liefst 10 volle zussen! 11 keer heeft de combinatie EH.Hohenstein x E St.Odessa  tot een veulen geleid, 1 keer was het een hengst, dat is Ovaro, de andere 10 zijn allemaal merries!
karllagerfeld-943I0657
Karl Lagerfeld is behalve dekhengst ook familiepaard en opleider. Karl Lagerfeld is samen met zijn baasje Maria Lehnhart de hele bereiter opleiding gedaan. Hij heeft dat heel goed gedaan. Hij wordt nu niet meer dagelijks in de sport ingezet, wat hem een beetje aan te zien is maar hij toonde zich nog altijd werkwillig en meewerkend.
fellini-943I0679
Fellini, de Berlusconi zoon uit zij eerste jaargang, wordt in het dagelijks leven getraind door Hele Langehanenberg. Helaas was zij, in tegenstelling tot wat er in het programma geschreven stond, zelf niet aanwezig. Een stalruiter stelde ons Fellini voor. Hij beschikt over ruime gangen, met vooral een heel veel grond nemende galop. Hij kan een tikje meer Trakehner type tonen maar lopen doet ie voor een 10!
hibiskus-3I0707

Mooi, mooier, mooist! Er is altijd een overtreffende trap! Hibiskus was in de baan. Trots liet deze ambassadeur voor ons ras zijn kunnen zien onder zijn vaste ruiter Nicole Raili. et overduidelijk plezier genoten beide van het applaus en de aandacht. Een Trakehner uit een boekje! Mooi, goed lopen, charmant, verstandig alles superlatieven zijn op zin plaats bij deze zeer fraaie Latimer zoon.
Schitterend van afwezigheid waren Honoré de Soir en Millenium, beide wel aangekondigd maar niet aanwezig. Erg jammer, veel mensen kwamen juist voor deze hengsten, tegenvaller dat juist deze twee verstek lieten gaan.
imperio-729
En dan de uitsmijter, die liet even op zich wachten want Hubertus wilde wel een Grand Prix proef laten zien met zijn geweldige Imperio maar niet voordat er eerst een baan was uitgezet met witte hekjes van exact 20 x 60. Toen hij dan eenmaal de proef begon werd het stil. Imperio is een indrukweekend paard wat met zelfhouding en gedragen een prachtige Grand Prix proef let zien waar elke oefening en elke gang volledig tot zijn recht kwam. Op het concours van Dortmund over een week gaat hij de strijd weer aan, we duimen voor een mooie score!
allemaal-943I0764
petrawilm-43I0768Als laatste kwamen King Arthur, Ovaro, Hibiskus en Karl Lagerfeld nog even met z’n alle binnen. Het is en blijft uniek dat we een voorzitter hebben die het publiek kan bedanken voor de aanwezigheid, de hengstenhouders kan bedanken voor hun werk om hun hengsten te komen tonen en alle mensen die hard werken om ook deze showdag weer tot een geweldoge dag te maken, vanaf haar eigen Grand Prix paard! Geen enkel ander stamboek kan daar op bogen!
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!