Een geweldig ‘koninklijk’ bezoek

Geplaatst door on 11 maart 2016

kon-3

Vast en heel populair onderdeel van de TCN jaarvergadering is altijd het TCN uitje. Dit jaar werd een lang gekoesterde droom bewaarheid en werd een bezoek gebracht aan de koninklijke stallen in Den Haag. Altijd goed om een uitgebreid netwerk te hebben, TCN lid Frank de Weij kon voor de TCN leden een rondleiding verzorgen. Het was heel erg leuk! Claire Verheijen Dominicus heeft een verslag geschreven voor ons.

kon-10We mochten alles zien en kregen uitgebreide uitleg; begonnen werd met de koetsen. Uiteraard de gewone koetsen waar nog steeds regelmatig gebruik van wordt gemaakt als er bijvoorbeeld ambassadeurs naar Nederland komen.
kon-14
De mooie koets waar Margriet en Pieter in getrouwd zijn en de mooiste koets van dit moment; de glazen Koets in 1826 gemaakt voor Willem II
kon-9De gouden koets, normaal het paradepaard van het koetshuis wordt zoals bekend gerestaureerd. Dat was echt nodig want na vele jaren gebruik heeft de koets heel wat meegemaakt. Het is niet bekend hoe lang de restauratie gaat duren maar in de tussentijd is er een andere prachtige koets waar de koning en koningin zich zeker niet  voor hoeven te schamen!
kon-17

kon-16 kon-18
kon-1Alles was blinkend schoon en mooie details maakte duidelijk dat het om echt koninklijke koetsen ging.
kon-7
Daarna naar een hele bijzondere ruimte; de zadelkamer.
kon-6
Hier wordt niet alleen al het siertuig bewaard maar proef je de echte geschiedenis van de paarden en het koningshuis.
kon-20
kon-8Er waren hele mooie pony zadels , versierd leer met toen al veiligheidsbeugels, dameszadels en verschillende optomingen.
ruimteruimtekon-13Echt bijzonder was het opgezette paard dat er stond en van Willem I geweest was. Werkelijk gesneuveld bij de slag om Waterloo in 1815. De schotwond was nog te zien. Wij concludeerden dat het zo maar een Trakehner had kunnen zijn; de fijne benen, het ranke lijf. En dat het koud was in die dagen; hij had echte wintervacht.
kon-4
Daarna naar de stallen en de paarden van nu; de Gelderse en de Friezen en koninklijke boxen.
kon-12
Een buitenspringtuin, een paddock en een buitenbak. Ook kon er in de overdekte manege gereden worden. Alleen in het weekend bleek alles een beetje karig; als je in je eentje verantwoordelijk bent voor de verzorging van 33 paarden is het onmogelijk ze allemaal beweging te geven.
kon-11

kon-22De koetsier majoor vertelde waar naar werd gekeken bij het zoeken naar nieuwe paarden en dat als er een goed paard te koop kwam, een ander plaats moest maken. We weten nu dat er een nauwe samenwerking is met de Amsterdamse bereden politie en een detail wat mij persoonlijk verbaasde, het klaarzetten van de koetsen en het rijden met de gouden of glazen koets duurt een dag! Voordat alles goed en klaar is om in te spannen en een rit te gaan maken! Een hele dag!

Het was een interessant en levendig bezoek met een stukje historie dat toch nog steeds dagelijkse kost is achter de muren van het stagebouw in het centrum van Den Haag.
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!