Hengstenshow Münster Handorf 2023

Geplaatst door on 9 februari 2023

De hal van het Westfaler Verband heeft een “facelift” ondergaan. Alles is mooi geschilderd, de baan heeft een nieuwe kunststof planken wand gekregen en er ligt een hele nieuwe bodem in. Het ziet er allemaal weer mooi uit!
Nadat bekend was gemaakt welke nieuwe hengsten er bij zijn gekomen was het tijd voor de hengstenshow.

We starten met de net vers gekeurde hengsten.


Hirtenstern, wat de naam al doet vermoeden, een Hirtentanz zoon. Hij is vanuit Münster Handorf verkocht naar een eigenaar in Kroatie. Hij is echt wel beschikbaar voor de fokkerij via Gestüt Letterberg voor seizoen 2023.

Monroe´s Euromax, gefokt in Denemarken liet zich goed zien. Hij is een Preussen Party zoon uit een Shampus – Schwadroneur moeder.

Daarna zagen we Berlioz. Hij had zich op het harde al heel overtuigend laten zien en beschikt over een goede galop. Hij is een Zauberdeyk zoon, die zouden we later in de show ook nog zien.

 

Toen was het de beurt van Waugh xx, de volbloed die een dekbrevet heeft gekregen. Hij heeft een goede galop en kan goed springen. Hij zal goede dingen doen voor de fokkerij van spring of eventing paarden. Hij lijkt meer op een  rijpaard type dan op een renpaard.

Nadat we nieuwe namen hadden ontmoet kwamen de al eerder gekeurde hengsten aan bod.

Niet alle hengsten in de catalogus waren aanwezig. Helaas waren de hengsten van Gerard Geling er deze keer niet bij, zij werden node gemist, maar er waren wel heel veel anderen!

Precies een jaar na zijn goedkeuring kwam Drievielteltact de baan weer in. Nu onder een ruiter. Hij deed het heel braaf, ondanks de indrukwekkende hal met veel mensen deed de 4 jarige het heel goed. De goede beweger staat bij Hofrogge in het station. Drievielteltact is een Kentucky zoon uit een Gribaldi merrie.

Ook Partylook (HisMoment x  Zauberfürst) is ook een 4 jarige, ook hij was heel braaf. Hij heeft in de verrichting een 9.2 voor zijn interieur gekregen en dat kon je zien. Het moderne paard laat zich fijn rijden en is `cool` in zijn hoofd. Heinrich Brähler is niet alleen zijn ruiter, hij is ook de eigenaar van het station waar Partylook staat.


Caithan heeft zijn kleur van zijn vader. Hij is een Hopkins zoon. De 4 jarige uit een Herakles moeder kan heerlijk bewegen en springt ook goed en graag. Vooral zijn galop is goed. Caithan was niet onder zadel maar liet zich los in de baan ook goed zien.


Goldfieber, de Le Rouge zoon uit een Shavalou moeder komt in Trakehner type iets te kort. Maar hij maakt dat goed door een prettig karakter een heel werkwillig temperament.
Morritz Gehrmann stelde hem voor en had zichtbaar een goed contact met de jongeling.


Verder gaat het al weer met Kratos. De Freiherr von Stein mocht zich los in de baan laten zien en bleef maar draven. Dat kan hij dan ook heel goed!

Daarna was het tijd voor 2 paarden, 2 hengsten, beide donkerbruin, volop Trakehner type, echt plaatjes om te zien.
Hierboven de 6 jarige Avalon Easy, Easy Game x Hibiskus en hieronder de 7 jarige Preussen Party (Ivanhoe x Connery)
Als je van Trakehners houdt dan wil je deze zien! Echt smullen.


Heinrich Brähler had nu een ander paard gezadeld. Deze Santa Scuro is een Freiherr von Stein zoon uit en Kasimir moeder. Ook hij kan, net als zijn familieleden, heel goed draven.


Nu was het de beurt aan nog een 5 jarige, Gaspard. Hij werd makkelijk gereden en liet zien dat hij graag werkt en geen moeite had met de gehorige hal. Gaspard is een His Moment zoon uit een Imperio moeder. Bij Hofrogge, waar Gaspard woont, wordt hij ingezet in de fokkerij maar loopt ook zijn jonge paarden proeven in de dressuursport.

Toen was de beurt aan Giuliani, (Berlusconi x Kanudos xx) hij is inmiddels 6 jaar. Hij is opgeleid door Hella Kuntz en kan dan ook al best veel voor een jong paard.
Hij heeft inmiddels een box betrokken bij Marbach, daar zal hij verder gereden worden. Hij valt niet alleen op door zijn goede opleiding, hij valt ook op omdat hij zo groot en af is.

Hymnus is inmiddels al weer 8. Hij is niet meteen herkenbaar als een Trakehner. Hij kan eigenlijk van elk willekeurig rijpaard ras zijn. Hij beschikt wel over een extreem goed voorbeen!
Hymnus is een Grimani  x Kentucky. Volop dressuur dus, Grimani’s staan bekend als zeer rittige paarden, dat is deze zoon ook.

Zauberdeyk heeft afscheid genomen van de grote sport. Daar heeft ie veel successen kunnen vieren. Nog altijd kan hij alle oefeningen tot in de hoogste klasse perfect uitvoeren. Sinds een paar jaar werkt Zauberdeyk op Gestut Haemelschenburg. Daar is hij een geliefde hengst. Braaf en goed producerend.

 

Er werd een pauze gehouden. In die tijd werden er verschillende hindernissen en eventingsprongen in de hal gezet.
We konden na de pauze dus genieten van actie boven het hout.


Grenoble was er, (Marseille x Brioni) deed het heel goed. Hij valt natuurlijk op door zijn kleur maar liet zien dat hij de weg weet door een eventingparcours.

Devdas ox en Strumpfeil kwamen samen binnen.  De Arabische schimmel van Marbach kan goed springen. Onverschrokken nam hij alle hindernissen, ook toen die hoger en hoger werden.

Strumpfeil is een Under Fire uit een Sixtus moeder. Hij kan heel goed springen en heeft al heel wat prijzen in de wacht gesleept in de spring en eventing sport. Hij laat steeds een indrukwekkende techniek en gemak zien boven de hindernissen.

Na deze twee werden de hindernissen wat lager gemaakt en kwam er een heel klein meisje op een hele grote hengst binnen.

9 jaar is deze smurf, en ze reed Berlusconi. In een hal waar de testosteron bijna voelbaar is, ging de 175 grote donkerbruine als een brave pony rond en zorgde goed voor zijn ruitertje.
Eigenaar van Berlusconi (Axis uit een Friedenfurst moeder) legde ondertussen uit dan het 9 jarige meisje bij haar lesde met de pony, maar dat de pony niet helemaal lekker was. Daarom mocht ze wel op Berlusconi rijden.
Heel zoet en heel relaxed ging de donkerbruine rond, wisselde braaf in galop en liet zich alles graag aanleunen. Echt super braaf!


De hengst werd daarna door de eigenaar ook nog even over een paar, iets hogere hindernissen, heen gestuurd. Wat een zoet dier!

Verder ging het alweer, Glucksruf I was van de partij. De bij Haemelschenburg in dekdienst staande hengst werd gereden door Kai Stefen Meier. De vos kan goed springen en heeft ook heel goed gepresteerd in de eventingsport. Glucksruf is een Dramatiker zoon uit een Opernball moeder.

Felix Etzel, die Polartanz reed, legde uit dat er weliswaar wat planning nodig is om een hengst in zowel de sport als de dekdienst, maar dat dat zeker wel goed kan werken. Polartanz doet het geweldig in de eventing sport.  Ook in de hal liet hij zien hoe moeiteloos hij de hindernissen neemt. Polartanz heeft in zijn bloedlijn klinkende namen als Konvoi, Heraldik en Habicht. Smullen voor eventingfokkers.

Ziethen kwam binnen, de mooie zwarte Abendtanz zoon uit een Anglo moederlijn, heeft amper uitleg nodig. Hij maakte als jonge hengst al naam door het op het wereld kampioenschap voor jonge eventingpaarden furore te maken, hij won dat als 7 jarige.  Hij is bezit van de Sweetwater Stud in Bulgarije, maar is via diepvries sperma toch beschikbaar voor de fokkerij.

Cestuy La De L’Esques AA werd gereden door Stephan Dubsky. In zijn vaardige handen liet de Anglo zien dat hij goed kan springen. Hij laat goede techniek zien en weet steeds bij de les te zijn.
Stephan liet hem alles doen wat er gevraagd werd, maar toen, onder leiding van Erhard Schulte, het publiek om hoger, hoger vroeg beschermde hij zijn hengst en vond dat hij het al heel goed had gedaan, en dat was ook zo. De 12 jarige die in de moederlijn de zelfde lijnen voert als Upan Le Jarthe is een interessante hengst voor een outcross.


Akito
was van de partij, hij is de jongste (9 jaar is ie) en tot nu toe de laatste Sixtus zoon die goed gekeurd is. Hij heeft niet een super Trakehner gezicht maar springen kan hij! Hij is een beetje stout door met zijn tong te spelen maar weet donders goed dat hij dat niet boven de hindernis moet doen. Dan heeft ie heel netjes de mond dicht en is bij de les.

Tecumseh fungeerde als “uitsmijter” van de spring en eventing paarden. De grote, super in de spieren zittende bruine met het opvallende gezicht liet zien wat ie waard was. Super springen, hoe hoger, hoe beter! Zijn Lucke x Hirtentanz bloed verloochend zich niet!

Supersnel werd het hindernis materiaal opgeborgen en konden er weer dressuurpaarden binnen komen.

Als eerste was dat Sir Picasso. De Distelzar uit een Pretty Dancer dochter werd op een niet vriendelijke manier gereden. Niet duidelijk is of het kantelen en de open mond, een fout in de opleiding is of een kwestie van niet goed contact tussen ruiter en paard. Bewegen kan hij zeker heel goed! Met zijn bloedvoering kan hij heel beste dressuurpaarden maken.

Een veel prettiger beeld was dit, Honore du Soir, lange tijd niet gezien! Hij werd heel vriendelijk gereden. Op een simpel trensje liet de grote 11 jarige zien dat hij heel best kan bewegen en dat hij in alles Trakehner is. Een prachtig profiel, een heerlijk karakter en een heel ontspannen paard, liet zich prettig rijden en was een letterlijk wandelende reclame voor zijn ras. Zijn kinderen hebben de naam om super rittig te zijn, dat hebben ze niet van een vreemde! (Honore is een Easy Game zoon uit een Latimer moeder)

Er was een Millennium zoon van nog maar 4 die hier voor het eerst in een vreemde omgeving mee deed. Deze in 2019 geboren Kenneth deed het prima. Hij kan fantastisch bewegen en houd steeds zijn hoofd bij het werk. Ruiter van Kenneth zou later ook de vader van Kenneth, Millennium, voorstellen. Kenneth woont net als zijn vader bij Sprehe.

Ganderas is nu 7, hij is een heel ontspannen hengst die het naar zijn zin leek te hebben met al dat publiek.
Met zijn heerlijk Trakehner oren, lekker bungelend op zijn mooie hoofd, liet hij zijn uitstekende gangen zien.
De Banderas zoon met een Hofrat moeder is een genot om te zien.

Het was natuurlijk de bedoeling om ook December onder het zadel te laten zien. Maar hij had zich in de box, de voorgaande nacht, vast gerold en de ruiter en trainer van December wilde geen risico nemen. Daarom werd December (Herakles x Imperio) aan de hand van zijn ruiter getoond. De laatste keer dat we December zagen was hij nog bijna zwart, dat is nu wel anders!

In de afdeling Schimmels was vervolgens de beurt aan Hopkins. Hij is een vaste waarde in de hengsten show. Altijd klaar om zijn gangen te tonen en zijn best te doen om indruk te maken op de fokkers. Dat lukte ook deze keer. Hopkins heeft een klein oranje randje, hij is een Hofrat uit een Artistic Rock moeder.


Een heel moderne hoogbenige wonderschone donkerbruine kwam de baan binnen. Het bleek Imperial Valley te zijn.
Hij zou en Millennium zoon kunnen zijn, mooi, donker, groot, hoogbenig en super bewegen. Maar hij is geen Millennium. De in Denemarken geboren hengst is een Preussentanz zoon uit een Shiffon moeder. Een prima alternatief dus als Millennium bloed niet kan. Hij is weliswaar niet Gribaldi/ Kostolany  bloed vrij, maar zeker wel een heel interessante hengst!


Kwahu wordt, per keer dat we hem zien, steeds indrukwekkender. In de handen van Helen Langenhanenberg laat hij zien wat ie waard is.
Geweldig bewegen en duidelijk aanleg, ook voor de hogere dressuur. 7 is hij nu. De Millennium zoon uit een Münchhausen moeder zal nog hoge ogen gooien als hij de grote ring gaat betreden.

Freiherr von Stein stond in het boekje maar was er helaas niet.

Maar niet getreurd, zijn vader Millennium was er wel! 100 goedgekeurde zonen heeft de zwarte inmiddels. De omroeper noemde hem vergelijkbaar met Donnerhall. niet omdat hij ook zwart is, niet omdat hij ook zo mooi is maar omdat hij zo succesvol is. de benaming “Hengst van de Eeuw”  is niet zomaar bedacht.

Millennium deed het ondertussen netjes. Sprong zijn wissels, liet zich niets aan gelegen liggen van alles wat er in de hal gebeurde, hoe meer applaus, hoe meer lol hij er in kreeg. Hij was een waardige afsluiter van een heerlijke hengstenshow, we hebben allemaal genoten!

Comments

Comments are closed.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!