De resultaten én beelden van de stamboekopnamedag

Geplaatst door on 18 juli 2023

Het was een andere TCN stamboekopnamedag dan andere jaren.


Onze voorzitter, Toon van Osch, kon vanwege gezondheidsreden niet aanwezig zijn. Dat maakt dat een dag als deze helemaal anders is dan we gewend zijn. Maar de veulens moest beoordeeld worden en er waren 3 merries die werden aangeboden voor stamboekopname.

De Duitse commissie was er wel.  De paarden waren er, er waren allerlei Trakehner vrienden, dus we konden toch starten.
Nadat de jonge merries waren gemeten en geschetst, konden ze de baan in. Het waaide stevig dus hebben we er voor gekozen om alles in de binnenbaan te laten plaats vinden.

Als eerste mocht Maree du Soir de baan betreden. Maree was 6 jaar geleden veulen kampioen op deze zelfde dag.

Nu was ze terug als volwassen merrie. Ze is dus 6 jaar oud en gedekt door Kenneth. Maree du Soir is, zoals de naam doet vermoeden, een Honoré du Soir (v: Easy Game) dochter, ze heeft een Arabisch Volbloed moeder.

Dat Arabische is vooral aan de bovenlijn en de lendenpartij goed te zien. De commissie had het kruis graag wat langer en de staart wat lager aangezet willen zien. Maar als gezegd dat is allemaal prima te herleiden. In beweging liet ze misschien niet het meeste zien. De merrie was dan ook erg gespannen. Ze is wel heel vrouwelijk en loopt over van Trakehner type met een opvallend mooi oog.
Dat allemaal uitgedrukt in cijfers geeft dit beeld: 8.5 -7.5 -7 | 8 -7.5 -7| 8 en totaal van 53.5 punten. Maarten gefeliciteerd!

 

 


Daarna was het de beurt aan Fifty-Fifty, een Easy Game dochter uit een Le Rouge moeder uit een Herzzauber. Deze fraaie bruine merrie is nu 4 jaar oud en is een mooi, hoogbenig, modern sportpaard. Ze heeft een heel fraai gezicht en kan goed bewegen. Ze is gefokt door familie van Soest in Lelystad maar nu in eigendom van Iris Hesselink.  Fifty-Fifty is een Trakehner zoals iedereen ze wil zien. Vrouwelijk, heel mooi en heel vriendelijk. In het fundament was wel een kleine bemerking maar dat zat haar in beweging niet in de weg. Ze beweegt mooi van achteren en bergop. Het resulteerde in premiewaardige punten: 8.5 -8 -8| 7.5 -8 -7.5 |8 = 54.5 Ze is al zadelmak dus die merrietest, de SLP,  gaat er ook komen, daarna kan ze voortaan door het leven als Premie Stute Fifty Fifty!


Dan komt de volgende Easy Game dochter binnen. De afgelopen week overleden hengst was ruim vertegenwoordigd op deze dag. Singapore is een dochter van de Herbstkönig dochter Sri Lanka. Singapore is drie jaar oud. En ze is een echte dochter van haar vader. Maat, donker, geweldig bewegen en een heel mooi paard. Je kan wel zien dat het een halfzus is van Dalera, de Olympisch kampioen. Deze kan misschien ook wel zo ver komen! Ze is nog maar drie jaar oud waardoor ze in een groeifase zit waar de verbinding naar de schoft wat beter zou kunnen, maar ze is ook nog overbouwd. Ze heeft een heel goed fundament met grote voeten. Ze beweegt met gemak en met veel tact. Vooral in draf is ze heel sterk. Nu nog springt ze in galop graag om, maar ook dat is te wijten aan het overbouwd zijn.
Singapore kreeg de volgende punten: 8 -7.5 -7.5|8 -8.5 -7.5 | 8 dat maakt samen 55 punten en maakt dat ze kampioen, en natuurlijk ook premiewaardig is!

Meneer Krol, die met deze Singapore zijn eerste zelf gefokte Trakehner levert, kan heel erg trots zijn! Gefeliciteerd!

Dan is het tijd geworden voor de veulens.

Ook daar houden we de volgorde van leeftijd aan. Dus mag Easy Game dochter Honey B als eerste binnen komen.
Fokker Lodi Berk, die zo’n beetje alle paarden heeft voorgebracht, heeft hier zijn eigen veulen vast. Mevrouw Ute Sanders, de voorzitter van de keuringscommissie, moet dan eerst alle aftekeningen noteren. Daar was niet veel werk aan! Honey B is een grote donkere merrie. Ze is geboren in maart van dit jaar en is het “baby” beeld al een beetje kwijt. Haar moeder is een Insterburg dochter uit een Maizauber dochter Herbstmelodie. Moeder is in de sport ZZ- Zwaar geweest, dus ook deze Easy Game heeft alles mee om tussen de witte hekjes te presteren!

Ze heeft een klein foutje in het fundament wat soms iets zichtbaar leek in de beweging. Toch is Honey B een sterke beweger.
In cijfers kunnen we Honey B vangen in de volgende reeks: 7.5 -8 -7 |7.5 -7.5 -7.5 | 7.5 =52.5


Ook bij O’Valley kan je aan de naam zien wie de vader is. Imperial Valley (v: Preussentanz  komt  dit jaar met zijn eerste jaargang. Als die allemaal zijn als deze O’Valley dan is dat heel goed! De bruine, geboren op 25 mei, is een plaatje om te zien. Nou kan hij ook bogen op een goede moeder. Zij is de volle zus van de gekeurde hengst Onyx, Oprah, een Kentucky x Millennium dus.
O’Valley heeft nog wel het baby beeld maar is hoe dan ook een goed bewegend en mooi hengstveulen. Hij is goed gebouwd met goede partijen, een sterk fundament en sterke botten.  In zijn beweging kreeg hij spontaan de handen op elkaar, en terecht. Alle drie de gangen zijn goed. Kijk maar: 8 -8- 7.5|8 -8.5 -8 |8 = 56 punten. Een heel passende combinatie van bloedlijnen! Rob de Wijs gefeliciteerd!


Dan is het weer tijd voor een merrieveulen, het enige veulen wat vandaag geen Easy Game bloed voert, ook niet verderop in de afstamming.
Maha Vida is namelijk een Symont veulen. Haar moeder is de foktechnisch zeer interessante Balisto dochter Maha Karuna.
Ze valt niet alleen op door haar kleur, een prettige vos, ze heeft ook nog een geweldige Trakehner oren. Die lijken bijna naar voren te kunnen vallen! Ze is geboren op 4 juni, dat maakt dat ze overbouwd is. Maar dat stoort haar niet. Ze is in alles Trakehner, maar ook duidelijk een meisje. Ze beweegt graag en goed en heeft een heel prettig interieur, een soort ingebouwde rust, dat is genieten!
In cijfers is het goed te zien: 8 -8 -7.5| 8.5 -7.5 -8 | 8 totaal 55.5 punten!


Het laatste veulen was de Benjamin van het spul. Kaiser’s Brook is een volle broer van de kampioen van de hengstenkeuring van afgelopen jaar, Kaiser’s Erbe. Zijn moeder heeft nog meer goedgekeurde zonen gebracht. Maar deze spruit is geboren uit een draagmoeder, Kaiser Els was er zelf niet. Kaiser Brook is nog maar krap 3 weken oud en dat kan je nog een beetje zien.  Hij is nog niet helemaal uit de geboorte kreukels. Maar hij is wel een echte Trakehner! Hij is een mooie donkere jongeman met veel tact in zijn beweging die nog een grote toekomst voor zich heeft!
Zijn punten zijn 8.5 -7.5 -7 | 8 -8.5 -8 | 8 = 55.5 punten in totaal.

Dan weten we ook zie het beste hengstveulen en het beste merrieveulen van de dag is! Kunnen we dus overgaan naar het uitreiken van de linten en de prijzen!

*de geweldige foto’s in dit artikel zijn allemaal gemaakt door Nicolien van Beek

Beste merrie veulen is Maha Vida  (die oren! geweldig)

Beste hengstveulen is O’Valley


Er is ook altijd een wisseltrofee, de Arie Timmer Bokaal,  voor het beste veulen van de jaargang. Die prijs gaan we uitreiken nadat ook de nakeuring is geweest.  Die nakeuring is op 30 juli aanstaande bij Toon van Osch op zijn stoeterij in Liessel.
Dat gaat dus spannend worden wie die prijs een jaar thuis mag hebben! Meer details over de nakeuring volgen nog!
Het was weer een gezellige Trakehner dag. Dank aan iedereen die er bij was, voor een ieder die er niet bij was, ook u bent welkom op het volgende TCN evenement.

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!