Fokkers Schuil midden in Totilas-rage

Geplaatst door on 26 augustus 2010

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant – Wendy Scholten

Als wereldrecordhouder in de Grand Prix, Spécial én kür is Totilas samen met Edward Gal dé favoriet voor de titel tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky. Zijn fokkers Jan en Anna Schuil hebben hun tickets al geboekt. Totilas is mateloos populair. Naast oprechte belangstelling voor hun fokkerij, ervaren ze ook hoeveel interesse er is in commerciële belangen rondom de wereldberoemde hengst.

Het echtpaar Schuil bevindt zich middenin de Totilas-rage. Iedereen wil weten in welke stal hij is geboren en waar het succes vandaan komt. “Naast alle telefonische interviews zijn zeker vijftien journalisten bij ons thuis geweest, zond Omroep Friesland een item uit en kwamen Edward en ik op tv in ‘De wereld draait door”, vertelt de voormalig dierenarts. “Anna en ik worden vaak aangesproken op keuringen. De Duitse fokkers zijn bijvoorbeeld heel geïnteresseerd in hoe zijn moeder, grootmoeder en andere familieleden eruit zien. Om te weten welke kant hij uit kan gaan fokken. Dan mail ik de foto’s door. Al die belangstelling is fantastisch. Alle ups en downs in de fokkerij zorgen er wel voor dat je met beide benen op de grond blijft.”

Geen bio-industrie
Hoewel er veel vraag naar paarden uit de lijn van Totilas is, fokt Schuil nog altijd maar twee veulens per jaar. Deze zomer werden een schitterend veulen van Silvermoon en een volle broer van Totilas geboren. Veulens die tot hun zesde jaar in Broeksterwoude blijven. “Kopers moeten maar even geduld hebben. Weet je wat het is? Financieel hoeven we ons niet druk te maken. We genieten hiervan.

Als we echt commercieel willen zijn, dan moeten we embryotransplantatie gaan toepassen. Misschien doen we dat ooit nog. Eerst leek ons dat niets. Het moet geen bio-industrie worden, maar anderzijds verbeteren de technieken en kun je je oudere merries behoeden voor de risico’s die veulenen met zich meebrengt. We zijn ons ervan bewust dat we onze fokkerij kunnen uitbuiten ten behoeve van het geld, maar wij willen gewoon het plezier erin houden. Dat is onbetaalbaar.”

Het volledige interview met de fokkers van Totilas is te lezen in De Paardenkrant Extra Kentucky. Dit nummer verschijnt begin september 2010.

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!