Voorjaarskeuring in Münster Handorf

Geplaatst door on 12 februari 2011

Door Heleen Cramer ©

Münster-Handorf, 12 februari 2011. Het hengstenbestand van het Trakehner stamboek is drie hengsten rijker. De keuringscommissie onder leiding van de fokkerijleider Lars Gehrmann gaf groen licht aan een driejarige Trakeehns gefokte hengst en aan een al  18 jarige die een lange sportcarrière achter zich heeft. Daarnaast werd ook  Anglo Arabische gefokte hengst ‘Anerkannt’.

De driejarige heet Russian Deal en is een zwarte zoon van Long Deal uit een Hockey x Inster Graditz-moeder. Ook in de vaderlijn zit het bloed  van de grote Russische sportvererver Hockey en dat maakt de hengst extra  interessant. De  1.65 – 20 metende zeer aansprekende, langbenige zwarte weet zich echt goed te bewegen. Hij heeft  een, in de Trakehner fokkerij zeker nodig,  actief aantredend achterbeen en een overtuigende galoppade. Ook voor een goede sprong draait hij zijn hoef niet om. Een echte eye catcher is deze, over veel type, moderniteit en uitstraling beschikkende hengst die wellicht wel wat aan de fijne kant is. Voor  merries met kaliber is de door Cees van Ree gefokte ‘Rus’ absoluut een aanwinst voor het Verband.

Al 18 jaar is de donkerbruine, in Duitsland geboren Herzberg die een lange loopbaan in de dressuursport achter zich heeft. Hij liep succesvol grand prix dressuur in de USA voordat hij weer naar Duitsland terug kwam om er ter dekking te worden gesteld. De hengst staat er uitmuntend voor en heeft duidelijk niets geleden van zijn jaren als actief atleet. En ondanks zijn leeftijd past hij nog heel goed in beeld dat de hedendaagse Trakehner fokkerij nastreeft. Als zoon van de elite Hengst Leonardo met een Persaldo x Prince Rouge xx-moeder is ook zijn pedigree niet modern te noemen, maar wel heel waardevol omdat het zulk bewezen sportbloed is. Herzberg heeft veel hals, is groot en lang gelijnd, droog op zijn lijf en benen en heeft zich in alles goed bewaard. De hengst werd eerder al in de VS gekeurd voor fokkers van het Oldenburgse paard.

Ismahn AA geeft de Trakehner fokker een outcross mogelijkheid, want een Anglo Arabier is, samen met de Arabische- en Engelse volboed het enige ‘vreemde’ bloed dat in de verder gesloten Trakehner rasfokkerij wordt toegestaan. De donkerbruine Marek x zoon uit een Bouquet AA x Don Pedro xx moeder meet 1.63-20 en heeft met dit pedigree een interessante bloedopbouw. Hij liet zich goed zien bij het vrijlopen en op de sprong, al wens je hem een iets meer bergop galoppade toe.  De elegante donkerbruine heeft een vriendelijk gezicht met een opvallend mooi oog. Hij legde zijn verrichtingstest in 2010 af met het nette eindcijfer van 7,85 en werd al eerder gekeurd door het Fokverband voor Sportpaarden met Arabische afstamming in Duitsland.

Copyright Heleen Cramer ©

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!