Verslag Jaarvergadering Rheinland

Geplaatst door on 23 februari 2011

2010: het succesjaar van de Nederlandse Trakehner fokker

De enerverende jaarvergadering 2011 van de afdeling Rheinland van het Trakehner Verband leverde veel discussie op. Vooral  de verkoop van Trakehners en de publiciteit rondom ons paard gaf aanleiding tot debat. Een vijftigtal aanwezigen vergaderden vanaf 6 tot maar liefst elf uur waarbij diverse onderwerpen de revue passeerden. Bijzondere gasten warden de fokkerijleider << Lars Gehrmann en de voorzitter van de afdeling Westfalen>> dr. Hans Becker.

* Er werd uiteraard teruggeblikt op het voorafgaande fokkersjaar waarbij het duidelijk is dat de economische crisis ook door Trakehner fokkers wordt vertaald in het minder laten dekken van hun merries. Het fokdistrict het Rheinland hoedt ook de fokkers uit Nederland, België en Frankrijk. Inmiddels komen er meer veulens uit het ‘buitenland’ dan uit het Duitse moederdistrict zelf. Kwalitatief voerde Nederland de toon in 2010. De merriekampioen der driejarigen werd de door Toine van der Steen gefokte Herbstsonne (Herzensdieb x K2) en ook bij de veulens waren de hoogste punten voor Nederlandse producten. Het beste hengstveulen (Goldschmidt x Schwadroneur) kreeg 59 punten is van fokker Toon van Osch uit Liessel. De twee beste merrieveulens werden beiden gefokt door Annelies Pieters-Oostra uit Borger en kregen ieder 58 punten. Ze stammen van Editorial x Gribaldi en Goldschmidt x Gribaldi. Zowel Goldschmidt en Gribaldi zijn Nederlandse Trakehner hengsten dus ook hier is de invloed van ons land sterk merkbaar. Er werden in 2010 92 veulens opgenomen in het stamboek. 50 hengst- en 42 merrieveulens. Duidelijk minder dan voorgaande jaren; hier is de crisis merkbaar. De eveneens Nederlandse Elite hengst Kasparow stelde  15 veulens voor en was daarmee royaal het meest gefrequenteerde vaderpaard.

* Veel aandacht was er voor de vermarkting van de fokproducten en de problemen op dat gebied. Niet alle fokkers hebben altijd een even reëel beeld van de inspanningen die zijzelf daarvoor zouden moeten ondernemen. Zeker niet in relatie tot hun verwachting van de inbreng van het stamboek of op de prijs die hun paard op zou kunnen opbrengen.
* Er is in Duitsland een hevige, politieke  discussie gaande over het  branden versus het chippen van paarden. Besluitvorming is momenteel opgeschort in afwachting van diverse wetenschappelijke onderzoeken die momenteel gaande zijn.
* De vergadering werd besloten met enige ‘dienstmededelingen’ vanuit het stamboek en met een oproep om vooral weer deel te nemen aan het grote Bundesturnier in Hannover.

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!