Late Veulenkeuring op de Garst

Geplaatst door on 21 augustus 2011

Ook op de stoeterij van onze voorzitter Toon van Osch was het vandaag warm. De binnenbak met zijn half open zijkant bracht wel wat maar eigenlijk niet genoeg verkoeling, het was zweten voor de voorbrengers! Traditiegetrouw is elk jaar de late veulen keuring voor de Trakehnerveulens van Nederland en België aan het einde van de zomer in Liessel. Vandaag om 13.30 uur kwam het eerste veulen de baan in. Er waren maar liefst in totaal 12 veulens en 1 merrie aangemeld voor stamboekopname.  Door het hoge aantal veulens is besloten om de beste 5 terug te laten keren in een “eind ring” en daar een plaatsing van de allerbeste te doen.

Hoogst geplaatst werd: een Goldschmidt uit een Herzendieb moeder. Amiana levert haar eerste kind en heeft dat heel goed gedaan. Allesandro is een goed bewegend bruin hengstveulen die nog veel ontwikkeling zal doormaken waardoor zijn bewegingen alleen maar beter kunnen worden. De zelfbewuste jongeling kreeg 57.5 punten.


Op de tweede plaats een veulen wat helemaal uit Duitsland is komen aan reizen: De Abendtanz uit de Donaumonarch merrie Baccara loopt over van de springgenen. Maar wat zij ook toonde is type en ze beweegt met heel veel veer en opdruk. Ze zal een naam gaan krijgen beginnend met een B, ongetwijfeld gaan we nog veel meer van deze chique dame horen. Deze merrie kreeg 55.5 punten.


De punten zaten allemaal heel dicht bij elkaar dus het was puzzelen wie er nu op  3 kwam maar dat werd uiteindelijk: Biko, het hengstveulen waar we al eens leuke foto’s van konden tonen op site en in het blad (in een waterton)  is een Hofrat zoon in bezit van fokker Marian Timmer. De chique zwarte hengst uit de Lehndorff’s merrie Baila kreeg terecht mooie cijfers voor zijn bewegingen. Biko kreeg 55.5 punten.


Er waren vandaag 2 veulens van Schönglanz. Op de 4de plaats vinden we het andere hoog geplaatste merrieveulen van vandaag in bezit van Theo Verkuijlen. Uit de  Saros xx merrie High Fidelity komt dit mooie merrietje. Het veulen heeft nog geen naam maar is wel een plaatje, typvol en chique liet ze haar kwaliteiten zien. Highfi, zoals de merrie op stal genoemd wordt is op leeftijd en dat is te zien, ze verkeerd in slechte conditie. Haar veulen zou ook een streepje meer gewicht mogen om nog beter uit de verf te komen. Ze kreeg een mooi puntentotaal van 55.5.


Op 5 zien we dan de showbink van de dag: Deze Cedric was één en al show, veer en afdruk. Zelfs de fokker Astrid Blokbergen had deze fantastische bewegingen nog niet gezien maar Cedric had zijn 15 minuten van roem en bleef maar dansen. Het is een super chique typvolle zoon van Michelangelo uit een Gribaldi merrie die ook het advies kreeg om de reis naar Neumünster over twee jaar aan te gaan. Ook deze hengst ontving 55.5 punt.

De andere :

Peter Bouwman bracht twee veulens naar Liessel. Peter, 1 van de oprichters van TCN, fokt al sinds jaar en dag met zijn Heim-stam. Hij had nu de Partout Elitemerrie Heimqueen mee, zij voert een Albaran xx merrieveulen aan de voet. Deze Heimglück steekt het hoge bloedgehalte niet onder stoelen of banken. In type komt ze wellicht iets te kort maar op haar beweging mag ze heel trots zijn! Haar punten: 54.5

De andere merrie van Peter is de Damaskus dochter Heimbelfleur. Met zo’n springgerichte afstamming is Hirtentanz natuurlijk een hele goede keus. Dat heeft ook inderdaad goed uitgepakt, de duidelijk sport gerichte en atletische Heimtanz liet 54.5 punt noteren.

Ook springgefokt is de Lombardi uit een Engels volbloedmoeder in bezit van Ad Somers. Ad tikt elke keer weer volbloed merries op de kop om daar sportieve Trakehnerveulens mee te fokken. Moeder en dochter kwamen samen voor stamboekopname en behaalde 52 en 53 punten. Moeder luistert naar de naam  Smokey Skin xx en het merrieveulen naar het mooi Duitse:  Stadt und Land.


Ad had nog een veulen mee, weer uit een Engels Volbloed merrie. Splendid Mover xx heeft ook een Lombardi merrieveulen. Ook dit is overduidelijk een atlete en zal waarschijnlijk een mooie toekomst in de Eventingsport hebben. Sommernachtstraum kreeg 52 punten.

Om de moederloze Golden Deal goed voor te kunnen stellen werd hij samen met zijn weidemaatje voorgesteld aan de jury. De Biotop zoon verloor een paar weken geleden zijn moeder aan koliek. Golden Deal lijkt het allemaal goed aan te kunnen. Hij eet goed brokjes en gaat overdag samen met de andere veulens en merries mee naar buiten. Deze volle broer van Goldstern en Golden Focus (hoogst gepunte hengstveulen in Woudenberg in 2010) kreeg mooie punten voor zijn beweging. Een totaal van 53 liet hij noteren.

Dan was er nog een Schönglanz nakomeling deze komt uit de moeder van Goldschmidt, Goldstuck. Goldstuck heeft een blessure waardoor ook dit veulen met een andere merrie en veulen getoond werd, zo kon hij toch zijn beweging laten zien. Misschien omdat de draf niet helemaal uit de verf kwam kreeg hij wat lage punten. 53.5  De hengst kan bogen op veel type een hele mooie halslijn en een goed interieur. Deze Goldglanz is een goed geproportioneerd veulen wat net als alle veulens met meer dan 53.5 punt of meer werd uitgenodigd om volgende week te verschijnen op Fohlenchampionat.

De laatste Garst merrie die vandaag getoond werd was de Münchhausen dochter Goldkrone. Zij bracht dit jaar een heel best merrie veulen van Singolo, deze Golden Girl kreeg van de jury een mooi totaal van 53.5 De zwarte prima bewegende merrie zit niet helemaal in haar meest optimale fase maar toonde toch zeker veel kwaliteit.
Hieronder een overzicht van de verdeling van de punten, veulens staan in dit overzicht in  volgorde van binnenkomst.

Biko Hofrat 8,5 8 7 8 8 8 8 55,5
Golden Deal Biotop 7,5 7,5 7 8 7,5 8 7,5 53
B…. Abendtanz 9 7,5 7 8 8 8 8 55,5
Alessandro Goldschmidt 8 8 7,5 9 8,5 8,5 8 57,5
Goldglanz Schönglanz 8 8 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 53,5
Heimglück Albaran xx 7 8 8 7,5 8 8 8 54,5
Golden Girl Singolo 8 8 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 53,5
H…. Schönglanz 8,5 8 7,5 8 8 7,5 8 55,5
Sommernachtstraum Lombardi 8 7,5 7 7,5 7,5 7 7,5 52
Cedric Michelangelo 8,5 7,5 7,5 8 8 8 8 55,5
Heimtanz Hirtentanz 8 7,5 7 8 8 8 8 54,5
Stadt und Land Lombardi 8 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 53
Smokey Skin xx Smoke Glacken xx 7,5 7,5 7,5 7,5 7 7,5 7,5 52
merrie voor opname

**Razende reporter Hans van Bouquet Trakehners heeft de scores genoteerd, de foto’s zijn gemaakt door Gert Brouwer, beide heren heel veel dank!!

Comments

Comments are closed.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!