2012 Trakehner Bundesturnier

De Zondag van BT, de dag van de jonge Generatie
Op zondag van Hannover hadden we geen Nederlandse starters. De zondag van Hannover is de dag van de finale, altijd spannend om te kijken naar jonge talenten, hengsten van de laatste hengstmarkt, paarden die we vorig jaar hebben gezien.

In 2011 heeft de toen 3 jarige Herbstkönig (v: Interconti) ons allemaal betoverd met zijn werkwilligheid, zijn lichtheid aan de hulpen en het gemak waarmee hij met zijn ruiter werkte.

Bij de 3 jarige merries won vorig jaar een vosmerrie

Donauflamme (v:Rheinklang) een merrie met lossigheid en gemak, met uitstraling en vrouwelijkheid.
Herbstkönig en Donauflamme stammen uit de zelfde fokstal, die van Gisela Gunnia uit Uslar. De fokker mag niet alleen trots zijn op deze twee kampioenen maar heeft ook nog een 2012 veulen uit deze combinatie!

Herbstkönig dient twee bazen, hij is op de Hengstmarkt gekocht door een combinatie van Landgestüt Marbach en Klosterhof Medingen, elk jaar wisselt hij van stal. Werd hij vorig jaar nog gereden door een Marbach ruiter dit jaar werd hij gebracht door Theresa Wahler. Herbstkönig deed het weer heel erg goed, toonde weer die lichtvoetigheid de werkwilligheid en het type waarom hij zo geliefd is. Ook Donauflamme wist de jury weer te overtuigen en ook zij prolongeerde de titel. Donauflamme haalde een prachtige 8.4, Herbstkönig haalde een droomcijfer van 9.12! De Kampioenen mochten dus weer samen een ereronde doen, ontvingen weer beide, verdiend, de deken voor de zegen.


Op de tweede plek bij de 4 jarige hengsten met een eindcijfer van 8.75 Easy Game zoon Millenium die een uitzonderlijk bewegingsmechanisme lijkt te hebben. Hij kan het nog niet helemaal in balans krijgen maar toonde wel heel veel potentie.
Op drie Mescalaro (v: Impetus) met een mooie 8. Op de 4de plaats in de finale van de 4 jarigen merries en ruinen vinden we een Goldschmidt nakomeling. La Diva is een hele grote goed bewegende donkerbruine merrie die gereden door Christine Nolden naar een 8.06 werd gestuurd.

Bij de driejarige merries en ruinen won de Kaiserdom zoon uit een Volbloed moeder, Brancusi. Brancusi gereden door de dochter van zijn fokker haalde een hele mooie 8.5.

Op de tweede plek Sebastian Langehanenberg met Unica (v: Solero) de merrie gefokt door familie Eisner haalde de tweede plaats met een 8.

Bij de driejarige hengsten vinden we bij de 4 finalisten 3 gekeurde en 1 niet gekeurde hengst. Gewonnen werd er door High Hopes ( een Krokant zoon uit een Caprimond moeder) de hengst wist de jury en de gastruiters te verleiden tot een score van 8.6. Op de tweede plaats de zwarte hengst van TCN lid Dr.Wilfired van Rossum uit België. De Lord Luciano zoon, Zauberlord, werd op zeer goede manier voorgesteld en bleek ook door de gastruiters zeer gewaardeerd te worden. De over veel type en beweging beschikkende zwarte hengst haalde een eindcijfer van 8.4. Hij werd direct gevolgd door de Hohenschmark hengst Dürrenmatt (v:Hirtentanz) hij noteerde een 8.25. Op de vierde plaats een Nederlandse hengst. Easton is een Gribaldi zoon uit de Kaiser Wilhelm dochter van supermerrie Evita. Easton haalde door zijn goede gangen en zijn mooie verschijning een goede 7.81 Easton is in eigendom van Joop van Uytert.

Toen de finale van de jonge paarden verreden was gingen de meeste Nederlanders huiswaarts, meeste van ons hadden nog een lange reis voor de boeg. De stad uit en snelweg op was meteen file. Sommige hebben er anderhalf uur langer over gedaan dan normaal. Voor de chauffeurs en voor de paarden geen pretje maar gelukkig is iedereen gezond en wel thuis gekomen. Zijn we allemaal zeer tevreden over de behaalde resultaten en hebben we eigenlijk unaniem besloten, volgend jaar gaan we weer!!

Bijna stoffige zaterdag

Ongelooflijk hoe snel de terreinen van het Bundesturnier herstellen ondanks de extreme regen. Op zaterdag is het hier en daar op het terrein alweer stoffig! Ook op zaterdag begint de wedstrijddag vroeg. Om 07.30 uur is het de beurt aan de 4 jarige merries en ruinen om de aanlegtest af te leggen.

Het is een proef waar 3 paarden tegelijk de baan betreden. Zij laten gangen en figuren zien waarna ze allemaal afgezadeld worden en ook hun exterieur beoordeeld wordt. Nederland heeft in deze eerste klasse 2 jonge paarden mee. In het derde groepje wordt Dühnja verwacht, in het 5de groepje moet schimmelmerrie Goldonidas in de baan komen.

Anouk moest daarna alweer hollen (dat bleef ze maar doen want ze had het mega druk met al die paarden en al die proeven.) Want in een andere baan begon de M klasse. Alwine, Gerald en Anouk moesten daar starten.

Alwine heeft deze proef wel heel erg goed gereden, ze won en ze won met overmacht! Haar cijfer een 8.8 de tweede plaats haalde een 7.8 dat is nog eens los staan van het veld!

Ook Ike moest nog een keer aantreden nu voor zijn dressuurproef die onderdeel uitmaakte van de combinatie proef. Ook Ike behaalde een mooie score.

Na de proeven kwam de tjd van de ereronden en daar mochten behoorlijk wat Nederlanders aan mee doen! Uiteraard Alwine en Boxberger Honeybey die de M klasse wonnen. Gerald mocht linten ophalen en ook Anouk en Golden Fiction werden versierd met een lint. Maar ook het toch nog op de valreep gevormde team Nederland haalde een prijs,  de tweede!!! Ike mocht met Marcia zijn prijzen gaan halen die hij had gewonnen in de L proef dressuur en A springen (beide 2e prijs) het was een dolle boel met veel applaus en flitsende ererondes!


na al die prijzen werd het tijd voor de veulenveiling. Er waren ongeveer 20 veulens geselecteerd om een nieuwe baas te vinden via de Hannover veiling. Wellicht dat het door de koude wind kwam of was het toch weer die crisis die zorgde dat er minder paarden werden verkocht?

Een aantal veulens brachten prima geld op, een Kentucky nakomeling was de topper met een verkoopprijs van €22.000. Er was een veulen bij met een oranje tint, Kasparow zoon uit een Biotop moeder Impresso imponeerde een nieuwe baas die het veulen toegeslagen kreeg op €8000.


Het was zaak dat er gauw opgewarmd ging worden en dus ging iedereen op zoek naar wat eten en warmte. Morgen alweer de laatste dag, eigenlijk alweer jammer…..

Hyperdrukke vrijdag
Hieronder een beeldverslag van de hyperdrukke vrijdag. Om een beetje overzicht te houden hebben we de uitslagen van al die verschillende proeven aan de foto “gehangen” Klik dus op de foto om de uitslag van de verreden proef te kunnen zien.

Een hele drukke lange dag was de vrijdag van Hannover 2012. Alle Nederlandse paarden moesten 1 of meer keren starten, in verschillende banen in verschillende klassen in verschillende disciplines. Om 07.00 uur al wordt in de baan aan de kanaalkant begonnen met een dressuurproef voor 4 jarige paarden.

Dühnja (v: EH.Kasparow) en Goldonidas (v: Leonidas)staan beide ingeschreven voor deze klasse. Gelukkig is er op donderdagavond al een startlijst bekend waardoor we weten om hoe laat wie naar binnen moet. In de baan ernaast begint om 08.00 uur de M klasse waar gaan starten, Gerald met Epos (v: Matador),


Anouk met Golden Fiction (v:Biotop)

Tegelijkertijd is er in de springring een klasse voor jonge rijpaarden. Daar moet een dressuurproefje gereden worden en een paar hindernissen gesprongen worden. Valieri (v: EH.Kasparow) zou die klasse rijden maar helaas, omdat Valieri een ijzer af heeft kan hij op de grasbaan niet veilig starten en is Tarik genoodzaakt hem terug te trekken.

Tijd om daar lang over na te denken is er niet want in de hoekbaan wordt rond 11.00 uur Boxberger Honeybey (v: Distelzar) en Alwine verwacht voor een L proef en in diezelfde klasse starten ook, Gerald en Epos, Anouk met Golden Fiction en Hokus Pokus (v: Goldschmidt).Dan is het weer racen naar weer een andere baan in de springtuin is inmiddels een parcours op A hoogte opgezet waar Man O’ War (v:EH.Kasparow) zal starten. Hij zal ook de L klasse er direct na starten.

Dan rond 13.30 uur is er in de hoekbaan een dressuurklasse L (Z-niveau) voor ruiters onder de 25. Daar gaat Marcia starten met de knappe Ike (v: EH.Kasparow) en Anouk start daar ook de vosmerrie Hokus Pokus.

Dan is er heel even een rustpauze waar iedereen even op adem kan komen voordat er alweer van alles moet gebeuren. Rond 16.00 uur beginnen de ererondes en daarna aan het begin van de avond moet Marcia haar cross rijden voor de combinatieproef die zij rijdt.Na de prijsuitreiking is er even tijd om naar de presentatie van de veulenveiling te kijken. ongeveer 20 veulens worden te koop aangeboden en zullen op de zaterdagavond onder de hamer gaan. Nu alvast kunnen wij ze zien ,

Dan is het tijd voor de start van de cross, Marcia en Ike staan in de startblokken om de verre van simpele cross te rijden.

De meeste Nederlanders zijn al onderweg naar het diner als Ike nog naverzorgd wordt. De vrijdagavond is altijd ingericht door een gastland, dit jaar is dat Frankrijk. Het eten is fantastisch en erg gezellig!!

En dan komt er toch nog een eind aan deze hectische vrijdag! Maar ook nu weten we dat ook op zaterdag de dag al vroeg begint en dan moeten de paarden alweer in de vlechten dus ook morgen vroeg op!!

Verslag van de donderdag van Bundesturnier Hannover,

De paarden van de Garst waren de eerste die hun tijdelijke boxen betrokken op het natte en blubberige terrein van Reitstadion Hannover. Ook daar heeft het weken achtereen geregend. Eline, de wedstrijdgroom van de Garst, had al haar stuurkunsten nodig om de tweepaardswagen en trailer door de blubber naar een goede losplaats te rijden, maar gelukkig lukte dat toch. De boxen moesten eerst een onderlaag van spaanders en stro krijgen voordat de paarden er droog in konden wonen. De wind trok af en toe aan en dan volgde er weer meer regen. Pfffff ..  . . . . . als dat maar geen 4 dagen zo blijft dan is de lol er wel heel gauw af?!

De rest van de Nederlanders komen ook aan en ons gedeelte van de staltent kleurt langzaam maar zeker oranje.

Tussen de buien door worden paarden even los gewerkt, onder zadel of aan de longe kunnen ze de reis uit de benen lopen en wennen aan hun weekendverblijf.

Aan het einde van de donderdagmiddag gaan de eerste klassen van start, traditiegetrouw zijn dat eventingklassen. In deze editie hebben we geen Nederlandse starters op donderdag maar uiteraard gaan we wel even rondkijken. Stukken van het cross country parcours staan letterlijk onderwater hier en daar wordt de route aangepast zodat het niet 1 grote waterhindernis is.

Iedereen is moe van de reis en vele hebben erg veel file gehad net voor Hannover. Als de paarden voor de avond verzorgd zijn gaan we allemaal op zoek naar eten en een hotel. Ons vaste pizzatentje blijkt in andere handen te zijn overgegaan en helaas; daar is het niet van opgeknapt, we moeten op zoek naar een andere stamkroeg, zal vast wel lukken?


De jonge paarden klassen beginnen morgen op vrijdag al heel vroeg dus iedereen gaat op tijd naar bed om er vrijdag op tijd weer uit te komen en aan het voeren/mesten/vlechten te gaan.

Door verkoop van paarden en andere omstandigheden hebben we wat nieuwe gezichten in de Nederlandse delegatie die voor Nederland naar Hannover gaat om mee te rijden in de Trakehner wedstrijd van het jaar, het Bundesturnier. Traditiegetrouw stellen we hier iedereen aan u voor:

Bekend gezicht en vaste waarde in het team: Gerald Drenth  met Epos

Alweer voor de derde keer reist Gerald naar Hannover met Epos (: Matador). Epos is in eigendom van Bouquet Trakehners die naast Epos nog een ijzer in het Hannoveraanse vuur hebben,

St.Pr.St.Dühnja is een 4 jarige Kasparow dochter uit Donna Karina van Guter Planet. Zij gaat dit jaar voor het eerst mee naar Internationaal Concours. Ze wordt gereden door Aniek Schraa die haar in Nederland ook uitbrengt in de dressuursport.
Een andere Kasparow nakomeling die dit jaar meegaat is wel al een keer in Hannover geweest. Vorig jaar deed hij een jonge paarden proef dit jaar start hij in de springklassen.

Man O’ War is een 5 jarige vosruin uit een Abdullah moeder. Hij wordt uitgebracht door Tarik van Boggelen. Tarik brengt ook een andere Kasparow zoon mee om een aanlegtest te rijden,
Valieri is een zwarte zoon uit een Gribaldi moeder.

Van Stoeterij de Garst komen 3 paarden mee naar dit BT.

Golden Fiction Biotop x Hohenstein  is een aantal jaar geleden al meegeweest, net als Goldschmidt dochter

Hokus Pokus.

De 4 jarige schimmelmerrie Goldonidas gaat haar Hannover debuut lopen.

Alle Garst paarden worden gereden door Anouk Ivits. We kennen Anouk van de TCN sport en stamboekdag waar ze met Goldonidas dit jaar 2 x de Material Prufüng won.

Alwine van der Heijden – Nuy heeft wel al eerder het Bundesturnier gereden maar dat was met haar schimmelmerrie Tendenz, deze keer gaat ze met de Distelzar-dochter Boxbergen Honeybey.

De Benjamin van het gezelschap is Marcia Dominicus, zelf is ze al eens mee geweest naar Hannover dus ze weet er de weg maar toen had ze niet een paard mee.

Nu rijdt ze Ike, nog een Kasparow zoon die zijn geluk gaat beproeven tijdens het Bundesturnier. Zij rijdt een gecombineerde proef met verschillende onderdelen o.a. dressuur, springen, eventing en theorie.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!