Trakehners & WBFSH lijst…..

Onderstaand vind u een column uit de Paardenkrant en de Internet versie van de Paardenkrant,   horses.nl,  In de column is Savannah Pieters (van Beekdal Trakehners) aan het woord. Daaronder vind u het antwoord van Mario Broekhuisen, redacteur van de Paardenkrant.

<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

Op de WBFSH-wereldranglijst (World Breeding Federation for Sport Horses) dressuur wordt op de individuele lijst de derde plaats zeer verdienstelijk ingenomen door Moorland’s Totilas (Gribaldi x Glendale) onder Edward Gal, de achtste plaats door IPS Painted Black (Gribaldi x Ferro) met Anky van Grunsven en de tiende plaats door Exquis Nadine (Partout x Roemer) van Hans Peter Minderhoud. Drie bijzonder getalenteerde paarden die het afgelopen jaar enorm opvallende prestaties hebben geleverd. Totilas die tot driemaal toe het wereldrecord in de kür op muziek verbrak en Europees kampioen werd, Painted Black die derde werd in de finale van de wereldbeker dressuur in Las Vegas en Nadine die vierde werd in de wereldbeker dressuur en in 2008 vijfde op de Olympische Spelen.

Totilas, Painted Black en Nadine zijn stuk voor stuk paarden die ons versteld doen staan met hun kwaliteiten. Wat bij Totilas en Painted Black opvalt is de enorme losheid, de expressiviteit en de prachtige piaffe/passagetour. Bij Nadine is het de losheid, de lichtvoetigheid en de schwung. Voor het vaderschap van Totilas en Painted Black tekent de zwarte Trakehnerhengst Gribaldi (Kostolany x Ibikus), die werd gefokt door Marika Werner en opgroeide op het bedrijf van Otto Langels, Trakehner Gestüt Hämelschenburg. Gribaldi werd op 2,5-jarige leeftijd Siegerhengst van de Trakehner Hengstmarkt in Neumünster. Daar werd hij ontdekt en gekocht door Joop van Uytert, die de hengst meenam naar Nederland. Gribaldi werd gefokt uit de elitemerrie Gondola II, een merrie die is voortgekomen uit een fantastische merrielijn, die doordacht werd gecombineerd met de juiste hengsten. Gribaldi’s eigenschappen zijn de enorme losheid en zijn talent voor piaffe en passage. Eigenschappen die de hengst vrijwel zonder uitzondering doorgeeft.

Voor het vaderschap van Nadine tekent de donkerbruine Trakehnerhengst Partout (Arogno x Donauwind). De moeder van Partout komt uit een zeer interessante merrielijn, waaruit ook het olympiadepaard Peron voortkomt. Op 2,5-jarige leeftijd verschijnt Partout op de Trakehner Hengstmarkt in Neumünster, waar hij wordt goedgekeurd voor de dekdienst. Daar wordt Partout ontdekt door Anky van Grunsven, die van een groep Trakehnerliefhebbers (het Trakehner Contact Nederland) een Trakehnerhengst mag uitkiezen. De groep wil het ras promoten en doet dat door Van Grunsven een hengst naar keuze te laten uitzoeken. Partout beschikt over een grote dosis elasticiteit, buigzaamheid in de gewrichten en het vermogen tot schakelen. Eigenschappen die hij stuk voor stuk doorgeeft aan zijn nakomelingen.

Het verdere verhaal van beide hengsten is bekend: Gribaldi liep succesvol Grand Prix onder Edward Gal en Partout behaalde talloze internationale overwinningen met Anky van Grunsven. De eigenschappen die Gribaldi en Partout tekenen, zijn typische eigenschappen van het Trakehner ras. Ze komen beide voort uit de Trakehner fokkerij en daar ligt hun aard. De eigenschappen geven ze zonder twijfel door aan hun nakomelingen. Dat is terug te zien aan de kwaliteit van de wereldpaarden Totilas, Painted Black en Nadine.

Daarom stoort het me iedere keer weer als men op tv en in tijdschriften roept en schrijft dat “Totilas, Painted Black en Nadine producten zijn van de Nederlandse fokkerij” en “Vader van fenomeen Totilas is de KWPN-hengst Gribaldi”. Het doet me haast pijn.

Deze drie paarden zijn zo goed omdat ze kwaliteiten hebben meegekregen die juist voortkomen uit de Trakehnerfokkerij. Waarom krijgt dat geen waardering en noemt iedereen deze paarden Nederlands? Die uitzonderlijke kwaliteiten hebben ze even goed te danken aan de Trakehner. Prijs dat dan ook!
Gribaldi is een 100% Trakehnerhengst, geboren met het levensnummer DE 09 07016 93. Hij kreeg bij het KWPN een ander levensnummer (93.14542), hij is ten onrechte omgedoopt tot een KWPN-hengst. De punten die Gribaldi bij elkaar liep in de dressuursport gingen helaas naar het KWPN en niet naar zijn eigen stamboek.

Savannah Pieters, Borger | 29-01-2010 |

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 
Savannah, ik ben het voor een groot deel met je eens. De Trakehner verdient alle lof. De KWPN-liefhebbers maken goede sier met andermans fokproducten. Het probleem is dat het KWPN, net als veel Duitse stamboeken, geen rasfokkerij is. Het is al sinds het ontstaan een kruisingsfokkerij en uiteindelijk is geen enkel fokproduct 100% KWPN. Dat betekent dat alle kwaliteiten en minpunten van een KWPN-paard zijn terug te voeren op andere (ras)fokkerijen. Aan de andere kant, zelfs de Trakehner dankt zijn bestaan aan Engelse en Arabische volbloeds.

Tja, wie verdient de eer van een toppaard? Ik denk uiteindelijk de meer of minder toevallige combinatie van goede genen en een beetje hulp van de natuur. Wat mij betreft is een stamboek alleen maar een stempeltjeszettende club en mag de fokker alle eer krijgen.
Mario Broekhuis, Markelo | 31-01-2010 | 20:16:12

TCN STAMBOEKDAG 2023 OP ZONDAG 16 JULI AANSTAANDE!


Ons jaarlijkse Trakehner feest gaat gehouden worden op zondag 16 juli aanstaande. Heeft u een Trakehner veulen of een jonge merrie dan kunt u nu inschrijven voor de stamboekdag.
Stuur een mail naar info (apestaartje) trakehnercontact (punt) nl dan krijgt u alle informtie die u nodig heeft voor die leuke dag! Er zullen (tegen betaling) weer boxen beschikbaar zijn voor de merries met veulens. Komt allen om mee te genieten van een nieuwe jaargang in Nederland geboren Trakehners!
Mail of bel voor meer informatie! Bij vragen staat TCN u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!