Elite….. echt

KaartjeIIKasAls er iemand overtuigd is van de kwaliteiten van mijn hengst ben ik het wel! Geen verrassing daar! Iedereen weet dat ik, waar het maar kan, praat ik over mijn zwarte vriend. Iedereen weet ook dat ik, geheel objectief (NOT!!) over hem ben…….. Maar, alle gekheid op een stokje, indexen liegen niet en 3 goedgekeurde zonen ook niet, Kas is gewoon een heel goed paard. Naast de genoemde zonen en alle andere succesvolle kinderen staan 6  stamboeken op het CV van Kasparow. Daaruit blijkt eens temeer dat ik niet voor niks altijd maar goede dingen over hem kan/mag roepen. Vaak, heel vaak, komen er geluiden binnen via mail, telefoon en andere media over mensen die zo ontzettend genieten van hun Kaskind. Dat is, vind ik, nog veel belangrijker dan officiële verklaringen van wie ook. Ik ben niet de enige die het ziet, Kas is echt een topper.
 
Stiekem heb ik heus wel eens gezocht naar de officiële criteria voor het hoogst haalbare predicaat wat een hengst kan halen:  het Elite predicaat van het Trakehner Stamboek. Er staan hier en daar wel wat gegevens maar het is en blijft een besluit van de fokkerijcommissie. Ik heb gedacht zal ik een brief schrijven en aangeven hoe goed Kas is en wat hij allemaal gedaan heeft in sport en fokkerij??? Maar ondanks dat ik een grote bek heb, durfde ik dat niet….. Ik heb me vast gehouden aan de gedachte als hij het verdiend dan krijgt hij het. En daarmee was de gedachte weer weg.

Ongetwijfeld hebben jullie al een keer een kijkje genomen op de vernieuwde website van Kasparow? Onder andere nieuw aan de site is de nieuwspagina. Ik probeer daar zo vaak mogelijk iets leuks te vertellen over Trakehners, in het algemeen of Kas en zijn kinderen in het bijzonder. Er zijn in alle vormen van Nieuws ook komkommertijden en zo had ik dat ook een week in september. Mijn geluk was dat de Schaker Kasparow die week, na jaren afwezigheid, weer eens een schaakpartij had gespeeld en gewonnen van zijn aartsrivaal Karpov. Dus opgelucht dat ik ook deze week iets leuks op de site kon zetten heb ik de schaaktitel vermeld. Diezelfde middag belde onze voorzitter Toon, hij begon over koetjes en kalfjes en gooide er toen tussendoor dat ik wel blij was met die titel zeker??? Niet wetend waar dat over ging riep ik meteen dat ik blij was dat Garry (Kasparow) juist deze week besloot om na 15 jaar weer eens te schaken. Toon riep meteen: Nee, die titel bedoel ik niet….. Ik had werkelijk geen idee waar de beste man het dan wél over had terwijl ik hem meestal heel goed begrijp. Pas toen kwam hij met een echte schocker, dit is wat hij zei: Je mag het niet weten en ik mag dit niet zeggen maar Kasparow wordt Elite verklaard, binnen een paar dagen krijg je een brief op de mat…….. Tranen, gillen, lachen, ongeloof,huilen, van de daken schreeuwen, alles kwam er uit, (Toon heeft waarschijnlijk de telefoon een meter van zijn oor gehouden??) Ik was werkelijk helemaal door het dolle!!! thuisIk ben uiteraard naar Kas gehold die niks vermoedend en geheel op zijn gemak, lekker in het land liep, rollend en baggerend in zijn Groninger weiland. Hij keek, traag kauwend op, liep op zijn  dooie akkertje naar het hek,  schuurde zijn hoofd aan mijn mouw als altijd en ging weer over tot de orde van de dag. Hij leek het allemaal al te weten, dat andere mensen er nu achter kwamen leek hem niet te boeien. Ik zag hem weglopen met een dikke nazomerse schommelbuik, veel te lange manen en een staart die onder de blubber zat.
Whaaahaa!!! Niet helemaal het plaatje wat past bij wat Kas nu gaat worden: een ELITEHENGST.

De radaren in mijn hoofd begonnen meteen te draaien in volle vaart. Elite?? Dan moet hij er goed uit zien, hij moet in conditie en waar gaat dat “Elite worden”   gebeuren? In Neumünster tijdens de hengstenkeuring eind Oktober. Dat is ….. 4 en halve week?? In vierenhalve week moet ik alles regelen, een paard in conditie brengen een show bedenken? Hij zal toch wel geshowed moeten worden??  hoe gaat dat altijd bij Elitehengsten hoe stellen ze die voor, even denken?? Vorig jaar waren er ook twee die werden gereden. Als Kas gereden moet worden moet ik een show bedenken, wat mag en wat kan?? Vuur ?? Kan, de hal kan mooi donker, springen, waarover?? Kas- kinderen mee? Kortom ………  alles ging tegelijkertijd.

Ter plekke, terwijl ik de boxen mestte, heb ik het plan bedacht met allerlei variaties want ik wist natuurlijk officieel helemaal niks en en ook niet wat er van Kas verwacht werd, Ik wilde ook niet dat het te vroeg bekend werd, de krant en erger nog Bokt ( wat een verschrikking) mocht er niet achter komen terwijl ik natuurlijk iedereen en zeker de grote schare Kasfans alles wilde vertellen. Diezelfde avond nog ben ik begonnen met Kas aan de longe te hangen, zijn manen uit de knoop te halen zijn staart te fatsoeneren en noem maar op. Kas vond het de eerste dagen helemaal niks om weer aan het werk te zijn maar na een paar dagen kreeg hij er weer lol in en stond hij al te wachten als het tijd was om aan het werk te gaan. Gelukkig dat een bloedpaard vrij makkelijk weer “in shape” te krijgen is, probeer dat maar eens met een koudbloedig KWPN paard!  Eindelijk, en dat was echt een veel te lange tijd, na tien dagen pas kwam de lang verwachtte brief van het Verband, daar stond het zwart op wit: Kasparow, Elite hengst,  Wauw!!!! Ik begon te oefenen met: hoe ziet het er dan straks uit op de papieren EH.Kasparow, gaaf!!  (zijn papier is al doordrenkt met ESt. En EH. vier moeders op een rij en papa Sixtus is het ook, supergaaf!

Zo snel breekt dan al de dag aan dat we naar Neumünster moeten reizen. Kas liep, als altijd braaf, de trailer op en we gingen onderweg, wat een raar buikgevoel gaf dat, Kas gaat naar Neumünster! De laatste keer dat hij daar liep werd hij afgekeurd de ring uitgestuurd, nu kwam hij op uitnodiging terug!!  Raar gevoel. De reis ging voorspoedig weinig file, aardig weer en als elk jaar hoe noordelijker je komt hoe meer het herfst wordt. Dat zag ik ook dit jaar gebeuren. In Nederland is , als je wegrijdt richting de hengstenkeuring alles nog groen. In Neumünster is het al volop herfst. Kas reisde ook deze keer makkelijk, je hoort hem niet als hij in de trailer staat tot dat hij moet plassen, dan gaat hij stampen. Als je de wagen dan even stil zet op een parkeerplek plast hij binnen een paar minuten en kun je weer doorreizen. Door jaren (slechte) ervaring met een Landrover had ik, mede-TCN lid Claire gevraagd met haar Landrover als reserve mee te reizen. We zijn in colonne naar Duitsland gereden. Natuurlijk hadden we deze keer geen pech en bleef die oude roestbak van mij het nu wel gewoon doen. Aangekomen bij de Holstenhalle was het koud en waren meer dan de helft van de jonge hengsten al op “het harde”  geweest, maar ik had al meteen besloten als je een paard mee hebt mis je bijna alles van de show, dat was dan maar zo. Kas was mee!!

Een week eerder was het duidelijk geworden dat er niet gereden ging worden. De andere Elitehengst, Cadeau, sorry EH.Cadeau wordt sinds jaar en dag niet uitgebracht in de sport en om alles een beetje een conform te houden zouden ze allebei aan de hand voorgesteld worden. Jammer…… natuurlijk had ik liever Kas  een spectaculaire show laten doen. Van hogerhand was besloten:  De Elitehengsten gaan aan de hand. (eigenlijk ook wel chique, Kas gewoon als hij is: Elite)  

Als gezegd, ik heb van de jaargang weinig meegekregen, ik zag ze langs komen op weg naar de baan een aantal heb ik zien springen en bijna allemaal heb  ik ze gezien op de driehoeksbaan, maar echt zoals een normale hengstenkeuring was het niet.  Van de laatst overgebleven groep kon echt elke hengst de Sieger worden, er was geen heel duidelijk afgetekende winnaar (zelf had ik voorkeur voor een  bruine ……..zoon maar die was er al eerder uit gestuurd.)

En dan opeens is het zatermiddag en is het zover, Kas moest er klaar voor zijn, voorbrenger geregeld, Kas in de lak en in de vlechten en alles was op tijd klaar. In de voorring liep Kas als altijd op zijn gemak niet van zijn stuk te brengen rond en ik was bloednerveus, nu was het dan echt zo ver. EH.Cadeau ging eerst naar binnen, er volgde het gebruikelijke applaus, handje schudden en een ererondje en toen was Kas aan de beurt. Mijn hart sloeg over toen hij de baan in ging, van alle kanten kwam het geluid: klappen, joelen en applaus allemaal voor EH.Kasparow! Ik wist dat er een aantal Nederlanders mee waren die zeker geluid zouden geven maar dit kwam echt vanuit alle hoeken van de hal, iedereen joelde en klapte en Kas genoot, hij houdt er wel van, zet hem maar in het middelpunt! De toespraak die fokleider Lars Gehrmann gaf was erg mooi, woorden als MultiKunstler en Trakehner boegbeeld. Herr Gehrmann legde uit dat, ook al wordt je de baan uitgestuurd dan nog kun je als hengst tot grote hoogte stijgen, Kas was daar het voorbeeld van. En zo is het ook!
site-162

Ook ik moest naar voren, niet mijn ding, en handje schudden. Samen met de fokker van Kas, Herr Isaak werden we allemaal geëerd met certificaat en prijzen. Nog even de officiële foto en daar ging Kas weer rond. Cord, de voorbrenger had de teugel om de hals gedaan om Kas wat aanleuning te geven en Kas begreep het meteen. Weer ging hij rond en genoot van zijn applaus, hij is nu een Elite Showbink.

Wat een ongelofelijk gaaf gevoel dat niet alleen ik en talloze fokkers vertrouwen hebben in Kas maar dat hij nu de erkenning krijgt die hij verdiend. Ik ben al jaren trots op hem en zal dat altijd blijven! EH.KASPAROW!!!!

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!