2012 Hengstenkeuring

Hieronder een dagelijks verslag van de Hengstenkeuring van 2012
Prachtig weer en mooie paarden,

De 50ste editie van de Neumünster Hengstmarkt is begonnen. Op een heerlijke herfstdag in de zon werden ons 44 hengsten voorgesteld. Tegelijk met de temperatuur steeg ook de stemming. Veel mensen waren er om de baan waar de paarden op het harde hun gangen toonden. Onder de toeschouwers ook veel Nederlanders die uiteraard allemaal met veel interesse genoten van deze mooie mannen in de “Indian Summer“

We hebben veel Nederlanders om hun mening van vandaag (donderdag) gevraagd: hier komen enkele quotes van TCN leden: “Weer dat past bij een jubileum” en “grote Internationale collectie, paarden uit veel verschillende Europese landen” een “heel veel paarden uit de I foklijn” maar ook: “een aantal nette paarden” en hier en daar een: “ik heb de Sieger al gezien! “

soms een echt Nederlandse kritische uitspraak als: “kleine groep solide paarden” en “er schort wel wat aan het fundament?” de meest geuite kreet is: “het bewijs dat een goed paard geen kleur heeft, die met die opvallende kleur dat is de beste!”

kortom net zo veel meningen als mensen maar er was een fokker die het zeker wist, hij weet wie de Sieger wordt…. Enige wat we hoeven doen is wachten tot zaterdag dan weten we het!

De vrijdag staat in het teken van het losspringen we zijn daarmee begonnen om 8.30 uur later vandaag zien we de veilingpaarden aan ons voorbij trekken en kunnen we genieten van lezingen, demonstraties en vooral heel veel mooie paarden!

Trakehners over hout


Vandaag hebben de jonge mannen over het hout mogen bewonderen. Gisteren was er al een favoriet onder het publiek vandaag heeft deze hengst zich zo mogelijk nog beter laten zien. Donauruf heeft een bijzondere kleur maar ook bijzondere kwaliteiten. Op het harde toonde hij al heel best gangwerk, vandaag bleek hij ook goed te kunnen springen. Met elk optreden wordt zijn bijval groter!

Heel goed springen deed ook de Redeckerzoon, een beetje aan zijn afstamming verplicht natuurlijk maar daar ook goed trouw aan blijven bleek hij makkelijk hoor te kunnen en steeds een beetje beter te worden. Als de componist waar hij naar vernoemd is kreeg Debussy bij het springen alle handen op elkaar.

De Interconti zoon Königssee groeit ook steeds meer in zijn rol, hij bewoog goed maar blijkt ook over een goede springtechniek te beschikken.
* Ook vandaag zijn de beelden gemaakt door Nicolien van Beek

Om de driehoek

Op de vrijdag middag aan het einde van de middag komen alle hengsten nog een keer naar de hal om daar aan de hand op een driehoeksbaan hun gangen aan de hand te tonen. Het werd op deze zonnige vrijdagmiddag vlot en stipt op tijd afgewerkt. Inmiddels zijn er nog 43 hengsten over, de Phlox zoon Painter’s Maxim is wegens een blessure afgemeld. De andere 43 tonen fris en graag hun stap en draf.
Publiekslieveling Donauruf (v: Herzruf) heeft zijn favorietenrol nog weer versterkt door ook op dit onderdeel te excelleren. Met gemak en lossigheid draafde hij door de baan, hij lijkt zelf ook overtuigd over zijn kwaliteiten.


Maar meer hengsten vallen op 2 Imperio zonen allebei in eigendom van en gefokt door Hubertus Poll doen goede zaken,

de Goldschmidt zoon Klimke toont zich goed.

Een Insterburg zoon Sir Alfonso beschikt over een showy draf met een vertraging er in die veel bijval scoort en de Interconti zoon Königssee groeit in zijn rol.

Iskanderzoon Sarkander komt in het hoofd wat Trakehner type te kort maar maakt veel goed met een overtuigend goede draf.

Le Rouge heeft met Khancoban een goed dravende zoon geleverd en ook de Meraldik kind, Rosetto toont zich goed.

Veulen kampioen van het Rheinland van 2010 heeft de naam San Silviano gekregen en draaft ook nu erg goed.

De Redecker zoon,Debussy die vanmorgen al erg goed sprong laat zien dat hij ook in gangwerk niks tekort komt, meer type zou ook hier gewenst zijn.

De wonderschone Summertime zoon Mon Pierre boet iets in, zijn draf is minder dan de eerste dag toen hij op het harde indruk maakte.

Syriano zoon Whizzkid (in bezit van Joop van Uytert) draaft goed en heeft veel uitstraling.
Het blijft spannend! Morgen om 8.00 uur starten de hengsten in de baan om daar los hun galop te tonen, daarna is de tweede selectie en zullen we afscheid moeten nemen van een aantal. Morgen meer over de mooie mannen van Neumünster.

12 hengsten naar de laatste ronde,
Er is nog een selectiemoment maar de geschiedenis wijst uit dat daar soms maar niet vaak grote verschuivingen door plaats vinden. Van de 44 hengsten waar we mee begonnen donderdag hebben er 12 groen licht gekregen naar de laatste ronde.
Een opsomming van de selectie van 2012, nummer is catalogus nummer, dan naam van de hengst en zijn afstamming.

1 Amourano EH.Connery x Lagunas xx
2 Avatar Ajbek x Agar
17 Donauruf EH.Herzruf x Exorbitant xx
22 Guardian Imperio x EH.Consul
23 Carlsberg Imperio x Nandino xx
25 Paso Doble Go EH.Insterburg x EH.Maizauber
29 Sarkander Iskander x Germanicus Rex
32 Khancoban Le Rouge x EH.Caprimond
38 San Silviano EH.Polarion x EH.Biotop
39 Marseille Prince Patmos x Cosmir
40 Debussy Redecker x EH.Cadeau
46 Whizzkid Syriano x Uckermärker

Als eerder gezegd er is nog een kleine kans dat 1 van deze hengsten als nog niet in de selectie blijft. Vooral over de de nummer 25 steeg wat gemorrel op vanaf de tribunes? We hebben nog 2 hengsten met een licht oranje tintje, de 40 Debussy is een kleinkind van Kasparow. De nummer 46 is gedeeltelijk in Nederlands bezit, Joop van Uytert is medeeigenaar. Wat verder op valt in deze groep van 12 dat er 3 bij zitten die uit de eerste jaargang van hun vader komen, Iskander, Prince Patmos en Redecker staan te boek als vader terwijl ze zelf krap 6 jaar oud zijn.
Tijdens het loslopen en dus de galopronde die deze selectieronde is viel op dat er veel paarden zijn waar de galop verbetering nodig heeft.
Vandaag rond 18.00 uur wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt. Dus vanavond weer meer nieuws!

Pase Doble (no) Go
Daarnet heeft de keuringscommissie de definitieve selectie bekend gemaakt. De 25, de Insterburg zoon Pase Doble Go, is voorlopig niet gekeurd maar de commissie wil de hengst graag volgen in zijn carrière in de sport en hem op en later moment wellicht nog een kans geven.


Houden we dus over 11 gekeurde hengsten waarvan er 4 een premie toegekend hebben gekregen. Amourano, Donauruf, Guardian en Whizzkid zijn Premiehengst geworden.

Uit deze 4 gaat de kampioen gekozen worden. Wie gaat dat zijn? Amourano de enige halfbloed van dit gezelschap? Donauruf, sportpaard in alles en publiekslieveling?

of wordt het de indrukwekkend dravende bruine Guardian? Maar ook de donkere Whizzkid maakt een kans. Blijft bloedstollend spannend!


Lars Gehrmann heeft niemand kunnen vinden die het niet met hem eens was, dit was vanaf het eerste moment de allerbeste! Hij heeft een bijzondere kleur maar voor een bijzonder jaar mag dat ook! Het is een vos een stekelharige vos en wat voor 1?!

Vanaf de eerste stappen op het harde stond er een hengst een vaderdier, en hij werd alleen maar beter. Ondanks dat hij geen volbloed vader of moeder heeft is hij toch 50% volbloed want via Konigspark xx achter zijn vader en Exorbitant xx achter zijn moeder krijgt hij prachtig volbloed binnen. Een overtuigende draf, een geweldig interieur en een goed gebouwd sportief lijf en zo kunnen we doorgaan met superlatieven die allemaal passend zijn voor deze Winnaar.

Donauruf een bijzondere Sieger voor een bijzonder jaar!

De fokker van dit jaar mevrouw Veronika von Schoning vind dit het kroonstuk op haar 60 jarige fokcarriere, eerder fokte zij een kleine dertig gekeurde hengsten maar deze steekt er boven uit! Elk stamboek in Europa zal een beetje jaloers zijn op een zo’n goed gebouwd en geweldig bewegend paard!

Hij komt naar Rheinland


Voor (een helemaal geen crisisprijs) €300.000 !! is de Sieger van Trakehner Hengstmarkt 2012, Donauruf naar Rheinland gegaan. Enige verbazing wekt dat wel op want juist Wiesenhof heeft aangekondigd niet langer een dekstation te zijn en toch zijn zij de trotse en blije nieuwe eigenaren van de geweldige Donauruf.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!