2011 Hengstenkeuring

Donderdag in NMS


Het was weer traditiegetrouw koud “op het harde”. De meeste van de 60 gepresenteerde jonge hengsten konden wel droog hun kunnen op de harde bodem tonen. De baan was ondanks de kou helemaal omzoomd door toegestroomd publiek. Zij zagen een selectie hengsten met veel bloedspreiding en interessante pedigrees.
De Nederlandse hengsten deden het goed. In de eerdere berichten hebben we een hengst over het hoofd gezien die zeker ook een Nederlands tintje heeft. Hilfiger de Karl Lagerfeld zoon uit St.Pr.u.Pr.St. Habsburg (v:Fahnentrager) uit deze zelfde merrie komt ook de Nederlandse 4 jarige merriekampioen, Honeybey Met deze schimmelzoon heeft Habsburg weer een heel mooi paard geleverd. We kijken allemaal gespannen uit naar de dag van morgen waar de hengsten in de kooi te zullen zijn.

Heel veel mooie mannen

Kiejev, Gribaldi x Buddenbrock fokker/eigenaar Fam. Schuil

Alle hengsten hebben zich vandaag getoond “ boven het hout”. In Neumünster gaat dat altijd vol rust en ruimte. Sommige paarden zijn niet gefokt om te springen maar ze wilden allemaal.
De Dramatiker en Hirtentanz zonen toonde veel talent en techniek boven de balken. De 4 Grand Passion zonen vielen op in positieve zin. Ze bewegen goed springen goed en zijn zeer smakelijk om naar te kijken. Vooralsnog tekent zich geen overduidelijke winnaar af.

Holyfield v: Okavango laat zich erg goed zien. (medebezit van Joop van Uytert)

Vandaag hadden we wel een mooie gelegenheid om van de Nederlandse paarden (en mensen) waar we niet eerder beelden van konden tonen een paar plaatjes te schieten. (met dank aan Nicolien van Beek voor haar inspanningen) Bovenaan dit artikel ziet u Kiejev een fokproduct van Familie Schuil.

Al lijkt het hier dan Joop van Uytert de Sirtaki danst, hij helpt hier zijn voorbrenger om zijn hengsten zich goed te tonen.

De Singolo zoon Fairmont Hill in medebezit van Joop van Uytert

De veilingpaarden zijn allemaal al een keer de baan in geweest. Hier ziet u de vosruin van Goldschmidt Honore gereden door Jana Freund.

Het programma van zaterdag is weer bomvol alle hengsten tonen zich los in de baan in beweging. De veilingpaarden worden allemaal getoond en er zijn nog lezingen in de tweede hal.

21 door naar de laatste ronde

Er is nog een laatste selectiemoment op de zondagmorgen maar ervaring leert dat daar niet veel hengsten meer afgewezen worden. Deze 49ste editie van de Trakehner hengstmarkt kent wat verrassende beslissingen van de keuringscommisie. Het publiek liet hier en daar met geluid hun verbazing doorklinken. In het onderstaande overzicht ziet u de paarden gerangschikt op catalogus nummer.
De paarden die nu is doorverwezen naar de laatste ronde zijn:

1) United Nations xx een Volbloed hengst met een Trakehner papier, voor het vaderschap tekent Laurus Crusador xx, hij waardeerde zichzelf erg op toen hij los in de baan zijn geweldige galop toonde.

2) Touch my Heart is een Herzruf zoon uit een Volbloedmoder, hij wis inderdaad veel harten te raken met goede bewegingen en een goed interieur.

4) Berlusconi is de grote bruine Axis zoon die zich steeds mannelijk en macho voorstelde. Hij beschikt over een prachtige profiel.


9) Polarzar is een complete hengst die steeds weer bereid is alles te geven en wel eens heel veelzijdig zou kunnen zijn. Los over de hindernis liet de Distelzar zoon daar al wat van zien. De combinatie met Sixtus en Fontainbleau lijkt in ieder geval sport te garanderen.


10) Gluckruf is een Dramatiker zoon die mega vermogen toonde in de kooi, met zijn voorouders is een carrière in de springsport zijn voorland.

17) Saviano was 1 van de verrassingen van vandaag, hij is een al zeer volwassen hengst die goed beweegt maar in galop niet helemaal in zijn ritme leek te komen. Met een Exclusiv x Freudenfest x Enrico Caruso afstamming is hij een regelrecht Hämelschenburg product.

20) We zeiden het al eerder Grand Passion maakt indruk met zijn zonen. Private Passion is een prachtexemplaar! Hij waardeert per dag verder op. Beweegt goed, springt heel best, heeft overzicht en rust in zijn lijf. Er zullen veel mensen in het publiek teleurgesteld zijn dat hij niet te koop is.

24) Gribaldi heeft ook dit jaar nog een ijzer in het vuur. Herakles is als zijn vader, groot, zwart en mooi. Dat mooie lijkt te komen van zijn Michelangelo moeder. Stoeterij Hohenschmark stelt de hengst ter keuring maar hij is niet te koop.

Kaija pakt de titel


King Arthur dochter, Kaija, was eerder dit jaar de beste merrie van Schleswig Holstein, vandaag pakte ze de Nationale titel. Kaija is een grote, met macht bewegende donkerbruine merrie. Moeder Kosima bracht al eerder een merriekampioen met deze King Arthur bewijst ze eens te meer een hoog interessante fokmerrie te zijn. Kaija beschikt over een fantastische draf en een geweldig interieur. Ze heeft haar Staats Premie en haar Verbands premie al gehaald en is daarenboven ook gedekt (door Elfado) .

De merrie bracht tijdens de veiling, die de verkiezing tot beste merrie volgde, €30.000 op. De prijzen van de te veilen paarden staan ook hier onder druk van de crisis. Duurste merrie was de als rijpaard voorgestelde Nachtmusik een Tambour dochter, zij ging voor €50.000 naar een andere stal. Duurste veulen was een Hofrat hengstveulen, de zoon van Heavenly bracht €15.000 op.

Toch nog 4 teruggefloten

Nog niet eerder werden in het laatste selectiemoment 4 hengsten (tijdelijk) teruggefloten. De Exclusiv zoon Savinio was voor velen in het publiek al een verrassing dat hij naar die laatste ronde mocht. Het is en blijft een prettig paard maar voor een Trakehner heeft hij wellicht te veel massa. De Heops zoon, Botero, was nog te jeugdig. De commissie wil de hengst eerst in de verrichtingstest zien om hem dan nog een kans te geven zich te bewijzen. Hidalgo zoon Inari is ook niet door, ondanks een fraai profiel en goede bewegingen mag hij morgen niet opgesteld worden in de erering. Botschafter een Impetus zoon uit een Michelangelo moeder werd na lang wikken en wegen toch niet mee genomen in deze 2011 jaargang. 17 hengsten gaan door naar de verrichtingen, 7 van hen krijgen morgen een premie toegewezen.

De keuringscommissie heeft nog een zware beslissing te maken zal de Sieger worden? Van de 7 premie hengsten zijn er 5 niet voor de verkoop, het stamboek loopt dus wat inkomsten mis. Toch zal er zeker voor de kwaliteit gekozen worden en gaat voorzitter Lars Gehrmann morgen bekend maken wie de Sieger 2011 gaat worden.

Nog even de premie hengsten op een rij: Grand Passion zoon -Private Passion, Herakles van Gribaldi, Dürrenmatt de Hirtentanz, Häwelmann met Hofrat als vader, de beide Imperiozonen, Schwarzgold en Hancock en Singolo zoon Fairmont Hill. Onder deze groep bevind zich de Sieger, wie zal het zijn?

De veilingen van rijpaarden merries en veulens

Spectaculaire hoge biedingen waren er niet deze keer in Neumünster, de kwaliteit van de paarden was daar niet debet aan, de crisis grijpt ook in paardenland om zich heen. Stro en hooiprijzen zijn hoger dan ooit, dat telt mee in de hoofden van de fokkers en kopers. Er waren hier en daar dus echt wel kansen om zonder “fancy” prijzen een zeer interessant paard aan te schaffen.


De 15 rijpaarden, in leeftijd tussen de 3 en 7 jaar oud, brachten gezamenlijk 343.000 euro op. Duurst verkocht werd een zeer vrouwelijk en fraaie donkerbruine merrie van Tambour. De 5 jarige Nachtmusik wisselt van stal voor €50.000. Een 5 jarige Hibiskus zoon, Banderas genaamd heeft €45.000 opgebracht.

Bij de veulenveiling waren de prijzen duidelijk lager dan andere edities. De geselecteerde veulens waren alle wat later geboren waardoor het allemaal zeer harmonieus gebouwde veulens waren die zich makkelijk en los in het lijf bewogen. Met z’n 20-en brachten ze €126.000 op wat een doorsnee prijs geeft van €6600 per veulen. Nog altijd zeer de moeite waard!


Bij de merries ging een fantastische 2 jarige dochter van Interconti naar Denemarken voor €25.000. De Kampioensmerrie Kaija (van King Arthur) blijft in Hamburg maar gaat wel naar een andere stal voor €30.000 met een gemiddelde prijs van meer dan €15.000 werd de merrieveiling afgesloten.

Hofrat x Artistic Rock KAMPIOEN!!!


Häwelmann, een Hofrat zoon uit Artistic Rock dochter Heavenly is KAMPIOEN van 2011. Voor vrijwel iedereen een verrassing. De voorzitter van de jury begon zijn betoog met de woorden: wij als commissie moeten kiezen voor de beste bloedlijn en niet op de financiële gevolgen afgaan. 5 van de 7 premiehengsten waren niet te koop, door verkoop heeft ook het Verband inkomsten dus zeer zeker een factor om rekening mee te houden.

2e reservekampioen werd Dürrenmatt, een Hirtentanz zoon met veel sport in zijn afstamming en, en dat is vrij uniek, 3 elite merries in de eerste twee generaties.

1e reservekampioen werd de Gribaldi zoon Herakles, waarmee Gribaldi wederom een geweldige zoon heeft afgeleverd.

En dan als klap op de vuurpijl Häwelmann, via Hofrat toch weer Gribaldi bloed die het erelint kreeg omgehangen. Häwelmann en Dürrenmatt zijn beide wel voor de verkoop, Herakles blijft bij zijn eigenaar.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!