2010 Hengstenkeuring

Donderdag koud

Op de eerste indruk van de nieuwe jaargang is dat het een diverse collectie veel verschillende vaderdieren tonen hun nakomelingen. Na het optreden op het harde vallen een aantal jonge hengsten meteen op. De Interconti, de LeRouge,een Gribaldi en een Songline zoon kregen de handen op elkaar bij hun optreden op het koude parkeer terrein waar de keuringsbaan was uitgezet.

In de rijpaardencollectie vinden we enkele zeer rittige paarden, alle hoogbenig goed bewegende paarden. Niet alle rijpaarden in deze collectie hebben een overvloed aan Trakehner flair maar allemaal lijken ze hele fijne rijpaarden te zijn. In de merrie collectie vinden we een aantal indrukwekkende bloedlijnen . Bij de dames kun je zien dat er hengstenmoeders tussen zitten.


De donderdag eindigde in een ijskoude regenbui waardoor alle aanwezige toeschouwers hun toevlucht zochten in de hal waar de jonge hengsten oefende voor het springen van vrijdag. Dat onderdeel, het los springen in de kooi, begint om 08.30 uur.

Vrijspringen op vrijdag


In deze 48ste editie van de Trakehner Hengstmarkt is de collectie minder groot dan bijvoorbeeld vorig jaar. 44 van de 51 aangewezen hengsten hebben de reis naar Neumunster gemaakt en inmiddels zijn zij 2 maal langs de juryleden gegaan om hun beoordeling te ondergaan. Vandaag was het vrijspringen aan de beurt. De springkooi is anders dan voorheen in het midden van de baan opgesteld. Hierdoor is van beide kanten van de tribune beter zicht en dat was goed ook want er was een onverwacht groot aantal mensen om het springen te kijken. Het belang van de dubbel-getalenteerde paarden lijkt zich daarin af te tekenen.

Ook het voorbrengen van de hengsten is iets anders dan vroeger. Na de eerste sprong draven ze op naar de kooi maar na de tweede sprong wil de jury het paard in stap voorgebracht hebben. Hierdoor is het springonderdeel minder hectisch en geeft het een veel beter beeld van de hengsten.

De Cavallieri xx zoon First Flicht Spirit beet het spits af in de kooi en toonde groot talent. De beide Hirtentanz zonen, Tarison en Brabant, springen beide apart goed en met veel gemak. De Interconti zoon His Time springt graag en doet het daardoor heel goed. De Sky Dancer zoon Olivander deed exact wat men van zijn afstamming verwacht, met gemak over het hout vliegen. Grafenstolz levert met Herodot en Poker Man twee troeven voor de veelzijdigheids sport.

De vrijdagmiddag wordt gevuld met kijk momenten van de te veilen merries, veulens en rijpaarden.
De zaterdag en de zondag programmaonderdelen van de hengsatenkeuring zullen voor de mensen die niet lijfelijk aanwezig kunnen zijn hier in de Holstenhalle via livestream te volgen zijn. Kijk voor de juiste verbinding naar Clip My Horse.

Mooie mannen


Niet alleen in het springen ook “ op de driehoek” zijn aanpassingen doorgevoerd. Waar de hengsten tot nu toe altijd op een vrij kleine driehoeksbaan hun draf aan de hand moesten tonen hebben ze nu de volle baan tot hun beschikking. Omdat de korte zijde rond is opgesteld komen ze daar goed uit en zien ruimte van de volle lange zijde. Dat heeft tot gevolg dat de paarden beter in hun ritme en dus in balans komen. Het programma gaat zeer vlot en toch zie je van alle hengsten het beste.

De titel publiekslieveling wordt vooralsnog door maar liefst 4 hengsten gedeeld. Als er gekeurd wordt met een applausmeter zou de top 4 bestaan uit: Imhotep een zwarte Gribaldi zoon, His Time een bruine Interconti de Le rouge voszoon Banderas en de Songline zoon Eiskonig. Maar ook de Easy Game zoon Millenium kreeg de handen op elkaar,door zijn overtuigende bewegingsmechanisme.

Morgen wacht ons nog de beoordeling van de gangen los in de baan. Daarna wordt definitief besloten wie vanaf nu een dekbrevet heeft behaald.

Te Koop

In de veulens die ter veiling worden aangeboden vinden we veel verschillende lijnen. Al vele succesvolle sportpaarden vonden via deze weg hun nieuwe stal en ook dit jaar zijn er pareltjes bij. Ook in deze groep heeft Le Rouge een nakomeling die de handen op elkaar krijgt. Met zijn dochter Sayonara heeft hij dik kans de veilingtopper te hebben geleverd. De eer van duurste veulen kan ook te beurt vallen aan een Kronprinz zoon, de zwarte iets arrogante jongeman gaan zeker terug zien in Neumunster over twee jaar!

Bij de te veilen merries komt een ieder superlatieven als Trakehner flair, chique en Charme en vrouwelijk schoon te kort om de topmerries te beschrijven. De kwaliteit van de twee tot vierjarige merries is erg hoog. Hopelijk wordt dat morgen weerspiegeld in de prijzen.

De Zaterdag

Dit jaar zijn er geen paarde bij die op Nederlandse grond geboren zijn, toch zijn er diverse “ Oranje “ betrekkingen.
Gribaldi leeft voort in zijn nakomelingen waar dit jaar in bijzonder de Deens gefokte Imhotep de typische Gribaldi eigenschappen in “optima forma” toont. Zwart, groot en een geweldig bewegingstechniek bekroond met een uitstraling die alleen maar ontzag afroept. Over de zonen van Easy Game komt het Grbialdi DNA ook naar voren.

Goldschmidt heeft met zijn dochter Praise Me een heel goed ijzer in het vuur om de duurst verkochte rijpaardmerrie te hebben geleverd. Praise Me doet al sinds de stamboekopname van zich spreken. De 3 jarige in de middenmaat staande bruine Look a Like van haar vader heeft daarna in Hannover hoge ogen gegooid en liet fantastische cijfers noteren voor haar Stationsmerrietest. Ook hier in de Holstenhalle in de vaardige handen van ruiter Jana Freund toont de merrie met gemak haar geweldige gangen en haar aanleg voor de hogere oefeningen.

Met Kibo levert E.H.Kasparow een onverstoorbaar en comfortable rijpaard. De 170 metende donkerbruine gaat zeker een fijn en veelzijdig rijpaard worden.

Toch wat Rood Wit Blauw

Ook heel oranje is de nieuwe methode van om de hnegsten los in de baan te beoordelen. Er is een KWPN team ingevlogen onder de bezielende leiding van Johamn Hamminga en er is de Hollandse opstelling gekozen.

Eigen voorbrengers brengen hun hengsten de baan binnen waarna onafhankelijke monsterknechten de paarden op een grote 8 hun hun gangen laten tonen. Na een aantal keer rond te zijn gegaan krijgen de paarden de buitenbaan. De paarden krijgen ook hier weer meer ruimte en vinden eerder hun balans. De jury is nu niet in de baan maar aan de zijkant te vinden waarvandaan ze een prima overzicht hebben om deze 3 bezichtiging goed te laten verlopen.

Voorlopige lijst

Er is nog 1 selectie moment maar er is al wel een lijst bekend gemaakt van de voorlopig gekeurde hengsten.

1 First Flight Spirit Cavallierixx
6 Edberg E.H.Connery
9 Millenium Easy Game
14 All Agility E.H.Gribaldi
15 Imhotep E.H.Gribaldi
20 Tarison Hirtentanz
23 Mescalero Impetus
24 His Time Interconti
30 Banderas Le Rouge
32 Grasnitz Lowelas
33 Windsor Ovaro
41 Olivander Sky Dancer
42 Eiskonig Songline

Vanmiddag wordt bekend gemaakt of dit de definitieve lijst met gekeurde hengsten is en welke van hen eventueel morgen een premie kunnen behalen.
Vanuit publiek kwam louter instemmende geluiden.Vanmiddag meer nieuws!

Praise Me Kampioen!!


Met staande ovatie werd de nieuwe Kampioensmerrie Praise Me geprezen. St.Pr.u.Pr.St.Praise Me, de geweldige Goldschmidt dochter uit de Tuareg dochter St.Pr.uPr.St.Pretty Flower won met overmacht de titel van Trakehner merrie kampioen. Geen van de merries kon tippen aan het bewegingsgemak, het evenwicht en de balans van de door Irmgard Dohmen gefokte bruine merrie. Soeverein overtuigde ze publiek en een wat warrige jury. Er was tijdens deze keuring veel onduidelijk maar over deze overwinning kon geen twijfel bestaan. Praise Me heeft maar kort tijd om te herstellen, vanmiddag nog presenteert zij zich in de veilingring om een nieuwe baas te vinden.
Tweede werd St.Pr.uPr.St. Schneerose in eigendom van Tasdorf. Ze beschikt over een goed bewegingsapparaat wat door de voorbrenger heel goed werd ondersteund. De vosmerrie die later vandaag in de veiling te verkrijgen is mag zich reserve Kampioen noemen.
Die titel had ook bij Herbstsonne heel goed gepast. De merrie die in Rheinland al overtuigde met haar donkere typische verschijning en haar goede gangen kwam hier in de laatste ronde niet goed in balans en leek iets gehinderd te worden door de manier van voorstellen. De Herzendieb dochter is anders dan de kampioen en reserve kampioen niet te koop. Familie van der Steen gefeliciteerd met het behalen van dit prachtig resultaat.

€90.000


Onder luid applaus ging de versbakken kampioensmerrie Praise Me over in andere handen. De Golschmidt dochter bracht tijdens de rijpaardenveiling maar liefst 90.000 euro op!!! Vele partijen toonde interesse, Praise Me deed het geweldig en vond haar nieuwe stal in Gut Roest. Voor de veel TCN leden geen onbekende plek het TCN reisje is daar eens op bezoek geweest.

Het duurst verkochte veulen was de Kronprinz zoon Distelprinz, hij wisselde van eigenaar voor 17.000 euro. Duurste merrieveulen was de Le Rouge dochter Sayonara zij bracht 11.000 euro op.
De pret gaat vanavond weer verder met de Gala Show.

Alle 13 door

Alle dertien hengsten op de eerder hier gepubliceerde lijst zijn goedgekeurd. 6 van hen krijgen zondag een premie toegekend, vanwege de kwaliteit zullen er 2 reservekampioenen zijn. Als beste springer staat Hirtentanz zoon Tarsino te boek terwijl de Sky Dancer zoon Olivander wellicht over nog iets meer vermogen beschikt.

Galashow 2010

Als u nu naar de site kijkt bent u waarschijnlijk niet in Neumünster en dat is jammer. Daar begint rond deze tijd de Galashow, elk jaar weer een spektakel. Als u er toch een beetje van wilt mee genieten vind u hier een terugblik op de Galashow van vorig jaar. Vooral de kameel die galop changementen om de pas maakt is de moeite waard!

Imhotep Kampioen!!

Al vanaf dag 1 tekende hij zich af als 1 van de allerbeste, gaandeweg werd het steeds duidelijker, Gribaldi gaat ook dit jaar het vaderschap van de Kampioen opeisen. De Deens gefokte IMHOTEP is overtuigend Kampioen van de Trakehner jaargang 2010 geworden. Met heerlijk typ, supergangen en een geweldig interieur is hij de aangewezen Kampioen. Hij lijkt in veel opzichten op zijn vader, heeft dezelfde heerlijke kleur, toont een overzicht en een lichte en totaal terechte arrogantie.
Zijn moederlijn is een bewezen goede sportlijn waardoor en geen twijfel bestaat dat deze hengst veel zal gaan betekenen voor de fokkerij en de sport.

Vanwege de hoge kwaliteit van de gekeurde hengsten is er besloten 2 reserve siegers aan te wijzen. 2e reserve werd de Gribaldi kleinzoon Millenium, een hengst die over grote partijen en een prima bovenlijn beschikt. Hij heeft een zeer goede en sterke draf staat in het Trakehner Type en toont in alles zijn superafstamming. Gribaldi gecombineerd met Schwadroneur /Ravel en Mahagoni kan niet anders als een grote toekomst in de dressuursport betekenen.
Als 1ste reserve mocht worden opgesteld de Interconti zoon His Time, een nog vol inontwikkeling staande jonge hengst met al wel een prachtig ontwikkeld bewegingsmechanisme, met charme en met Trakehner Flair een echte vertegenwoordiger van zijn ras.

3 andere werden bekroond met een premie, Hirtentanz zoon Tarsino is premie hengst geworden niet alleen vanwege zijn springtechniek maar ook mdat hij een compleet paard is, met goede bewegingen en een heerlijk interieur.
De Impetus zoon Mescalero is een compleet en smakelijke jonge hengst die je verwacht terug te zien in elke tak van paardensport. De grote goed ontwikkelde hengst wist vanaf dag 1 de jury te overtuigen.
Banderas toont in alles zijn afstamming, Le Rouge over de moederlijn van Hengst van het Jaar Buddenbrock. Hij imponeerde vanaf dag 1 was steeds bereid alles te tonen wat hij kan en loopt over van Trakehner type.

Van alle paarden komen foto’s en uitgebreide beschrijvingen in een later stadium, ook de resultaten van de veiling zal binnen kort op deze site te vinden zijn.

Recordbedrag voor Kampioenen

De Kampioen en reserve kampioenen brachten samen € 800.000 op! De Kampioen Imhotep kwam als eerste onder de hamer. Hij kon niet verhullen dat hij moe was van alle aandacht maar toch wist hij de kopers te beroeren tot een recordbedrag van €300.000. Hij is gegaan naar een partij die voorlopig anoniem wil blijven. De 2e reserve kampioen Millenium bracht in een biedersduel nog meer op, de hamer viel bij €320.000, hij gaat twee bazen dienen. Het eigenschap van Millenium wordt gedeeld door Gestüt Sprehe en Landesgestüt Morrirtzburg. Ook de 1e reserve kampioen His Time heeft twee eigenaren, ook hier een combinatie van Privé en Staatsstoeterij.

Burkhard Wahler van Klosterhof Medingen en Marbach hebben samen voor €180.000 de hengst naar zich toe gehaald.
De rest van de paarden brachten gemiddeld meer op dan afgelopen jaar. De gemiddelde prijs voor een goedgekeurde hengst lag rond de € 98.000 een niet gekeurde hengst bracht gemiddeld € 12.000 op.
Op een later moment volgt een uitgebreide beschrijving van het weekend. Samengevat was het weer een fantastisch Trakehner feest!

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!