2013 TCN Stamboekdag

De recessie heeft ervoor gezorgd dat er wat minder veulens waren dan op andere TCN stamboekopnamedagen. In aantal waren er minder Trakehners maar in kwaliteit waren ze wel groot! Goede veulens wederom van zeer veel verschillende vaders gaf een mooie jaargang jonge Trakehners. Iets meer merries dan hengsten dit jaar en hier en daar een foksnoepje!
hertug_6595
De veulencollectie vond haar kampioen in het Hofrat merrieveulen uit de Hertug merrie Highness. Het bruine veulen, nog te jong voor een naam, is een buitengewoon typvol merrieveulen wat ook nog eens erg goed kan bewegen. De moeder, St.Pr St. Highness heeft onlangs een nieuwe baas gevonden. Highness lijkt nog niet helemaal thuis te zijn en verkeerd jammer genoeg in onderconditie, we hopen dat ze binnenkort zich weer beter gaat voelen.
Bij de hengstveulens waren er een aantal met hoge punten. Kampioen werd de Goldschmidt zoon nu nog zonder naam, uit de moeder van de moeder van het kampioensmerrieveulen. Deze Le Duc dochter Helmsley heeft een mooi zwart hengstveulen aan de voet die van de jury 56 punten kreeg. De merries die de kampioensveulens leverde zjn beide gefokt door Stoeterij de Berkenhoeve in Wenum Wiesel, stammen uit de legendarische merrie Havanna. Fokker Fred Hollaender was zelf aanwezig om de erelinten en prijs in ontvangt te nemen.
Hetzelfde puntentotaal, 56, haalde ook een ander hengstveulen.
DSC_6374
Deze Hampton een Hancock zoon uit de Biotop merrie van de familie van der Steen, is een totaal ander veulen met veel bot, veel maat en wellicht iets minder type maar een overduidelijke atleet in de dop. Hij draafde niet, hij zweefde door de baan, de jury kon daar terecht een 9 kwijt.
Zeer opvallend natuurlijk was Almighty, een helemaal echt Trakehner gefokt Palomino hengstveulen.
almighty_6423

tahula_5413Hier zijn ze dan allemaal op een rij, allemaal met een prachtig beeld gemaakt door Nicolien van Beek.
Foto’s zijn na te bestellen door even naar de site van Nicolien te gaan, daar wijst het zich allemaal vanzelf.
Op volgorde van binnenkomst de jaargang van 2013, zoals altijd beginnend met de eerst geboren veulens uiteindelijk uitkomend bij de jongste toevoegingen van het Trakehner bestand.
bokkesprong_6523
trakehners zijn gewoon heel bijzonder
We beginnen met de eerst geboren veulens.
paella_4425
Pieters Paëlla kwam op 9 maart ter wereld in de stallen van eigenaar fokker Maarten Pieterse. Zijn Partout dochter Pieters Petit Four bracht van EH.Hofrat een mooi groot zwart merrie veulen ter wereld. WE zagen een flink bespierd veulen die door de leeftijd wat overbouwd is maar toch overtuigend kan bewegen. Haar cijfers zijn: 7,5- 7,5- 7,5 / 7 – 7 – 7 – 7 / 8 (51,5)
Cijfers worden verdeeld als volgt: eerst een cijfer voor Type dan voor de lichaamsbouw, vervolgens voor fundament (stand, correctheid en bouw van de benen van het dier)
mighty_4538
Een zeer opvallende verschijning is Almighty een echt volbloed Trakehner gefokt Palomino hengstveulen. Met de geboorte van dit veulen ging een hartewe/ns van de fokkers en TCN steunpilaren familie Molendijk in vervulling. Al lang willen zij een gouden Trakehner fokken en met Almighty is dat gelukt. Het hengstveulen werd 15 maart geboren en krijgt de volgende cijfers: 7,5-7,5-8/7,5-8-8/8 (54.5) In zijn bewegingpatroon was vooral de galop een heel sterk punt.
charis_4661
Toen was het weer tijd voor een merrieveulen. Deze Schwarzgold dochter komt uit een EH.Gribaldi dochter. Charis een mooi lichtvoetig veulen met een mooie hals en toont veel adel. Dat kwam in de cijfers als volgt tot uiting: 8-7,5-8/7-7,5-7/7,5 (52.5)
munchie_4686
Vervolgens zagen we de super chique EH.Münchausenzoon Treasure Hope Vaheti de baan betreden. En betreden was dat, licht arrogant met een geweldige zelfhouding en overzicht wist het hengstveulen uit de Engels Volbloed merrie Tenerezza de jury te verleiden naar de volgende cijfers: 9-8-7/7,5-7,5-8/8 wat een hoog totaal gaf van 55
hancock_4846
weer was het de beurt aan een hengstveulen deze keer de Hancock zoon Hampton. Waar hij wellicht iets minder Trakehner chique heeft heeft hij beweging ten over! Hij draafde niet hij zweefde door de baan. Zelfs zijn moeder (v: Biotop) moest moeite doen deze dansende krachtpatser bij te houden! De jury zag dat ook en heeft Hampton de volgende cijferreeks toegekend: 7,5-7,5-7,5/8-9-8,5/8 wat een totaal gaf van 56, wat later op de dag het hoogtse cijfer bleek voor een hengstveulen.
baila_4930
Hoog tijd om weer een merrieveulen te belichten. Baila’s Bjula is een All Inclusive dochter uit de EH.Lehndorff’s dochter Britney. Ze werd door de jury gezien als zeer sympathiek en chique, ze loopt over van Trakehner type en beweegt zeer overtuigend. Haar rapport op deze opnamedag was: 8-7,5-7,5/8-7,5-7,5/8 wat een totaal gaf van 54. Fokker TCN penningmeester Marian Timmer is zeer verguld met haar zwarte schoonheid!
pretty-pearl_5022
op 6 mei werd deze Dürrenmatt dochter geboren uit een EH.Consul dochter. Het merrieveulen heeft de naam Pretty Pearl gekregen wat zeker goed bij haar past. We zagen een typevol en correct gebouwd veulen wat erg veel plezier had in de baan en daardoor haar draf misschien niet toonde zoals ze kan maar toch wist de jury haar te belonen met: 8-8-7/7,5-7-7/7,5 (52)
doha_5103
Uit België afgereisd kwam Steven van Nijlen met twee merrie, eerder bespraken we al de Münchausen zoon uit de Volbloedmerrie Tenerezza nu zagen we van dezelfde fokker weer een volbloed merrie Doha met een Trakehner merrieveulen aan de voet. Steven heeft afgelkopen jaar voor Hibiskus gekozen en heeft daarmee een goede keuze gemaakt. Het bruine merrieveulen die de naam Dazzling Spirit Vaheti werd beloond met: 8-7,5-7,5/8-8-7,5/7,5 geeft een totaal van 54,5 punten.
hofrat-keese_5161
Hofrat heeft met 3 dochters in deze jaargang een mooi visitekaartje afgegeven. Zijn dochter uit de Lord Luciano dochter Kesse Deerne heeft de krachtige naam Kyra gekregen. Ze deed een thuiswedstrijd en dat was wellicht een beetje een minpuntje voor haar, niet onder de indruk van de omgeving nam ze gebruik van de gelegehied om eens even lekker te gaan rennen maar kwam de draf niet goed uit de verf. Wat we wel zagen was een los door het lijf bewegend bruin veulen wat wel eens een heel prettig sportpaard kon gaan worden. Haar cijfers: 7,5-7,5-8/8-7,5-8/8 geeft een totaal van 54,5
goldschmidt_5256
Van de stammerrie Havanna van de Stoeterij Berkenhoeve zagen we twee merries in de baan. Erst zagen we Le Duc dochter Helmsley met haar Goldschmidt zoon die nog te jong is voor een naam. Het zwarte hengstveulen kreeg een mooie reeks cijfers genoteerd: 8-7,5-7,5/8,5-8-8,5/8 wat een totaal gaf van 56. Dat totaal is net zo hoog als de eerder besproken Hampton waarmee duidelijk werd dat gestreden ging worden om het hengstveulen-kampioenschap.
tahula_5346
Tahelu heet deze mega chique zwarte zoon van Exclusive. Hij kwam met zijn Saprosmoeder de baan in en iedereen kon niet anders dan kijken naar deze vrolijke danser. Met een vrolijke bles die wat grillig gevormd is wist hij iedereen te charmeren inclusief de jury. De punten voor Tahelu nog maar net krap een maand oud zijn geworden: 8-7,5-7/7,5-7,5-7,5/7,5 wat een totaal maakt van: 52,5
hertug_5480
“Lest best” was dit jaar treffend! De jongste spruit van deze jaargang is geboren op 27 juni en is de derde Hofrat dochter uit dit rijtje. Ze is met gemak de chiqueste van allemaal, Trakehhner flair druipt van haar af, inclusief de niet te missen Havanna Trakehner oren die deze nu nog naamloze schoonheid vertoond. Ze is een Hofrat uit een Hertug dochter uit de eerder hierboven besproken Helmsley, de tweede Berkenhoeve / Havanna merrie dus. De Hertug merrie Highness is onlangs naar een nieuw huis gegaan en lijkt de transitie nog niet helemaal verwerkt te hebben en verkeerd helaas in onderconditie. Ze lijkt veel aan haar kind te geven waardoor van haar zelf niet veel over is. We hopen op een snel herstel zodat ze haar geweldige dochter kan blijven ondersteunen. Deze Benjamin van dit fokjaar is nog te jong voor een naam maar niet te jong om haar potentie ten toon te spreiden. Chique, correctheid, gangen, charme en ja ook een klein beetje arrogantie, alles wat we willen zien in een Trakehner. Hofrat heeft zich geweldig bewezen met dit superveulen.

De veulens nog even op een rijtje:

Hengstveulens

Merrieveulens

Winnares van de

Arie Timmer Bokaal

Nog geen naam

56

Nog geen naam

56,5

Goldschmidt x Le Duc EH.Hofrat x Hertug
Hampton

56

Kyra

54,5

Hancock x Biotop EH.Hofrat x Lord Luciano
Treasure Hope Vaheti

55

Dazzling Spirit Vaheti

54

EH.Münchausen x Lavirco xx EH.Hibiskus x Kris xx
Almighty

54,5

Baila’s Bjula

54

Zauberdeyk x Batman All Inclusive x EH.Lehndorff’s
Tahelu

52,5

Charis

52,5

Exclusiv x Sapros Schwarzgold x EH.Gribaldi
Pretty Pearl

52

Dürrenmatt x EH.Consul
Pieters Paëlla

51,5

EH.Hofrat x EH.TCN Partout

 

Alle cijfers van de veulens en de andere opgenomen paarden hebben we in een overzichtje gezet, dit overzicht kunt u downloaden als u hier klikt.

 

 

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!