Kostolany

KOSTOLANY
TRAKEHNER HENGST VAN HET JAAR 2009

kosto_langelsDe Trakehner Hengst Van Het Jaar 2009 is, de ook bij het KWPN erkende, Kostolany. “Eindelijk” zullen velen zeggen, want het heeft lang geduurd voordat men een der invloedrijkste verervers sinds 1945 de erkenning geeft die hem al zo lang toekomt. Terwijl hengsten met heel wat minder positieve invloed op de fokkerij al eerder met deze eretitel werden bedacht, duurde het voor Kosto-lany tot zijn 24ste levensjaar. In de begin-tijd van zijn carrière als fokhengst gingen er geruchten dat hij ademhalingsproble-men zou vererven. Later bleek dit allemaal mee te vallen en verwierf de zwarte Enrico Caruso-zoon vooral naam als zekere vererver van koele, stabiele karakters met veel talent voor zwaardere oefeningen in de dressuur. Ook kunnen zijn kinderen over het algemeen heel goed springen. Hij heeft inmiddels wereldwijd 847 geregistreerde nakome-lingen en waarvan er 637 Trakehner zijn. Hij voert al jaren de lijst van vaders met de meeste in het stamboek opgenomen dochters aan. Kostolany heeft 9 gekeurde zonen waaronder de, foktechnische zo belangrijke, elite hengst Gribaldi. Ook Silvermoon, de vader van Matiné is ee zoon van hem. Kleinzonen zijn onder andere Hoftänzer, Hofrat, Distelzar en de Siegerhengsten Farinelli en Freudenfest. Verder is hij grootvader van onverge-lijkbare sportgrootheden als de super springende Hirtentanz en van internatio-nale dressuurcracks als Painted Black, Sister Le Jeu, Matiné en Moorlands Toti-las. Om er maar een paar te noemen. Ook de kersverse Nederlandse Trakehner Elite Hengst Kasparow (v. Sixtus) komt uit een Kostolany-moeder.
Vanaf dag een tijdens zijn keuring in 1987 viel de zwarte met de vier witte sokjes al op. Veel uitstraling, massa, manelijkheid; een echte hengst. De grote Enrico Caruso-zoon kwam, zag en over-won. Om hen heen stonden latere Tra-kehner grootheden als de Reserve Sieger Caprimond (Karon x Mackensen, Charly Chaplin (Mackensen x Neuquen xx), Tivano (Tümmler x Herzbube), Hamlet Go (Turnus x Matador), Michelangelo (Pas-teur xx x Matador) en Goldino (Patricius xx x Ibikus). Hij werd toen als de beste van de onovertroffen jaargang van ‘87 gekeurd en heeft deze titel absoluut waargemaakt al was het alleen maar vanwege zijn kleinzoon Totlas.
22 jaar geleden stond hij dus ook al in de schijnwerpers van de Holstenhalle, toen als net gekeurde Sieger, nu als Trakehner hengst van het Jaar. Noblesse Oblige…
kostokop

Kostolany gehuldigd als hengst van het Jaar

Kostolany werd gefokt bij Otto Langels op Gestüt Hämelschenburg en woont er zijn hele leven tot op de dag van vandaag. De grand seigneur van de stoeterij heeft de grootste stal en geldt als een hoog ge-waardeerd familielid. Kostolany werd tot en met de grand prix opgeleid en trad op in verschillende showonderdelen. Onver-getelijk is zijn optreden als Fantoom van de Opera. Als éminence grise treed hij nog steeds op in circusachtig show-onderdelen, nu met de kleindochter van zijn fokker. Dat hij nog fit en vief is en als fokhengst bepaald nog niet uitge-rangeerd, bewijst de op 10 december 25 jaar worden Trakehner grootheid in zijn dit jaar nieuw gekeurde zoon Saint Cyr.
HC

kosto_piaffe
Even laten zien dat hij het nog kan: fokker Otto Langels laat Kostolany aan de hand piafferen.
phantomeOnvergetelijk: het Phantoom van de Operakosto_nu

Veulens en keuringen

Soms zou je het bijna vergeten maar de sneeuwklokjes en narcissen helpen ons herinneren dat het echt weer voorjaar gaat worden. We gaan dus voorbereiden op veulens en natuurlijk keuringen. De eerste centrale merrie keuring is in mei in het Rheinland. Als u een jonge merrie heeft die daar aan mee gaat doen, dan is het tijd om met de voorbereiding te starten!

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!