Wat is een Trakehner?

trakehner05
De Trakehner is het oudste rijpaardenras van Europa. Het ras vind zijn oorsprong in het vroegere Pruisen. De Koning van Pruisen wilde een militair paard fokken die de Pruisische legers kon dienen. Zo werd in 1732 het Trakehner Stamboek opgericht. De raskenmerken en standaard werden vastgesteld en de fokkerij werd een gesloten fokkerij. De Trakehner is dus een volbloed paard. Net as bijvoorbeeld een Arabisch Volbloed of een Engels Volbloed. Een Trakehner is alleen een Trakehner als zijn vader en moeder een Trakehner zijn. Voor bloedverversing is , ook al sinds 1732, alleen Engels, Arabisch en Anglo Arabisch bloed ingevoerd. Nooit andere rassen. Meer over de geschiedenis van het ras kunt u lezen op de pagina Geschiedenis.

Freudenfest
De Trakehner is een hoogedel, elegant en veelzijdig aangelegd rijpaard dat in het beroemde Trakehner type staat. Dat type komt voor uit en dankt zijn schoonheid aan het hoge aandeel Arabisch, Engels en Anglo-Arabische volbloed. Het ideale beeld is dat van een gezond, markant, langelijnd, harmonisch, over veel adel en uitdrukking beschikkend paard met een gemiddelde stokmaat die tussen de 1.60m en 1.70 m ligt. Gewenst is: een uitdrukkingvol hoofd met een groot oog, een lange, gewelfde hals en nek, een schuine schouder, een markant aangelegde schoft vloeiend overlopend in een middellange rug, een lange krachtig bespierde croupe en harmonie in de lichaamsverhoudingen tussen voor-, midden- en achterhand. Het fundament moet droog zijn en over grote gewrichten beschikken. De gangen moeten door ruimgrijpende, elastische, tactmatige en energieke passen worden gekenmerkt die vanuit de achterhand worden ontwikkeld. Het paard moet verder een ongecompliceerd, ‘cool’, intelligent, wakker en op de mens ingesteld interieur hebben. Verder kenmerkt de Trakehner zich door een bijzondere uitstraling en charme. De speciale Trakehner flair is wereldberoemd!

TCN STAMBOEKDAG 2023 OP ZONDAG 16 JULI AANSTAANDE!


Ons jaarlijkse Trakehner feest gaat gehouden worden op zondag 16 juli aanstaande. Heeft u een Trakehner veulen of een jonge merrie dan kunt u nu inschrijven voor de stamboekdag.
Stuur een mail naar info (apestaartje) trakehnercontact (punt) nl dan krijgt u alle informtie die u nodig heeft voor die leuke dag! Er zullen (tegen betaling) weer boxen beschikbaar zijn voor de merries met veulens. Komt allen om mee te genieten van een nieuwe jaargang in Nederland geboren Trakehners!
Mail of bel voor meer informatie! Bij vragen staat TCN u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!