Waar komen Trakehners vandaan?

Pruisen_1600-1795

De Trakehner is genoemd naar een streek in het Hertogdom Pruisen waar het Trakehner paard is ontstaan. Pruisen (ook wel Pruissen; Duits: Preußen; Oudpruisisch: Prūsa; Pools: Prusy; Litouws: Prūsija; Latijn: Prussia, Borussia of Prutenia) is de naam van een historische staat in Centraal-Europa. De staat werd tot 1525 geleid door de grootmeester van de Duitse Orde, van 1525 tot 1701 werd de staat geleid door de hertog van Pruisen dat in 1648 verenigd werd met Brandenburg tot Brandenburg-Pruisen. Van 1701 tot 1918 werd de staat geleid door een koning van het Koninkrijk Pruisen en van 1918 tot 1947 door een president van de Vrijstaat Pruisen.

De hoofdstad was tot 1701 Koningsbergen en daarna Berlijn. Pruisen had vooral vanaf de achttiende eeuw een grote invloed op de Duitse en Europese geschiedenis. Sinds 1866 was Pruisen de belangrijkste staat van Duitsland en later de grootste deelstaat in het Duitse Rijk. In 1947 werd Pruisen door de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog opgeheven en verdeeld. Het voormalige Pruisen ligt tegenwoordig vooral op het grondgebied van Duitsland en Polen, maar ook van zeven andere landen.

Oorspronkelijk was er een volk, de Pruisen, een West-Baltische stam, die ongeveer in de buurt van het huidige Gdańsk en Kaliningrad zetelden. Hun woongebied werd Pruisen genoemd. In de dertiende eeuw veroverde de Duitse Ordensstaat het gebied. Het werd in 1525 een seculier hertogdom onder het Huis Hohenzollern, dat de staat sinds 1618 regeerde in personele unie met de Mark Brandenburg. Omdat de heerser van Brandenburg de Duitse keizer mocht mee kiezen was de markgraaf ook keurvorst en dus een van de voornaamste Duitse vorsten.

Omdat de Duitse keizer militaire steun van Brandenburg nodig had, stond hij aan markgraaf Frederik III in 1701 toe om zichzelf tot “Koning in Pruisen” te kronen. Dat was mogelijk omdat Pruisen buiten het oude Duitse Rijk lag. Officieel gold het koningschap alleen voor een deel van “Pruisen”, omdat eigenlijk de Poolse koning zich koning van Pruisen noemde. Toch heeft het zich gauw ingeburgerd om Brandenburg-Pruisen Koninkrijk Pruisen te noemen.

Het land werd in de achttiende eeuw onder Frederik de Grote een Europese grote mogendheid. Door enorme uitbreidingen in de achttiende en negentiende eeuw omvatte Pruisen uiteindelijk grote delen van West- en Noord-Duitsland (thans voor een deel gelegen in het huidige Polen). Minister-president Otto von Bismarck verenigde de Duitse staten in 1871 in het Duitse Keizerrijk, waarvan de koning van Pruisen keizer was. Van 1871 tot 1945 was Pruisen verreweg de grootste deelstaat van het Duitse Rijk.

Frederik de Grote is de eerste die het Trakehner paard is gaan fokken. Hij wist dat er vraag was naar een goed militair paard, geschikt voor officieren. Hij was het die de foklijnen heeft uitgezet, hij heeft de fokdoelen bepaald. Hij was het ook die besloot om de Trakehner fokkerij een gesloten fokkerij te maken.

Voorjaar = Veulentjes!

Het is er weer tijd voor! Veulentjes! Is er één bij u geboren? Laat het ons weten dan plaasten we het blije nieuws op deze site.

Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!