2014 TCN Stamboekdag

baila_9802
Misschien kwam het juist doordat er maar een klein aantal veulens waren misschien kwam het door het heerlijke weer, hoe het ook kwam, de TCN Stamboekdag was erg gezellig en ademde een meer ontspannen sfeer uit dan andere jaren.
Na het meten van de merries die in het stamboek moesten worden opgenomen begonnen we in de binnen baan aan het beoordelen van die zelfde merries.

mondena-binnen_8430
De stekelharige driejarige Matris Vota Mondena beet het spits af. Kentucky levert met haar een goed bewegend “lekker” paard af waar sport in zit en die ook in de fokkerij haar steentje kan bij dragen. Utte Sanders, de voorzitter van de Duitse Keuringscommissie herinnerde zich haar nog als veulen, niet alleen door de opvallende kleur, ook door het goed bewegen is het er 1 die je niet zo maar vergeet. Als punten kreeg zij: 7,5 -7,5 -7,5/ 7,5 – 8- 7,5/7,5 maakt een totaal van 53 punten waarmee de merrie een premie kan krijgen als zij een verrichtingsproef met goed gevolg gaat afleggen.
floor-draf-binnen_8518
Vervolgens betrad Feldfora de baan. Zij is een Hofrat dochter uit de Le Rouge merrie Feldmaus. De merrie heeft zeer goede bewegingen maar was helaas wat arm bespierd en in een wat lichte conditie. De merrie is onlangs ingereden wellicht dat dat werk haar niet in de “koude kleren ” is gaan zitten of wellicht gaat ze door een groeifase waardoor ze wat te weinig vlees op de botten had. De jury sprak wat zorgen uit over de droge conditie van de merrie en wijd het misschien niet helemaal uit de verf komen van de type en bouw, misschien met meer spier dat ze haar galop nog beter kan latren zien. Ze kreeg in punten: 7,5 -7 -7/8-8,5-7/7,5 later op de dag komen we haar nog een aantal keer tegen.

sympie
Aan de hand van eigenaar Lodi draafde toen de 6 jarige Insterburg merrie Herbstsymphonie de baan in. Door haar iets meer gevorderde leeftijd had ze minder stress dan de andere en kon ze zich mooi opgericht door de baan bewegen. Het plezier in bewegen was heel herkenbaar. Ze is in alles vrouwelijk en beweegt steeds berg op. Ze kan misschien iets hoogbeniger zijn maar is zeker een zeer sympathiek paard die graag terug word gezien in de fokkerij.
Punten: 8,5-7,5-7,5/7-7,5-7,5/7,5

mayonne-markas_8615
En tussen deze mooie fotomodelachtige jeugd was er ook een al bewezen merrie. Mayonne x is een 16 jarige Anglo Arabische merrie die in de sport al haar sporen heeft verdiend. Trakehnerfokkerij is een gesloten fokkerij alleen Trakehner x Trakehner word een Trakehner behalve als er ook Volbloed wordt ingezet. Deze merrie valt in die categorie. De commissie beoordeeld haar en als ze goed genoeg bevonden wordt mogen haar kinderen, als die een goedgekeurde Trakehner vader hebben, een Trakehner worden. Mayonne heeft in de eventingsport goed meegedraaid en voert nu een net zo veelzijdig veulen aan de voet. Mayonne heeft hard gewerkt en dat kan je in haar lijf wel een beetje terugzien. Ze beweegt ondanks haar leeftijd heel goed en is herkenbaar als bloedpaard door haar fraai gevormde hoofd. Ook Mayonne kreeg cijfers, hier komen ze: 8-6,5-7/7-7,5-7/7,5

monza-binnen_8677
Vervolgens zagen we Matris Vota Monza in de baan komen. De merrie was al eerder als driejarige gepunt maar omdat ze sindsdien in positieve zin is veranderd wilde de eigenaar graag dat de commissie nog een keer naar haar keek. De merrie is inmiddels onder zadel en beweegt heel sterk, achterhand er steeds mooi bij houdend, in balans en met veel front toonde ze haar goede draf. De jury kon haar punten inderdaad opwaarderen ze zijn nu: 7,5-7-7/8-8-7,5/8 (ze waren eerder: 7-7-7/7,5-8-7,5/7,5) hiermee heeft de merrie nu genoeg punten om, na een succesvolle verrichtingsproef een Premie merrie te worden. Familie Griffioen gefeliciteerd!

Daarna was de rubriek aan de orde waar het allemaal om draait, de veulens! In volgorde van leeftijd, de vroeg geboren veulens eerst, betreden ze 1 voor 1 de baan samen met hun moeder en krijgen ook punten toegekend. Elk veulen wat meer als 54 punten haalt wordt automatisch uitgenodigd om naar het veulenkampioenschap van Rheinland te komen op 23 augustus in Wickrath.

akyto_8688
Akyto was de eerste die de baan betrad. Hij is geboren in maart en daarmee is hij al een flinke jongen. De jonge vos beweegt makkelijk en los door de baan en toont een mooi en goed ontwikkeld lijf. Hij is een niet te missen hengst wat in zijn typecijfer naar voren kwam. De jury maakt zich wat zorgen om zijn fundament, 1 voorvoet vertoond een afwijking die, als er nu veel aandacht heen gaat nog veel kan verbeteren. In cijfers komt het hier op neer: 8-8-7/7,5-8-7,5/8 wat 54 punten en dus een uitnodiging voor het kampioenschap betekent.

imanyo_8758
Van dezelfde fokker/ eigenaar familie Molendijk kwam toen Imanyo de baan in. Hij is een Schwarzgold zoon uit de Munchhausendochter Indyra. Imanyo was wat onderontwikkeld voor zijn leeftijd en vertoonde ongeveer dezelfde fout in zijn fundament als zijn stalmaatje. Mede hierdoor en door het feit dat het veulen niet helemaal rad was heeft de commissie gekozen het dier geen cijfers te geven voor fundament en beweging. Voor type kreeg hij een 7,5 en voor zijn bouw een 8. De jury hoopt dat hij zich gauw hersteld en in positieve manier gaat ontwikkelen.

imke_8793
Guardian dochter Imke kwam met haar moeder Interesse de baan in. Een zeer aansprekend merrieveulen met mooie ruime partijen en een erg goede bovenlijn. Ze is heel vrouwelijk en ondanks het feit dat ze nu overbouwd is is ze wel heel correct gebouwd en beschikt ze over een correct fundament. Wellicht door het overbouwd zijn toonde ze minder haar gangen dan je zou verwachten bij zo’n kwaliteitsveulen maar de jury vertrouwd er op dat ze zich gaat ontwikkelen en dan de beweging die ze haar afstamming verplicht is gaat tonen. 8,5-8-7,5/7,5-7,5-7,5/8 ook Imke is van harte welkom op het kampioenschap.

oleandra_8841
Toon had zijn Russische merrie Oleandra meegebracht naar Woudenberg om haar Hofrat veulen beoordeeld te laten worden. Het merrieveulen was zo mogelijk nog hoogbeniger dan haar moeder. Ze zou iets meer massa mogen tonen maar dat zal een kwestie van groeien en groter worden zijn. Het fundament is op de rand van licht maar daar zal de half Arabische afstamming van haar moeder wellicht aan ten grondslag liggen. Haar rapportcijfers zijn: 8-8-7,5/8-7,5-7,5/8
baila_draf_8884
Baila’s Bently is de naam van de volgende kandidaat, Baila’s Chique had ook gekund want alles aan deze jongedame is chique en mooi. Ze is vrouwelijk, ze is correct gebouwd, ze is Trakehner in alles en bewoog soeverein door de baan. Haar cijferlijst liegt er niet om!9-8-8/8-8,5-8/8,5 en jawel 58 punt! Dat is, het tot nu toe, hoogst gepunte veulen van Rheinland! Marian Timmer, penningmeester van TCN van harte met dit fantastisch mooie veulen!

pepperoni_8918
Het volgende snoepje was alweer in de baan. Het is een Pieters paard en dus heeft het een naam van iets smakelijks, het veulen zelf is dat ook! Pieters Pepperoni is herkenbaar hengst kan misschien in fundament iets meer ontwikkeling gebruiken maar beweegt met dat fundament erg goed en makkelijk. Met zijn donkere verschijning is hij een lust voor het oog. Zijn cijfers waren: 8-7,5-7/7-7-7,5/7,5

highness-jump_9840
Net als vorig jaar bracht Blue Hors Hertug dochter Highness een geweldig Hofrat veulen. Vorig jaar was het een bruine merrie dit jaar is het een zwarte hengst. Hij heeft overduidelijk lol in het leven want hij speelde om zijn moeder heen steeds heel makkelijk, lichtvoetig bewegend en altijd bergop! Niemand kan om de “baby bonus” heen, de kleine man is drie weken oud maar zijn kwaliteit is overduidelijk!
Cijfers: 8-7,5-7,5/8-8-8/8 met 55 punten is ook hij uitgenodigd voor het kampioenschap.

De lunch was ook dit jaar een doorslaand succes, het eten was overheerlijk en fantastisch verzorgd door de familie Molendijk, top gedaan weer!

knuffel_9129

Na de pauze gingen we verder met de material prufung, een logisch gevolg. Jonge paarden, sommige waren drie jaar ervoor nog in de veulenring, doen een rijproef. Ze gaan met twee paarden tegelijk de baan in, dus niet helemaal alleen en worden beoordeeld op werkwilligheid, gangen en geschiktheid als sportpaard.
Hibiskus zoon Herbstgraf en
melodie_9046
Herbstmelodie van Insterburg vormde de eerset groep. Beide paarden zijn ondanks verschillen allebei fijne rijpaarden die zich goed laten bewerken en die zich ontspannen door de baan bewogen. Na het tonen van de gangen worden de paarden afgezadeld en worden ze ook op exterieur beoordeeld.
In het tweede groepje vinden we weer twee paarden.
happy_9247
I’mHappy2Rock (van Artistic Rock) en de nog maar net 4 weken onder zadel maar het heel goed doend Feldflora, de Hofrat dochter die we in de ochtend uren al in de baan zagen voor stamboekopname. Ook onder zadel was het jammer dat ze wat arm in conditie is maar ze bewoog als een pro! Nadat ze over haar eerste angst voor publiek heen was ging ze swingend door de baan, haar geschiktheid als rijpaard tonend. I’mHappy2Rock deed het erg goed hij is al wat langer onder zadel waardoor hij eerder tot ontspanning kwam. Ook “Rockie”beweegt fijn en is en braaf rijpaard.
floor-valesca_9158
Nadat ook deze twee zonder zadel bekeken werden mochten ze opstellen voor de prijsuitreiking. Feldflora won met 29.5 punt, de jury roemde haar bewegen nogmaals. Heel dicht erachter staat I’mHappy2Rock met 29 punten, hij mag ietsje meer begrop gaan bewegen. Ook weer heel dicht in punten op de derde plek vinden we Insterburg dochter Herbstmelodie en dan Herbstgraf.
floor-material_9329

Dan is er ook altijd de exterieurkeurng voor merries waar een klein aantal merries voor werd aangemeld. In de klasse ouder dan 4 jaar werd met overmacht

fame_9390
gewonnen door de over een geweldige bewegingsapparaat beschikkende Goldschmidt dochter, Frühlingsflocke ook wel Fame genoemd. De merrie kan alleen maar “raak” draven, elke stap op de juiste plek steeds bewegend met kracht en veer.
monza-stand-_9427
Net achter de “pole position” werd Matris Vota Monza opgesteld, ook nu weer bewoog ze sterk door de baan en leek ze nog wel iets meer tot haar recht te komen dan vanmorgen.

sympie-stand

Op de derde plek Herbstsymphonie, de 6 jarige Insterburg dochter van Lodi Berk. Ondanks het feit dat Lodi vrijwel elk paard heeft voorgebracht deze dag kon hij ook zijn eigen merrie helemaal tot haar recht laten komen. Symphie zoals ze thuis heet draafde met graagte door baan en leek er erg veel plezier in te hebben.
kessie_9366
De rij werd gesloten door Lord Luciano’s dochter Keese Deerne heeft dit jaar geen veulen aan de voet, ze is steeds meer in haar rol van Trakehner merrie aan het groeien, bewoog makkelijk en vrolijk door de baan.
Dan is er ook nog de exterieurkeuring voor driejarige merries. 2 van de 4 paarden tellende klasse hadden we ’s morgens al gezien bij stamboekopname. 2 waren speciaal voor deze klasse naar Woudenberg gereisd.
tulip_9566
Op de eerste plek: Kentucky dochter, Golden Tulip. De merrie is al eerder dit jaar in Duitsland naar stamboekopname gegaan, kreeg daar al goede punten en kon vandaag nog een keer bewijzen dat dat terecht was. Tulip is een mooi, groot en goed bewegend paard geworden die al erg uitgebalanceerd door de baan ging. Naast haar werd opgesteld een ook al eerder dit jaar opgenomen merrie.

hichiko_9650
Hichiko is een All Inclusive uit de Biotop merrie Harare. Ze staat in de middenmaat maar weet heel goed te bewegen en is een smakelijk paard met haar mooie donkere kleur.

mondena_9625
Net zo goed bewegend was Matris Vota Mondena haar voorbrenger moest alle zeilen bijzetten om haar bij te houden. Op 4 staat de merrie die het meeste werk van de dag moest verzetten, Feldflora.
floor_9594
Aan de hand toont ze haar zeer goede gangen net iets minder uitbundig dan onder zadel. Daarnaast heeft de vele klassen die de merrie heeft gedaan zijn tol geëist, ze was duidelijk moe maar weerde zich kranig.

tulip_9678

Beste driejarige, Golden Tulip met eigenaar Chris van Rooij en fokker Toon van Osch (en Eline).

highness_9849
Het sluitstuk van de dag is altijd het uitroepen van de dagkampioenen bij de veulentjes. Twee hengstveulens betraden de baan voor dit eerbetoon en Hofratie, de drie weken jonge charmeur wist ook nu iedereen voor hem te winnen.
baila_9938
Bij de merries ging de hoogste eer naar Baila’s Bently en daarna spande het er om! Beide veulens hebben zeer veel kwaliteit, bewegen erg goed en druipen van het Trakehner type. Nadat de commissie afscheid had genomen en ons als Nederlandse fokkers feliciteerde met de kwaliteit van de getoonde paarden werd de Arie Timmer Bokaal, de prijs voor het beste veulen van de jaargang uitgereikt aan Marian Timmer. Zij is de fokker van het merrieveulen. Ze fokt al jaren actief goede Trakehners maar nog niet eerder werd de Arie Timmer bokaal naar haar man en medeoprichter van het Trakehner Contact Nederland vernoemde bokaal aan haar uitgereikt.

baila877672848355_o

Het veulen werd niet alleen voor het kampioenschap van Rheinland uitgenodigd maar ook geselecteerd voor de veulenveiling van het Bundesturnier in Hannover over twee weken. Marian heel veel geluk met dit nieuwe avontuur!

Nicolien van Beek heeft ook vandaag alles en iedereen vastgelegd op de gevoelige plaat.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!