2015 TCN Sport & Stamboekdag

1728138_irisEen TCN stamboek (en Sportdag) als nooit tevoren. Onder invloed van crisis waren er minder veulens dan ooit in de geschiedenis van TCN. Dan waren er nog de extreme weersomstandigheden die zorgde dat veel mensen er voor kozen om hun paarden thuis te houden. En dan waren er ook nog wat afzeggingen door blessures. Allemaal oorzaken die invloed hadden om het aantal deelnemers. Publiek was er echter wel volop. Degene die er waren hebben genoten van prachtige paarden, een heel apart veulen en een gezellige, zij het wat rommelige, sportmiddag.

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
Beginnen bij het begin is altijd het beste devies dus dat doen we ook hier. Eerst werden alle jonge merries die voor stamboekopname werden aangeboden gemeten en geschetst. Stokmaat en het pijpbeenomvang meten kan voor de jonge dieren wat spannend zijn, de ene gaat er makkelijker mee om dan de andere als er iemand met een stok naar ze toe komt. Met uitzondering van 1 paard wat een voet parkeerde op de voet van onze voorzitter liep het meten verder vlekkeloos. Toen was het tijd voor een nieuw en nu nog vrijwillig onderdeel van de keuring, het vrij springen. Twee merries waren daar voor ingeschreven. Beide hadden goed geoefend maar met al die mensen om de baan is en blijft het allemaal spannend. Toen de merries de baan verkend hadden deden ze goed hun best om de hindernissen te overwinnen. Beide merries toonde goede techniek en veel vermogen. De cijfers volgen nog!
Verder ging het met de stamboekopname.

kopnummer 1 was voor Fata Morgana.
fata_4621
Een door de familie Stoffele gefokte Goldschmidt dochter uit de Summertime dochter Freya, Fata Morgana beet het spits af. Fata Morgana is geboren op 21 mei 2012 en is nog volop in de ontwikkelfase. Trakehners staan bekend als late paarden en Goldschmidt kinderen zijn daar geen uitzondering op. De commissie was erg te spreken over haar gangen maar door de stress liet de merrie in de galop wat puntjes liggen. Ze zien veel potentieel voor de merries in sport en/of in de fokkerij. Fata Morgana kreeg de punten: 7.5 – 7.5 – 7.5|7 – 8 -7.5|7.5 haar maten zijn 161 stok en 19 pijpomvang.
2) Hot Ice is een Ice Age dochter.
hotice_4653
Zij is geboren bij de familie Geelkerken uit hun Easy Game merrie, Hot Shot. Deze Hot Ice lijkt al wel helemaal af. Ze wordt ook al gereden en dat kan je zien. Ze heeft al de vorm van een rijpaard. De sympathieke en mooie zwarte merrie meet 167 en heeft een pijpomvang van 21.5. Ze imponeerde met haar maat en vriendelijkheid. Beweegt vooral in draf met schwung en stapte ook goed. In haar galop echter leek ze zich wat vast te houden. Iets wat waarschijnlijk onder het zadel ten gunste kan worden beïnvloed.
Ze gaat naar huis met dit rapport: 7 – 7 – 7.5|7.5 -8 -7|7.5

ruimte
monalisa3) Mona Lisa
Ze is een zwarte Kasparow dochter uit een Biotop moeder. Ze is een heel aansprekend paard die overduidelijk een heel goed baasje heeft. Ze heeft eerst al haar techniek en vooral vermogen laten zien boven de sprong. Dat deed ze erg goed. Ze kreeg een 7.5 voor haar techniek en een mooie 8 voor haar vermogen boven het hout. Ze zal zeker nog gaan groeien maar op haar driejarige leeftijd is ze nu 160 met een pijpomvang van 20.
De chique merrie met 4 witte voetjes gaat een heerlijk gebruikspaard zijn. Direct herkenbaar als Trakehner én als merrie. Nu nog wat beknopt in haar lijf maar als al eerder gezegd Trakehners zijn laat. Mona Lisa gaat zeker nog verder ontwikkelen.
8 – 7 – 7.5 |7.5 – 7.5 – 7.5|7.5

ruimte
4) Kamee
kamee_4538
Kamee had net als Mona Lisa een thuiswedstrijd. Dat is niet altijd een voordeel. Je eigen bak ziet er raar uit en er zijn opeens overal mensen die er normaal niet zijn, raar allemaal! Kamee deed het heel erg goed boven de hindernis! Voor haar vrijspringen kreeg ze een 8 voor haar techniek en een 8.5 voor haar vermogen. Ze is een heel mooi en typische Trakehner merrie. Nu, nog jong, komt ze wat kracht te kort waardoor haar gangen nog niet helemaal uit de verf kwamen. Haar stap en galop zijn goed maar de draf heeft meer tijd nodig om goed te worden. Haar cijferlijst is: 8.5 – 7.5 – 7| 7.5 – 7.5 – 7|7.5 Kamee is nu 162 hoog met een passend fundament van 19.5cm.
5) Baila’s Binti
binti_4830
Ook deze Ice Age dochter lijkt al helemaal af. Ze beweegt makkelijk en groot en kijkt met een zelfverzekerde en soevereine blik de wereld in. Ze is gefokt door Marjan Timmer maar inmiddels in bezit van Toon van Osch. Hij heeft haar laten dekken door Honoré du Soir, we kijken nu al uit naar haar veulen van volgend jaar! Binti is een heel modern paard, precies het beeld waar we met onze Trakehners naar toe willen. Een goed sportpaard met een koel karakter. Ze waardeert nog verder op met heel goede bewegingen en een mooie bovenlijn. Als we dan toch een heel klein minpuntje moeten noemen kunnen we haar halsaanzet iets hoger wensen maar ze zal ook met deze hals prima als rijpaard kunnen fungeren! Binti’s maten zijn: 168 / 21.
Baila’s Binti was de beste van de 3 jarige merries. Haar cijfers zijn: 8 – 8-7|8 – 8-7.5| 8 waarmee ze aangemeld wordt voor de Verbandspremie.

trakehners zijn gewoon heel bijzonder
Er waren ook twee merries die al iets ouder waren naar Woudenberg gereisd. De ene om opgenomen te worden, de andere om haar cijfers opnieuw te laten bekijken. We beginnen met 10) Femme Fatale
femme_4871
Ook zij is gefokt door de familie Stoffele. Ze is een Grand Passion dochter uit de Donaumonarch dochter Fleur. De merrie is al 6 jaar oud maar was nog niet eerder op de keuring geweest. Nu is ze er klaar voor. Het was allemaal wat spannend maar hoe meer ze ging vertrouwen op haar voorbrenger Lodi hoe beter ze zich liet zien. De commissie was erg te spreken over vooral haar vrouwelijke uitstraling en een geweldig mooie bovenlijn waar dan weer het kruis erg goed was. Door spanning liet ze haar gangen niet optimaal zien maar soms kon je toch zien dat daar veel potentie in zit. Ze is voor de fokkerij interessant omdat er niet veel Grand Passion dochters zijn, gecombineerd met Donaumonarch zou je heel goede eventingpaarden moeten kunnen fokken met haar! Ze kreeg een cijferlijstje van: 7.5 – 7.5 – 7|7.5 – 7.5 – 7|7.5 Femme Fatale gaat de boeken in met de maten 165 en 19.5
11) toen betrad Iris de baan.
iris_4957
Zij is als driejarige al opgenomen in het stamboek maar heeft sindsdien zo’n positieve ontwikkeling doorgemaakt dat de eigenaar heel graag wilde weten of haar cijfers wellicht aangepast konden worden. En dat kon! Als er een prijs zou zijn geweest voor het best voorgestelde paard zou die prijs zeker naar Iris zijn gegaan. Spieren op de plekken waar ze horen. Prachtig schoon, goed getraind en helemaal klaar om zich optimaal te laten zien. Haar oude lijstje als 3 jarige was: 8- 7.5 – 6.5|6.5 – 7 – 7|6.5 Dat is nu op 6 jarige leeftijd geworden: 9 – 8 -6.5|6.5 -7.5 – 7.5 |8 een grote opwaardering dus! Omdat ze in de sport al goed gepresteerd heeft mag ze hiermee zich alsnog Premiemerrie noemen. Iris, eigenaren en fokker van Harte Gefeliciteerd!
trakehners zijn gewoon heel bijzonder

Toen het bijna te warm werd om in de binnenbaan te blijven kwam er een veulen de baan in. Samen met zijn Elfado moeder Imagyne zagen we Ivonya binnen dansen.
vlek_5030
Een aparte verschijning! De Gabun dochter heeft de kleur van haar vader en is daarmee bont! Net als haar vader (en vlak haar moeder niet uit) kan het merrieveulen erg goed bewegen. Daarbij heeft ze onder de vlekken ook nog een mooi gezicht, dat maakt het samen een heel aansprekend geheel. Ze was het enige veulen wat we hebben gezien maar wel meteen een heel goede! Dat blijkt wel uit de cijfers: 9 – 7.5 – 7.5|8 – 8.5 – 8| 8 ze is daarmee uitgenodigd om mee te komen doen aan het veulenkampioenschap van Rheinland wat zal plaats vinden op 18 juli in Duitsland. De familie Molendijk, die fokker en eigenaar zijn, krijgen het nog druk want de moeder heeft vorig jaar vanwege ziekte verstek moeten laten gaan op de premie-merrie-show maar mag dit jaar alsnog een gooi doen naar een staatspremie, waarvoor nóg een trip naar Duitsland gepand is. Imagyne ziet er nu weer kapitaal uit waardoor we denken dat die staatspremie zeker op zijn plaats zou zijn! Voor het veulenkampioenschap moet er ook nog flink gewassen worden want een bonte moet natuurlijk voor een keuring schoon wit met bruine vlekken zijn en met dit veel wit is dat veel werk en veel blauwe shampoo!

In de veel frissere buitenbaan konden daarna de kampioenen van de dag worden uitgeroepen.
bintiprijs_5208
Baila’s Binti was de beste van de driejarige en kreeg daarvoor de versierselen omgehangen.
elfado_5134
Imagyne werd uitgeroepen als beste oudere merries waarvoor ook zij een prachtig rood wit blauwe sjerp kreeg omgehangen.

Tot zover de indrukken van het stamboek gedeelte.

Foto’s van alle paarden zijn als altijd te bestellen bij de fotografe Nicolien van Beek. Klik op de foto van uw keuze dan wordt u vanzelf naar haar website doorgeleid.

kus_0262Het begon allemaal wat rommelig, er was wat onduidelijkheid over welke proeven nu gereden moesten worden. Het was eerste weekend Juli dus andere proeven en de juryleden hadden de verkeerde gekregen. Gelukkig werd alles snel opgelost door Carolien en Rob van manege Groenewoude en konden we snel door met de dressuurproeven. Door het aangekondigde onweer en de warmte hadden veel deelnemers afgezegd. Dat is begrijpelijk maar ook erg jammer. Er bleven toch nog wat combinaties over om te laten zien hoe leuk Trakehners zijn onder het zadel.
modena_5324

Bianca Bunt had met de stekelharige vos Matris Vota Modena al een hele mooie materialprüfung gedaan en in de B proef die volgde deed de jonge merrie het ook fantastisch. Ze kreeg daar een score van 182 en 190 punten, winst voor Bianca en de Kentucky dochter Modena.
raisa_5432
In de klasse L1 zagen we dat Carolien Breukhoven een winstpunt liet noteren met de trouwe Biotop dochter Raisa. In de eerste proef haalde ze een mooie 183, in de tweede proef geen winst met 172.
epos_5455
Yvonne Molendijk reed de zeker zo trouwe Epos in 2 L1 proeven. Beide niet goed genoeg voor een winstpunt helaas. Epos is een Matador dochter.
rockie_5582
In de L2 kon de jury wel winstpunten geven. Yasmine Molendijk reed haar I’m Happy 2 Rock (v: Artistic Rock) naar een resultaat van 192 & 197.
ventus_5503
Ventus, een Elitär dochter, gereden door Jolijn Slot was voor de eerste keer in Woudenberg en vond het allemaal maar niks. De crosshindernissen die achter de juryhokjes te zien waren gaven wat stress waarop Jolijn heeft besloten af te groeten om de merrie net te veel in paniek te laten raken. De volgende keer gaat dat vast veel beter!

kissinger_5637
In de M1 waren we heel blij Dr.Kissinger weer terug te zien. Kissinger, zoon van Goldschmidt, is erg ziek geweest, begin van dit jaar en is zelfs geopereerd geweest voor koliek. Hij was wel weer van de partij met zijn ruiter Nick. Bij hun eerste optreden na het ziekbed van Kissinger wisten ze meteen al weer 2 punten en twee derde prijzen te scoren! De scores waren: 182 & 192.

rayban_5596
Kimberley Dijker reed haar Ray Ban. Een hele grote Partout nakomeling. Een echte late Trakehner die nu pas lekker in zijn lijf lijkt te passen en goed zijn best deed in de eerste M proeven voor Kimberley. 183 & 181 betekent ook voor haar winst!
melodie_5708
Ingrid Smid reed de Insterburg dochter Herbstmelodie de ring binnen. De merrie deed het in de ene proef duidelijk beter dan in de andere. Ze werd 4de en 2de met 174 en 194 punten.
fame_0218
Ruim gewonnen werd er in de M door de swingende Frühlingsflocke, wij noemen haar allemaal Fame. Aniek Schraa rijdt de bruine al vanaf het eerste begin en heeft al vele successen mogen boeken met de Goldschmidt dochter. Ook nu lukte dat goed. Met maar liefst 207 en 224 punten won ze beide M proeven.

liseon_5893
In de Z1 was 1 starter. Voszoon van Kasparow Whisper gereden door Liseon Kamper liet twee mooie proeven zien waaruit bleek dat hij wel klaar is voor de Z2 want de vliegende wissel kan hij vast al heel goed. Hij kreeg 216 en 208 punten van de jury.

ria_6004
In het ZZ-Licht 1 echte Trakehner en 2 “gewone” KWPN-ers. Familie Geelkerken fokt wel met Trakehners maar toevallig rijden moeder en dochter op dit moment beide een KWPN paard. Moeder Ria reed V.I.P. naar een tweede en een derde plek met 200 en 203 punten.
karlijn_5944
Dochter Karlijn reed Condor naar een tweede en een eerste plek met 219 en 227 punten.
treffer_6098
Eindoverwinning van de ZZ-Licht klasse ging naar de Lowelas vos, Fleur’s Treffer. Mathilda heeft deze Trakehner zelf gefokt en opgeleid en reed de goed bewegende lichtvoetige ruin naar 228 en 219 punten.
prijs-nick_0235

Alle punten zijn opgeteld en omgezet in een percentage om op die manier klassewinnaars en een de clubkampioene te kunnen bepalen. Als elk jaar waren er weer prachtige prijzen! De allerbeste combinatie van de dag was Aniek Schraa. Met een percentage van maar liefst ruim 72% was zij, opnieuw mogen we wel zeggen, TCN Kampioen!
clubkampioen_0248

gewonnen_0277

Ook de foto’s van de rijpaarden zijn na te bestellen. Klik op de foto van uw keuze dan komt u op de website van Nicolien van Beek Paarden Fotografie.

14 JULI TCN STAMBOEKDAG


U gaat er toch ook bij zijn? Op zondag 14 juli aanstaande organiseren we de TCN Stamboekdag. Op die dag is iedereen met interesse of passie voor het Trakehner paard uitgenodigd om te komen naar Manege Groenewoude in Woudenberg. De details over starttijden kunt u vinden op deze site zodra die bekend zijn. U bent allemaal welkom!Meer weten over Trakehners? Mail of bel, TCN staat u graag bij!

Wilt u ook nieuws over TCN ontvangen in uw mailbox? Laat het ons weten dan blijft u van alles op de hoogte!


Vragen? U kunt, als altijd, bij ons terecht. Gebruik dit mailadres: info@trakehnercontact.nl

Trakehners zijn gewoon heel bijzonder!